Фантазия или прилежност

• 4 224
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Светкавица, много ти е малко детето, за да очакваш от него точен преразказ. Изчакай малко да порасне, точно сега е във фазата на фантазиите - остави го да фантазира.
И за да не се изненадаш - по някога може и да ти разкаже случка от живота си, която да не е истина, а фантазия - не му се сърди, това е абсолютно нормално.
Нещата ще се променят, като попорасне малко  Hug

Последна редакция: нд, 20 дек 2009, 10:39 от Фоксче

# 31
Светкавица Hug
Не знам за фантазиите в тази възраст, но моята щерка я прихванаха в пубертета. Какви истории разказвала на познати, приятелки ooooh! Опитах се да попитам защо го прави(наистина исках да знам), прие го като упрек, не изключвам и така да е прозвучало, но ми стана кофти.
Не говоря за деформирано пресъздаване на нещо ( това също го умее  Tired, и то как), а за съвсем измислени истории.Отричаше , разбира се, че ги е разказвала.Е, явно  е било желание да шокира някого.
Слава богу, сега не се случва.

# 32
Аз не спирам да мисля над това- как е възможно, в посочения от мен пример, да прави в две изречения интересна компилация от три произведения на изкуството-"Мечо Пух", "Над смълчаните полета " е както е известно от едноименната песничка, а динозаврите са вероятно от едно от любимите му филмчета-"Ледена епоха".И така, всичко навърза.В същото време една приказка не може да разкаже едно към едно/ само в стихотворна форма възпроизвежда точно/,нито една случка, нищо.
Сега, наясно съм, че дефицитите все още не са преодолени.но според мен тук роля играят не толкова дефицитите, колкото нежеланието да повтаря и възпроизвежда.

Момичета, а това, че и в житейски план ще проявява фантазия, че ще си измисля ситуации не бях се сетила.Благодаря, че ми припомнихте  Hug
 Май има такава склонност.Но там влияят и други фактори, мисля, не точно обстоятелството, че детето дълго е било самичко.Много се надявам да не засегна някого и предварително се извинявам, но той е зодия "Везни", а те както са мили и чаровни, така са и патологични лъжци.Повечето ми колеги са "Везни" и май не случайно юристите са предимно от тази зодия

# 33
И така, всичко навърза.В същото време една приказка не може да разкаже едно към едно/ само в стихотворна форма възпроизвежда точно/,нито една случка, нищо.
Сега, наясно съм, че дефицитите все още не са преодолени.но според мен тук роля играят не толкова дефицитите, колкото нежеланието да повтаря и възпроизвежда.

Светкавица,
според мене - радвай се на нестандартното си дете, че мисли с главата си.   bouquet
Отделно - детето опознава света чрез майката. Когато майката я няма, за да му покаже кое какво и как се казва, светът около него е хаос. Детето си намира собствени начини да създаде ред в този хаос, никой не е бил наоколо да му каже кое е важно и кое - не. Така че много често, много по-често нашите деца навързват нещата по чисто асоциативен път, който на нас ни изглежда неразбираем.
Случки, разкази - докъм осем години най-малко - просто забрави! Това е мой опит.
И ела после да видиш какво става, като поукрепнат, как всичко си идва на мястото.  Peace
Просто се развиват по друг начин.

# 34
Аз не спирам да мисля над това- как е възможно, в посочения от мен пример, да прави в две изречения интересна компилация от три произведения на изкуството-"Мечо Пух", "Над смълчаните полета " е както е известно от едноименната песничка, а динозаврите са вероятно от едно от любимите му филмчета-"Ледена епоха"...

Светкавица, извинявай, че не помня, но на колко стана мъникът? Има ли 4 години?

# 35
Дар, навърши четири, вече е на четири години и два месеца.Ами, сериозна възраст, според мен Simple Smile

# 36
Светкавица,  Hug
Мисля, че се тревожиш излишно. Това е прекрасната възраст на фантазиите, навързани от ярките впечатления! Не мисли, че другото не го знае... Знае го, но да измисля е по-интересно. Моят на 6 и седем месеца какви ги навързва Laughing, добре, че най-често към края има нещо съвсем невероятно (например по разказите му от детската), та разбирам, че е измислица в по-голямата си степен. Но често не мога да отделя какво е наизмислил, а какво е истина.

На мен ми харесва фантазията му - всичко е навързано около снега. Това е актуално сега, това все още е необикновено, а другото ще дойде с времето. Съгласи се, че е по-скучно повтарянето на позната история?

Не се тревожи! Всичко трупат, трупат, трупат... И когато най-малко го очакваш, ще ти даде един свързан разказ от миналото и ще разбереш, че нищо не е пропаднало безследно.

Прегръдки за малкия фантазьор от големия фантазьор.

# 37
Светкавица,  Hug
Мисля, че се тревожиш излишно.
...
Не се тревожи! Всичко трупат, трупат, трупат... И когато най-малко го очакваш, ...
 ще разбереш, че нищо не е пропаднало безследно.

За мен това е истината.
Светът е единен и всичко се попива, а къде отива не знам Simple Smile, но след години ще се удивляваш колко сериозни неща стават добре поради това, че ти когато е било нужно си била там, където е било нужно. Hug

П.С. Откак стана ясно от Пепеляшка, че съм обирджия-изедник Sunglasses вече минавам с цитати, няма да се хабя да пиша безплатно, я Mr. Green

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 09:59 от Miraetta

# 38
  • София
Да ама сега ще се появи някой да ти каже, че нямаш собствено мнение, а крадеш от чуждото  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 39
Фоксче, за да не оспами някой темата, ще кажа - приятно ми е, че сме на едно мнение с Mareatta!

# 40
  • Вън от пространство и време
Светкавица, много дълго време, и то през особено важния период когато се запознава с околния свят и с начините на контакт с него детето ти е живяло самО, без да е имало кой да му обясни нещо и след това да го изчака то да повтори. Чрез твойте обяснения то се запознава с всичко отново, по нов начин. Същевременно комбинира новата информация с това, което вече има в главичката.... и страшно много търпение трябва за да се избистри кашата получена като резултат.

Радвай се, че запаметява добре в стихотворна форма. Значи има добра памет и добро чувство за ритъм. Ще дойде ден, в който ще започне и да разказва и преразказва, бъди сигурна. Но от личния си опит мога само да кажа - не бива да ги насилваме да направят нещо, сравнявайки ги с другите деца на тяхната възраст. Понякога може и да се върнем назад.

Моята педиатърка ми обясни, че всичко което децата ни не са получили през годините, в които са били в институция, ще си го наваксват през годините, в които сме заедно. И едновременно с наваксването ще усвояват нещата, които трябва за възрастта, на която са.

Когато беше на 4 години Ваньо много обичаше филмчето за "Мечо Пух" и го гледаше много често. и от филмчето можеше да прави малки разказчета. Опитах се да му чета от книжката и не се получи. Сега я слуша с интерес, че и продължението купихме и него изчетохме.

А и за трупането съм напълно съгласна с Мама Ира и Мираета   bouquet Опитвала съм се да разказвам или показвам неща, към които момчето ми като че ли видимо не е проявявало интерес, но идва по-късен момент, когато се сеща за тях точно когато трябва.

За дъщеричката си не пиша, защото тя по собствени заслуги и покрай батко си толкова бързо попива всичко, че отдавна не намирам разлика между нея и връстниците й.

За себе си аз реших, че годините до тръгването на училище са години, в които да оставя децата си да се налудуват по детски, като се опитвам да им обясня най-важното, което им е нужно на тази възраст. Има време да ги учим на прилежание...

# 41
За себе си аз реших, че годините до тръгването на училище са години, в които да оставя децата си да се налудуват по детски, като се опитвам да им обясня най-важното, което им е нужно на тази възраст. Има време да ги учим на прилежание...
newsm10 smile3501

Общи условия

Активация на акаунт