Подадохте ли молби за винетки?

• 121 182
  • 730
  •   1
Отговори
# 570
Нашата кола е на името на свекърва ми, но само мъжът ми я управлява, имаме ли право на винетка?

Цитатът е на Френд:

В закона пише:
"Чл.10В ал. (2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст."

По-нататък в допълнителните разпоредби т.30 гласи:

"30. (нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) "Лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст" са:
а) родител/родители (осиновител/осиновители);
б) семейство на родини и близки или приемно семейство, в което децата са настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето
в) настойник или попечител, в случаите, когато и двамата родители са неизвестни, починали или лишени от родителски права."

Ако попадате в някоя от точки а, б или в никой няма право да ви откаже!!!

# 571
  • Добрич
pogar , благодаря, нямаме право значи

# 572
Здравейте
Детето е с 95% телк
Имаме ли право на винетка? колата е наимето на мама му,а малкият е на 4 годинки
Какви документи се подготват

# 573
Имате право, искат копие от телк-а, копие от застраховка Гражданска отговорност, копие от големият талон на колата и в соц. служба на място се попълват докумети. Носи си и оригиналите ако искат да сравняват.

# 574
  • Sofia, Bulgaria
На мен в общината ми казаха,че трябва да прехвърля колата на детето,защото правото е за болния а не за родителите му.Е,да обаче при това положение ,ако се наложи да ни трябват пари за лечение,колата няма продаване.Как да прехвърля колата на бебе,за едната винетка?

# 575

Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г.) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.

(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Условията и редът за компенсирането на стойността на безплатните винетки по ал. 1 се определят с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

Т.е. винетки се полагат на семейства отглеждащи деца с увреждания без да е необходимо колата да е на името на детето. След завършване на средното образование на детето, но не и след 20 годишнината му, колата вече трябва да е на името на човека с увреждане или съпруга/съпругата.

# 576
  • Sofia, Bulgaria
gerche съгласна съм,обаче какво да направя като ме връщат, а на мен вече ми писна.Като ме видят вече и чувам "лудата пак е тук". Пререканията ми с тая община на непрекъснати и за какво ли не.Не знаят хората законите и това е,но от тях ми зависи всичко за съжаление. Вечно се заключват по стаите си и си измислят почивки или важни работи ,а аз чакам в коридора с бебе  на ръце и още едно малко дете да благоволят да ми обърнат внимание с часове.Отказаха да ми дадат молба за помощи за отопление,защото въпреки групата на детето ми съм нямала право.Как го решиха не знам.Не ми казаха нищо и за помощите от БЧК,пак под претекст,че нямам право,а се оказа че ме има в списъка.Как да се боря сега за винетка? Не знам защо ги държат още на работа,като не им се работи.В крайна сметка има толкова хора,който чакат за тези работни места и биха си вършили работата съвестно и най-важното ще знаят законите.

# 577
Аз правя така- чета тука, събирам документите, и писмено си подавам молбата с документите- независимо какво ми казват
После ако искат- да дадат писмен отказ
Да, ама не могат  Twisted Evil

# 578
На мен в общината ми казаха,че трябва да прехвърля колата на детето,защото правото е за болния а не за родителите му.Е,да обаче при това положение ,ако се наложи да ни трябват пари за лечение,колата няма продаване.Как да прехвърля колата на бебе,за едната винетка?
Няма ли начин да се продаде , ако  е на детето колата? Ние планираме купуване на кола и мислех да е на името на детето, за да сме освободени от данъци  newsm78

# 579
  • Sofia, Bulgaria
Ако колата е на името на детето,за да се продаде се пуска молба в Брачна колегия,плаща се съответната такса и се разглежда молбата до 1 месец.В 95% отказват.Не му е тук мястото,но ще кажа нещо,което бях загърбила вече.Преди години съпругът ми почина.Имаше пенсия по болест,която му се превеждаше в картова сметка.Когато почина получих писмо от банката,че трябва в някакъв срок да закрия сметката.За да се закрие сметката обаче трябва да се изтеглят парите от нея от всички наследници.В случая аз и двете ни много малки деца.Моя дял ми го дадоха без проблем,но за децата ми искаха разрешение от въпросната Брачна колегия.Познати ми казаха,че много режат и да напиша задължително,че парите ми трябват за дрехи и лекарства.За двете молби ми взеха към 47-48 лева и след месец и половина получих писмо,че ми се отказва,но мога да обжалвам в 15 дневен срок.Отказах се.За да взема 60 лева да закрия една сметка,която ме принуждават да закрия,защото е на починал човек,аз трябваше да влезна с повече пари.Тази сметка все още я има и всеки месец от нея се отдържа по 1,50 за обслужването и.Докато децата станат и двамата пълнолетни за да могат да я закрият тя ще е на червено и ще трябва да се додава даже.Това е поредния парадокс в това безумие в което живеем.Еле пък да ти разрешат колата на детето да продадеш  Whistling

