Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 663
  • 700
  •   1
Отговори
# 135
Цитат от статия на руски професор В.В. Кузнецов,

"Директора Института физиологии растений им. К.А.Тимирязева РАН об основных рисках, связанных с коммерческим использованием ГМО в сельском хозяйстве и продуктах питания и о Международном симпозиуме "Физиология трансгенного растения и проблемы биобезопасности".

"Объективные причины существования реальных и (или) потенциальных биологических рисков ГМО и полученных из них продуктов следуют, прежде всего, из несовершенства самих генно-инженерных технологий и слабой изученности структуры и функционирования генетического аппарата растений, в который и вставляется чужеродный ген. Так, например, генный инженер в настоящее время не умеет встраивать чужеродный фрагмент ДНК в данное конкретное место генома. Это означает, что встраивание трансгена носит непредсказуемый характер и может сопровождаться нарушением работы конкретных генов, а, следовательно, и клеточного метаболизма с возможным образованием веществ с негативными биологическими эффектами. Случайно встроенный чужеродный ген может влиять на работу соседних генов, то есть оказывать "плейотропный эффект", последствия которого предсказать никто не может."

"Генный инженер, создавая ГМО, нарушает один из основных запретов эволюции - запрет на обмен генетической информацией между далеко отстоящими видами... "

"Одним из основных недостатков современных генных технологий является наличие во встроенном фрагменте ДНК помимо так называемого «целевого гена», изменяющего то или иное свойство организма, «технологического мусора», в том числе генов устойчивости к антибиотикам и вирусных промоторов, которые небезопасны для природы и человека."

# 136
 "С помощта на тази технология ДНК молекули(?) от различни източници се комбинират ин витро(тц,тц,тц горките бактерии, приравниха ги до петри) в една молекула(?), за да се създаде нов ген( направо без коментар, от тази гледна точка ДНК молекулата правела гените!?!?!), който след това се прехвърля в дадения организъм .." смях в залата....
Едно нещо е ясно със сигурност. Никой, подчертавам никой, не може да каже какви ще са ефектите от модификацията на гените, още повече, че в различните поколения  проявата им е различна. Всичко останало е чесане на езици и обслужване на корпоративни интереси.

# 137
  • Stuck in a moment
http://www.facebook.com/posted.php?id=109230254078

Това е групата във Фейсбук. Моля, за да не съсипем истинската храна за своите деца и да не им даваме храни , в които има гени от паяци, бактерии и какво ли още не, присъединете се. Не бъдете безучастни.
Гледайте филма "The world according to Monsanto".

# 138
Вече не мога да си редактирам първия постинг, а случайно видях, че файлът на брошурата е недостъпен вече, затова я слагам пак ТУК!

Hug Heart Eyes

# 139
Вече не мога да си редактирам първия постинг, а случайно видях, че файлът на брошурата е недостъпен вече, затова я слагам пак ТУК!

Помоли мод да го промени.

# 140
Хеликаза ,
чета , чета и все си мисля........дори и грам опасения ли  в сърцето си нямаш от рисковете, които носи безконтролното и повсеместно използване на генното инженерство. То те е погълнало и сякаш е просто една игра.
Разбирам те, че си доста увлечена от науката. Има форуми /към електронни научни издания и университети/, където можеш сериозно/по научно му/ - и на воля -както ти се иска!- да дискутирате с колегите си всякакви тънкости....Иска ми се да ми харесва спокойствието, с което се отнасяш към подобно човешко занимание, но за мен е е по- скоро плашещо.

Защото явно няма ограничения е посоките и целите, в които се прилага ГМО. Все пак едно е да произвеждаш инсулин, а съвсем друго напълно изкуствена царевица, нали?!
Нима толкова тесногръда те прави научната рамка, че не осъзнаваш колко драстична е намесата в природата на нещата.........
И как ние, човеците тепърва ще изпитваме върху гърба си грешките, които сме направили. Толкова поразии направи ДДТ.......и какво- забраниха го....
сега ГМО ли трябва да опропасти сума ти неща, че да го забранят.......Да го докажат НАУЧНО  и  МАТЕРИАЛНО. На проба- грешка ли ще се осланяме?
Необходимо ли е да се намесваме в съвършенната природа? И какви са мотивите, които ни карат така нескопосано и накълвано да се ровим в съвършенните природни закони.
В един момент ще дойде ефекта на бумеранга.
Природата е могъща.
Само ние-хората дали ще сме мутирали/ а не еволюирали/ или безследно изчезнали ......ето една тема за научен труд!
ОП,
Цитат
този текст се завъртя до мен от създателите на Петицията. Докато ние тук си натискаме копчетата на клавиатурите, галейки егото си по всякакви начини, там, на върха, се решава дали утре и ние и те ще сме същите или не!
Имало е протест по обяд , но сме го изпуснали.
не мисля, че си галя егото........
А и смятам, че не един и двама тук, които пишем са били , са или ще бъдат от онези "там на върха".
решава се навсякъде.....онези, дето "са там на върха" са част от нас....и ние сме част от тях. Peace Simple Smile
но има ЕДИН , който е наистина на върха....който сигурно ни се смее....и рано или късно редът ще се въдвори
като спирала..... ясно е , че ще е по новому.......но според ЗАКОНИТЕ МУ!!!

