Консултации с адвокат / темата на tais

• 127 013
  • 1 005
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна.....
по най бързия начин ,отиваш в прокуратурата и подаваш жалба по член 183 от наказателният кодекс.Молиш ги да му забраня излизането в чужбина,
"....Чл. 183. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

(2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, ако преди постановяване на присъдата от първата инстанция изпълни задължението си и не са настъпили други вредни последици за пострадалия. Тази разпоредба не се прилага повторно.

(4) (*) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание.

..."

Отново ще апелирам само юристи да дават съвети в темата.
Уважавайте труда на колегите, които отделят от личното си време, за да са полезни.

# 616
  • Варна.....
Много благодаря на хората, които отделят от личното си време за да помогнат, и нека всички да съобразим, че това е много трудна работа- толкова болка има насъбрана в тази тема, че като чета ми се плаче.

Моят казус:
Бащата не плаща издръжка и не се интересува от детето- вече  7 години. Имам присъдена издръжка, както и изпълнителен лист за разходи по дело от преди 4 години, естествено нищо не е платено.
Интересувам се:
1. Към кого да се обърна за да ми сметне дължимите суми - издръжки + лихви, за които имам съдебно решебние, а нямам изпълнителен лист? Къде се намират тези държавни съдии-изпълнители и мога ли да ангажирам някого който само да ми сметне нещата, а аз сама да си ги поискам от така наречения баща.

2. До кога мога да претендирам да ми се платят разходи по делото, за които имам ИД от 2007 г. и как се смятат лихвите? Има ли в нета лихвен калкулатор. Аз съм програмист и ако ми кажете как става мога да направя програмка полезна на самотните мами/татковци.

3. Искам да му отнема родителските права, но и сам той не ги иска.
Има вероятност ако му кажа - "откажи се сам от правата си" да го направи, за да се освободи от нас. Как може законово да стане това без да имаме някакво унизително дело в което да се оплюваме взаимно. Просто отиваме , декларираме нещо, получаваме документ.
Предполагам, че трябва да стане през съда, но може ли без да се налага да го описвам колко е е безотговорен и т.н, а просто - и двамата така сме решили и толкова.

Благодаря.
Отговор 1 Съдебен изпълнител;
Отговор 2 Има лихвен каркулатор. Разтърси се.
Отговор 3 Не става по взаимно съгласие. Трябва да се мине през дело, като той няма да оспорва.

# 617
  • Варна.....
Здравейте,не знам от къде да започна понеже нашият случай е доста заплетен.Съпругът ми е задържан в Бразилия от 2007г.и няма изгледи скоро да си дойде.Аз сама се грижа за три деца на 17г.на 8г. и на 4,7г.Имаме кредит,за който изплащам вноска от 250лев. и нямам никакво пълномощно от съпругът ми.Няколко пъти ходих до социалните за някакви помощи,но ми отказват,понеже мъжът ми има няколко коли на негово име макар,че може и да не съществуват вече.Трудно ми е да се справям сама,а не зная дали мога да се обърна към някоя инстанция за подкрепа.Моля да ме посъветвате,какво бих могла да направя и към кого да се обърна.Ако имате някакви въпроси ще ви отговоря.Благодаря предварително!
Разведи се.

# 618
  • София
Здравейте! Имам нужда от професионален съвет.

От април месец миналата година наех адвокат за придвижване на запор на БДН поради системно неплащане на издръжка. Някъде през септември 2010, БНД е получил информация за запора (обади ми се по телефона, крещейки, че ще ме убие), след което и той е наел адвокат, вследствие на което превода на парите беше забавен, тъй като БНД иска вдигане на запора.
В началото на януари 2011, получих превод от 513 лв от Съдия-изпълнителя, и по мои сметки БНД ми дължи 800 лв до момента, и 100 лв всеки месец занапред.
Днес съм получила превод от още 330 лв. по същия повод.

Питането ми е следното: Защо получените суми не са кръгли, след като сумата на присъдената издръжка е 100 лева?
Кой и как следи колко пари точно трябва да ми бъдат преведени? Реално БНД е предоставил на Съдия-изпълнителя чрез адвоката си платежните бележки за месеците, които ми е плащал издръжка, макара и нерегулярно. Аз, разбира се, не отричам, че тези пари са ми преведени някога.
Възможно ли е да получа пари, които след това ще се наложи да върна на БНД по съдебно решение?
Благодаря за отговорите предварително.

# 619
Здравейте! Имам нужда от професионален съвет.

От април месец миналата година наех адвокат за придвижване на запор на БДН поради системно неплащане на издръжка. Някъде през септември 2010, БНД е получил информация за запора (обади ми се по телефона, крещейки, че ще ме убие), след което и той е наел адвокат, вследствие на което превода на парите беше забавен, тъй като БНД иска вдигане на запора.
В началото на януари 2011, получих превод от 513 лв от Съдия-изпълнителя, и по мои сметки БНД ми дължи 800 лв до момента, и 100 лв всеки месец занапред.
Днес съм получила превод от още 330 лв. по същия повод.

Питането ми е следното: Защо получените суми не са кръгли, след като сумата на присъдената издръжка е 100 лева? Кой и как следи колко пари точно трябва да ми бъдат преведени? Реално БНД е предоставил на Съдия-изпълнителя чрез адвоката си платежните бележки за месеците, които ми е плащал издръжка, макара и нерегулярно. Аз, разбира се, не отричам, че тези пари са ми преведени някога.
Възможно ли е да получа пари, които след това ще се наложи да върна на БНД по съдебно решение?Благодаря за отговорите предварително.

1.Защото съдия изпълнителят може да му удържа определен размер от заплатата плюс законни лихви /обикновено се присъждат и такива/, щом събира и за минало време размера над 100те лева за текущия месец.
2.Съдия изпълнителят. Има специален софтуер и сам извън него следи как и колко точно да удържа и превежда, начислявайки и законни лихви.
3.Не.

Успех!

# 620
Здравейте,tais! Със съпруга ми сме женени от 3 години и половина. Първата година много се разбирахме,но след това нещата тръгнаха зле и преди около половин месец решихме да се разделим. В момента живея при родителите си. От брака ни имаме 3 годишно детенце (момиченце). Причините за раздялата са липса на уважение от страна на съпруга ми,постоянни скандали (последния беше точно на Нова Година защото баща му решил да празнува с приятели,а не с нас и вината беше в мен),веднъж се опита да ме удари в главата с юмрук защото бутнах чинията със салатата,но за това нямам доказателства и сигурно няма да послужи в съда,последните 2 години не даваше никакви пари за храна и дрехи на детето,а и детето не получаваше почти никакво внимание от страна на баща си (както и разходки само 1-2 пъти месечно). Искам да попитам,има ли някакъв шанс, съда да присъди дъщеря ми на баща си при положение,че от 4-5 години,всяка година е болен от тежка депресия? Периода на всяко лечение е 5-6 месеца,а миналата година даже лежа в Психиатричната болница. Благодаря предварително!

# 621
  • Варна.....
Здравейте,tais! Със съпруга ми сме женени от 3 години и половина. Първата година много се разбирахме,но след това нещата тръгнаха зле и преди около половин месец решихме да се разделим. В момента живея при родителите си. От брака ни имаме 3 годишно детенце (момиченце). Причините за раздялата са липса на уважение от страна на съпруга ми,постоянни скандали (последния беше точно на Нова Година защото баща му решил да празнува с приятели,а не с нас и вината беше в мен),веднъж се опита да ме удари в главата с юмрук защото бутнах чинията със салатата,но за това нямам доказателства и сигурно няма да послужи в съда,последните 2 години не даваше никакви пари за храна и дрехи на детето,а и детето не получаваше почти никакво внимание от страна на баща си (както и разходки само 1-2 пъти месечно). Искам да попитам,има ли някакъв шанс, съда да присъди дъщеря ми на баща си при положение,че от 4-5 години,всяка година е болен от тежка депресия? Периода на всяко лечение е 5-6 месеца,а миналата година даже лежа в Психиатричната болница. Благодаря предварително!
На практика не.

# 622
Благодаря за бързия отговор!

# 623
Добър вечер! Предварително се извинявам,ако въпросът ми вече е разискван тук,но времето ми е силно ограничено и наистина нямам възможност да чета всички теми назад. Накратко. Със съпруга ми сме в много лоши отношения. Не сме разделени,но може би скоро и това ще стане. При последния ни скандал той ме заплаши,че ако се разделим,ще се бори да ми вземе детето /той е биологичния баща/. Каза,че законът вече не бил толкова толерантен само към майките,в смисъл че било напълно възможно родителските права да се присъдят на него. Въпросът ми е-това на практика може ли да стане,при положение,че грижите за детето почти на сто процента полагам аз,детето е много повече привързано към мен,отколкото към него,изобщо мисля,че съм една добра майка. Горе-долу съм наясно при какви случаи може да се отнеме детето от майката-при доказано морално падение,алкохолизъм,накромания,проституция...импровизирам в момента. При мен няма нищо такова. Има десетки хора,които могат да свидетелстват как си гледам детето. И не на последно място-жилището,в което в момента живеем,е на моите родители и съвсем скоро ще бъде приписано на мое име,той на практика няма нищо. Заплатата му е незначително по-висока от моята,а и прекалява с алкохола вече от доста време. Общо взето това е картинката. Предварително Ви благодаря за отговора.

# 624
Здравейте ,tais !!Имам проблем който е изключително деликатен и спорен тъй като се отнася за дете.Проблема ми е следния :Разведена съм от 4 години от брака си имам 14 годишна дъщеря отлична учиничка..Родителските права са предоставени на мен ,майката ,като в решението на развода е упоменато свиждане с бащата всяка 1ва и 3та неделя от месеца от 8 до 18 часа.Това не се спазва защото бившия ми вече съпруг живее с майка си (свекърва ми) а дъшеря ми много е обича и настоява всяка седмица да се виждат с баба си,не я спирам изобщо.Но .. през тези 4 години всяко ходене при свекървами дъщеря ми се среща съответно и с баща си и се започва един постоянен психически тормоз върху детето за какво ли не.Детето не веднъж се  е оплаквало аз му се обаждам предупреждавам да престане но всичко е временно .ПОдавала съм жалба в полицията ефекта е пак временн седмица затишие и извинения пред дъщеря ми.Но вече чашата прелива ,вчера дори заплаши че ще ни избие и двете заради това че получила 4 мо математика .Няма да цитирам обидите нанасяни по детето (вулгарни и гнусни) .Днес бях в закрила на детео но кАкто виждам и те не могат да ми помогнат .Ако тя откаже уикенда да се види с семейството на баща си ,се започва словестни атаки по тел .и заплахи от рода ; Ще дойда и ще ви избия цялото семемйство ,вулгаризмите и псувните текат като реки.кДетето ми живее в постоянен страх .Моля ви за съвет как да постъпя .
Благодаря предварително

# 625
  • Варна.....
Добър вечер! Предварително се извинявам,ако въпросът ми вече е разискван тук,но времето ми е силно ограничено и наистина нямам възможност да чета всички теми назад. Накратко. Със съпруга ми сме в много лоши отношения. Не сме разделени,но може би скоро и това ще стане. При последния ни скандал той ме заплаши,че ако се разделим,ще се бори да ми вземе детето /той е биологичния баща/. Каза,че законът вече не бил толкова толерантен само към майките,в смисъл че било напълно възможно родителските права да се присъдят на него. Въпросът ми е-това на практика може ли да стане,при положение,че грижите за детето почти на сто процента полагам аз,детето е много повече привързано към мен,отколкото към него,изобщо мисля,че съм една добра майка. Горе-долу съм наясно при какви случаи може да се отнеме детето от майката-при доказано морално падение,алкохолизъм,накромания,проституция...импровизирам в момента. При мен няма нищо такова. Има десетки хора,които могат да свидетелстват как си гледам детето. И не на последно място-жилището,в което в момента живеем,е на моите родители и съвсем скоро ще бъде приписано на мое име,той на практика няма нищо. Заплатата му е незначително по-висока от моята,а и прекалява с алкохола вече от доста време. Общо взето това е картинката. Предварително Ви благодаря за отговора.
Въпрос не видях. Вероятно се притеснявате за възможността бащата да получи родит. права. Успокойте се.

# 626
  • Варна.....
Здравейте ,tais !!Имам проблем който е изключително деликатен и спорен тъй като се отнася за дете.Проблема ми е следния :Разведена съм от 4 години от брака си имам 14 годишна дъщеря отлична учиничка..Родителските права са предоставени на мен ,майката ,като в решението на развода е упоменато свиждане с бащата всяка 1ва и 3та неделя от месеца от 8 до 18 часа.Това не се спазва защото бившия ми вече съпруг живее с майка си (свекърва ми) а дъшеря ми много е обича и настоява всяка седмица да се виждат с баба си,не я спирам изобщо.Но .. през тези 4 години всяко ходене при свекървами дъщеря ми се среща съответно и с баща си и се започва един постоянен психически тормоз върху детето за какво ли не.Детето не веднъж се  е оплаквало аз му се обаждам предупреждавам да престане но всичко е временно .ПОдавала съм жалба в полицията ефекта е пак временн седмица затишие и извинения пред дъщеря ми.Но вече чашата прелива ,вчера дори заплаши че ще ни избие и двете заради това че получила 4 мо математика .Няма да цитирам обидите нанасяни по детето (вулгарни и гнусни) .Днес бях в закрила на детео но кАкто виждам и те не могат да ми помогнат .Ако тя откаже уикенда да се види с семейството на баща си ,се започва словестни атаки по тел .и заплахи от рода ; Ще дойда и ще ви избия цялото семемйство ,вулгаризмите и псувните текат като реки.кДетето ми живее в постоянен страх .Моля ви за съвет как да постъпя .
Благодаря предварително
Заведете дело за защита от домашно насилие.

# 627
Благодаря Ви много за компетентния съвет !!

# 628
  • В градината...
panika, имай предвид, че едно от мненията по твоя въпрос те дезинформира. Относно иска по чл. 69 от СК - установяване на произход от бащата - може да се предяви и от детето, ако е малолетно, от теб като негов законен представител. Срокът за предявяване е до 3 години от навършване на пълнолетие, но началният момент на срока е раждането.
Следователно, имаш възможност!

# 629
Здравейте!
Въпросът ми е ако семейнито жилище е закупено преди брака 50:50, при развод (или след него) стои ли изобщо въпросът за делба?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт