Финландия -Аромат на гльоги и коледно настроение

• 34 012
  • 723
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте на всички   bouquet

Дънди, благодаря ти за кафето, обаче аз закъснях със закуската, затова само поздрава ще постна  Wink

http://www.youtube.com/watch?v=8l0wyBjJPio

Пете, добре дошла отново  Hug Голяма ли е разликата в температурата между БГ и Финландия?  Whistling

Пчели, какви са тия сумисти? Започвам да се притеснявам за тебе и този курс  Mr. Green

Рали, миналата година посрещнахме новата година доста добре. Събрахме приятели, момчетата свириха, беше хубаво и забавно. Тази година решихме да поканим по-малко хора, обаче в интерес на истината моят приятел все още никой не е канил и като гледам има опасност сами да си я караме Joy така че идеи изобщо не мога да ти дам. Важното е компанията да е добра, пък останалото ще го измислите. В Хелзинки организират ли някакво събиране на "мегдана"? Ние май ще ходим на центъра.

Щастлива, не знаех, че Обама е при вас. А това с наградата е голям смях.

Вале, на моя дядо Коледа му казах какво искам, обаче нещо много се ослушва.  Joy Надявам се, че ми готви изненада  Flutter  Междудругото имам задача да снимам дядо Коледа. Обещах на едно българско дете. Така че го дебна сега  Whistling

Пожелавам ви приятен ден!  bouquet

# 16
Привет снежинки Hug.

Мимота, ще те изненада значи Wink. При това, очаквай голяма изненада Laughing.
Пък, ако го срещнеш..снимай и за нас.

Ние писахме уж писмо, Алекс и той..писа- къде по него, къде около него Mr. Green.

Пете, Пчели, на вас приятни  newsm39 занимания.
Аз, откакто малчо започна да бяга (и аз след него Mr. Green) вече не мисля за кг..Ама много ме изкушават с едни тортички и сладки неща, та не знам до кога ще е така Mr. Green.

Щастлива, имате доста време до НГ. Винаги може да изникне нещо..а и вкъщи да останете- пак ще се забавлявате Hug.

За Бъдни вечер..ох..аз така исках да си я направя по бг..трябваше да ни дойдат едни приятели на гости)..
В свекито, обаче, няма как- не се меся в кухнята и- всеки си има територия. А и тя е толкова подредена, все едно не се готви там..а аз съм една  chef- след мен 1 ч чистене пада Joy.

Утре мислим да посетим този увеселителен паркк-- http://www.nisseland.dk/sider/aktiviteter-us_328.asp?cp=328
Било с джуджета (според мен са тролчета)  и било много интересно..Ще разказвам после.

Весел уикенд на всички  love001  love001  love001

# 17
Привет!

Бихте ли ме светнали за това гльоги  newsm78   Embarassed Embarassed. В къщи има една бутилка , аз го купих мислейки го за сок от нещо като боровинки , понеже това е на картинката на етикета нарисувано  Embarassed. После от етикета разбрах че трябва да го разреждам с вино и да го загрея , но не съм много сигурна в точноста на превода си!

Пете, браво на теб с гостуването в БГ! Мен ме е обзела носталгията покрай тия празници , ама като гледах вчера цените на билетите  #2gunfire . Замислям след Н.Г с малкия да се преберем за малко! Как се справихте или справяте с носталгията  newsm78. На мен ми е доста тежко!

Аз също се записах на един курс нещо като аеробика , но от януари че това стоене в къщи ми се отразява доста зле на килцата , а и не съм първа младост и трудно ги свалям!  

Мимотка, Пете, Вее, Valyya, щастлива , Дънди и на всички останали

# 18

Jouluglögi
1 литър

1 бут. (75 cl) червено вино
1-2 канела/стрък,пръчка/kanelitankoa
1 кора от портокал
1 кора от инкивари/inkivääri
5 бр.цели сухи карамфилчета/kokonaista neilikkaa
1/2 tl  кардемон/kardemummansiemeniä
1/2 бут.обикновено вино / pöytäviinaa
200-300 g захар /palasokeria tai fariinisokeria

