Фантазия или прилежност

• 4 221
  • 41
  •   1
Отговори
Отдавна обмислям тази тема и още в началото искам да кажа, че тя е за осиновените ни деца.В случай, че има колебания дали се / не се  отнася и за всички.
Мисля, спор няма по въпроса, че дете, осиновено на малко по-голяма възраст,вкл и над една-две години идва в дома ни с някакви дефицити.Не му е говорено достатъчно, не е имало възможност за индивидуални занимания.В резултат-няма постиженията на биологичните си връстници, нито дори на тези, които са осиновени като бебета.

По различни поводи съм споделяла, както и други съфорумки какво "не може", моето дете, в какво вече е напреднал.Но е факт, че дори да има главоломен напредък спрямо себе си, той все още е"назад с материала" в сравнение с биологичните си връстници, както и с осиновените на бебешка възраст.
Към тези размисли ме върна последната родителска среща, на която като ни прочетоха програмата ми идеше да се скрия под масата.И ми се сви сърцето, дали детето ми ще се справи.

И сега на въпроса- какво е постижение и ккво е дефицит.Много лесен и дори на пръв поглед глупав въпрос.Има определена възраст, на която трябва да знаеш това и това.Ама какво всъшност етова и това?Нищо друг освен стериотипи, които няма как да не научиш и чието познаване по принцип няма да те направи изключителен.Броене, четене, познаване на букви и т.н.Няма спор, че е важно.Питам се, дали непознаването или неумението на определена възраст на тези неща те прави да речем по-глупав, назадничав

Ще продължа след малко, че ми играят редовете.

Какво ме навежда на тези размисли?Във всеки случай не това, да търся извинение за да речем, по-малките постижения на сина ми в някои области.А по-скоро нещо друго.Дли пък това оставяне на "самотек" в домовете до определена възраст не е по -правилния вариант?Дали свободата от това да заучаваш стереотипи не ти предлага нещо друго в замяна- полет на фантазията?
Детето ми е расло в един огромен двор с изглед към морето, с много дървета и цветя и с много...котки.В началото ме изумяваше как успява да приласкае всяка улична котка.Но не това е темата.
Колкото и да  ми се свива сърцето, че синът ми все още не знае да казва добре "Р", че не изговаря всички думи добре, че е научил само едно стихотворение за една седмица, а другите деца- пет, както разбрх наа родителската среща, все повече се улавям, че ликувам от умението на други неща
И тъй като стана много дълго, ще дам пак конкретен пример с детето, а вие ще ми помогнете да помислим дали сме на прав път.
Много трудно детето умее да пресъздава точно приказката и разказа,които му чета.Но си умира "да чете"Не зная дали сте купили на децата поредицата "Уроци от голямата гора", но ето как той "прочете"приказката"Верен докрай"С две думи фабулата е, че Мечо Пух е помогнал на Прасчо да измете от листата стаята си и не се поддал на изкушението да поиграе с др. животни, поради което бил награден за верността си.И поуката е, че трябва да сме до приятелите си,когато имат нужда.

Ето разказът на моя син по картинки./Прказката сме чели 5-6 пъти и не умеем да я разказваме едно-към едно, нещо, което другите деца на тази възраст правят/

"Има Мечо.-Здраввей, Прасчо,казал Мечо.Духна вятър,като дойде есен.Прасчо отворил вратата и после вятърът духнал силно.Може ли да падне Мечо?Той не иска да падне, отишъл вънка.-Здравей, Прасчо?
-Къде отиваш, Мечо?
-Отивам да си взема метлата.
-Защо?
-А, ето я метлата?
-ЗДравей, Прасчо, аз съм тук.Взех си метлата.
Мечо падна, удари си глвата и стана.Взе метлата и двамата с Прасчо чистят листата/Глаголните времена ги предавам точно както ги използва синът ми,т.е. непрвилно/
Двамата с Прасчо чистят листата, защото има есен.
Дошъл тигърътСкачал силно.И започнал да се весели.Той носел хвърчилото,защото хвърчилото като лети тигърът не може да го хване.Хвърчилото литнало и после тигърът си купил ново хвърчило.Казал-Мечо, ела да играем.Но Мечо си ударил главата.
-Кой ще ми пусне лодката казало Кенгуро.Влязло вътре при Пух и дошло зайчето."
Ето това е, нищо общо или почти нищо с книжката, а с идеята съвсем.
Поуката от книжката"Верен приятел е този, на когото можеш да разчиташ, когато работта трябва да се върши"
Поуката ,интерпретирана от сина ми"Верен приятел е този, който ти помага когато си поиска".
Но няма да си кривя душата, то и затова е темата, де.Едновременно се притеснявам, но и се радвам.И се запитвам колко ли от хората на изкуството са били прилежни ученици.

Ще си поговорим ли по темата, приемам критики, съвети,и най-много ми е интересно дали и други майки на осиновени деца са имали повод за подобен размисъл?Казвам осиновени, защото идеятаа ми е първоначалното НЕзанимаване на детето, което ние определяме като занемаряване дали пък не дава и скъпоценни зрънца?Или саамо така ми се иска да е?

Последна редакция: сб, 05 дек 2009, 10:22 от Светкавица

# 1
Не мога да преценя. Но при нас определено има едно предимство и това е, че както е набрал скорост Дивчо, не може да спре. Никой не вярва, че преди година е знаел пет думи. В момента е толкова по-напред от другите деца в групата си, че чак се плаша. Да, не се занимава с играчките като тях, трудно се заиграва, но като способности за комуникация просто ме изумява. Говори като голям човек и чак се стряскам понякога.

# 2
Светкавица, то си е негово темпо. Неговия свят. Моите са при идентични условия с едно голямо наум... Не ги притискам - следвам ги. И всеки си е с темпото, със света.

# 3
  • София
Не сравнявам детето си с другите деца. Дори не смея да сравнявам двете си деца - когато без да искам го правя, откривам, че малката на година и 10 месеца е на нивото на брат си на 2 г. и 10 м. НО децата ми са уникални - всеки по своему. Следвам темпото на всеки един от тях и нито притискам да вървят напред, нито натискам да не напредват бързо. Големия се развива на скокове - през 3-4 месеца, малкото - плавно. Не знам, дали е от осиновяването, или от характера, не се интересувам - важното е, че вървят напред.
Дали дефицитите са отворили други предимства - не, определено не, поне при нашия - всичко в него е затормозено, дори и до сега неистовото желание всички да го харесват не може да си отиде... има и други неща, не е лесно, но не е и толкова трудно.

# 4
Много хубава тема.  bouquet
Мислила сьм и аз, разбира се. И ето какво измислих: изобщо не вярвам на никакви средностатистически норми за това, кой кога какво трябвало да може. И без това тук при нас всичките деца изглеждат бавноразвиващи се в сравнение с бьлгарските Laughing Моите си се развиват по техни схеми. Малкият даже и едно стихотворение не е научил наизуст, но наскоро спечели награда за собствено написано. Понякога ме изненадват с необикновена зрялост и интуиция, в други области са си определено 'назад'. Аз и друг пьт сьм писала, че нашите деца се развиват в противоположна посока - другите постепенно се подготвят за трудностите на живота, нашите (и бебетата!) са като оцелели след ураган - цял живот се учат да се справят с последиците.
И настина - като цяло децата ни са доста по-чувствителни и може би затова по-артистични. Примери за таланти, на които никак не им е вьрвяло училището, дал Бог.
Повечето хора и идея си нямат с какво се сбльскват децата ни и затова не са винаги в сьстояние да оценят това, което за нас, майките, е очевиден успех.
Да са ни живи и здрави.  Hug

# 5
  • Вън от пространство и време
Мислила съм си по тези въпроси... Особено в първите 1 - 2 години когато Ваньо беше с нас. Спомням си първите ни излизания в градинка. Бях направо шокирана колко е далеч моето дете от връстниците си във всички отношения - двигателни умения, говор, интелектуално развитие, комуникация. Постепенно започнах да откривам за себе си, че всъщност не е съвсем така, както изглежда на пръв поглед, че моето дете е просто уникално и се развива по свои си коловози.

После се появи и моята  дъщеричка. Наблюдавайки я се убедих, че съм била права за това, че всяко дете е уникално - тя въпреки че беше по-малка, също си носеше своите дефицити от месеците, когато беше живяла сама, но те бяха различни от тези на батко й. Различни не само заради възрастта, а и заради специфичната й нагласа към живота по принцип и заради различните й дадености като дарба, талант, умения в някои области и неумения в други. Например моето момиченце на 3 години може да рисува по-правилни форми, отколкото шестгодишния си батко, но пък все още не може да улучи коя обувка на кой крак се обува, което не беше така при батко й.

Светкавица, моето момче и до ден днешен също предпочита разказите по картинка и по зададена тема пред слушането и преразказването на приказки. От детската градина постоянно ми казват колко е разсеян при групови занимания, но пък всички награди за разказване ги отнасяме ние. За разлика от писането, където сме.... като майка си на неговата възраст, дето три пъти преписва примерните тетрадки в първи клас.

Според мен ураганът през който са минали нашите деца още с появата си на белия свят ги е научил колко ценно нещо е самият живот. Всяко си носи своите последици от това преживяване, но и вътрешната увереност, че след като е оцеляло от този ужас, то няма нищо невъзможно, стига да се бориш достатъчно целеустремено.

Да са ни живи и здрави, а и ние да сме живи и здрави да ги видим пораснали и поели съдбата си в своите ръце!    Hug

# 6
Хубава тема.

Синът ми няма осезаеми за другите дефицити. Но аз го чувствам по-различен от общата група (примерно детската градина) и донякъде свързвам това със спецификата му на живот не само преди да се срещнем, но и след това.

Не мога да го накарам да ми разкаже нещо от детската, или да ми каже стихотворението, което са учили. Но сам съчини приказка на 3,5 (някъде я бях писала тук - хубава беше). Понякога се чудех не е ли хиперактивен? Но на интересни неща си задържа вниманието и енергичността му е някак целенасочена и по-скоро нервна. Ссвързвам го с характера, но и с това, че след дома моят любознайко много яростно и смело се хвърли да усвоява света - и досега всичко е ненаситно, задъхано, няма умора, няма страх - да е ново и интересно...

Някак по-чувствителен е и по-емоционален, много интуитивен и тези интуитивни прозрения, аз ги наричам интуитивно знание за света въобще децата, са ме хвърляли не веднъж в изумление... И колкото повече пораства, колкото по-пълноценна става нашата комуникация, толкова повече се учудвам!

Правим самостоятелно салто на батута, но ни се карат в детската, че не можем да си връзваме сами обувките ooooh!

На плуването - никога не знаем с какво се занимава групата, кое упражнение правят в момента, видим ли вода, изпадаме в свой свят..., но когато дойде време за състезания - печелим първо място на най-трудното упражнение...

Рисуваме много и уж търпеливо, но и тук не е изпипване на нещата – на се кончета, хора, къщички или елхи, а е шарения в малко модернистично-кубически вариант - но какво съчетание на цветове!

Да, мисля, че изминалия път има значение, колко много неща се дължат на усещането ни за света и нас в него? Пътят на децата ни просто е по-сложен засега. Да вземем само адаптацията им към нас…

Но не мисля, че първоначалното „не занимаване”, както казваш, на детето е било от полза. Мисля, че шлифоването по калъп идва малко по-късно…

Проявата им на таланти е въпреки… Въпреки, че не са могли свободно да попълзят, да почоплят нещо с пръстчета, за обгрижващото присъствие да не говорим….

Не искам да си спомня учудването на синът ми, когато наплесках шкафа, в който се бе ударил, не искам да си спомня колко много време мина преди да се разплаче, и досега ме гледа ококорено, ако се случи да го защитя…

Онзи ден ми каза, че ще направи машина на времето, за да се върне към момента, когато е бил бебе без мен, но и мен ще ме вземе, за да мога да го намеря по-рано…

# 7
Само нещо да допълня, че ми пощуря екрана.

Домът и самотата им не са били свобода, там шлифовката е вървяла не по-малко, и често е изкривявала натурата на детето.

Когато взех момчето си, той бе много зависим от шумовете. По тях те са се ориентирали - кога ще се появи някой, кога ще дойде храната... По природа Анди е замислен да пипне нещата - е няма копче, което да не е вълшебно, просто притегателната сила на тези копчета, ръчки е непреодолима за него (на два пъти едва не спряхме метрото, защото неговите реакции вече са по-бързи от моите Laughing)

Но не се бой, те наваксват много бързо (не знам дали това е хубаво за тях) и някак на "скокове"

# 8
Светкавичка, както винаги безкрайно задълбочено...

Какво да ти кажа... Нашата дъщеричка беше осиновена на съвсем крехка възраст – нямаше пет месеца и престоя й в институция въобще не й се е отразил. Така че личен опит нямам, но както е казала Фоксче – всяко дете е строго индивидуално и уникално. Не се вглеждай в дефицитите. Те можеха да съществуват дори и да не беше осиновено детето - честичко прескачам в „Нашите деца“, там има достатъчно красноречиви примери, така че все си мисля, че ще навакса.

По този повод... Аз съм започнала да чета едва на три години. На четири съм прочела „Пипи дългото чорапче“, а на шест „Богат беден“. Обаче майка разказва, че до втори клас изобщо не съм можела да преразказвам. Тя се изразява „от главата – за краката“ Пишела съм разкъсано и непоследователно. След това печелех национални олимпиади по литература и завърших няколко висши образования. НЕ Съм осиновена. Дори не съм ходила на детска градина – майка ми – учителка ме гледаше вкъщи.

Дай време на детето, според мен всичко ще си дойде по местата.

# 9
  • София
Сега се сещам за една случка в детската - някъде 7-8 месеца след осиновяването ме посреща учителката на вратата - имали състезание за детска песен и нашия не знаел нито една. И госпожата силно загрижена ме посреща да ме посъветва - учете го на детски песни и стихотворения - той е най-назад в групата и не знае нищо. Помня, как й отговорих - ами първо мислим да го оставим да се научи да говори, пък после ще се притесняваме за песните и стихотворенията...

За сравнение - вчера цяла вечер репетира - в петък ще го водя на тържество с Дядо Коледа и се е притеснил, какво да му изпълни, дали стихчето за баба мравка, дали песента за трите прасенца... дали за... всичко с времето си, Светкавица - помня първото научено стихче, как беше променил повечето думи в него - трудните думи ги беше заменил с лесни, познати синоними, важното е, че смисълът се беше запазил. Сега го знае по-добре и от мен и изобщо не се и запъва. Време трябва, много време и сигурност.

# 10
Фокси, на нас от първия ден ни натъртват как не можем да говорим като другите деца и вече ни пратиха на логопед, а ходим четвърта седмица. За стихчета и песнички изобщо дума не може да става. Знаем една с "на, на, на," и малко от "мила моя мамо", което се повтаря през цялата песен. Почнах да се притеснявам...не знам дали наистина да потърся съвет на логопед, макар че откакто ходи на градина има значителен напредък с говора. Повтаря много повече след мен и много по-правилно. Госпожите, разбира се не знаят, че е осиновена и на година и 9 месеца изобщо не говореше. Което сравнено със сегашния й говор е направо космически напредък. Но не знам дали е достатъчен.
За рисуването - само драскаме и правим постмодернистични творения. Да изрязваме - абсурд. Обличаме се и се храним сами (обикновено само на детската, в къщи сме бебета), което си е малко постижение.
Сравнена с връстниците си тя е едно бебе още. Макар, че сравнена със себе си от преди година - разликата е убийствена.

# 11
Хубава тема, Светкавичка. Проблемът идва от несъответствието - всички ние - родителите на осиновени деца и хората от тяхното най-близко обкръжение, сме наясно с дефицитите на децата, наясно сме с цената на всеки ден, преживян в институция. Останалите - не са наясно. И не защото не проявяват разбиране или нещо такова, а просто защото не са се сблъсквали с проблема. Нормално.
Темата има нещо общо и с друга наскоро пусната тема - на кого да кажем и на кого не, че детето ни е осиновено.
Всички деца, живели в институция, имат дефицити. Не съм чула/чела за случай, при който натрупаните дефицити обаче да не са преодолени - разбира се, в различна степен - при някои в по-малка степен, при други - напълно. Много са факторите - от потенциала на детето, през типа характер и, разбира се - до средата и усилията, които се полагат в тази насока.
Светкавица, ти знаеш - дъщеря ми на две години и половина не изговаряше нито една дума. Нито една. Няма да повтарям други проблеми, част от тях вече споделени някъде в други теми. Но с теб сме говорили много пъти и ти знаеш почти всичко. Трябваше за няколко месеца да настигне тригодишните, за да тръгне на градина. Беше невъзможно да не споделя в детската градина, че тя допреди 9 месеца е била в институция. За тях това като че ли нямаше значение - изискваха от нея наравно с другите. И тя се справяше някакси. За сметка на огромното психическо натоварване, обаче.
Страхувала съм се/страхувам се от хиперактивност, от негативно поведение, от агресия. Но като че ли не се страхувам, че няма да усвои това, което според общоприетото мнение е нормално да знае едно дете на нейната възраст. Максимализмът в случая е доста лош съветник. 
Тя вече познава почти всички букви, дори се опитва да слива срички. Не я натискам - тя просто е изтъкана от любознателност - нещо, което ми се струваше абсурд. Пътя от нас до детската градина прекарваме в драматизация на познати приказки - тя разпределя ролите, дава указания за всички реплики и действия и започваме. И това е по нейна инициатива. Огромен интерес към книжки, истории, игри, не спира да пее, рецитира ...
Всичко това е чудесно, но...
При нас проблемът е чисто емоционален - детето не може да овладее положителните емоции. С отрицателните се справя доста по-добре. (защо ли!?) Почти при всяка положителна емоция тя като че ли "изключва" от обичайното си състояние, в повечето случаи проявява агресия (а тя по принцип изобщо не е агресивна, напротив - изключително грижовна е). Всъщност си давам сметка, че в 99 % от случаите, когато тя проявява агресия е по повод някаква положителна емоция (доста шамари сме изяли от нея - от радост и възторг  Wink). Ясно е, че на тази възраст децата нямат изграден механизъм, за да се справят с емоциите си като възрастните. В случая обаче, според мен става въпрос за нещо друго - дългия период на застой, след което се налага да усвоят всичко на куп - светът се изсипва върху тях като лавина и ги задушава - огромно натоварване на психиката, според мен и според наблюденията ми. Не съм знаела как да я предпазя, действала съм интуитивно и не винаги правилно.

Та се питам - какво ли пък отражение ще даде този изключително натоварващ и бурен "слединституционален" период.
Дълго стана, но тя темата е неизчерпаема. Пък и нещо ми се приказва, май.  smile3529

# 12
Странно, и при нас Андрей по-добре се справя с неприятните емоции, превъзбудата от хубавите е по-трудно управляема.

И мен ме тревожи как се отразява на психиката тази свръх наситеност на живота му за вече пет и нещо години.

Понякога се опитвам съзнателно да го караме по-бавно, по-полека, по-спокойно, но не ни се получава много... Сякаш е тръгнал по улея, набрал е инерция и .... и не знам докога и накъде...и дали ще намери спокойствие...

# 13
Понякога се опитвам съзнателно да го караме по-бавно, по-полека, по-спокойно, но не ни се получава много... Сякаш е тръгнал по улея, набрал е инерция и .... и не знам докога и накъде...и дали ще намери спокойствие...

При нас като че ли започна това успокоение. Като че ли светьт започна да придобива по-ясни граници. За пьрви пьт тази година чувам що-годе свьрзани разкази за това, което става в училище, досега сглобявах разни отделни забележки като детектив. До преди половин година не си мислех, че ще е вьзможно да мине седмица без истерии, без претоварване и сьответно гьрмене на бушоните, особено при положителни емоции. Един от най-кошмарните ни дни беше в Дисниленд. Mr. Green
Сега е толкова друго, че чак си правя илюзии за пубертета (другите го поизживяха, остана малкият...), че може да ни отмине бурята. Докога ли това затишие и блаженство? Praynig

# 14
"На час по лъжичка". На мен ми беше сърдит половината джинс, че не пускам никой при децата. Всичко се поднасяше на капки, дори в началото не ги целувахме много-много - стряскаха се, гледаха изумени.
А за научаването и сравняването с дръги деца- моите двете едно с друго не могат да бъдат сравнени и това като че ли много ми помогна да не се опитвам да ги сравнявам с което и да било друго дете. Кой кавото може си е за него. Кой каквото научи - толкова. Не че не създавам условия, не предизвиквам интерес, не поднасям нова информация. Още миналата година дълго молих в детската да ми ги оставят да повтарят групата, да не отиват при по-голями, но бройкиииии.

Общи условия

Активация на акаунт