Математически турнири - 3

• 75 542
  • 733
  •   1
Отговори
# 570
А аз дори нямах идея, че съществувате, Сия, нито знаех и още не знам дали точно Вас има предвид другата ни съфорумка. Тя дори не Ви нападна тук. Сега от Вас научавам, Вие имате някакъв сайт, не от нея.
Просто харесах онова, което тя бе направила и мисля, че до сега в областта не съм виждала нещо по- добро като компилация и подредба и не на последно място като полезност и достъпност.
С удоволствие бих се запознала с други подобни, но не мисля, че трябва да се вихрят подобни войни.

# 571
Siq1, добре е да отидете да размахвате пръст някъде другаде!!!
Лично аз не бих приела да се говори за Дидева по този начин, най-малкото, защото ми е помагала без дори да я моля и без да повтаря "Аз, мене, мене си".
Ако имате желание да бъдете полезна направете го, без да очаквате потупване по рамото. В крайна сметка ние точно това правим тук, помагаме си безкористно!

Peace

# 572
Напълно подкрепям JUDI.

# 573
  • най-шареното място

...Защо не си зададете въпроса: Как само един човек забеляза "шумната" ми реклама, а другите досега не сте? Нямам ли право да се защитя?!

Приятна вечер!

Аз попаднах на сайта преди седмица почти, търсейки задачи, след като установих, че търсения сайт на Дидева не се отваря... без да знам, че това е сайта, който твърдите, че Дидева има предвид. Разбрах, че е ваш и че е рекламиран като погледнах "последни публикации на потребител" /след като прочетох почервенелия пост/.

Писах по-горе, продължих да търся и ги намерих в добър вид.

Ако човек чете темите, в които сте писали ще се впечатли, уверявам ви!
Ето, писахте тук, видях сайта. Червено, гръмко - нямах избор...
А не съм видяла обвинение към вас.

# 574
Считам, че е под достойнството ми да отговарям на хора, които си позволяват да дават оценка на това дали мога да решавам задачи за 3-ти клас Joy 
Не дължа извинение на останалите в този форум, защото с нищо не съм ги обидила.
А също така не мога да си представя как е възможно Съюзът на математиците в България да се представя с толкова аматьорски изготвен сайт.

# 575
  • София
Хора, нека не превръщаме хубавата тема в бойно поле!
В необятния свят на математиката има място не за два, а за поне двайсет сайта. И колкото повече са те, толкова по-интересни, качествени и богати на информация ще бъдат. Аз оценявам и подкрепям всяко усилие в тази посока!

# 576
Хора, нека не превръщаме хубавата тема в бойно поле!
В необятния свят на математиката има място не за два, а за поне двайсет сайта. И колкото повече са те, толкова по-интересни, качествени и богати на информация ще бъдат. Аз оценявам и подкрепям всяко усилие в тази посока!

Подкрепям! Ползвала съм и двата и съм благодарна и на двете авторки.   bouquet
П.П. Решението на задачата с чашите на масата би било вярно, само ако чашите са една върху друга, а това едва ли винаги възможно. Така че, струва ми се няма двусмислие.

# 577
Мързеланка ме изпревари.  Нека да се върнем към математиката. И в тази връзка - някой ще потрива ли нервно ръце в събота, очаквайки детето да се върне от областния кръг на олимпиадата?

# 578
  • София
И аз мисля като Мързеланка. Да не забравяме, че темата е математически турнири.
В тази връзка, получих информация от организаторите на Великденското математическо състезание, че записването в София е до 20 април в 119 СОУ (Изток) и в 125 СОУ (Младост). В което училище се запише детето там ще се яви на 24 април.

# 579
Какви са разсъжденията ви по тази задача?

5. Един сапфир и два топаза струват три пъти повече от един изумруд. А седем сапфира и един
топаз са осем пъти по-скъпи от един изумруд. Кое е по-скъпо: сапфирът или топазът?
А) сапфир Б) топаз
В) струват по равно Г) не може да се определи

# 580
Дидева, тази информация за състезанието в Шумен на 1ви май откъде я черпиш? Защото на календарния план са дадени други дати:

14. Математически турнир “Акад. К. Попов”, Шумен, 7-10 май 2010 г.

или има някаква промяна?
Много се радвам, че отново се завърнахме към математиката  Hug
И в тази връзка - повтарям въпроса си за състезанието в Шумен (че точно в този период имаме работа в този регеон и се чудя дали пък да не участваме  newsm78) Много са ни важни датите на провеждане, за да преценя има ли смисъл да ги нагласяме нещата. Затова нека някои мами , било от шуменското МГ, или пък чиито деца ще ходят , да каже точната дата на провеждане на състезанието. Praynig

# 581
Виж на предходната страница, писала съм за 01.05.2010 /събота е/. Има и линк един. Задачата ми е от там.

# 582
аз именно защото това видях- писаната от теб дата 1ви май, а в Календарния план са посочени 7-10май, затова се обърках  newsm78, а на страницата им няма обновена информация за тази година Sad

# 583
Какви са разсъжденията ви по тази задача?
5. Един сапфир и два топаза струват три пъти повече от един изумруд. А седем сапфира и един
топаз са осем пъти по-скъпи от един изумруд. Кое е по-скъпо: сапфирът или топазът?
А) сапфир Б) топаз
В) струват по равно Г) не може да се определи
1С+2Т=3И
7С+1Т=8И Второто уравнение събираме със самото себе си ( умножаваме по две)
14С+2Т=16И От полученото изваждаме първото.
14С+2Т-7С-2Т=16И-3И
13С=13И
1 сапфир струва колкото един изумруд.Заместваме в първото уравнение.
1И + 2Т=1И+2И
2Т=2И
Оказва се, че и един топаз струва колкото един изумруд. Значи струват по равно. Дано да съм смятала вярно.

Що се отнася до състезанието в Шумен, четох писмо на РИО-Шумен, в което са посочени датите 30 април-2май.

# 584
Според моят син това било видно още като погледнел задачата. Аз не бях сигурна хич и не разбрах как той ми я обясни. Не я е писал, не е правил сметки, само бе зачертал отговора. Писал бе първите две уравнения като дадено условие, защото това е т.нар. "съкратено условие", да му стане нагледен примера.
Защо удвояваш второто уравнение и от него изваждаш първото?
Благодаря за отговора.
Дидева, ще поместиш ли сайта си отново? Много беше хубав.

Нашата класна казала на децата, че според писмото на РИО /не съм го чела/ състезанието щяло да се проведе в събота, двата кръга. Затова се обсъждаше организация по пътуването. Нищо не откривам в нета по този повод. Ще получа следобед телефон от учителката му и ще се обадя да питам. Ако до тогава нямате информация, ще ви пиша тук.

Общи условия

Активация на акаунт