Как да направим забележка?!

• 3 089
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Научете се как да правите забележки. Зависи от ситуацията, от човека, от вида на провинението, но аз съм тотален "резач" - отрязвам на секундата, но никога грубо, просто рязко - държи влага та дрънка. Важно е понякога и при издигане в службата, как да станете например ръководители като не можете или не ви е удобно да правите забележки.
Подмазвачи при мен не виреят, сядат си на дупето и спират с милите очи, а добряците много си ги обичам, но не ги галя с перце. Нещо се увлякох и май излизам извън темата..

Редактирам, че забравих да допълня, винаги преди да направя забележка изтъквам и добри качества, добре свършена работа, никога не си позволявам да нараня човека.

Доста объркано май, но работа в екип и с хора е трудна и сложна работа, ходим и на курсове CRM та може и няколко страници да се напишат и пак доникъде няма да се стигне.

# 16
  • София
Сетих се как веднъж чух една приятелка да казва на съпруга си: "Бъди така добър, колкото си и красив, и излез да пушиш на терасата". Е, излезе.  Laughing
Един приятел в разгара на кавга с жена му каза "Аз и друга жена мога да си намеря, ама по-добра от теб няма да успея!". Жена му премига на две-три и като започна да кокетничи  Flutter

По-добре категорично да пресечеш човека, отколкото да му се усмихваш мило. Някои хора това го приемат за шега и не приемат забележките сериозно. Има обаче и друг вариант:на пук да продължи да се скътава. С такива екземпляри трябва да се действа много внимателно и преценено, за да има успех.

# 17
Винаги се чувствам неудобно да направя забележка или коментар на човек, който явно го заслужава и съм сигурна че съм права, но самият човек се държи винаги учтиво , усмихнато и любезно.
Но, въпреки възпитаното си поведение е твърде безучастен, и чака всичко на готово, не се включва нито в работата, нито в сметките, а си кюти тихо в ъгъла.
Но , понеже е усмихнат и вежлив, аз се чувствам като грубян, когато нещо което ме дразни трябва да го изкажа?!

Защо се притесняваш да си изкажеш мнението? Кажи онова което имаш да казваш добронамерено! Както и : учтиво , усмихнато и любезно /съгласно човека срещу теб/ !

Иначе по правилата би трябвало да е : 3К - ККК -  комплимент- критика - комплимент

# 18
Благодаря за съветите!

Мисля, че ще процедирам с възпитано и учтиво, без грубост и нараняване, но и без усмивка , а с равен тон и сериозно изражение. Това би съответствало на същноста ми.

# 19
  • София
аз от скромния ми опит съм разбрала,че ако си замълчиш или го кажеш с намек,а не с конкретна забележка всеки се ослушва и ефект няма.Откакто казвам нещата право в очите,без да се притеснявам как ще реагират от другата страна,ефекта е мн по добър.Не знам защо въобще си траем като никой не ни жали нас.И така просто вече предпочитам "Право куме в очи",отколкото хъката мъката и после все не са разбрали.

# 20
Сетих се как веднъж чух една приятелка да казва на съпруга си: "Бъди така добър, колкото си и красив, и излез да пушиш на терасата". Е, излезе.  Laughing

Пък моят шеф (вече шеф, тогава още не беше,но беше по-високо от мен в йерархията) най редовно ми казваше: "Яяяяяя как красиво пишеш, ще попълниш ли това предложение вместо мен, че виж колко е грозен почерка ми". Е как да откажеш?  Laughing Пък нито аз пиша особено красиво, нито неговият почерк е лош.
По темата, и на мен ми е трудно. Чакам да ми прелее и тогава казвам. Трябва да взема мерки.

# 21
 Тва не е учтивост и любезност мила - тва е мазник.
Много добре знае какво прави и какви са последствията и емоциите за останалите но е всикнал винаги да минава през проблемите "тактично".
Хич не се чувствам груба - направо съм си такава. Ако така го изтълкува - ако не, както ще.

# 22
Тва не е учтивост и любезност мила - тва е мазник.
Много добре знае какво прави и какви са последствията и емоциите за останалите но е всикнал винаги да минава през проблемите "тактично".
Хич не се чувствам груба - направо съм си такава. Ако така го изтълкува - ако не, както ще.

Ами, то ми е ясно, че това е мазник, но като прави такова общо впечатление, и винаги минава между капките заради "дружелюбието си" и миротворно поведение, някак си не върви да я резнеш рязко и грубо, аз ще се почувствам като грубянка и с несъответстващо поведение?!

# 23
  • София
Не прави забележка, а кажи какво искаш. "Хайде да се включиш в сметките, да направиш това, да свършиш онова" . Твърде вероятно е човекът отсреща да не знае, че очакваш от него определени неща.

# 24
Когато правя забележки, никога не съм любезна, тактична и усмихната.
Директна съм, безкомпромисна и сериозна- да е ясно, че няма да повтарям.
Никой досега не си е помислил, че може да ми танцува на главата, никой не е пробвал дори. Респектирам без угризения.

Общи условия

Активация на акаунт