# 580
Благодаря за изчерпателният отговор. В такъв случай ако колата е на мое име ще плащаме ли данъци?

# 581
  • Sofia, Bulgaria
И аз това проучвам в момента  Rolling Eyes

# 582
  • София и там където не се пуши
Като настойник на детето, имате право да преведете парите там където е нужно. Може да говорите за картова сметка и да си ги изтеглите. По тази логика, децата имат право на пенсия от баща им, как ще ги теглите  newsm78 , по същата сметка преведете и тези пари. Говорете човешки с банката. Ако не извикайте медиите - е господари на ефира. Споделете тук какво що и ще ви се помогне какво точно трябва да се набави.
За продажба на кола на името на инвалид, сме взимали разрешение от съда, като сумата която се получи от продажбата, сме длъжни да преведем на името на лицето т.е. на името на детето  Shocked (във вашия случай) и тогава отделно се взима разрешение. Пред съда, не е достатъчно да кажеш че за нещо трябва, а трябва да се приложат съответните документи. Например при продажбата на колата, взехме от сервиз, какво трябва точно да се поправи и колко пари ще струва, съответно доказахме, че по-добре да се продаде и те ни разрешиха. Във вашия случай например оферта за лечение и после се превежда за лечението от банката. А за голямото дете, може да е например за някакви курсове за обучение или за детска градина да взимат от там парите да се превеждат, като от детската градина издадат писмо, че дължите например еди колко си лева. Ами да сложно е със съда и ако човек не му се разправя, най-добре да са си точни нещата.
Друга глупост, която правят родители е например влог на името на детето - НЕ , най-добре на името на родителя. Не зная дали знаете, че щом влогът е бил на името на съпругът ви - вие имате право на 50 % + една трета от останалите пари. Децата по една трета от половината.

ПП все пак си мисля, че ако сте от малък град, може да попитате за какво биха ви разрешили да ползувате парите.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 21:10 от Dorothy

# 583
  • Sofia, Bulgaria
Dorothy не се обиждайте,но нещо или не сте наясно с процедурите по някой въпроси или не четете правилно.Казах,че съпругът ми получаваше пенсия по болест,която се превеждаше в картова сметка.Когато човек почине в рамките на работния  ден или първия след това се блокират всичките му сметки.Ако бях сложила картата в банкомат,той просто щеше да ми я глътне.Тези пари нямат нищо общо с пенсията за децата.Тя не може да бъде на сметка на мое име,може да е на сметка на децата ,но за да се тегли трябва разрешение от Брачна колегия,както вече казах.Затова предпочетох да получавам всеки месец парите по ведомост в пощата както си му е редът.
Темата е за съвсем  друго.....изместихме я  Rolling Eyes ,съжалявам.
ravi опитвам се да разбера щом има вече промяна и не се иска колата да е на името на детето ,дали това не се отнася  и за данъците все пак.Както вече споменах с моята община си имам сериозен проблем,но вече съм много ядосана и ще отнеса въпроса на по високо ниво.Първото за което ще се поинтересувам в столична голяма община е въпроса с данъка.

# 584
  • София и там където не се пуши
В рамките на 10 дни се блокира и не се обиждам. Аз съм теглила сума на починал с пълномощно. Както и да е сега видях, че става дума за 60 лв - не е трябвало да се захващаш.

Само да попитам още нещо, тази винетка от общината ли я търсиш или от социалната служба  newsm78 .

Например за София, всяко нещо се вади от различно място, което мен ме потресе. Да речем някакви помощи от едно място, а карта за градски транспорт от друго.  Защо всичко не е на едно място.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт