Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 747
  • 700
  •   1
Отговори
# 465
Звездичко,
А аз смятам за правилно рискът да се поема по желание. b]Не желая [/b] да рискувам с ГМО, не желая да рискува и детето ми. Защо трябва насила да поемам чуждите рискове? Който иска - да върви напред - аз искам да сме здрави.
Ако ГМО се разрешат в България, аз и семейството ми най-вероятно няма да имаме право на избор. Дори няма да си направят труда да ни уведомят, че ни тровят, пардон - в храната има ГМО-съставки, защото хората могат да се уплаша , да се свият в черупките и да падната оборотите. Лошо.

Напротив! Имате право на избор - в ЕС има директива за задължително етикетиране на храни, които съдържат ГМО.

Пък сега колкото и да се пазим - в много храни има ГМО. Вкл. в любимия ми салам Камчия Simple Smile

# 466
За писмото - най-напред трябва според мен да упоменем кои сме ние, които пишем това писмо - родители на деца от цялата страна, станали съпричастни с "проблема ГМО" в интернет пространството /това е само идея за редакция/. Също така да отпаднат цитираните разпоредби, които се иска да се отменят. Това е факт, известен, документиран и е само раздробяване на проблема.
Изразът "Това се оказа лъжа" да се промени на "- факт, който е на път да се окаже обикновена и поредна предизборна лъжа".

# 467
Аз понеже не ям любимия Ви салам "Камчия", моля да ми кажете - на него пише ли, че съдържа ГМО?

# 468
Аз понеже не ям любимия Ви салам "Камчия", моля да ми кажете - на него пише ли, че съдържа ГМО?

Не, не пише... Това, че нашите не спазват европейски директиви - аз не нося вина, че нямаме гражданско общество в България. Можете да се борите за това. Ама да се борите за тотална забрана няма да стане. Никой няма да го допусне.

# 469
  • Stuck in a moment

Аз ти отговарям, че не пише.
Както и на много други храни. Особено любимите шоколадови десертчета на нашите деца . Confused

# 470
  • София
Честна дума, все се чудех кой го яде това нещо салам Камчия.....  Kissing Heart

# 471
Гражданско общество има, Звездичко, и този форум е свидетелство за това. А това - какви цели ще си постави "мини гражданското ни форумно общество" изглежда не зависи от Вас.
Пълната забрана по-добре пази от изписването на етикетите, особено ако е придружена със стабилен контрол. Дано да успеем.

# 472
Гражданско общество има, Звездичко, и този форум е свидетелство за това. А това - какви цели ще си постави "мини гражданското ни форумно общество" изглежда не зависи от Вас.
Пълната забрана по-добре пази от изписването на етикетите, особено ако е придружена със стабилен контрол. Дано да успеем.
Дръжки!!!

Извинете, че съм така пряма, но точно тук допускате основната си грешка.В момента ГМО са под тотална забрана в нашата страна.Тоест на практика не съществуват по нашите ширини.Само дето всички знаем, че не е така.Няма как да ви напишат на етикетчето, че има нещо дето не трябва да го има.И ето ви порочен кръг!

От друга страна, намаляването на рестрикциите в ГМО сферата, ще създаде предпоставки за съответното етикиране.Ще се опитам да ви го обясня съвсем елементарно... един производител решава какво ще произвежда/отглежда, купува си съответния ГМО и слага етикетче.Тук идвате и вие като потребител-решавате дали да купувате или не продукцията му.Ако мнозинството от хората не желаят да ядат храни, съдържащи ГМО няма да ги купуват, а той ще фалира.

Само да отбележа и аз, че неспазването на Европейските директиви не е проблем на ГМО, а закононарушение.
Как точно си представяте, че ще се извършва стабилния контрол?Кой ще го прави?Имате ли идея колко са скъпи и трудоемки изследванията?Кой ще плаща?Уверявам ви, че държавата просто не разполага с необходимия ресурс специалисти.

# 473
Дръжки друг път!!!
Като са допуснати някои ГМО контролът как ще се осъществи, че се продават само те, след като държавата няма пари техника и каквото още трябва. Проблемът явно не е в това дали забраната е пълна или частична, а в липсата на пари, техника и специалисти.  Така че не ми хвалете пускането на накои ГМО-та като разрешение на проблема с контрола.

# 474
Точно дръжки!
Ами най-малкото се води на отчет кой купува семена и кой внася ГМО продукти(легално).Което никак не е малко.
Хайде, отговорете ми...как го виждате да се извършва този контрол?С лупи?Не говорете за неща, от които нямате и представа.Знаете ли как се изследва дали един продукт съдържа ГМО?Опитайте да се информирате по въпроса и ще посмятаме заедно.

Оставам с впечатлението, че нямате нищо против да си хрупате ГМО, стига да не знаете, че го правите ooooh!
Хора, вие изобщо мислите ли реално?

# 475
При всички случаи въпросът с ГМО в България би трябвало да е предмет на всенародно обсъждане след провеждане на широка разяснителна кампания сред населението по швейцарски модел:

Още преди четири години

Швейцарците казаха "Не!" на ГМО

Миналата неделя гражданите на Щвейцария /декември 2005 - бел.моя/ се отправиха към секциите за гласуване – в страната се проведе референдум по въпроса дали през следващите пет години в алпийската държава могат да бъдат отглеждани генно-изменени растения или животни. Присъдата – дадена на всеки от трите най-употребявани в Швейцария езика бе една и съща - “nein”, “non”, “no” на GE (genetically engineered – продукти на генното инженерство).

На снимката - акция на Грийнпийс пред централата на Nestle в Швейцария, по повод неколкократно засичане на наличие на генно-модифицирани съставки в азиатските продукти на компанията (на транспаранта - гнездото на Nestle, птицата-майка към малките - "Млъквайте и яжте!")

Жителите на всичките 26 кантона (административните региони в Швейцария) гласуваха единодушно против отглеждането на GE растения и животни в Швейцария. Резултатът от гласуването на национално ниво бе 55,7% в полза на забраната на ГМО (генно-модифицирани организми), но в кантона Jura, в който основен предмет на дейност е фермерството процентът бе най-висок -75,8. Швейцарските фермери са загрижени не само за неизяснения ефект върху здравето на ГМО, но също и за заплахата от заразяване с ГМО на органичните култури, които се развиват като процъфтяващ стопански сектор. Забраната няма напълно да спаси Швейцария от ГМО – отглеждането на ГМО с изследователска цел все пак ще бъде позволено в рамките на новия мораториум, а вносът на продукти на основата на животни,които са били хранени с ГМО няма да бъде забранен. А и все още съществуват нерешени въпроси за възможните приложения на ГМО – оттам и опасността да им бъде дадена “зелена светлина”.

“В “Грийнпийс” се надяваме, че примерът на Швейцария ще послужи на хората и от други страни да се надигнат и да кажат своето “не” на генното инженерство. Също така ние окуражаваме жителите на Швейцария да продължат да се противопоставят на тези твърде рисковани технологии. Всеки възможен източник на генна зараза трябва да бъде елиминиран и едва тогава хората могат да бъдат спокойни, че храната на трапезата им не е заразена” казва Geert Ritsema от анти-ГМО кампанията на Greenpeace International.
Швейцария е уникална страна – тя е единствената в света държава, в която чрез референдуми гражданите могат директно да контролират правителствената политика. И след като жителите на Швейцария отхвърлиха ГМО, на компаниите за биотехнологии като Монсанто и швейцарската Syngenta не им остава нищо друго освен да се надяват, че този демократичен държавен модел няма да излезе извън границите на страната и няма да намери почва и в други държави.

Жителите на Швейцария са късметлии - правителството на страната се съобразява с тяхното мнение, преди да заеме становище по важни проблеми като въвеждането на ГМО в естествената природна среда.В много страни по света общественото мнение е фокусирано върху забрана на ГМО. Но немалко правителства, полакомили от обещаваните печалби изобщо не взимат под внимание или смазват мнението на народа и на бърза ръка разрешават на компаниите за биотехнологии да заразят околната среда с генетично изменени култури.

Докато САЩ, Канада и Аржентина се опитват да натрапят ГМО на европейските потребители чрез WTO (World Trade Organization - Световната търговска организация) вотът на швейцарските граждани показва, че контролът вече се изплъзва от ръцете на про-ГМО-силите. И че правото на хората самите те да определят каква храна може да излезе от фермата им и да стигне до трапезата им трябва да се зачита. След като швейцарците казаха “не” на ГМО е време е индустрията за биотехнологии да разбере и признае за каква всъщност от толкова време е обществената нагласа по целия свят – хората не искат ГМО."

Това не е въпрос от компетенцията на няколко чиновника, на които никой след време дори няма да потърси отговорност за стореното зло на цял народ.  

# 476
Хеликаза,
Проблемът с нелегалните и в двата случая е много голям и животозастрашаващ. И контрол е нужен. Ако има забрана - пълна или частична и няма контрол, то все едно няма забрана.
А този, който се води на отчет за ГМО продукти, като ги продаде като суровина после другият, който произвежда суровината и той ли ще се води на отчет. За всяка партида ли?
Ако прочетете по-внимателно и непредубедено темата ще преодолеете грешното си впечатление, че който и да е освен Звездичко и Персона, пишещ тук, желае да група ГМО съзнателно или несъзнателно.

# 477
щом е забранено и ИМА ГОЛЕМИ САНКЦИИ, ентусиазма на някои да правят незаконна търговия и печалби може...силно да намалее.
Аз не искам да се превърна в 150 килограмов американец, заемащ 2 седалки! Нито искам децата на който и да е било да изглеждат така!

# 478
щом е забранено и ИМА ГОЛЕМИ САНКЦИИ, ентусиазма на някои да правят незаконна търговия и печалби може...силно да намалее.
Аз не искам да се превърна в 150 килограмов американец, заемащ 2 седалки! Нито искам децата на който и да е било да изглеждат така!
newsm10 newsm10 newsm10

# 479
И Вас да попитам...Кой мислите, че ще осъществява контрола?КАК?С чии пари?Къде са специалистите ,които ще извършват изследванията?Как точно ще ги хванат тези лошите и ще им наложат ГОЛЕМИТЕ САНКЦИИ.Чакам предложения!

Общи условия

Активация на акаунт