Математически турнири - 3

• 75 598
  • 733
  •   1
Отговори
# 390

Моят не се класира на "класния" кръг т.е. в класа, за да го вземат. Но аз и не го натискам. [/b]

Погледнах резултатите и видях, че на доста деца от 4 клас пише "инд", което аз го тълкувам като индивидуално участие. Нека някой, чието дете участва така да обясни как става. В смисъл може ли дете от обикновено квартално училище ( не СМГ примерно) да се запише и ходи на ЗМС ? ... А и видях едно детенце което си е писано СМГ, а доколкото знам СМГ София 4клас няма, вероятно от подготвителните курсове  newsm78

# 391

Моят не се класира на "класния" кръг т.е. в класа, за да го вземат. Но аз и не го натискам. [/b]

Погледнах резултатите и видях, че на доста деца от 4 клас пише "инд", което аз го тълкувам като индивидуално участие. Нека някой, чието дете участва така да обясни как става. В смисъл може ли дете от обикновено квартално училище ( не СМГ примерно) да се запише и ходи на ЗМС ? ... А и видях едно детенце което си е писано СМГ, а доколкото знам СМГ София 4клас няма, вероятно от подготвителните курсове  newsm78

Всяко дете може да се запише самостоятелно, стига родителите му да имат време да го водят. В края на краищата официално няма отбор на СМГ в 4 клас, просто децата от курсовете се пишат така понякога. А и ако не можеше дете да участва самостоятелно как тогава в СМГ щяха да приемат без изпит първенците в състезанията? По-късно в СМГ имат вътрешни изпити, но то е заради разходите. Иначе на свои разноски всеки може да участва.

# 392
  • София и там където не се пуши
Всяко дете може индивидуално да се яви на ЗМС включително и по-голямите класове.

Регламента винаги го публикуват предварително - следете, ако искате децата ви да участвуват.

# 393
  • Русе
Дайте някакво инфо за предстоящата олимпиада по математика? При нас дори не се говори за нея.... newsm78

# 394
  • Sofia
 Аз пък бих искала да попитам, знае ли някой , от къде мога да видя задачите от ЗМС 2010? Рових нета , но нищо не открих. Предварително благодаря  Laughing!

# 395
Здравейте мами на математици! И моята дъщеря е една от вас. Моля ако някой има задачи от Кенгуру за трети клас да ми пише на лични.Благодаря предварително.
http://matemagicians.webnode.com/matjematichjesko-sstjezanije-je … enguru/a3-4-klas/

Аз пък бих искала да попитам, знае ли някой , от къде мога да видя задачите от ЗМС 2010? Рових нета , но нищо не открих. Предварително благодаря  Laughing!
http://estoyanov.net/files/sastezania/zms_ruse_2010.pdf
http://www.pleven-mg.com/zms_2010/problems.pdf

Задачите за 4 и 5 клас са преработени във вид удобен за решаване ( изчистени от решенията) и качени на нашия сайт. Продължавам със следващите.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 09:24 от Анонимен

# 396
  • Sofia
dideva ,   bouquet.

# 397
Иот мен-голямо благодаря за задачите от ЗМС.
Искам да помоля за малко помощ:
На състезание по математика с 30 въпроса  Пламен получил 201 точки .За верен отговор се дават 8 точки, за неупоменат отговор се дават 3 точки, а за грешен отговор не се дават точки. Колко верни и колко неупоменати отговора е имал Пламен в теста си.
Тази задача решава сина ми в курса в събота, но при пререшаването у дома не успя да я пресъздаде. Имам решение в тетрадката му, преписано от дъската, но не го разбирам, за да му го обясня. Моля ви, помогнете ми!
Предварително благодаря.

# 398
Сигурно ли е, че точките са 201, а не 210? newsm78
Грешката е моя, не отчетох, че има и нерешени задачи.

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 13:57 от Анонимен

# 399
да, 201 са. Описания начин е: 240.8 е мах бр. точки-240, значи 39 точки не стигат. И тук незнам защо вадят  мах бр въпроси-30  от тези 39 точки. Получават 9 точки, т.е на 3 въпроса не е даден никакъв отговот. И от там-24 са въпросите в верен такъв. Това е решението което синът ми е записал, но аз не проумявам как от точки вадиом въпроси?
Иначе и с насосване става-търсим две числа чийто сбор е под 30, отговарящи на равенството; 8.Х+3.У=201

# 400
упс, 30.8  =240, в бързината съм записала неправилно

# 401
  • София
Г.Д.
мога да дам решение, ама не знам дали се учи такова нещо в съответния клас:
x - задачите, които е решил
Y - за неупоменатите задачи
z - за грешните задачи

значи - 8*x+3*y+0*z = 201
освен това - x+y+z = 30

от първото уравнение -
8(x+y)-5y=201
oт второто - x+y = 30-z
заместваме в първото
8(30-z)-5y=201
5y+8z=39
оттук със заместване - y=3  и z=3
=> x = 24

вероятно има друго решение, но това беше първото дето ми хрумна на момента

# 402
4 клас е, готви се за кандидатстване в МГ, благодаря за решението, той с 2 неизвестни не решава система - само уеднаквява и вади/събира, пък за 3 ...има някаква логика, но не я хващам

# 403
  • София
сетих се, нещо малко по-просто като за тях
всъщност първата част на писаниците ми е напълно излишна
разсъждението е следното, за да има пълен брой точки не му достигат 39
тези 39 са сума от броя неотг.задачи*5точки + броя грешни задачи*8точки
стигаме направо до 5y+8z=39 и оттам с пробване се получава по 3 грешни и 3 неотоговорени и след това - 24 верни.

# 404
Въртя, суча и аз все до последното диофантово уравнение я докарвам.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт