Шестгодишно кърмаче

• 19 158
  • 290
  •   1
Отговори
# 45
Да има има такова кърмаче и това е моята дъщеря, която днес навършва 6 години. Simple Smile
Честит рожден ден на малката принцеса!Ако беше по-малка щях да я "искам" за нашия племеник, който е на 4 години вече, но няма никакви намерения да слага край на кърменето.
Желая ти лека бременност и едно здраво и красиво бебе на финала!  bouquet

# 46
  • Sofia
Здравейте мами,
Първо искам да благодаря за всички толкова красиви пожелания. Много сте мили...Simple Smile За Ели вчерашният ден беше изпълнен с емоции и в събота ще продължим веселбата в детски клуб.
Пускайки темата, съзнавах, че ще има и по-хапливи мнения, защото е достатъчно шокиращо за всеки четейки само заглавието на темата. Както вече писах, с дъщеря ми стигнахме до тук съвсем неусетно, повярвайте ми. Ели е едно изключително енергично дете, което дори не знам как успяват да озаптят в градината. Много е общителна и е открито дете. Суче само, когато лягаме да спим и понякога иска да се събуди сучейки. Проявява желание да суче и като ме види съблечена. Досега не съм я питала директно защо иска да суче, но често ми казва, че млякото е много вкусно. Питам я редовно, особено откакто разбрах, че съм бременна, дали има мляко, тя потвърждава и аз и вярвам, защото после дъхът и има типичният мирис на кърма. Така, че и вярвам, че заради това суче. Но съм и почти толкова сигурна, че сучейки вечер и сутрин, го прави за приспиване и съответно за събуждане. Отдавна стискайки зърното кърма не се появява, така, че единствено сучейки, може да си го набави. Сега и зърната са ми много чувствителни и , когато и кажа, че ме боли, е склонна, но рядко, да не суче.
Другото, което мога да споделя е, че не съм усетила някаква по-особена привързаност към мен. Два пъти в седмицата ми се налага да я оставя да спи при баба и, и тя тръгва още докато съм и казала. Интересното е, че миналата година бяхме разделени за около 3 седмици, без да се виждаме и тя не се отби. Денят преди да отида при нея, се чухме по телефона за пореден път и тя (без аз изобщо да съм и говорила, дори споменавала) ей така отникъде ме попита дали ще и дам да суче като се видим. В първия момент не знаех какво да и кажа и може би защото ми беше изключително домъчняло за нея, без да се замислям и казах, че може. Едва след това осъзнах, че съм пропуснала момента за отбиване. Убедена съм, че майка ми и близките около нея(тя беше при тях) не са и говорили за кърмене, защото всички отдавна ме питат, защо Ели още суче и колко вредно е това за мен и нея. Уверявам ви, че нямам никаква болезнена привързаност към процеса на кърмене, но си признавам, че не ми се искаше да я отбивам до към 3-ата годинка, че и малко след това. Аз от около година и повтарям непрекъснато, че вече е голяма и че трябва да покаже и с това, че е кака, като спре да суче. Тя избягва да говорим за това, по-често се прави, че не ме чува. От друга страна се срамува да не би околните да разберат, което показва, че донякъде го осъзнава, но явно не и се иска още да спира. Баща и не коментира случващото се. Аз се радвам, че поне той не ме притеснява, макар, че съм убедена, че за него също е крайно време да спрем с това кърмене. Иначе отдавна не сме говорили по темата, за да си спестя именно мнението му. Simple Smile Определено мисля да се възползвам, колкото и кофти да звучи от новата бременност, за да приключим с това, с милата ми щерка. Относно ползите от кърменето, няма да споменавам за първите две години, доста от вас вече са наясно с тях. Иначе мисля, че наистина Ели боледува много по-рядко от връстниците си, и като че по-леко минава болестите. Разбира се, няма как да съм убедена в това. Вярно е, че веднъж с нея стигнахме до болница, но причината беше друга. Друга полза поне за себе си отчитам и лесното приспиване на обяд. Мечтано приспиване за много майки, отнемащо само няколко минути. Това се отнася и за вечерното, поне допреди година беше така, че сега четем много приказки и трудно стигаме до приспиването.
Не знам какво още да споделя. Бъдете сигурни, че Ели е едно обикновено дете, което не се различава по нищо от връстниците си, освен с това, че обича понякога да суче и че аз не съм някакво чудовище,, което я тормози да суче поради болезнената ми привързаност.
Още веднъж благодаря за всички прекрасни пожелания и дори на онези мами, дръзнали да изкажат по-различно мнение в този подфорум.  Wink Много  Hug и   bouquet за всички вас и милите ви дечица.
П.С. Исках само да споделя с вас, че днес бях на преглед за мъничката точица и засега всичко за развива както трябва, стискайте палци всичко да мине нормално и да стигнем благополучно до финалната права.Simple Smile