и ето един цитат от Джордж Карлин, който много ми допадна......
"Смятам, че ние сме част от един по-велик разум, който никога няма да разберем. Висш ред, наричайте го както поискате. Знаете ли аз как го наричам? Голям електрон. Той не наказва, не възнаграждава, той не съди изобщо. Той просто съществува.

Така както и ние... за малко. " Mr. Green

# 141
  • София
ОП - дори следобед се чух с нашия депутат и той каза, че е проверил и законът не е минал на първо четене. Много спорове е имало, вкл. и няколко депутати от земеделските райони категорично са заявили че са против, независимо дали ще изхраним света или едно село. Същото е и в комисиите - някои са против. а първо четене в НС е повече от първо четене в комисиите. То е ясно, че тази за земеделието и здравната вече са запазена територия на МОНСАНТО, въпросът е с другите!!!

Аз също се опитах да се свържа с хора от "кухнята" , но с никого не можах и ме обзе едно гадно чувство...

От опита ми с Комисиите.... (по въпросите около нашата  Петиция за забрана  на "зрънчовците" и  боклучавите храни в училищните лавки)  не искам да правя аналогия за незаинтересоваността им, не е в полза на човечеството (Монсанто май вече са мутанти, а? Как мислите?)

# 142
  • Stuck in a moment
Към всички, които четат темата и си мислят "Ами кво толкова, това е само царевица, аз цaревица не ям" - моля ви, не е само царевицата, генно модифициран ориз, соя, рапица и други храни са широко разпространени из търговската мрежа. Само че на етикетите не го пише.
А с генно модифицирана царевица се хранят много животни по фермите, които после вие си купувате разфасовани от магазина.
Соя под различни форми има в толкова много вафли и захарни изделия, които децата обичат.
Следете темата, интересувайте се, за да не ставаме жертви на компании като "Монсанто"(и не само), чиято продукция е забранена вече в доста европейски страни.

Последна редакция: пт, 11 дек 2009, 11:51 от tefterche

# 143
realist,някъде да прочетохте, че подкрепям ГМО?Или действаме на принципа"чукча не читател,чукча писател?Повсеместно и безконтролно изпозлване на ГМО съществува само в главите на някои от вас,камо ли да ме е погълнало...Относно моите опасения,няколко пъти казах,че ги има,но отново избирателно четем...
Не мога да проумея как си позволявате да твърдите,че ме разбирате,при положение,че дори нямам щастието да ви познавам.Въз основа на какво сметнахте, че съм увлечена от науката?Уви,отдавна не съм,това просто е моята професия, професия като всяка друга.Видите ли някак се мъчим да сме полезни на хората.И аз смятам заниманията със счетоводство за плашещи, но уважавам хората, които го владеят.
Не само,че не е явна  описаната от вас липса на посоки и цели в прилагането на генното инженерство,също така генно модифицираната царевица не е напълно изкуствена.Влезте в час с понятията преди да влизате в спорове.
Че е драстична намесата в природата от страна на съвременния човек съм напълно съгласна, но проумейте, че има много повече вредни аспекти на нашето съществуване от ГМО.
Ако питате мен, не е необходимо изобщо да се намесваме в работата на природата и вярвайте ми, с най-голямо удоволствие бих останала без работа.Но реалните случаи, в които аз и колегите ми помагаме всеки ден на реални хора са много по-силни като аргументи.Виждала ли сте някога дете с генетичен синдром?Аз много...Ако сте за спиране на вмешателството,това означава ли ,че сте против процедурите in vitro?Недейте с лека ръка зачертава решения, за проблеми, които никога не сте срещала,особено когато те сбъдват мечти и спасяват животи.

# 144
Към всички, които четат темата и си мислят "Ами кво толкова, това е само царевица, аз церива не ям" - моля ви, не е само царевицата, генно модифициран ориз, соя, рапица и други храни са широко разпространени из търговската мрежа. Само че на етикетите не го пише.
А с генно модифицирана царевица се хранят много животни по фермите, които после вие си купувате разфасовани от магазина.
Соя под различни форми има в толкова много вафли и захарни изделия, които децата обичат.
Следете темата, интересувайте се, за да не ставаме жертви на компании като "Монсанто"(и не само), чиято продукция е забранена вече в доста европейски страни.
Хубаво си го написала (+1 за поста). Проблемът е реален и е хубаво хората да са наясно.
Но.... кажи ми, каква полза от тенденциозни, научно недомислени петиции и информации, като тази която е постната по-горе. Източниците й са уикито, някаква " горичка" и още нещо си, което лично на мен не ми вдъхва доверие. Дано се намери някой, който наистина е наясно с материята и вземе, че я поредактира малко. Глупостите написани там, са достойни за топ 10 от кандидатстудентски бисери. Предположения се представят за факти, използват се тенденциозни сравнения, разчита се на емоционалната реакция на четящите, а не на здравия разум. Като футболните агитки - задава се команда "плюй по противника" и всички почват.
Хората имат право да знаят в какво се състои проблема, още веднъж повтарям - наистина е сериозно положението - но не по този начин. Аз лично няма да я подкрепя в този и вид. Разумна, научоиздържана петиция, написана от хора, които са наясно със ставащото, които не преувеличават и не представят данни както им изнася, би имала повече успех.

Поздрави.
п.п. Завършила съм  биология и химия, но се преквалифицирах на счетоводител - това работя в момента, т.е. виждам и двете страни -научната и търговската.

# 145
  • Stuck in a moment
Съжалявам. Не съм учен. Не съм завършила химия и биология.
За мен фактите говорят.Не ми трябва диплома, за да разбера ,че пушека от някоя фабрика е вреден за детето ми. Знам го от някъде и добре, че е имало информация.
Същото е и за ГМО. Разбрах, че са вредни.  Забранени са в доста европейски държави. За мен това е факт и явно има защо - защото носят опасности за здравето и околната среда. Който иска достоверна информация, а не филмчета, да види къде са забранени поне.
Ето това знам аз. Който му пука какво става ще провери. Не помня, мисля ,че в Аржентина дори е станала екологична катастрофа.
Както писах  - не е само царевицата, а много други продукти.

България, въпреки нарасналия внос, все още се слави с хубави зеленчуци и плодове. Нека това е така и занапред.
Иначе ще си броим стотинките един ден пред био-щандовете.

Линк към филма :
http://www.torrentreactor.net/torrents/1752615/World-According-t … to-DVDRip-English

# 146
За мен фактите говорят.Не ми трябва диплома, за да разбера ,че пушека от някоя фабрика е вреден за детето ми. Знам го от някъде и добре, че е имало информация.
Същото е и за ГМО. Разбрах, че са вредни.  Забранени са в доста европейски държави. За мен това е факт и явно има защо - защото носят опасности за здравето и околната среда. Който иска достоверна информация, а не филмчета, да види къде са забранени поне.
Ето това знам аз. Който му пука какво става ще провери. Не помня, мисля ,че в Аржентина дори е станала екологична катастрофа.

България, въпреки нарасналия внос, все още се слави с хубави зеленчуци и плодове. Нека това е така и занапред.

Само един въпрос...Откъде и как разбрахте,че са вредни?Доста некоректно е да казвате,че са "ВЕЧЕ забранени" сякаш някой нещо е разбрал,но не ви казват.Те никога не са били разрешени в страните ,за които говорите.Но е факт, че забраната пада на много места вече.

# 147
  • Stuck in a moment
"Шест европейски държави досега са въвели забрана за разпространение на този сорт. Други пък са наложили пълно вето върху култивиране на генетично модифицирани култури. Сред тях са Германия, Франция, Австрия, Люксембург, Полша, Унгария, Словения, а от два дни и Ирландия."

Копирано от :
http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/10/19/802039_ekolozi_praviat_k … aniia_protiv_gmo/

# 148
"Шест европейски държави досега са въвели забрана за разпространение на този сорт. Други пък са наложили пълно вето върху култивиране на генетично модифицирани култури. Сред тях са Германия, Франция, Австрия, Люксембург, Полша, Унгария, Словения, а от два дни и Ирландия."

Копирано от :
http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/10/19/802039_ekolozi_praviat_k … aniia_protiv_gmo/
Няма нужда да ме информирате за неща, които са ми известни.Попитах ви откъде и как разбрахте,че ГМО са вредни или опасни за здравето на човека...И ако отговорът е от подфорума за билколечение и алтернативна медицина,моля спестете си коментара.

# 149

Линк към филма :
http://www.torrentreactor.net/torrents/1752615/World-According-t … to-DVDRip-English

Много забавно...и като е вреден пушека, ти престанала ли си да ползваш продуктите на съответното предприятие? А да ти идва на ума, че забраната е форма на съответните правителства да защитят собственото си производство. Че в случая става дума не за това какви и по какъв начин са произведени продуктите, а КОЙ ги произвежда? Че под формата на псевдонаучни публикации се води една бизнес война и тя не се отнася до здравето и бъдещето на хората, а до размера на печалбата...

Общи условия

Активация на акаунт