Изливате виното в тенджера и прибавяте всички подправки.Загрявайте бавно,за да се поеме ароматът на подправките от виното.
Можете да прецедите и след това течността отново се загрява,като се добавя и обикн.вино и захарта
Ако искате добавете обелени бадеми и рузина(изсъхнали гроздови зърна,стафиди) и поднесете горещо..
Glühwein е немски вариант готов.
Аз гльоги пия безалкохолно и си го пия студен,като сок.. Crazy
Valion Hehku-glögi
-силна вишновка или черешово вино/има в ALKO
-стафиди и бадеми

5 dl прецеден сок от касис
1 kpl канела/пръчка
5 kpl  цели карамфилчета/kokonaista mausteneilikkaa
1 кора на портокал/appelsiinin pesty kuori
1 бут.червено вино/pullo punaviiniä
1 rkl лъжица захар/ fariinisokeria

Допълнително:резенчета портокал или бадеми,стафиди
Слага се сокът в тенджерата и на тих огън се оставя 10 тина мин.Добавя се червеното винце и захарта и се загрява до кипване.Сваляте от огъня,прецеждате,украсявате с резени портокали и стафиди.

Perinteinen glögi

4 dl vettä
1 dl sokeria
1-2 kanelitankoa
10 kokonaista neilikkaa
1 tl kardemumman siemeniä
pala inkivääriä
1 dl mustaherukkamehua
1 plo punaviiniä
(1-2 dl maustamatonta viinaa)

laseihin tai mukeihin:
kuorittuja manteleita
rusinoita

1. Keitä vettä, sokeria ja mausteita 10-15 min.
2. Siivilöi mausteliemi. Sekoita joukkoon mustaherukkamehu ja viini.
3. Kuumenna glögi, mutta älä enää keitä sitä.
4. Kaada glögi laseihin tai mukeihin, joiden pohjalla on rusinoita ja kuorittuja manteleita. Terästä juoma halutessasi viinalla. Tarjoa heti.

# 19
Добро утро снежинчета newsm51

Пчеличко ама какво страхотно кафе си поднесла и то тематично.  Hug И се усеща аромата на кафето  Hug
Мама Севи носталгията мисля че се преборва с много работа и контакти  newsm78 ама е трудно така човек да дава съвет  newsm78 Приятели и разнообразие, хобита и непрекъсната ангажираност, поне при мен това дава резултат.  Whistling
Сладурки хубав съботен ден   bouquet

# 20
Добро утро!

Охоо, и кафенце имаме  от Пчели Hug

МамаСеви, носталгията при всеки е различна, по различен начин я изживяват хората и по различен начин се "лекува". Аз не съм имала кой знае колко силна носталгия  newsm78, но имам приятелки, които много тежко я изживяват- с медикаменти и психолози. Дано при теб да е в лека форма. Ако имаш възможност направи си едно кратко пътуване до България, ако ли не- то създавай контакти и приятелства, защото адски много помага ,за да си откъснеш мисълта от каквито и да било проблеми (също,както и Дънди те е посъветвала).

Приятен уикенд на всички   bouquet

# 21
Здравейте, момичета-кокичета!

Пчели, какви са тия рецепти? Направо ми се зави свят.
Ние пием гьоги по простия начин - без алкохол  Whistling Купуваме си въпросното гльоги, слагам го на печката и преди да заври го махам от котлона, слагам в чашите само стафиди и бадеми, които за мама Севи ще кажа, че стоят при подправки и другите сладкарски глезотии в супермаркетите. Бадемите са нарязани под формата на люспи.
На мен и така си ми харесва, но и аз не съм пиячка, пия от дъжд на вятър и може би за другите с вино и прочие им е по- хубаво и сладко.

Мама Севи, гледай винаги от хубава му страна - близо до детето и мъжо си, комуникацията е доста развита в днешно време и можете с роднини и приятели да се чувате всеки ден, стига да имат и те компютър. Вярно, че реалния контакт не може да замести виртуалния, но все пак е някакво решение. Права е Дънди, че с работа, приятели и други развлечения ще се абстрахираш от скуката и носталгията, но и за мен и за теб е доста трудно, тъй като нямаме все още социална среда, а и работа. Аз разчитам към момента на приятелите на моя приятел.
Има обаче курсове, които за нас безработните са безплатни. Така, че интересувай се при вас какви са и записвай нещо. Ето, спорта, който си записала и езика са една крачка напред. Там ще имаш възможност да се запознаеш с хора и да намериш приятели. А и финландците не са толкова затворени, колкото някои ги спрягат. Поне при мен винаги те осъществяват първи контакт. Например, като ходих да гледам моя приятел как играе хокей, дойде едно момиче и започна да ми говори, първо на финси, ама аз дадох на заето и продължихме на английски. Оказа се, че ходи и тя на курса по танци, който и аз посещавам. Аз дори не я бях забелязала в курса  Embarassed голям срам. Но момичето се оказа доста приказливо и контактно. Дори ме покани да ходя с нея на някакъв друг вид танци.
Така, че не си мисли, какво си оставила в България, а какво можеш да откриеш във Финландия. Разбирам те напълно, защото и аз съм в твоето положение, но гледам да мисля само позитивно, в крайна сметка аз си избрах да се преместя във Финландия. И мен ме избиват понякога балансите, дори започнах да си го изкарвам на приятеля ми, добре че той бързо ме приземява  Whistling
Не се измъчвай   bouquet ще се нагласят нещата  Hug

Днес получихме покана за партито с дядо Коледа  Joy

Сега отиваме да мием колата.

Пожелавам ви хубав уикенд!   bouquet

# 22
Здравейте снежинки!

Ние сме на ски вълна днес, дават някакво състезание по ТВ та сме се паркирали и гледаме. Иначе аз съм голям майтап със спортуването, хем се старая да правя упражнения, хем след това като ме хване скуката и почвам да правя разни рула, баници, тутманици и т.н.   chef

Мамасеви, аз с носталгията засега се справям зле, много ми липсва социалната среда, която имах в БГ. Там водех много динамичен живот и тук ми е трудно да се приспособя, а и като нямам приятели още повече. Затова като си ходих сега, направо така се накефих, не се спрях от обикаляне и срещи с приятели. А още повече бях и по радостен повод - сватба на братовчедка ми. Иначе за билетите съм напълно съгласна, моя го взех на сравнително добра цена - 220 евро, но все пак си е сериозен разход едно пътуване. Но пък на летище ме светнаха от авиокомпанията, че мога да се включа в програмата им за постоянни пътници и да си събирам точки, с които да ползвам намаления после. Не съм го проучвала още точно, но като си помисля колко посещения ми се събраха тази година, не е лоша идея.

Мимота, поздрави на дядо Коледа, кажи му по някоя добра дума за нас  Wink
На всички приятен мързелив следобед!

# 23
mомичета-кокичета Hug,
нова тема сте подхванали, коледно настроение струи, мирише на гльоги, страхотни сте!  bouquet  bouquet  bouquet

аз да се похваля newsm44 – получихме място в детска градина от януари, и то в интернационалната (т.е английско-финланска); от колежки чужденки, само суперлативи чух и реших да намина през градината, ей така без предварителна уговорка (всички колеги ме посъветваха така)...цъфнах аз, питам, две моми англичанки ми обясняват, че не са чували за нашия случай newsm78...обаждам се аз на мацката в Day-Care Service, тя ме праща на друг адрес, пак на същото място, ама две врати по-нататък-там били най-малките; ами, отидох и чаках 20 мин да ми намерят някой с английски Joy Joy Joy....

момичета, аз зачезвам утре, та отсега ви пожелавам прекрасни коледни и новогодишни празници!

# 24
Петенце, за коя авиокомпания говориш?

Мимота, за пореден път се убеждавам,че финландците извън Хелзинки са наистина доста общителни и готови да помогнат. Незнам защо се получава така, но е факт. Имах една колежка от Оулу, която направо не можеше да я прекъснеш от приказки. Постоянно намираше теми за разговор. Чувала съм и за други случаи, от които съдя,че северняците са по-топли. Ето и Марги беше споменала,че много добре са ги приели, което е много хубаво.
В Хелзинки всеки бърза, всеки е зает.....,че и аз така съм се променила. Един приятел се шегуваше,че съм станала по-зле и от финландец  Embarassed ,ама какво да направя като не мога като ми свирнат да съм на линия.

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 10:27 от happy girl

# 25
Реших,че гльогито ни не върви без подходящите коледни подправки.

КОРИАНДЪР (Coriandrum sativum) -Korianteri

Сладко-ароматните бежови семенца възбуждат апетита. Като стоят дълго време, обаче, си загубват аромата и вкуса. Използват се за хляб, печива и сладкиши. В кухнята на европейските народи се слагат и в маринати заедно с бахар, дафинов лист и карамфил.

КАРАМФИЛ (Syzygium aromaticum) -Mauste Neilikka

Изсушените цветни пъпки имат много силен вкус - използвайте го пестеливо!
Заедно с канелата карамфилът служи за подобряване мириса на меденките и други важни дребни сладки. Той е съставка на къри. Не се комбинира с пресни подправки като магданоз, целина, копър, чесън и др.

КАНЕЛА (Cinnamomum ceylancum) -Kaneli (tanko)

Колкото по-тънка е, толкова по-ароматична става изсъхналата кора на канеленото лаврово дърво, което Колумб донася в Европа. Коледна подправка номер 1. Употребява се предимно в сладкарството за ароматизиране на сладкиши, млечни и плодови десерти, компоти и напитки.Канелената кора се прибавя при варене на плодове, супи, напитки. Смляната канела се използува главно за печива. Смесва се обикновено със захарта. В ориенталската, индийската и китайската кухня канелата често се прибавя към ястия с ориз, месо и др. Комбинира се добре с карамфил, индийско орехче, анасон.
Когато се използва канела на пръчици, те се изваждат преди сервирането на ястието.

ЗВЕЗДОВИДЕН АНАСОН (Illicium verum) -Tähtianis

Красив по форма и много ароматен. Етеричните масла се съдържат не само в семената му, но и в изисканата им опаковка - използва се всичко. Приложим е за ястия от азиатската кухня. Комбинира се добре с карамфил, джинджифил, канела. Съставка е на кърито. Плодовете се употребяват и за ароматизиране на чай от билки. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

Кора от лимон или портокал  
Почти всички сладки ястия както и напитки, маринати и печива понасят малко настъргана лимонова или портокалова кора, както и сока на плода. Преди употреба плодовете се измиват добре с топла вода и четка.
Вино
Вино, което се използува като подправка, не трябва да ври. Червените вина се прибавят към тъмни, а белите към светли сосове.

# 26
Ето един интересен сайт за  подправки:
www.lha-import.com/Kuvat/Monde/Pakkaus1.jpg
A,сега виждам,че съм чукнала само на картинка,а не на сайта.Поправка,значи: Blush
http://www.nicehouse.fi/keittio/mausteet/mauste1.htm

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 13:10 от Bee.

# 27
Някои "ароматни идеи"за коледно настроение...( LaughingОт изпитал Laughing)
1.Нали виждате какъв е мрак навън?Валяло сняг,не валяло..все е тъмница като в г..,както казва моя мъж.Затова купуваме си светлина...Колкото повече,толкова по ..добре.Слагаме разноцветни светлини навсякъде.Разход на ток ???- много малък,в сравнение с това какви луди пари се дават по коледа за ядене и пиене.
2.Украсявам портокали с карамфил.Уверявам ви ароматът е невероятен..Опитайте и вие.
.
Налага се да прекъсна за известно време,но после пак ще продължа.

# 28
Добро утро!  Grinning

Пчели, ама много полезна информация ни даваш. Къде щях да я прочета иначе!?! Това с портокалите е идейно. Издълбаваш ли вътрешността?
Благодаря и за кафето, страхотно, както винаги  Hug

Рали, аз и от другия тип хора съм виждала тук, доста по-дистанцирани, но повече са ми останали добрите впечатления от хората. А примери мога още много да ви дам с реални ситуации, които на мен са ми се случвали, но да не спамя темичката. Иначе, като се замислиш и хората в провинцията в България са доста по-общителни и дружелюбни в сравнение със София, където живота е още по-забързан и от този на Хелзинки.

Анамезон, благодаря за поздравите, да ти се връщат   bouquet  Ще те чакаме с детенце и мъжо да дойдете след празниците  Wink

Пете, разбира се, че ще кажа добра дума за вас пред дядо Коледа, ама да видим какво е това мероприятие, че ми е интересно. Аз си мисля, че би трябвало да е за деца, но пък и ние получихме покана  Whistling

Приятна неделя на всички   bouquet

# 29
2.Украсявам портокали с карамфил.Уверявам ви ароматът е невероятен..Опитайте и вие.
.

Това с портокала ще го пробвам задължително. Peace  А откъде купуваш карамфила ?
Пчели, ти си пълна с интересни идеи  Hug  bouquet

Мимота, права си ,че май навсякъде е така.

Общи условия

Активация на акаунт