# 47
Честит рожден ден на адашката и лека бременност на теб!
Искам само да те попитам, на теб не ти ли е неприятно? Нямам предвид бременността, по принцип. Аз имам 9 годишна дъщеря и мисълта, че мога да я кърмя, ми е меко казано отблъскваща.

# 48
Поздравления за теб и малката голяма кака   bouquet Наитина са много малко хората, които биха споделили точно такова нещо и то тук, в този форум, който принципно е за взаемопомощ, а не за плюене  Confused Дано нещата стнат по най-лесният начин и за двете ви и дано доброволно отстъпи мастото си на овата попълнение, което се задава в семейството ви.

# 49
  • Видин
Светлана, страхотна история! Признавам, че в първия момент леко се шокирах, но после размислих и много ви се радвам!
Стискаме палци да точица, да се развива добре, да папка, за да порастне и да се появи на белия свят.И успешно кърмене (то не се и съмявам, че ще е успешно)   bouquet

# 50
Първо да поздравя малката принцеса да е здрава и щаслива, а после поздрави и за майката аз също бях така близо 4г. , но с появата на второто дете приключихме с кърменето сега възнамерявам да продължавам така докато малката сама реши да спре, не виждам нищо лошо в това, а само прекрасни и незабравими моменти, една силна връзка между майка и дете, в началото мислех да приключа с кърменето до първата годинка, а не като някой изхвърлящи се майки /визирам зълва си/ която казваше че ще кърми до 2г. но се отказа в 5 месец. Не виждам нищо лошо и подигравателно в случая просто хорска злоба.
Поздравявам те и те прегръщам.
С уважение.

# 51
Страхотно се радвам за вас! Да ти е жива и здрава и да стане кака на един страхотен сладур!
Аз също съм от "лудите" дългокърмещи майки, които питат датето си има ли още мляко, а то отговаря и обяснява. Ние също продължаваме напред ....докогато, дотогава...Мъжът ми също спря да коментира, но приятелите ни не са

# 52
  • Бургас
Светлана, историята на вашето кърмене изключетлно съвпада с нашата, с тази разлика, че ние продължихме до 4,4 год. След като си взела решение за себе си да се възползваш от ситуацията, пожелавам ти да се случи тихо, кротко и спокойно, както беше и при нас.

Действително е трудно да се обясни как става. Просто започваш да кърмиш бебе и в един момент разбираш, че между радостите и грижите не си разбрала, как то е станало вече детенце. А кърменето, ами то не е било целта на живота, то е било само естествена и незабележима част от него и затова не си усетила, че всъщност детето ти е вече на 4 - 5 - 6 год., а още суче.

Съгласна съм изцяло и с мнението на duhi_puhi. Моето дете също усещаше негативните настроения срещу това, че суче и след навършване на около 3 год. и половина започна съвсем съзнателно да иска да се усамотяваме когато суче. Криеше се вкл. от баща си, който никога нищо не й е казал по въпроса. Така че вариантът да се похвали на другарчетата си мисля, че изобщо не съществува.

Разбирам и майките, които изказват негативни мнения, защото те не са част от този процес, а са само странични наблюдатели и ми се струва, че им е трудно да придобият реална представа за ситуацията. Предполагам, че поне един път на всеки от нас се е случвало да каже "Никога няма да постъпя така" и след това да го правил. Животът е една еволюция.   bouquet

# 53
  • До хладилника, който обичам
addi, много силен пост Peace
Мая се отби плавно сама на около 3,10-3,11 някъде и не съм усещала негативно отношение - силно учудено и тип 'ще видиш, никога няма да я отбиеш така!' - да, но директно негативно не съм, или поне не съм забелязала. Но наистина нещата са толкова различни, когато кърмиш малко бебе, когато кърмиш малко дете на годинка, по-голямо на 3... вероятно тези неща по-лесно се разбират от хора, които са преминали през подобен етап в живота си.

# 54
Браво на теб   bouquet Щом на теб не ти е проблем, не виждам защо ще се впечатляваш от мнението на околните. Баща ми е кърмен до 7 годишна възраст, разправял ми е, че дори после докато баба ми е кърмила двамата му братя близнаци е пристигал и е молил да му "цръкне" малко мляко на филийката с хляба  Laughing Така е било тогава и никой нищо странно не е виждал в това. Странно е било ако някоя майка дава на детето мляко от крава или коза, одумвали са я един вид, че нещо не й е наред щом не си кърми детето. Това ми е разправяла баба ми.
Аз едва ли ще кърмя толкова дълго, но нищо не се знае де. Имаш обаче моите поздравления  Peace

# 55
  • Анкх-Морпорк
Честит рожден ден!
Да ти е живо и здраво детенцето!

По повод коментарите за дългия кърмачески стаж - преди стотина години и повече е било нормално.
И аз съм чувала от възрастни хора как децата на тази възраст все още са искали да сучат, а никой не помни да е имало някой увреден от дългото кърмене.
А и децата не биха се подигравали, ако някой възрастен не им го подскаже.

# 56
Светлана, много ми е нежна вашата кърмаческа история с Ели, но си признавам, че малко се натъжих, защото вече никога няма да узная колко време можехме да се кърмим с Каби. Отдадох се на роднинския натиск да отбия след втората годинка, а може би е трябвало да съм по-търпелива или неотзивчива към техните усилия. Помогнах на Каби да се отбие съвсем плавно на 2 г., 4 м., 10 дни без никакви драми, но и без време.

Мъжа ми и свекърва ми не можаха да проумеят именно това, за което addi е писала - отстрани нещата изглеждат съвсем различни, а и тя никога не е успяла да покърми синовете си, та целия процес й беше странен, нов, чудат и явно доста притеснителен.

Вече повече от година откакто не кърмя, а Каби все още има отношение към гърдите ми - сутрин докато се гушнем преди ставане или пък когато е разстроен, нежно ги гали. Вече знае, че те ще бъдат за бебето, живот и здраве, и засега не проявява някакво собственическо чувство към тях, нито пък ревност.

Цитат
... Определено мисля да се възползвам, колкото и кофти да звучи от новата бременност...

На мен никак не ми звучи кофти и ви желая успех и на двете!  Hug Както и щастлива бременност с щастлив край за цялото ти семейство!  Heart Eyes

# 57
  • Бургас
Честит рожден ден на малката ти принцеса! Да ти е жива и здрава и много да ви радва!

За кърменето до 6 години съм на различно мнение,което ще си го спестя за себе си. Всеки има право да отглежда детето си,както сметне за правилно. Мисля,4е всеки с различно мнение също трябва да си замълчи,защото никой не му го е търсил Peace

Отново честито и лека и безпроблемна бременност.

# 58
  • Германия
Честит рожден ден на порасналото кърмаче! Поздравления за търпението
и лека и приятна бременност Flutter

# 59
  • София
Уау, времето минава неусетно....докато се майтапя с роднините, че "до първи клас има време", то май наистина ще дойде и за нас. Разбирам те напълно - историите на кърмещите по-дълго много си приличат.
Да е здрава и послушна дъщеричката!  bouquet Hug
Успешна бременност и много радости с новия малък човек след това.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт