Знаем ли какво пише в учебниците на децата ни?

• 13 335
  • 94
  •   1
Отговори
# 90
И кое му е точно на условието, че тръгват едновременно от един и същи град един срещу друг?  Joy

До срещата влакът от А....
...този от В пътувал....
 Joy Joy Joy
Не знам дали си обърнала внимание, но задачата започва по следния начин:
" От град А за град В, разстоянието между които е 800 км, тръгнали едновременно един срещу друг два влака..."

# 91
И кое му е точно на условието, че тръгват едновременно от един и същи град един срещу друг?  Joy

До срещата влакът от А....
...този от В пътувал....
 Joy Joy Joy
Не знам дали си обърнала внимание, но задачата започва по следния начин:
" От град А за град В, разстоянието между които е 800 км, тръгнали едновременно един срещу друг два влака..."
При това положение /само по цитата/ за мен е ясно, че разстоянието между А и В е ... км., а влаковете са тръгнали един срещу друг. Не знам дали ще е ясно за децата, за мен е. Това, за постоянните скорости вече го писах, веднага след задачата, за мен не са "еднакви", а постоянни за всеки от двата влака.

За мен най- трудно е когато трябва да обяснявам решение на задача, което аз бих решила с познанията от доста по- горен клас и не се сещам да го обясня на по- малко дете. Затова тази година лично седнах и разясних системи уравнения. Доста задачи се решават /поне според мен/ по този начин. Не съм математик, далеч съм от професионалното изучаване на дисциплината. Знам, че има вероятно по- лесни начини. В учебниците обаче няма нищо, преобладават сметки, прости сметки на числа, скучни и дълги. Много по- бих предпочела разяснение на типове задачи /текстови/, но до сега такова нещо в учебниците не съм срещала. За целта се налага да закупувам специални помагала /Математическата читанка разполага с разяснения/ и да отделям доста време, а аз не съм стоящ вкъщи родител и нямам само едно дете. Гледам какви добри сборници има и се чудя защо са нужни тези учебници, че и учебни тетрадки към тях.

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 08:57 от Judy

# 92
dideva,хайде да не се задълбаваме вече в тая задача.Наистина първото изречение е леко объркано,но не е чак толкова подвеждащо.Става ясно,че влаковете са тръгнали един срщу друг,единия от А - другия от Б.

# 93
  • Бургас
Преди малко по "Станция нова" Витомир Саръиванов прочете един потресаващ бисер от учебник за трети клас по музика:

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

Направо се потресох  #Crazy #Crazy #Crazy

Вие какви бисери и недомислици сте срещали в учебниците на вашите деца.

# 94
  • Бургас
Съжалявам, не видях темата Peace
По-скоро тук ми се искаше всеки да цитира неща, които са му направили впечатление и да се събере една смешна колекция, въпреки че изобщо не е смешно де  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт