Коледа идва! - 3

• 68 743
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Пак въпрос и пак за джинджифиловите сладки  Embarassed Колко бройки излизат от една доза?
Да си отговоря сама, може някой друг да се чуди  Laughing Излязоха ми 48 бр. Peace
макс мама  Hug чак сега те прочетох, как съм те прескочила, не знам  Embarassed мерси!   bouquet Моите са с дупка, но някои.

Снощи правих джинджифиловите сладки - излязоха ми 78 бройки, с дупка ги правя.

Тестото за ванилените кравайчета отлежава в хладилника, 2 дози. Следващата седмица ще правя къщичката и бастунчета.

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 09:35 от catty m

# 166
  • Разград
И аз днес ще правя ваниловите кравайчета,отново.Преди няколко дена направих 2 дози,но ми се виждат малко,та днес още две.
Крикри, Hug.

# 167
  • София
Здравейте!
Душко-аз погледнах поста ти чак вечерта,но за щастие оставихме за днес украсата с боичките -та смятам да направя цветна глазура и ще украся.Жалко ,че остатъка от снощната я изхвърлих,понеже не знаех,че няма да мога да рисувам с нея.
Румия-мерси за отговора за трюфелите.

# 168
  • София

Някой да е виждал някъде ментова есенция? Трябва ми за едни сладки, които искам много да направя, но се чудя ако не намеря дали ще стане да я заменя с ментовка. newsm78 Или с други думи как да докарам ментов вкус на маслото?
Aз си купих от магазинчето на 3 Уши в София.
С ментовка надали ще е същия ефект, освен ако не се сиропират сладките  Mr. Green
Обаче сега се сещам, че на дребния бях купувала ментова тинктура от аптеката, виж с нея по-може да стане, ако ти се експериментира.
Ще споделиш ли рецептата, обожавам ментов вкус особено + шоколад Simple Smile
Свекърва ми правеше белтъчена глазура за меденките с ментова есенция от аптеката. Тази година ще пробвам и аз.
Джемма, и аз май имах в списъка едни сладки с ментова  есенция  newsm78 ама ми е толкова дълъг списъка, че се обърках тоттално #Crazy
И аз днес ще правя ваниловите кравайчета,отново.Преди няколко дена направих 2 дози,но ми се виждат малко,та днес още две.
Крикри, Hug.
Директно почвам с 3 дози  Laughing
catty m , как ги докара до 78 newsm78 това е почти двойно на моите  newsm78

Сега видях, с ментова есенция са бастунчетата на Танита.

Последна редакция: сб, 12 дек 2009, 10:39 от krikri

# 169
  • Балчик
Rumya. писах ти ЛС и после видях че си писала и в темата. Ето това е рецептата:

Ментови пряники

Състав
500гр. брашно
250гр. захар
120гр. вода
10гр. растително масло
3гр. сода
ментова есенция 4-5гр.

Приготовление
Сварява се захарен сироп. В пресятото брашно се сипва охладения сироп, олиото, ментовата есенция и содата. Замесва се тесто. Прави се "салам" около 4см. дебел и се реже на парчета. От тях се правят топчета, леко се сплескват и се слагат в намазнена тава. Пече се в немного гореща фурна(предполагам 150гр).

Щом обичаш комбинацията мента+шоколад, можеш да ги направиш отгоре с шоколадова глазура, вместо с традиционната бяла глазура.

Значи да потърся в аптеката все пак. Тинктурата на спиртна основа беше, нали?

# 170
  • София

catty m , как ги докара до 78 newsm78 това е почти двойно на моите  newsm78

Сега видях, с ментова есенция са бастунчетата на Танита.

Ами не знам, вчера се постарах просто да ги преброя, и миналите години съм ги правила по същия начин, ето снимка: http://cattym.multiply.com/photos/album/2/2#photo=2 Формичките ми са стандартните най-обикновените, които се продават в Хит (мисля,ч е от там съм ги купувала преди 2-3 години).

Аз мисля бастунчетата да ги направя с бадемова есенция.

# 171
Rumya. писах ти ЛС и после видях че си писала и в темата. Ето това е рецептата:

Ментови пряники

Състав
500гр. брашно
250гр. захар
120гр. вода
10гр. растително масло
3гр. сода
ментова есенция 4-5гр.

Приготовление
Сварява се захарен сироп. В пресятото брашно се сипва охладения сироп, олиото, ментовата есенция и содата. Замесва се тесто. Прави се "салам" около 4см. дебел и се реже на парчета. От тях се правят топчета, леко се сплескват и се слагат в намазнена тава. Пече се в немного гореща фурна(предполагам 150гр).

Щом обичаш комбинацията мента+шоколад, можеш да ги направиш отгоре с шоколадова глазура, вместо с традиционната бяла глазура.

Значи да потърся в аптеката все пак. Тинктурата на спиртна основа беше, нали?

Тази прелест имам спомен , че съм я яла като дете в Русия, даже и помня вкуса Shocked.

Аз друго да питам...да не ми се смеете де, какви са на вкус ванилените кравайчета, на какво ги оприличавате Thinking. Много ги хвалите всички, но не знам дали ще успея да направя всичко, което съм запланувала, а и обикновено се налага сама да си доизяждам всичко   261uu

# 172
Рая, страхотни торти  bouquet
didnik, няма нищо особено  в това двуцветно тесто; оцветяваш си с боички тестото, долепяш две идентични по форма и големина, но разноцветни парчета и разточваш; после изрязваш формички; само е малко пипкаво, защото двуцветната част свършва бързо Hug

# 173
Да попитам тези дето са правили ваниловите кравайчета орехите за тях с каква едрина да са смлени,на брашно или по-едро може.

# 174
Да се отчера и аз и да покажа : цък; ръц; пак  и пак. Страшна вкуснотия и ухание. Няма да устискат до Коледа, че взели се развалили  Wink

# 175
  • Балчик
И аз много обичам руски ментови пряники, затова искам да пробвам тази рецепта, имам оригинална рецепта от рецептурник, по руския стандарт и рецептата е подобна, но с ментово масло (предполагам е ментова есенция също, защото е 0.3 грама за цялата доза).

Направих ванилените кравайчета- двойна доза, излязоха 71 броя.

# 176
  • В сърцето на живота!
raya_рая разкошни торти Crazy

# 177
  • София
МерСедес, ванилените кравайчета са масленки с парченца ядки. Аз май съм единствената, дето не ги харесва кой знае колко много.

boni-bon, може и на по-едро, даже и задължително, иначе намам да се усещат. Аз сложих орехи и лешници, накълцани колкото лещено зърно.

Джемма, да на основата на спирт е тинктурата, много е ароматна. Има я в аптеките.
Благорадя за рецептата!!! С шоколадова глазура сигурно ще ми харесат  Mr. Green

# 178
Да попитам тези дето са правили ваниловите кравайчета орехите за тях с каква едрина да са смлени,на брашно или по-едро може.

Аз миналата година ги направих с орехи (и малко лешници, но наистина малко, просто някакви изостанали имах) и ги смлях с блендер, т.е. ситно. Станаха ми екстра, някак самото тесто сякаш беше орехово Peace.
И в този смисъл да отговоря на МерСедес: по този начин направени (с орехи) силно ми напомняха ореховки с по- различна консистеннция и екстри за аромат Grinning

# 179
Ако са като масленки-определено може би няма да ми харесат Hug
Благодаря на всички за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт