Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

  • 35 600
  • 700
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 592
winter_wolf ,  колкото повече чета Хеликаза, толкова повече се замислям дали изобщо има ГМО? Абе направо няма, просто някой е изперкал и си го е измислил това, за да може форума БГ-мамма да си вдигне посещаемостта! Да знаете - това ще да е!
В-к Труд го прочетох, но пък Хеликаза направи ли си труда да изгледа няколкото линка за филми тук /нито един от тях български/ и да коментира тогава?

# 121
  • Мнения: 58
Хеликаза - обясненията имат полза като цяло, но аз лично не се нуждая от допълнително пояснение по отношение на тази петиция. Неграмотната новината в случая не е дадена за пример. Бих обяснил отново - ако на една петиция й трябват 500 000 подписа - няма как да ги съберете от 500 000 учени, та дори и да не са точно в тази сфера.
пп: т.е. аз не твърдя, че има или няма такива домати, а коментирам в посока - какво е нужно за да се оцени и подкрепи една петиция.

# 122
  • София
  • Мнения: 5 347
Вчера Комисията по земеделие прие на първо четене промени в Закона, една от които предвиждат отпадането на чл. 80, който гласи:

Чл. 80. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.)_* Забранява се освобождаването на ГМО в
териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за
биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров
пояс около тях.
*_По отношение на генетично модифицирания памук прилежащата територия
обхваща 400-метров пояс.

Останалите поправки целят пълното унищожаване на българското земеделие, не само
биологично, но и конвенционално.


този текст се завъртя до мен от създателите на Петицията. Докато ние тук си натискаме копчетата на клавиатурите, галейки егото си по всякакви начини, там, на върха, се решава дали утре и ние и те ще сме същите или не!
Имало е протест по обяд , но сме го изпуснали.


# 123
  • Мнения: 2 719
winter_wolf ,  колкото повече чета Хеликаза, толкова повече се замислям дали изобщо има ГМО? Абе направо няма, просто някой е изперкал и си го е измислил това, за да може форума БГ-мамма да си вдигне посещаемостта! Да знаете - това ще да е!
В-к Труд го прочетох, но пък Хеликаза направи ли си труда да изгледа няколкото линка за филми тук /нито един от тях български/ и да коментира тогава?
Направих си труда,направих си го...Също така си направих труда да посветя 2 години от живота си на придобиването на магистърска степен по "Генетика" и в момента си правя труда да стана аспирант.Явно е излишно,понеже вместо да посещавам курсове като "Генно инженерство на растенията","Генно инженерство на про- и еукариоти"и редица други,вместо да чета стотици НАУЧНИ статии, можех кротко да си седя у дома,да чета БГ МАМА и да стана хиляда пъти по-компетентна по въпроса........

# 124
  • Мнения: 592
ОП - дори следобед се чух с нашия депутат и той каза, че е проверил и законът не е минал на първо четене. Много спорове е имало, вкл. и няколко депутати от земеделските райони категорично са заявили че са против, независимо дали ще изхраним света или едно село. Същото е и в комисиите - някои са против. а първо четене в НС е повече от първо четене в комисиите. То е ясно, че тази за земеделието и здравната вече са запазена територия на МОНСАНТО, въпросът е с другите!!!

# 125
  • Мнения: 592
Извинявай, Хеликаза, дама си, но те оставих за втория си пост - и аз едно учих, друго станах, така че с тази ти дейност или са за братски САЩ, където има хляб и Монсанто или тук нещо друго вземи да правиш, защото никой няма да те оцени, освен ако не направиш така, че картофът да действа като кокаин или да увеличиш съдържанието на желязото в спанака до степен, че да става за военно производство!  Peace
В тези филмчета правени преди години се показват простотиите които се случват след ГМО,  и тях няма да ги видиш по никоя ТВ, защото там имат авторски права и монсанто. Ние не откриваме топлата вода. Това че ти правиш нещо, на което не знаеш ефекта за добро или лошо е, не може да ме спре да съм против, докато не докажеш, че не е за лошо! Не искам да е за добро, скромен съм, просто не искам да ми причинява вреди! За сега има съмнения, че са вредни ГМО /ако този израз те устройва/ и на мен като човек на правото ми е достатъчен аргумент за да ги отхвърлям, без да се налага да завършвам генетика + аспирантура!!!  Peace

# 126
  • Мнения: 957
Ще подпиша петицията,но досега не съм чула петиция да промени нещо.

# 127
  • Мнения: 592
Ще подпиша петицията,но досега не съм чула петиция да промени нещо.
Ти прави каквото трябва, пък да става каквото ще! Peace
Онзи горе си знае работата!

# 128
  • Мнения: 58
От тук: http://www.youtube.com/watch?v=NmxVYeuZDDo
*Генетичните замърсявания са напълно различни от химическите (пред последните 50 години), защото химикалите никога не се репликират (възпроизвеждат). Голямо химическо замърсяване с времето намалява. Когато говорим за ДНК, това не е сигурно, защото ДНК-то се самовъзпроизвежда (self replicating)
*Раундъп е от Монсанто - всичко умира, всичко убива, но не органичната соята (и разни други), която пак те са направили

# 129
  • Stuck in a moment
  • Мнения: 1 354
Подписах петицията! Не искам семейството ми да се трови!
Консумирането на ГМО крие големи рискове за здравето в дългосрочен аспект. Тумори и пр....Отделно пръскат с исключително вредни пестициди и хербициди...
Гледала съм филмът "Животът според Монсанто" и е просто ужасно.
Наскоро една известна българска диетоложка потвърди, че доста от храните на пазара са ГМ , включително ориз, соя и др. ЗА съжаление никой не го пише на етикетите. Не се знае какво ядем и по-важно  - децата ни какво ядат. #Cussing out

# 130
  • Мнения: 2 070
....
*Вярно е, че няма подробни изследвания за въздействието на ГМО върху човешкото здраве, но значи ли това, че трябва спокойно да консумираме подобни храни.
....
От всичката поднесена тук информация аз отсях това горното.
Благодаря много на всички за труда, долу-горе придобих представа.
Аз не твърдя, че е безвредно и мога да го консумирам без риск, но не съм съгласна в такъв случай с апела - "тровят ни".
Има голяма разлика между "тровят ни" и "има вероятност да ни тровят".
Аз ще имам едно на ум, но не мога на сляпо да подкрепя или отхвърля нещо.

Тоест на теб ти пука дали тровят теб и човечеството, но не ти пука какво се случва с околната среда
Намери и прочети малко за това как ГМО замърсяват - става нещо необратимо, което довежда да загуба на биологични видове, Чисто химическо замърсяване понякога би могло да е по-безвредно
Случва се следното нещо - ГМО организми са по-устойчиви и когато се възпроизвеждат заедно с естествени организими - естествените изчезват в поколенията, имаше едно изследване конкретно за някакви риби по въпроса
Така след време може да се окаже, че ГМО видовете изместват естествените такива
А всяко влияние върху биологичното разнообразие се отразява на всички нас, най-просто казано - всички сме свързани в хранителната верига, а и не само, но това е друга тема
Аз вярвам, че всички сме Едно и така на принципа - вредиш на околните - вредиш на себе си
В случая околните са и растенията, животните и тн, не само Пенка и Гинка и други двукраки

# 131
# 132
  • Мнения: 592
LaValetta - благодаря ти! Линка ще ми помогне както да се образовам до ниво лаик по ГМО, така и да обвиня Хеликаза ако не в лъжа, то поне в опит да манипулира темата в посока, вредна за обществото ни. Следващото пейст е част от линка и е специално за нея, за да види, че има и изследвания НАУЧНИ, и РЕЗУЛТАТИ пак НАУЧНИ, и СВЕГОВЕН ОПИТ И ИСТОРИЯ и да види до къде е стигнала сутацията. Защото мисля, че тя няма да го прочете, защото не е в годишния доклад на любимия и професор, отпечатан в 3 екземпляра за служебно ползване! Както и нейния поддръжник от нАучните среди? /сори ама не му се вижда имео/
Митове и факти:
* Добивите при ГМ културите са по-високи. В световен мащаб 73% от ГМ културите са разработени за хербицидна толерантност, 18% – за устойчивост към насекоми, а в 8% са включени и двете характеристики. Само 0.1% от ГМ културите са генно инженирани за по-високи добиви. Въпреки това като цяло ГМ културите биват рекламирани като осигуряващи по-високи добиви. Редица изследвания, проучвания и полеви опити докладват за 4 до 11% по-ниски добиви при ГМО. През април тази година завърши най-мащабното изследване, правено досега – за период от 3 години учените от университета в Канзас изследват развитието и добивите от ГМ соя на „Монсанто“ (Roundup Ready) в сравнение с конвенционална соя. Roundup Ready соята има гени, които я правят устойчива на хербицида Roundup. Заключението е, че добивите от ГМ соя са с 10% по-ниски.

* ГМО водят до употребата на по-малко пестициди. Толерантните към хербициди растения позволяват третиране на посевите с мощни химикали, при което се унищожават плевелите, но не и благородната култура. Предимството, на което разчитат тези ГМ растения, е удобството. Така фермерите могат да пръскат по-често с даден хербицид, без това да доведе до унищожаване на посевите им. Но както бактериите развиват резистентност към антибиотиците, така и плевелите стават по-устойчиви на хербициди. Близо 99% от толерантните към хербициди ГМ култури са Roundup Ready (RR) вариации, разработени от „Монсанто“, за да са устойчиви на хербицида глифозат, който е основна съставка на Roundup – най-продаваният хербицид на фирмата. Употребата на глифозат нараства все повече, но и все повече плевели развиват устойчивост към хербицида. За да се справят с тази устойчивост, фермерите третират посевите си с хербициди по-интензивно. Така за периода 1994 – 2006 г. количеството глифозат, с което се пръска всеки акър ГМ соя в САЩ, нараства с повече от 150%.

* ГМО могат да решат проблема с глада. Още в зората на ГМО и големите обещания за по-високи добиви се заражда иначе хуманната идея, че това е начин да преборим световния глад и кризата с храните. Големите надежди обаче се превръщат в още по-големи разочарования. ГМ културите съвсем не се оказват така желаната евтина алтернатива на глада. Пример за това е провалът на т.нар. златен ориз – ориз, обогатен с витамин А, предназначен за населението на страни като Индия. За жалост хората, за които е предназначен този ориз, нямат възможност да си купят дори обикновен ориз, какво остава за по-скъпия, „златен“ ориз.

Вреда за хората
При генното инженерство все още няма начин даден ген да се вкара на точно определено място в клетката. Така гените попадат на случайни места, взаимодействат си с други гени и дори могат да нарушат тяхната дейност. В допълнение на желаната инсекто- или хербицидоустойчивост, голяма част от ГМ растения съдържат и маркерни гени за антибиотична резистентност. Съществува риск тези гени да бъдат пренесени от растението към болестотворни бактерии, при което бактериите ще развият устойчивост към съответния антибиотик, с който биват третирани.

ГМ продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Така например, макар и неприсъщо, в ГМ царевицата има протеини на бактерии, в ГМ картофите – протеини на вируси, а в ГМ доматите – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които ГМ храните биха могли да предизвикат в човешкия организъм за един по-дълъг период от време. Скорошно изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на ГМ соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като ГМ соя съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците.

Учените Seralini, Cellier и Spiroux de Vendomois публикуват резултати от направения от тях повторен анализ на собственото изследване на Monsanto за влиянието на ГМ царевица MON863 (която е одобрена за човешка консумация в Европа) върху развитието на плъхове. Въпреки опитите на Monsanto да блокира достъпа до информация, фактите излизат наяве. Данните показват, че употребата на MON863 при плъховете води до следи от чернодробна и бъбречна токсичност, както и други физиологични промени.

Риск за човешкото здраве съществува и поради нарастващата употреба на хербициди, с които се третират устойчивите на хербициди култури. Двата основни хербицида, с които се третират насажденията с ГМО, са глифозат (включително Roundup на Monsanto) и амониев глюфозинат (в това число Liberty на Bayer). Опитите показват, че глифозатът причинява множество хронични заболявания. Правителството на Швеция препоръчва ЕС да забрани употребата на глюфозинат поради сериозния риск за потребителите и околната среда. В Дания той вече е забранен.

Вреда за биоразнообразието
ГМО се разпространява опасно лесно. Обикновените растения могат да бъдат опрашени от полени на ГМ растения. Вятърът, насекомите и животните благоприятстват разнасянето на полените на големи разстояния, което може да доведе до кръстосано опрашване и замърсяване на обикновените растения с ГМО.

Ето един пример: в Мексико царевицата е национална гордост и присъства в над 100 разновидности. За да бъде предпазена тази традиционна култура от замърсяване с ГМО, в страната е забранено отглеждането на ГМ царевица. През 2000 г. професор Игнасио Чапела от Университета в Калифорния прави съпоставка между ГМ и обикновена царевица, като за целта използва американска ГМ царевица и царевица от дивите райони на Оахака, Южно Мексико, за която е сигурен, че няма начин да е заразена с ГМО. Резултатът е шокиращ – дивата мексиканска царевица е генно модифицирана. Изследването на професор Чапела предизвиква бурни реакции в Мексико и Националният институт за околна среда започва да прави изследвания, които потвърждават наличието на RR и Bt гени в царевицата в 5 отделни района на страната.

Европа и ГМО
Европа упорито се противопоставя на отглеждането на ГМ храни. Повече от десетилетие след комерсиализацията на ГМО само една култура – Bt царевицата MON810 на Monsanto, се отглежда за комерсиални цели. Въпреки че през 2007 г. се наблюдава почти двойно увеличение на площите, засети с ГМ царевица (до 110 000 ха), дългосрочните възможности за развитие на ГМО изглеждат слаби. Главни производители на ГМ царевица в Европа са Испания (70 000 ха) и Франция (20 000 ха ). В края на 2007 г. обаче френското правителство анонсира, че прекратява всякакво комерсиално отглеждане на ГМ царевица, а френският президент Никола Саркози прави изказване, в което признава: „Истината е, че имаме съмнения относно ползите от хербицидо- и инсектоустойчивите ГМО; истината е, че имаме съмнения относно контролираното разпространение на ГМО; истината е, че имаме съмнения относно здравето и ползите за околната среда от ГМО.“

По това време и европейският комисар за околната среда Ставрос Димас прави предложение да не се допускат за култивация в ЕС два нови сорта ГМ царевица (Pioneer на Dow и Bt11 на Syngenta), които вече са одобрени за внос. В подкрепа на това предложение само за месец 100 000 души пишат писма до Европейската комисия.

Румъния също пое по стъпките на Франция, като наложи забрана за отглеждане на единствената позволена за култивация ГМ култура в ЕС – царевицата MON810. Такава стъпка преди това са предприели и Австрия, Унгария, Гърция, Германия, Полша и Люксембург.

Рестрикциите в ЕС за отглеждане на ГМ култури съвсем не означават, че на пазара няма такива. ЕС е най-големият вносител на соя и соеви продукти, а те в по-голямата си част се състоят от RR соята на Monsanto. Досега над 30 ГМО и производни продукти са одобрени за разпространение на пазара в ЕС.

България и ГМО
През пролетта на 2005г. българският парламент приема закон за ГМО, който забранява полевите опити и освобождаването в околната среда на важни за България култури като маслодайна роза, тютюн, лоза, памук, пшеница и всички видове плодове и зеленчуци. Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в 30-километровата буферна зона около тях. В България е забранена и продажбата на ГМО, съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност.

Иначе, българското законодателство позволява на пазара да се предлагат храни със съдържание на ГМО, но това задължително трябва да е обозначено върху етикета. Въпреки това, в повечето случаи правилата не се спазват. И, макар, че не фигурират на етикетите, според изследване на фондация „Мейдей“ от края на 2006г. ГМО могат да се открият в соеви ядки, сосове и шоколадови вафли, предлагани на българския пазар.

Зони, свободни от ГМО
Към началото на 2007г. над 4500 общини, 236 региона и хиляди фермери, общности и производители на храни в Европа се обявиха за „ГМО свободни“ – иначе казано, те няма да допуснат употребата на ГМО за земеделски и хранителни нужди на тяхна територия.

В България след кампанията на Сдружение „АгроЛинк“ има 6 общини, свободни от ГМО – Сатовча, Баните, Ивайловград, Кърджали, Златарица и Борино. По време на кампанията „Доматът мутант“ през лятото на 2007г. над 5000 души са се подписали под декларация за обявяване на България за страна, свободна от генно модифицирани организми.
Сори за дългия пост! Peace

# 133
  • Мнения: 2 719
Това е статия писана от неспециалист,човек без никакво биологично образование и като такава е пълна с неточности и груби грешки.ТОВА НЕ Е НАУЧНА СТАТИЯ!!!
Като човек,занимаващ се с наука не мога да коментирам подобни популярни фейлетони.Мислех,че идеята е да се обменя информация, а не да се упражняваме в писане на преразказ с елементи на разсъждение.Наистина много смъкнахте нивото на дискусията.

Последна редакция: чт, 10 дек 2009, 20:59 от Хеликаза

# 134
  • Мнения: 58
Ало, реферът - не сте назначен за това! Дискусията си върви според участниците. А защо компетентните не искат да повдигнат нивото с участието си - ние нямаме удоволствието да знаем.

Общи условия

Активация на акаунт