Подадохте ли молби за винетки?

• 121 186
  • 730
  •   1
Отговори
# 465
По закон може. Но не съм убеден, че социалните вече ще знаят за обнародването, че ще имат наредба от МТСП относно всички детайли какви документи ще искат, срок и т.н.

# 466
За изплащането на пари със задна дата , което влезе в сила от февруари, бяха доста добре и бързо организирани  Thinking
Не че очаквам сега да ми донесат вкъщи винетката, вързана с панделка, но примерно ме интересува винетки целогодишно ли се раздават, или само в определен период? Ако се раздават целогодишно, то може би има вероятност да се подават сега и молби от родителите на деца  с ТЕЛК

# 467
  • Пловдив
Здравейте,
Преписвам публикуваното вече в другата тема. Тук му е мястото. НАЙ–СЕТНЕ!

Факт е още едно право на нашите деца - ДВ   Брой: 39, от дата 20.05.2011 г.

Ето най-сетне дългоочаквания текст, обнародван в ДВ:

§ 5. В чл. 10в се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 2:
„(2) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.“

newsm44

УРА!

# 468
  • София
Ужас! А ние на 21 след много чакане си купихме винетката, налагаше ни се да пътуваме!!! Но и това, че се освобождават хората до определена възраст ми звучи по-скоро, че няма да си купуваме винетката, и няма да ни дават....Нещо такова разбирам...Да видим на практика как ще е!

# 469
Igi_ , ето целия член:

Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г.) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.

(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Условията и редът за компенсирането на стойността на безплатните винетки по ал. 1 се определят с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

Т.е. винетки се полагат на семейства отглеждащи деца с увреждания без да е необходимо колата да е на името на детето. След завършване на средното образование на детето, но не и след 20 годишнината му, колата вече трябва да е на името на човека с увреждане или съпруга/съпругата.
Някой ходил ли е вече да подава молба? Нашата винетка също си я купихме поради нужда от пътуване...

# 470
Ние с мъжа ми ходихме да подаваме молба за винетка тази сутрин.
Изобщо не били чували за това нещо и ни върнаха.
Обикаляха половин час от стая в стая да питат кой ли не и накрая ни казаха,че нищо не знаят и да си ходим.
Казах им,че съм сигурна,че е излязло в държавен вестник,но те не са запознати. ooooh!

# 471
  • Пловдив
Шефчето, вие трябваше да си подадете молбата, пък ако не я одобрят можехте да обжалвате. Аз другата седмица ще ходя да подавам молба за винетка.

Преди приетите промени законът е изглеждал така:
Цитат
    Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта и министъра на труда и социалната политика.

(2) Условията и редът за компенсирането на стойността на безплатните винетки по ал. 1 се определят с наредба на министъра на транспорта, министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

Сега в ДВ бр. 39 от 20 май 2011, на стр. 12 http://thenews.bg/images/stories/PDF/39_11.pdf
пише:
Цитат
УКАЗ № 99
На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията
на Република България
П О С ТА Н О В Я В А М :
Да се обнародва в „Държавен вестник“ За-
конът за изменение и допълнение на Закона
за пътищата, приет от ХLI Народно събрание
на 5 май 2011 г.
Издаден в София на 12 май 2011 г.
Президент на републиката: Георги Първанов
Подпечатан с държавния печат.
Министър на правосъдието:
Маргарита Попова
ЗАКОН
за изменение и допълнение на Закона за пъти-
щата (обн., ДВ, бр. 26 от 2000 г.; изм., бр. 88
от 2000 г., бр. 111 от 2001 г., бр. 47 и 118 от
2002 г., бр. 9 и 112 от 2003 г., бр. 6 и 14 от
2004 г., бр. 88 и 104 от 2005 г., бр. 30, 36, 64,
102, 105 и 108 от 2006 г., бр. 59 от 2007 г., бр. 43
и 69 от 2008 г., бр. 12, 32, 41, 42, 75, 82 и 93
от 2009 г., бр. 87 от 2010 г. и бр. 19 от 2011 г.)
...........................................................................
§ 5. В чл. 10в се правят следните изменения
и допълнения:
1. Създава се нова ал. 2:
„(2) При условията на ал. 1 от заплащане
на винетна такса се освобождават лицата или
семействата, отглеждащи деца с трайни увреж-
дания до 18-годишна възраст и до завършване
на средното образование, но не по-късно от
20-годишна възраст.“
2. Досегашната ал. 2 става ал. 3

# 472
  • варна
Цитат
(2) Условията и редът за компенсирането на стойността на безплатните винетки по ал. 1 се определят с наредба на министъра на транспорта, министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.
Мисля ,че в това се крие "ключа от бараката". Когато излезе тази наредба, тогава ще е ясно как точно ще получм винетките, или стойността която сме платили за тях.

# 473
Аз днес си подадох молбата за винетката заедно с необходимите копия от документи. Казаха, че сме първите възползвали се от новото изменение - бяха добре запознати. Винетката ще си я търся след 7.юни.

# 474
Току що се връщам бясна от социалното #Cussing out. В Подуене,както винаги,изобщо не се интересуват от новостите и промените. Висят си държавните писарушки/нищо лично-лични наблюдения конкретно за там/ и отказват да приемат молби за винетки.
Отговорът-Колата трябва да  е на името на детето,въпреки че им занесох копие от промените в Държавен вестник #2gunfire.Качиха се до началничката-същият отговор. Тъй като държах да ми приемат молбата и щом искат да ми дадат отказ. Пак отказ Shocked поискаха ми удостоверение за свързаност между мен и детето ми ??????????????????????/въпреки акта за раждане,телка и всичко останало/.Така се наложи да стигна до началничката и с разговори на "високо"ниво тя лично да ми приеме молбата,за да ми даде отказ в последствие.Излизайки от сградата охраната ми сподели,че тази седмица по същият повод са върнали доста родители,които са настоявали за същото Embarassed,жалко.Та,чудя се,ако вече на места са в час и приемат молби,с какво право ми отказват и към кого да се обърна?
Ох Embarassed,малко съм истерясала.................................................ама в тази жега и с такива ............

# 475
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Промените не влизат ли в действие 2 седмици след публикуването във Държавен вестник или греша?Може това да е проблема.

# 476
  • София
И аз току що се връщам от СП-Младост. Нямах абсолютно никакъв проблем.Поисках си молба и попитах дали са запознати с новите промени и служителката каза  - "Да получихме указания." При подпълване на молбата даже ме ориентира за това кое къде да пиша. Не са ми искали удостоверения или какъвто и да е документ да доказвам, че детето е мое.  Peace Подала съм:  Молба +Копия от -ТЕЛК,Голям талон на колата,акт за раждане на детето,застраховка ГО(ако се плаща на части обаче искат копие и от самата полица т.е бележката от първата вноска). И на мен ми казаха да отида за винетка след 05,06.
Промените не влизат ли в действие 2 седмици след публикуването във Държавен вестник или греша?Може това да е проблема.
По принцип промените влизат в сила от обнародването им в ДВ, освен ако няма излишно упомената друга дата.

# 477
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Благодаря за инфото!Горките потърпевши,трябва да имат биволски нерви и пак не е гаранция.Аз принципно не се сещам как може да се постъпи в случая,когато дадения служител каже,че няма да ти приеме документите защото незнае за въпросната промяна?

# 478
  • София
Дават винетка или възстановяват стойността й?

И аз току що се връщам от СП-Младост. Нямах абсолютно никакъв проблем.Поисках си молба и попитах дали са запознати с новите промени и служителката каза  - "Да получихме указания." При подпълване на молбата даже ме ориентира за това кое къде да пиша. Не са ми искали удостоверения или какъвто и да е документ да доказвам, че детето е мое.  Peace Подала съм:  Молба +Копия от -ТЕЛК,Голям талон на колата,акт за раждане на детето,застраховка ГО(ако се плаща на части обаче искат копие и от самата полица т.е бележката от първата вноска). И на мен ми казаха да отида за винетка след 05,06.
По принцип промените влизат в сила от обнародването им в ДВ, освен ако няма излишно упомената друга дата.

# 479
Аз лично съм подала молба за винетка, тъй като нямам такава. Незнам дали възстановяват стойността и ......, но едва ли  Confused

Общи условия

Активация на акаунт