СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 087
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 870
Не е нужно да спорим в тази тема по този въпрос за прииждащите в София, но почти НЕ Е вярно, че идват в София от принуда. Имам колежки, които работеха в същата институция за същата заплата в родните си градове, но при първа възможност се тропосваха да живеят в София и да плащат наем /или тате да им купи жилище/, само и само да са тук. Така, че никой не може да убеди, че този масов наплив е от принуда.
Лошото е, че колкото и детски градини да построят, пак няма да има места при това положение.

Ами като не е нужно, хайде спри да говориш глупости. Тебе някой да не ти е цементирал краката да стоиш в София. Ако не ти изнася хващай си багажа и отиди в Брюксел, Лисабон или някъде където държавата полага повече грижи за децата и има по-добра социална политика. Ама то е най-лесно да дремеш на едно място цял живот и да плюеш тези, които искат нещо повече от живота освен да стоят до полата на мама и да си общуват с другарчетата от първи клас.

Да не забравяме, че тази допълнителна дискриминационна точка е нищо в сравнение с 3-те /трите/ дискриминационни точки давани на децата, внуците, племенниците и братовчедите на персонала в ДГ.

Защото само този критерий не просто увеличава шанса на въпросните деца да влязат в ДГ, този критерий бетонира техния прием.

Да припомним, че този критерий не е направен за младите семейства. Направен е за застаряващия персонал.

Наистина има нещо нередно в този критерий. Може би ще е справедлив ако децата само на персонал от ясли или градини в София влизат където пожелаят. Това, че някоя дама на възраст ще се откаже от пенсия за да си погледа внучето 2-3 години е лъжа. На тези жени им е пределно ясно, че им остава малко до пенсия, че всяка година възрастта за пенсиониране се вдига и ако те напуснат тази работа след 2-3 години никой няма да ги назначи, за да си набавят стажа за пенсия. Така, че това с бабите е голяма спекулация. Виж с младите жени, които работят по яслите и градините е друго. Те наистина не могат да си позволят бавачки и частни градини със заплатите си и естествено, че ще останат вкъщи да си гледат детето ако не е прието. По този начин за други 30 деца няма да има персонал да ги гледа. З
Със сигурност за тази година няма да се преразгледа този критерий, защото не остана време, но нека поне за догодина се помисли дали това предимство да не остане само за децата на работещите в ясли и в градини в София, а това с бабите да отпадне.

# 871
  • Sofia
Ти селско мОме, няма как да ми кажеш, че говоря глупости!!! Съобразявай се с наглите си определения и не плещи повече празни приказки!

# 872
  • София, под Карлсон

Със сигурност за тази година няма да се преразгледа този критерий, защото не остана време, но нека поне за догодина се помисли дали това предимство да не остане само за децата на работещите в ясли и в градини в София, а това с бабите да отпадне.

Че то има ли смисъл вече да се преразглежда...не ли набутаха ли вече всички деца още миналата година спред този изключително справедлив критерий?  Mr. Green
Сега сериозно- ОК, приемам, че има някакъв резон това да важи за децата, чийто родители работят в градина, но за баби, дядовци и друга рода до девето коляно НЕ!!!

# 873
  • София
Момичета успокойте се.Не трябва да се нападаме една друга , а да търсим заедно разрешаването на общия ни проблем.Не някоя от нас е виновна, че когато се раждат деца(независимо къде) държавата тръби колко било хубаво да имало висока раждаемост, да се орисват бебета и тнт., а после да казват, че нямало места в детските заведения.Ами според мен това си е чиста липса на държавна политика в тази насока, защото не е вярно, че няма места, а че местата на децата ни са заети от частни учебни заведения, в които таксата е в космически измерения.

# 874
Ти селско мОме, няма как да ми кажеш, че говоря глупости!!! Съобразявай се с наглите си определения и не плещи повече празни приказки!

smile3534   tongue

Ами според мен това си е чиста липса на държавна политика в тази насока, защото не е вярно, че няма места, а че местата на децата ни са заети от частни учебни заведения, в които таксата е в космически измерения.

И това е вярно  Peace Май единствения случай за отстранено частно заведение от градина  за който съм чула е в нашата община. То беше доста смотано това частно училище, та може и само да се е изнесло  Thinking
Не, че това реши нещо, защото от градината направиха ОДЗ и приеха само деца с по 10 000 точки  Mr. Green
По този повод искам да попитам разните му алергии и хронични заболявания недоказани на ТЕЛК, а само с бележка от личен лекар дават ли някакви допълнителни точки или предимства. Иначе не мога да си обясня толкова много деца с по 10 и 10+ точки от един квартал и един набор  ooooh!

# 875
Вчера говорихме с една приятелка точно за К4 Simple Smile
За съжаление иформацията е пак "чух от една позната...", но става дума за жена работеща в ясла, която е получила обаждане по тел., дали в тяхната детска работи дадена жена... Когато отговорила положително, жената, която звъняла казала... а добре, защото внучето й кандидатства в нашата детска градина...
Е тази въпросната жена нямала внуче... така че намираме си всички по някоя лелка в градината да каже "ми да бе туй мойто внуче" и готово... ето как се правят схемите... никога не би ми хрумнало, но вижте другите са се сетили... няма ли да е хубаво по някакъв начин да се доказва, че тази "баба" наистина е баба на внучето? Тя така може да вкара сума деца като нейни внучета...

# 876
Няма как - трябва да се намеся.

Първо, защо нападате babysiana? Постът й е съвсем уместен. Прекалено много се идеализира притока на хора към София. Сигурна съм, че процентът на тези, които са дошли поради липсата на поминък в родните места е далеч по-малък от останалите!
Принудени са перничани, които всеки ден пътуват до София, за да работят...

По повод точката за роднини - то е като с точката за ясли. Хукнаха младите майки да работят по яслите и градините, за да могат да внедрят децата си. И, разбира се, сега вече масово започват да напускат, защото нямат сметка да работят за 200 лв...

Няма бяло и няма черно!

# 877
  • София
Ами точно така си е  с този критерий К4.Пълен абсурд.Казваш-ето тази жена ми е свекърва и хоп детето ти се сдобило с още една баба и ето ти ги над 10 т.Немогат да ме убедят, че критериите са справедливи и равнопоставят децата.Напротив още от първата им борба в живота са дискриминирани на база на лично и обществено положение.
А за хроничните заболявания-поне аз никъде не успях да намеря списък  на тези, които се считат за хронични и тези, за които се иска комисия от ТЕЛК.То и аз имам леля-завеждащ  педиатър в голяма столична болница и брат лекар в Пирогов, но не ми и беше минало през ума да изкарвам детето си болно от каквото и да било.

# 878
  • СОФИЯ
Обещах да ви държа в течение с развитието на въпроса с ЕСПА и предприетите от СНБМ действия. В законоустановения срок депозирахме жалба чрез СО до Административен съд - София град, с която обжалваме мълчаливия отказ по подаденото заявление за достъп до обществена информация.

# 879
Ама аз пак тъпо и упорито да питам, не трябва ли да се докаже с документ, че въпросната жена е баба на детето? Ако това не е задължително, няма ли как да се направи задължително?

А за София... мен ме дразни факта, че хем тук са дошли да живеят, хем плюят та плюят... като не им харесва София, никой не ги кара да идват тук...
Задръстванията, мръсотията и всичко е заради многото хора... и много, които нямат култура (не ги разделям по месторождение)... За да е града ни чист сме отговорни всички ние... аз лично правя забележка като видя някой да си хвърля боклука на улицата... да като дъртите баби нареждам, но аз обичам моя град и искам да го опазя! Много извън темата, но наистина спрете да плюете нашия град... ако е толкова отвратителен имате си роден такъв Simple Smile + това и Пловдив и Варна и Бургас са големи градове, Русе също е напред с материала... Едва ли София е най-близкия голям град до вашия...

# 880
Здравейте аз както много от вас сигурно имам проблем със записването на бебчо на ясла.Той е роден на 18.02 2009г Интересувам се на кое класиране ще мога да го запиша моля за месец горе долу поне?

# 881
Вчера говорихме с една приятелка точно за К4 Simple Smile
За съжаление иформацията е пак "чух от една позната...", но става дума за жена работеща в ясла, която е получила обаждане по тел., дали в тяхната детска работи дадена жена... Когато отговорила положително, жената, която звъняла казала... а добре, защото внучето й кандидатства в нашата детска градина...
Е тази въпросната жена нямала внуче... така че намираме си всички по някоя лелка в градината да каже "ми да бе туй мойто внуче" и готово... ето как се правят схемите... никога не би ми хрумнало, но вижте другите са се сетили... няма ли да е хубаво по някакъв начин да се доказва, че тази "баба" наистина е баба на внучето? Тя така може да вкара сума деца като нейни внучета...

Е после нали трябва да занесат служебна бележка, че въпросната баба работи в това детско заведение, и тази "баба" трябва да фигурира в едно от удостоверенията за раждане на родителите. така че, може да мине първоначално, но после при записване ще стане неприятно. Значи няма нищо странно, че толкова деца бяха отказани за записване, явно и ние, майките нямаме никаква култура  ooooh! лъжем и бутаме децата си недобросъвестно да изместват други деца...ужасссс.

# 882
Еми не знам Simple Smile
Аз затова пак попитах не се ли иска документ... и че ако не се иска а само потвърждение на "бабата" е достатъчно, то трябва да се променят нещата  ooooh!
Моето дете не посещава ясла, нямаме и баба в системата... та не знам въобще какви документи се подават  Embarassed

# 883
marina21andreeva : записването в "чиста" ясла става на място, с вх. номер, от началото на годината. Т.е. вече си с по-малък шанс за влизане. Ако искаш в някое ОДЗ или ЦДГ, където имат и яслени групи, мисля, че става според правилника на съответното детско заведение - или на място или чакаш през интернет системата, като дойде ред за класиранията. Още няма дата, трябва да се следи в сайта им.

# 884
ОК благодаря ви мнооого   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт