ПЪРВОКЛАСНИ страсти - тема 4

• 36 736
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • най-шареното място
Говори с учителката.
Все някой трябва да й го каже Simple Smile
Обикновено тези неща не става с лоши мисли, а "по инерция"... Simple Smile

# 691
Оле, Додо, дожаля ми за детето.
Нашето домашно беше да препишат от буквара страничката с главно "К" и толкова. По математика нямаха.

Затова пък днес детето не можа да се порадва на ваканцията, защото аз бях цял ден на изпит, а тя - с баща си на лекции.
Аз съм като центрофугирана, тя, да не повярваш, весела и доволна.

Но пък да ви се похваля, почнах блог - на тема образование без принуда в началните класове, ще си събирам там разни идеи Simple Smile

# 692
Анда,как мина изпита?Почивай,щом си "центрофугирана" Joy!Този Фейсбук защо не го долюбвам,не знам,но идеята ти е страхотна,както винаги!
Додо,какви са тази огромни домашни?Това наистина е прекалено!Не може още от първи клас да натоварват децата толкова!Макси имаше един текст препис и 5-6 примерчета по математика,всичкото това,заедно с малка диктовка по инициатива на госпожата,си е направил на занималнята.Стига му!НЕ СМЯТАМ да го карам да прави каквото и да било друго,въпреки,че няма да му е излишно!Той е дете,даже в момента строи огромна къща за гормитите си.Има време за учене...

# 693
  • Sofia
Не знам, момичета. Не е прецедент, а постоянна практика. Освен това, както писах по-горе ги оценяват по начин, подобаващ на големи ученици. От началото на януари пишат с химикал.
Казват за нашата госпожа, че е взискателна.
Споделих с вас за домашните с надеждата, че ще кажете, че това са нормалните домашни, които се дават навсякъде, а грешката е в мен.

# 694
  • София
Додо, и според мен домашното е огромно, да не говорим, че и без друго ваканцията е съвсем символична,само един ден.Нашите домашни са в пъти по-малко, дори на родителската среща един родител попита защо не са повече и г-жата каза, че за момента тези са предостатъчни , наблюдава децата и в момента, който види, че могат повече ще им дава повече.И моето мнение е такова, а иначе и нашата г-жа се  води взискателна.Но мисля, че за момента иска да създаде положително отношение на децата към ученето и училището, определени навици и чак тогава да започне да ги товари повече.

# 695
Ние имаме стандартното домашно, както обикновено. Но още не е написано. Днес за пореден път ходихме по изследвания. А беше и на английски. Там междусрочната им ваканция щяла да е другата седмица. Та много не разбра от почивка детето.
Но сподели нещо интересно. Вчера каза, че много се радвала че е минал първия срок. Чакала го отдавна. И още, че в началото й е било ужасно трудно, но вече е свикнала с реда и ученето, някои неща дори изглеждали бебешки. И пак повтори, че в началото й е било ужасно трудно.
Понеже е дете, което много трудно споделя, се изненадах много. До сега колкото и да питах има ли някакъв проблем, отговорът винаги е бил, че училището й харесва и проблеми няма. Явно си е мислила в някакъв момент, че няма да стигне до втори срок или знам ли.

# 696
  • най-шареното място
Dodo, аз направих простата сметка с буквите - 2х 25 са 50 реда. После всичко останало. За мен е много. И не виждам какъв е смисъла освен това. Освен да се държи детето заето, което за мен не е ценност само по себе си.

Много трудно мъниците са съгласяват да отидат без пълно домашно. Дори класната да е казала, че може ако им идва много. Но по-добре да свикват с мисълта ако обемите са такива и почивки на практика няма... И определено смятам,ч е трябва да поговорите с класната. Взискателна едно, амбициозна сухарка - съвсем друго... много съм директна.. ама децата са си деца Simple Smile

# 697
Изпитът мина добре, като се има предвид, че френския го уча едва от април. Според учителката ми, при която ходих на отчет, съм се справила за 5. Това по френски, имаше още превод от английски и тест по български, та се надявам общите точки да са достатъчно. Объхтах се доста, 6 часа продължи  ooooh!
Деси, не е във Фейсбук, в блогспот е.

Труден си беше първият срок - едно като стрес, свикване с нов режим, нови деца, нова учителка, ново място, ново натоварване...
и после това писане на ченгелчета до откат и новото за тях изискване за перфекционизъм. На Ането това й беше най-тежко, идеята за някакви идеални букви, които тя все не достига Simple Smile
Сега, като се научат да пишат, ще започне друга динамика, надявам се.

# 698
  • най-шареното място
ами искаха да ти рекат да дадеш линк, Анда Simple Smile

# 699
Ама съм бавнозагряваща Simple Smile Там няма още нищо, само уводни думи... тъкмо го почвам Simple Smile
Иначе ще си го сложа в подписа, да.

# 700
  • Sofia
Dodo, аз направих простата сметка с буквите - 2х 25 са 50 реда. После всичко останало. За мен е много. И не виждам какъв е смисъла освен това. Освен да се държи детето заето, което за мен не е ценност само по себе си.

Много трудно мъниците са съгласяват да отидат без пълно домашно. Дори класната да е казала, че може ако им идва много. Но по-добре да свикват с мисълта ако обемите са такива и почивки на практика няма... И определено смятам,ч е трябва да поговорите с класната. Взискателна едно, амбициозна сухарка - съвсем друго... много съм директна.. ама децата са си деца Simple Smile

И аз мисля, че е много. И 50-те реда букви са най-малката беда, защото не изискват мисъл и концентрация, а само време и усърдие.
Говорила съм с нея вече, не само за това. Но не съм убедена, че бе възприето добре.
Радвам се, че си директна,това ми дава увереност и кураж.

# 701
За мен е безумие да караш някой да пише толкова букви при положение, че вече може да пише цели думи! Синът ми би предпочел няколко листа за преписване пред писане на едно и също...Мисля, че на този етап вече правописа трябва да е приоритет, а не краснописа.

Нашата учителка се мъчеше в началото да изисква да се пише красиво, но няколко пъти и натъртих, че за красиво писане няма да си юркам детето и, че единственото важно за мен е да пише правилно. И тя вижда реални резултати, на контролното само в една дума не е сложил "й". И не му забелязва колко грозно пише. Но ние сме попаднали на изключително добра учителка.

# 702
Краснописът или го имаш,или го нямаш.Почеркът като цяло е наследствен.Е,има и случаи,в които детето с упоритост и усърдие се научава да пише красиво,но не е много често срещано явление.Племенницата на мъжа ми пише точно като него,без някога да е виждала завъртулките му,че да се стреми да му подражава.Наскоро открихме този факт,сравнихме писанките и на двамата и се смяхме много!Тя е в пети клас сега и след кански мъки от страна на класната и майка й,положението е безнадеждно,пише си както тя си иска.За правописните грешки й правят забележка само.
Ох,че забравих да ви разправям снощи какво забавление беше!На Макс в един препис имаше следното изречение:"Десислава сее ориз."И той искал да напише " Мама сее ориз."за по-лесно,ама госпожата незнайно защо не му дала Whistling!Хитро хлапе ми е той!

# 703
  • най-шареното място
Мама Wink смях се - малко букви, все лесни ;0) и съвсем вярно Grinning

Аз пък държа на почерка - развива финната моторика, контрола, дисциплината, реда. Подредения и четлив почерк е хубаво нещо. И това го пише човек с много красив и подреден, но пък не винаги четлив почерк Wink

Моето дете за момента си е избрало професия, в която почеркът ще му трябва и пише много красиво. Затова пък бавно, Но не се оплаквам, защото тренира старание и търпение и после се радва на постигнатото. А аз повече не искам.

За наследсвеността не знам - мъжа ми пише почти като лекар със сто години практика - дето може да се изсвири написаното Wink - а родителте и детето му - все краснописци.

# 704
С краснописа и аз почти губя битката.
Пише много вярно и с мисъл, но никак не издържано по красота.
Просто като гледам писаното от баща му и губя надежда.../еднакво грозно и от двамата/

Общи условия

Активация на акаунт