Шестгодишно кърмаче

• 19 160
  • 290
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ето и още един линк. Ще ми е интересно да коментирате

"a clinical psychologist argues that lengthy nursing may satisfy the mother more than the child"

http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/features/article388487.ece

# 226
  • До хладилника, който обичам
Е, страшно необичайна ситуация, майка искала да кърми едногодишното си бебе, което отказва шише Laughing Но това е мнение на един човек, бил той и психолог - не е равносилно на проучване и изследвания, камо ли мета такива.

# 227
  • София
Е, страшно необичайна ситуация, майка искала да кърми едногодишното си бебе, което отказва шише Laughing Но това е мнение на един човек, бил той и психолог - не е равносилно на проучване и изследвания, камо ли мета такива.

Еееее хайде прочети цялата статия де.

# 228
  • До хладилника, който обичам
Четох, де Simple Smile
Ако нещата работеха толкова семпло и просто, колкото ги представя авторката на статията, възпитанието на моето шестгодишно екскърмаче би било далеч по-лесно  Laughing

# 229
Много е трудно да се направи научно изследване, което категорично да докаже или отхвърли ползата или съответно вредата от кърменето над едикакваси възраст. Най-малкото защото всяко семейство е уникално и поради това факторите (и комбинациите от тях), определящи умственото развитие на един индивид, са различни. Да не говорим, че и самите индивиди си имат своите уникални генетични умствени заложби, т.е. от дете до дете и от мама до мама разликата може да е огромна. Да се твърди, че едно дълго кърмене само по себе си (без да се вземат под внимание всички останали фактори в семейството на детето) е извращение и води до умствени увреждания, може да бъде само проява на недоумение и изумление от страна на човек, но когото никога не му се е случвало. Ами ето - в Монголия да се кърмят деца между 4 и 6 години явно е практика, ще обявите всички монголци за извратени социопати ли?

Пипинка, на въпроса ти за нужно ли е - според теб нужно ли е е на едно дете на 6 да пие мляко? Аз мисля, че да. Ако едно дете има възможност да получава човешко мляко или краве мляко - кое е по-доброто за него? Аз мисля, че човешкото. Нужно ли е детето да пие човешко мляко от гърда? Това зависи и от двете страни (майката не може или не желае да цеди, детето желае именно да суче, а не да пие от чаша), но ако водещо е удобството - по бързо и удобно е детето да суче. Това отговаря ли на въпроса ти?
Според мен всичко останало е в сферата на догадките - дали морковите са опасни или не, ще покаже времето.

# 230
Нана, прочетох твоя линк - коментарът ми е все още същият: проблемът не е в храната, а в начина на поднасяне. Визирам този параграф:

"...They are able to pick up on whether their mother is upset, and will try to make her better. And if the mother shows that breast-feeding is important to her then the child, who may not want to breast-feed but doesn’t want to hurt his mother, does what she wants. Using their children’s sympathy is something many mothers do — one of the more blatant ways is to say: “If you don’t do this, Mummy will be really upset.”

Then there’s this question of being a “good” child — children learn from their mothers that “good” is how the mother (and father) defines it: and if that is to breast-feed, then the child will acquiesce. Not to do so would be to invite punishment.  ..."

В описания случай майката е със социопатично поведение. Ако една такава майка не кърми, тя ще намери други начини да обсеби детето си. Не кърменето само по себе си е проблем, а цялостното поведение на майката. Не споря, че в този случай кърменето е средство за манипулация на детето. Но и не смятам, че всяка дългокърмеща майка е подобен социопат. Допускам, че има и изключения   Mr. Green (а ти видя ли статията за канадката в Монголия)?

# 231
  • София
Шлябада не знам защо си останала с впечатление, че аз съм против кърменето като цяло. Против кърменето на 6-годишно дете съм, а не пиенето на човешко мляко от него.

# 232
Мила Svetlana79, честит 6-ти рожден ден на дъщеричката ти!
Нека е ведра, по-мъдра от всички нас, да те радва и да ти помага!!!
Лека бременност.

bouquet

/уникално е че споделяш нещо толкова според мен естествено, но съгласи се неразбираемо за нашите географски ширини. Тук явно е естествено да храним децата си с манджички от детска кухня, да разчитаме на някой  друг да ги възпитава, и след това разбира се да се възмущаваме, че не са възпитани.../

# 233
Шлябада не знам защо си останала с впечатление, че аз съм против кърменето като цяло. Против кърменето на 6-годишно дете съм, а не пиенето на човешко мляко от него.

Не съм останала с подобно впечатление. Затова съм писала "дългокърмеща". Не познавам и не съм чувала за хора, които действително да са против кърменето като цяло.
Но не мога да разбера израза "против съм". Не е същото като "не го разбирам и никога не бих го направила". Първото осъжда друга майка с друго дете, второто е личното ти мнение, което засяга само теб и твоето дете.

# 234
  • Варна
и какво е шокиращото ?
ето ви една още по-дълго кърмеща майка - http://www.vidoemo.com/yvideo.php?breastfeeding-at-8=&i=Znh2NlI5cWuRpZlVPNzQ
като имате впредвид че тоя клип е стар Rolling Eyes

и според мен 6 години вече са доста, но пък евала за ентусиазма  Grinning аз се надявам тоя път да изкарам до 12м, най-много до 2г  Whistling

сега се сетих,баща ми е разправял за един негов приятел на село,майка му го "кърмила" до 5 години - цедяла се върху филия хляб  Wink

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 12:52 от Virginity

# 235
Ох, накъде е поела тази тема  Thinking

С мъжа ми коментирахме снощи наличието на 6 - годишно кърмаче. Е, той много ме подкрепяше за кърменето на сина ни  Peace  Докато не дойдохме за пореден път лятото в Гърция и започнахме да чуваме съвети оттук-оттам за "вредата" на дългото кърмене  Rolling Eyes  Така или иначе вече кърмех и бебето, та ми идваше нанагорно да кърмя и двамата (понякога баткото идваше всеки път щом кърмя беба) и го отбихме. Сигурна съм обаче, че можех да продължа до третата му година, ако не беше колебанието ми дали е правилно и свръхумората. Пък и на плажа ме гледаха учудено като кърмех беба, оставаше да видят и баткото  Laughing на 2г5 да ми дърпа банския и да цоцка  hahaha

Имаше една тема за онанирането и сексуалните изживявания на малките деца...Там станах разногледа направо...Едва ли не, излезе нормално всички деца над 1 годинка да мастурбират и т.н. ... не ми се пише. Казвам го във връзка с това, че мъжът ми се изказа отрицателно за толкова дълго кърмене - точно заради сексуалното осъзнаване на детето в една по-голяма от кърмаческата възраст.

Не мога да си представя да кърмех сина ми до 6години...
Не го намирам за естествено...но не е и ненормално....

Дъщерите ми са кърмени по-малко, заради умората съм ги отбила (и още ми е тъжно от този факт).
Ама не се чувствам толкова зле, че да се изживявам като грешница заради тази ми постъпка...

Абе темата е много сложна, ама не нападайте майката, решила да кърми толкова дълго...този акт е нещо толкова интимно, толкова сладко и нежно...Това е вид общуване, което не всеки може (или иска) да изживее...

# 236
Ами... с две думи.Радвам се , че не съм попадала на никакви теми за кърменето преди да кърмя...защото нямаше да почна.Това си е физиологичен процес, не виждам защо се поставя на пиедестал.Кучката също кърми, често и по 6 и повече малки...паметници нейни не виждам. В природата , както е нормално станат ли самостоятелни малките ги отбиват.Нагоди ли се храносмилателната им система за обработка на друг вид храна освен млякото...то те минават на такава...всеки да си прави сам изводите.Относно полезноста на млякото след определена възраст, независимо дали човешко, кобилско краве и т.н има доста статии.Та така  Wink

# 237
  • sofia
Явно е, че всеки си прави кой каквото иска и както го иска.

Авторката просто споделя, че има такова уникално нещо 6+ години кърмене тук във форума.
Ама честно - добре че поне е момиченце... Другите неща ще си ги спестя... - няма нужда от тях така ли иначе, поради първото ми изречение.
Светле, кажи сега - защо пусна темата в края на краищата и разви ли се тя в посоката, която очакваше? Тези които си четат тук си знаят за какво става дума, но определено влизайки във форума винаги излиза тази тема на заглавна страница и определено привлича интерес, съответно коментари и изблици...

Бу, хайде слагай ключа, че тона пак отиде не точно където трябва... ooooh!

# 238
  • София

А примерът с бозаенето на поета Яворов само затвърждава моте лични убеждения по въпроса. Всеки знае биографията му, предполагам.

Не е Яворов, а Дебелянов.

# 239
Цитат
Защо да е егоизъм, когато детето го иска?
Моето дете искаше да опита от ракията на дядо си,ама ей на...проявих егоизъм...колко съм лоша,а детето толкова искаше... Tired
Искаше също да вади чиниите от шкафа и да ги хвърля...пак постъпих егоистично... Rolling Eyes
Утре може да поиска да запали цигара,ами що да е егоизъм като го иска-да му дам да запали,кво толкова...
Всяко нещо си има граници,а специално за този случай мисля,че границата е прехвърлена.Не говоря за приемането на кърма,говоря по принцип за акта-кърмене до тази възраст... Wink

Общи условия

Активация на акаунт