Какво сирене да си купувам?

  • 241 051
  • 888
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 309
Никъде не може да се види сертификат за качество..

# 751
  • Мнения: 13 119
Може и да съм писала в темата, но така се променят нещата, че и да съм писала не е валидно. В момента вземаме Лакрима по БДС и на Маджаров отново по БДС.

# 752
  • България
  • Мнения: 439
Може и да съм писала в темата, но така се променят нещата, че и да съм писала не е валидно. В момента вземаме Лакрима по БДС и на Маджаров отново по БДС.

Какво означава БДЦ? На всяко сирене трябва да се знае колко време е зряло. Последния път когато съм вземала Маджаров хрупаше на сол. Лакрима въобще не я коментирам.

# 753
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
Може и да съм писала в темата, но така се променят нещата, че и да съм писала не е валидно. В момента вземаме Лакрима по БДС и на Маджаров отново по БДС.

Какво означава БДЦ? На всяко сирене трябва да се знае колко време е зряло. Последния път когато съм вземала Маджаров хрупаше на сол. Лакрима въобще не я коментирам.

БДС означава Български държавен стандард, което да звучи успокоително, но съм купувала много неща които по етикет са БДС а всъщност са ужасни - мляко и сирене с вкус на тебешир и дъх на белина, месо с ясно изразен вкус на соя и т.н. и от тогава това за мен престана да бъде критерий.

За зреенето на сиренето - само на 1 -2 места съм виждала да пише, включително по табелките на Млекаря 75, но в повечето случаи няма такава информация или поне аз съм супер сляпа, че да видя.

# 754
  • Мнения: 13 119
Alisa, виждам че са ти отговорили.
Да, по-скоро за успокоение го купувам да е по БДС. Приемам, че след като са сложили, че отговаря на стандарта, дори в долните му граници трябва да го изпълняват, отделно като вкус, за момента това сирене ни допада. Преди година-две вземахме и на Олимпус - ами то стана много горчиво и разпадащо се.
За сиренето на Маджаров например, забелязала съм, че като го пипам ръцете ми са мазни като от олио. Съмнявам се, това да е така от маслеността на млякото, по-скоро ме навежда на мисълта за наличие на някакви допълнителни мазнини newsm78
Интересно ми е, а и вероятно полезно да разбера за други марки сирена, от което сте доволни.

# 755
  • България
  • Мнения: 439
За мене БДС е за успокоение на купувачите. Аз самата си правя сирене, когато имам възможност и знам много добре какво е узряло сирене. За съжаление в България, никой не контролира. В повечето магазини, където продават сирена, като питаш колко е зряло, почват да говорят глупости. За съжаление яде ме големи боклуци. Аз предпочитам вносни.

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 11:05 от Alisa

# 756
  • Мнения: 458
Аз купувам Мургаш на мандра Годеч и съм много доволна, самата мандра е близо до вилата ни и имам поглед как се случват нещата........... е винаги има риск, разбира се  Wink

# 757
  • софия
  • Мнения: 30 202
Уффф, ние имаме вила до Годеч и точно за това спрях да купувам от тях, а купувах редовно, но преди да се разрастнат. Имам и поглед на местни хора, занимаващи се с животни и мляко.

# 758
  • София
  • Мнения: 3 695
На нашия пазар продава ли се сирене без добавен калциев хлорид?

# 759
  • Мнения: 27
Защо толкова ви е страх от калциевия хлорид, който всъщност е Е509. До колкото знам той даже е и полезен в известна степен, защото се използва при дефицит на калций, необходим за предаването на нервните импулси и мускулните контракции, влияе върху работата на миокарда, съсирването на кръвта и формирането на костната тъкан?

Иначе вкъщи най-редовно ползваме млечни продукти на Съединение и Маклер.

# 760
  • София
  • Мнения: 3 695
Полезен е "до извяестна степен" и "при дефицит". При предозиране какво правим?

# 761
  • Мнения: 2 312
след известен брой мускулни контракции се удървяш  Joy
шегичка  Peace

Ако имам нужда, ще пия такива екстри,
но не желая да ми ги дават като такива, че и да си плащам за този разкош!

Много отдавна няма БДС, каквото и да пише на опаковката.

У нас консумираме сирене и кашкавал на Опицвет.

# 762
  • Мнения: 309
А всяко нещо, на което пише, че е по БДС ли се гарантира, че наистина е така?

# 763
  • Мнения: 2 871
На нашия пазар продава ли се сирене без добавен калциев хлорид?
На пакетираното сирене Олимпус не пише да има въпросния калциев ди/хлорид. Взимаме от него и от други марки, но не са български.

# 764
  • Мнения: 309
Това, че не пише някоя съставка, май не е гаранция дали я няма. Някой неща не се знае дали не е просто не са описани. Или греша?

Общи условия

Активация на акаунт