СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 107
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 095
               Това е пълна глупост настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.”

Това се отнася за времето от 1 юни до 31 август.Представете си ,че работодателят ви промени отпуска  и вие вече сте подали заявление за присъствие на детето и какво ..... ще плащате за тоя дето духа.Има и други варианти ,в които детето може да отсъства през лятото.Таксата не може да се събира предварително и вие отсъствате КАК тогава ще ви искат такава? Нали отсъствията през лятото /ваканцията/ е без ограничение.Цитираното от мен е в противоречие с разрешението за отсъствие без ограничение през лятото.
               Пропуснах за лекарите в ДЗ - такива имаше до 90 и някоя си година,до здравната реформа  Mr. Green Сега няма личен лекар,който ще си зареже работата и ще дойде в ДЗ поне по  две причини - не може на територията на ДЗ да си приема пациентите и на мижава заплата едва ли ще се съгласи И никой не може да задължи родителите на посещаващите ДЗ деца да го изберат за личен лекар - има право на избор.Лекарите отдавна бяха изхвърлени от ДЗ и у-щата и то не по тяхна воля.Връщането им обаче изобщо няма да е лесно.

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 00:39 от Didia

# 1 096
Извън темата вече, но явно се обсъжда този проблем/и аз съм взела вече участие/, прощавайте че се отклоняваме. За лекарите - нямам предвид, да има ЛЛ на децата в детската градина, а лекар, който да може да дава оценка за зравословното състояние, и не сестрата сега да казва, че не може да оспорва бележка издадена от ЛЛ. И какво пречи да е зна заплата. Представяте ли си колко до ре ще му е да не се занимава със ЗК и както тръбят, сега са с мижави заплати ЛЛ, понеже имали много разходи и ето, че парите им ги бавят. Що пък да не се намерят лекари, които ще поискат да са си на твърда заплата в ДГ? newsm78

# 1 097
  • София
И най-вече - сестрата на градината да има право да връща деца с болни гърла, хреми и кашлица.  И бележката от лекарите да се оспорва. Ако трябва не сестра, а по един лекар да им назначат + сестрата, и той да упражнява контрол!

Хм, по един лекар на градина трудно ще стане - но може лесно да се назначи по един мобилен лекар - или дори екип, със сестра, която да взема проби и хладилна чанта... - на район, които да преглеждат децата, върнати от местните сестри и... да ги водят в "изолатор", откъдето да си ги вземат родителите... като се замисля, този изолатор май по- добре да си е на място в градината.

# 1 098
  • на Мелмак
по въпроса с болните деца-затова в частните ДГ няма такъв проблем-не могат да си позволят едно дете да зарази останалите,имайки в предвид таксата!
затова,наистина -стимули,контрола трябва и да е стимулиран Money
била да се дава или взима Mr. Green

# 1 099
  • София

Не си съвсем права.
В нискотаксовите ЧДЗ - тези с до 500 лв. такса - медицински персонал изобщо няма. И никой не връща децата, понеже родителите са избрали този вариант понеже работят... и ако бъдат принудени да се грижат за болните си деца И да плащат такава висока - за тях - такса вероятно просто ще сменят вида на детегледане и ще си вземат бавачка за същите пари... която ще гледа детето, независимо дали е болно.
Връщат съвестно децата от ДЗ на местата, където таксите са, примерно, 1000 - 1200 лв, единия родител без друго не работи, или поддържат паралелно бавачка - щото тези, "елитните" ДЗ работят от 9 до 17, примерно, и работещи родители така или инак не могат да се справят с воденето и прибирането на децата... и могат да си позволят подобна стриктност...  Rolling Eyes

# 1 100
И най-вече - сестрата на градината да има право да връща деца с болни гърла, хреми и кашлица.  И бележката от лекарите да се оспорва. Ако трябва не сестра, а по един лекар да им назначат + сестрата, и той да упражнява контрол!

Хм, по един лекар на градина трудно ще стане - но може лесно да се назначи по един мобилен лекар - или дори екип, със сестра, която да взема проби и хладилна чанта... - на район, които да преглеждат децата, върнати от местните сестри и... да ги водят в "изолатор", откъдето да си ги вземат родителите... като се замисля, този изолатор май по- добре да си е на място в градината.

Идеята за "изолатора" не само, че не е нова, но е реализирана на практика в частна детска ясла "Доверие" в ж.к.Редута. Това беше коментирано наскоро в темата за частните ясли тук във форума. Доколкото разбрах от майки - клиенти там, ролята на изолатор при нужда играе медицинския кабинет в яслата.

# 1 101

За сметка на това по К4 имаше доста разнородни мнения - от пълна поддръжка до пълно отрицание. Чия точно родителска позиция да защитава една организация в случая.

Точно същото пита и Кикимора.
Как СНБМ формира позицията си по даден въпрос?
Доста разнородни родителски мнения има по всички критерии за прием, не само по К4.
След като казваш, че критериите сами по себе си не са приоритет на СНБМ, защо тогава СНБМ има позиция по някои от тях, като например по критерия за брат/сестра, посещаващи същата ДГ ? Аз оставам с впечатлението, че СНБМ си формира и защитава позиции по дадени въпроси доста избирателно.

# 1 102
  • София

Не искам да се явявам адвокат - или изобщо изразител на становище по отношение чужди действия - но все пак СНБМ не участва в избори - съмнявам се и да ползват изобщо по някакъв начин държавна субсидия, т.е. отговорностите и обвързаностите им (поне формално) са само и единствено с и към членовете им, не и към избирателите. С други думи, ако членовете на организацията гравитират о/о дадено становище, логично е тя да го изрази... независимо какво мислят или не, искат или не други членове на обществото. Очевидно никоя обществена организация не може да се изживява като общ изразител на становището на която и да е обществена група - особено пък на толкова разнородна група като родителите изобщо.

С други думи "ама вие защо имате такова становище" е някак... ами, безсмислено. Всеки е свободен да стане член на организацията и да се опита да промени общото й становище по даден въпрос - ако спазва каквито и там вътрешни правила да има и ако го смята за необходимо и важно... а въпросът защо някой изразява становище различно от нашето е малко като да искаме обяснение от съседите защо са боядисали стените си толкова безвкусно. Ами така им е харесало, така са го направили.

# 1 103
Кати, като не искаш да се явяваш адвокат - не го прави. Или всъщност гориш от нетърпение да се изявиш като такъв?!
Ти член ли си на СНБМ? Ако не си, остави отговора на въпроса ми на някой, който е член на тази организация.

# 1 104
  • на Мелмак

Не си съвсем права.
В нискотаксовите ЧДЗ - тези с до 500 лв. такса - медицински персонал изобщо няма. И никой не връща децата, понеже родителите са избрали този вариант понеже работят... и ако бъдат принудени да се грижат за болните си деца И да плащат такава висока - за тях - такса вероятно просто ще сменят вида на детегледане и ще си вземат бавачка за същите пари... която ще гледа детето, независимо дали е болно.
Връщат съвестно децата от ДЗ на местата, където таксите са, примерно, 1000 - 1200 лв, единия родител без друго не работи, или поддържат паралелно бавачка - щото тези, "елитните" ДЗ работят от 9 до 17, примерно, и работещи родители така или инак не могат да се справят с воденето и прибирането на децата... и могат да си позволят подобна стриктност...  Rolling Eyes

идеята ми не е беше ниско и високо тарифни Wink
а материални стимули Naughty

# 1 105
  • София
В частнирте ясли също не ги връщат сополивите малчовци.Казвам го от личен опит в момента.Но наистина в държавните са възприели термина "градинска хрема" , която после си прераства в бронхит и т.н.т.Лошо е, но е неконтролируемо за момента според мен.

# 1 106
  • на Мелмак
В частнирте ясли също не ги връщат сополивите малчовци.Казвам го от личен опит в момента.Но наистина в държавните са възприели термина "градинска хрема" , която после си прераства в бронхит и т.н.т.Лошо е, но е неконтролируемо за момента според мен.
нас ни връщаха
аз затова казвам Peace

# 1 107

За сметка на това по К4 имаше доста разнородни мнения - от пълна поддръжка до пълно отрицание. Чия точно родителска позиция да защитава една организация в случая.

Точно същото пита и Кикимора.
Как СНБМ формира позицията си по даден въпрос?
Доста разнородни родителски мнения има по всички критерии за прием, не само по К4.
След като казваш, че критериите сами по себе си не са приоритет на СНБМ, защо тогава СНБМ има позиция по някои от тях, като например по критерия за брат/сестра, посещаващи същата ДГ ? Аз оставам с впечатлението, че СНБМ си формира и защитава позиции по дадени въпроси доста избирателно.

Къде точно я видя тази позиция на СНБМ за брат/сестра. Доколкото помня даже ми се наложи да обяснявам (не да защитавам) какви са мотвите на родителите, които пуснаха петиция против този критерий, но не осигуриха присъствие за да го защитят, когато се обсъждаше в Комисия.

Това е пълна глупост настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.”

Това се отнася за времето от 1 юни до 31 август.Представете си ,че работодателят ви промени отпуска  и вие вече сте подали заявление за присъствие на детето и какво ..... ще плащате за тоя дето духа.Има и други варианти ,в които детето може да отсъства през лятото.Таксата не може да се събира предварително и вие отсъствате КАК тогава ще ви искат такава? Нали отсъствията през лятото /ваканцията/ е без ограничение.Цитираното от мен е в противоречие с разрешението за отсъствие без ограничение през лятото.

Дидиа, това е предложение на директорите в работната група. Имаха и аргументи за това, които аз между другото споделям, защото става въпрос и за рационално планиране, а не лошо планиране на средства за издръжка, което много често се получава когато родителите се презастраховат със заявяване на повече присъствени дни отколкото реално им се налага.

Не става въпрос да се плащат предварително, а да плащат за нещо което е било организирано и евентуално платено на база информацията която са подали.

# 1 108
здравейте   bouquet
да се включа по този болезнен за мен въпрос ( в момента )
БРАВО И ЕВАЛА НА ЛЕЛИТЕ И ГОСПОЖИТЕ ,които връщат болните деца и по този начин предотвратяват заразата , НО  какво ме "боли мен ?" ( в моя случай конкретно  виждат ме че съм бременна и вероятно предполагат , че си седя в къщи , а аз работя ) и детето го връщат през седмица с оправданието " тече и нос" - ходихме на педиатър които прегледа детето и установи , че е здраво -даде ни бележка на която пише , че е клинично здрава , но лелята ни посрещна с думите "интересно ми е какво е писала в бележката " ( какво толкоз интересно има - не знам - ние ли сме единственият случай на които искат бележка , че детето е здраво та и е интересно какво пише в бележката ???)
Само искам да поясня , че ако детето ми е болно АЗ самата не бих му причинила този дискомфорт да го пусна на ясла , а в същото време яслата има други деца с протекли носове по цяла седмица и повече - аз на съм сляпа и тези неща се виждат , но не съм конфликтна личност и за това мълча и успокоявам нервите на съпруга ми докато не е "избухнал"
С поста си не исках да ви обременявам , а само да споделя какво ми е обидно , моето дете е като всички останали , не се оплаквам от обслужването в яслата въпреки , че още първия ден ни посрещнаха студено , но когато се разболее не е нужно да ми казва някои , че трябва да се стои в къщи .
Нещата според мен трябва да са както за едни така и за други независимо дали са в държавни или частни ДГ - всички са деца и имат крехки душици . Лично мнение е , на този етап персонала и в яслите и ДГ си прави каквото си иска , защото няма места за всички деца и не само ... а т този персонал дажеееее е и с привилегия по К4  . Поста ми стана дълъг и объркващ Благодаря на тези които ме изчетоха и разбраха !
И като заключение искам да кажа , че всяко дете има право на място в ДГ !

# 1 109
Добре че, в темата не влиза Не се сърди човече, ей  сега да ни е нахокала всички, оплакващи се от здравния контрол. Naughty

Който не е я чел, не знае,че според нея проблемът на давещия се е проблем на самия давещ  се, т.е децата ни сами са си виновни, че се разболяват; все едни и същи боледуват, сред които нейната дъщеря  никога не е Stop

Общи условия

Активация на акаунт