Да си купя ли жилището от свекървата -дайте &

• 6 765
  • 72
  •   1
Отговори
Здравейте, ще ви помоля за съвет ,ще ви опиша ситуацията доколкото мога.
Омъжена съм от десет години ,имам две деца .Живеем в апартамента на мъжа ми който ни го дадоха свекъра и свекървата,не ни го преписаха но затова въобще не съм мислила преди.Те живеят в къща близо до града.Обзаведохме апартамента,ремонгирахме го ,купихме мебели .Преди четири години те го ипотекират в банка без да знаем.Три години връщат някакви минимални суми , виждат че им е трудно и решават да ни съберат на семейно съвещание при което ни заявяват че имат заем и им е трудно да го връщат.
Казах на свекървата че с две малки деца , един кредит не можем да помагаме за заема при което тя ми каза че ще й плащам наем защото съм живяла в нейно жилище.Попитах я защо това събиране не са го направили като са теглили заема , да даде ме съвет като по млади .Само да спомена че са теглили 20000 лев да купят кола за такси, колата е 10000 останалите са ги похарчили незнайно къде/впрочем зная горе долу- почивки лятото по три месеца,море на Гърция, на черно море почивка и т.н./
Преди половин година със съпруга ми имахме спречквания отидох си при майка ми за известно време и те се възползвали от това и му казали след като не се разбирате го продаваме-
Сега сме заедно с съпруга ми в Испания, разбираме се добре .Те са го пуснали за продажба в Интернет.С всички мебели,и абсолютно всичко мое което съм го купувала през тези години-килими, щори ,вилици , лъжици,домакински уреди ...Лошо ми става като ги виждам снимани и обявени за продажба като част от апартамента.
Казах на мъжа ми че ще си купим друг, но като знам колко са скъпи жилищата , а и всичко там наше ,мило ми е защото е на децата и аз знам с какви лишения съм го купувала .
Искам съвет от вас как мислите кое е по добре, да събираме пари за нов може би след години , или да почнем да плащаме заема с уговорката че след като го изплатим това ще е някъде след десет години, ще ни го прехвърлят-
Само да ви кажа че много я мразя тази жена ,сега децата са ни в България при майка ми тя  ги подминава .Не се е обадила на един рожден ден на децата  .Дайте съвет!

# 1
А  и друго да ви кажа , вчера мъжа ми получи съобщение от сестра му-батко как си работиш ли ,аз отивам на море майка каза да й пратиш 100-200 евро newsm78

# 2
Ако вие изплатите въпросния апартамент,а той е на тяхно име много голяма услуга ще им направите.
Изплатете и нечии друг. Tired

# 3
Не, купи си ново.  Whistling
А това, че я мразиш можеше да не го споменаваш. Подразбира се...нали е свекърва.  Joy

# 4
Ако вие изплатите въпросния апартамент,а той е на тяхно име много голяма услуга ще им направите.
Изплатете и нечии друг. Tired
да най-добре друг, но на този етап не можем да теглим заем нито сме спестили пари
много години назад ме върнаха ,но най-вероятно ще трябва да мислим за друг, че няма да се учудя след тия десет години да ми кажат а сега си доплатете апартамента че е по-висока цената му Sad

# 5
  • София
Моят съвет е да се абстрахираш от емоциите и да подходиш изцяло прагматично към въпроса. Прецени дали си струва жилището - какво строителство е, на каква цена е обявено, в какъв район е, какви са съседите. Мисли изцяло в посока, че купуваш жилище, а не Вашето жилище.
Вторият ми съвет е да не встъпвате в задълженията на свекърите ти по този начин. Ще изплатите заема, а гаранцията, че ще го прехвърлят след 10 години, е нулева. Ако толкова държите на това жилище, говорете с банката и свекърите да прехвърлите собствеността и да встъпите вие в задълженията. Ипотеката си стои като тежест и тя следва имота, а не собственика.
Движимите вещи вие може да си ги изнесете, след като са ваши. Спокойно може да се оформи като анекс към договора с банката.
Трети съвет - разговаряте с вашите свекъри. Споразумявате се, че погасявате задължението от 20 хил. лв. срещу незабавно прехвърляне на собствеността. Съответно вие мислите от къде ще ги осигурите парите, но те ще се явят "цената" на придобиване на имота.

# 6
Първо трябва да го купите (да стане прехвърлянето и да е изцяло на ваше име) а после да плащате заема, иначе нямате гаранция че ще го получите. Има и други наследници като гледам....всичко се случва.
За 20 хил лева си заслужава, ако са навити на този вариант.

# 7
Първо трябва да го купите (да стане прехвърлянето и да е изцяло на ваше име) а после да плащате заема, иначе нямате гаранция че ще го получите. Има и други наследници като гледам....всичко се случва.
За 20 хил лева си заслужава, ако са навити на този вариант.

Не мисля, че ипотекирано жилище би могло да се прехвърля. Simple Smile

# 8
Ако толкова държиш на този апартамент си го купете сега - нали е обявен за продажба.
Това да им плащате заема срещу обещания после да ви го прехвърлят е голяма глупост.

# 9
Моят съвет е да се абстрахираш от емоциите и да подходиш изцяло прагматично към въпроса. Прецени дали си струва жилището - какво строителство е, на каква цена е обявено, в какъв район е, какви са съседите. Мисли изцяло в посока, че купуваш жилище, а не Вашето жилище.
Вторият ми съвет е да не встъпвате в задълженията на свекърите ти по този начин. Ще изплатите заема, а гаранцията, че ще го прехвърлят след 10 години, е нулева. Ако толкова държите на това жилище, говорете с банката и свекърите да прехвърлите собствеността и да встъпите вие в задълженията. Ипотеката си стои като тежест и тя следва имота, а не собственика.
Движимите вещи вие може да си ги изнесете, след като са ваши. Спокойно може да се оформи като анекс към договора с банката.
Трети съвет - разговаряте с вашите свекъри. Споразумявате се, че погасявате задължението от 20 хил. лв. срещу незабавно прехвърляне на собствеността. Съответно вие мислите от къде ще ги осигурите парите, но те ще се явят "цената" на придобиване на имота.

апартамента се продава  46 000 лв , добър съвет но трудно ще стане банката да ни го прехвърли нямаме доходи в българия
ще помислим добре ,апартамента не е лукс но си е наш, там са леглата на децата ни , играчките им и всичко наше
А и заема май е станал по-голям , трябва да помислим добре

# 10
  • София
Тегли една майна на чиниите и лъжиците, и на целия им апартамент и си купете друг  Peace Не се знае след време дали няма да ви натякват разни неща, а като гледам свекърите ти не са стока. По-добре да не се мешаш много с тях.
А въпросът с изплащане на ипотеката, без апартаментът да е на твое име - момиче, това е пълно безумие и не върши глупости!
П.П. Няма ли начин да изнесете покъщнината и да я занесете на друго място, където да я запазите? Откъде-накъде ще продават вашите вещи?! Боже, не знам как търпите подобно положение...

# 11
  • София
След поста на милинка няма какво да се добави   bouquet

Разбира се, че може.

# 12
Ами продава се на 46, но освен това има и заем за изплащане нали? Значи стават 66 общо, така ли е?
За мен си заслужава при всички случаи, ако са навити да ви го прехвърлят само срещу изплащането на заема, а не да им плащате още пари отгоре, (но предварително да се прехвърли). Иначе ще прецениш пазарната стойност и т.н. А мебелите като са твои си ги вземаш, нямат право да ги продават, като са искали наем да са ви предложили договор.

# 13
 апартамента се продава  46 000 лв , добър съвет но трудно ще стане банката да ни го прехвърли нямаме доходи в българия
ще помислим добре ,апартамента не е лукс но си е наш, там са леглата на децата ни , играчките им и всичко наше

Не изпадай в такива крайности...леглата на децата ти ще са там където са децата. Simple Smile

След поста на милинка няма какво да се добави   bouquet

Разбира се, че може.

Не бих спорила, не съм сигурна в това.
Просто го споменах като вариант.

# 14
  • София
апартамента се продава  46 000 лв , добър съвет но трудно ще стане банката да ни го прехвърли нямаме доходи в българия

Банката не може да ти го прехвърли, дори и да иска. При всички положения минавате през договорка със свекърите. След като сумата е набъбнала, явно са им се натрупали доста лихви и са на зор. Може да използвате случая и да им извивате ръцете за по-ниска цена. И преди всичко мисли дали това жилище е ликвидно и струва ли си парите да се набутате с него. За 20 хил. лв. може да се тегли потребителски заем с поръчители.

Обяснявам малко по-подробно за варианта с банката: договаряте се с кредитора, че вие може да встъпите в задълженията и че сте се споразумели със свекърите да закупите жилището. Прави се анекс с вас като съкредитополучатели, вие закупувате жилището, ипотеката си стои.

Обръщам внимание, че ако периодът е 15-годишен (преди 4 год. е ипотеката и остават още 10...), сумата на дълга би трябвало да е намаляла. Говорете с банката как точно е формирано новото задължение и дали е възможно да предоговорите по някакъв начин начислените наказателни лихви. Също така проверете да не е наложена някоя възбрана на имота, защото тогава прехвърлянето няма да стане и ще се объркат всички планове.

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 13:10 от милинка

Общи условия

Активация на акаунт