Примерна схема за захранване 20

• 29 844
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Окич, и да я изпечеш едва ли ще е проблем
Мисе, не разбрах защо ти гръмнаха бурканите...аз правих тия дни огромно количество храна и бурканчетат ги заварих в тенджера и то доста време, дори тия дето не ги покри водата си пукаха после капачките им...а щом царевицата се пасира давай,аз нямам и не съм пробвала с нея Wink

# 91
  • София
Ама не на пара, че нямам уред, а направо ще я сваря.

На мен ми подариха една джвъчка метална, която се слага в тенджерата и отдолу се налива вода и ей ти уред за пара. Прилича на цвете малко, с крачета е. По магазините за домашни потреби, под 10 лв. е  Peace

# 92
  • Варна
Здравейте,
Записвам се да следя темата, че след Нова година живот и здраве ще се захранваме и ние Simple Smile Гледам, че има доста от нашата юлска тема тук, понеже това всички ни вълнува в момента.  Hug

Тъй като все още се чудя дали да купувам пюрета или да си ги правя аз, да попитам - тези от вас, които си ги правят сами - всички ли имате проверени източници (от село, от градината, баби, био продукти и т.н.) или купувате от където и да е? В готовите пюрета винаги има някакви допълнителни съставки, което мен не ме кефи, а пък за плодовете и зеленчуците от пазара непрекъснато се повтаря колко нитрати имат...
Извинявам се предварително, ако това е коментирано по-назад, но ми е физически невъзможно да прочета всичките 19 теми Sad

# 93
Кейт, аз правя част от пюретата, друга част купувам. Сега купувам предимно плодови, тъй като вече по-малко плодове има и няма как да му правя. Купила съм си и зеленчукови за резерва - ако нямам време, възможност или ме мързи да готвя  Laughing. Купих зеленчуците от био щанда на Хит и ги замразих. Но то сега няма много... В началото ме беше страх да му готвя от обикновените зеленчуци, но вече му давам от нещата, които си купуваме и за нас си - ябълки, киви, банани, чушки, тиква.. Но моят син е по-голям вече де. А относно нитратите - ето ти малко инфо за това как могат да се намалят:

* Подбират се средни по размер зеленчуци:
По-крехките и по-малките задържат повече нитрати, нужни за бъдещия им растеж.

* Зеленчуците се съхраняват в хладилник:
Топлината превръща нитратите в нитрити. Най-добре - в найлонова опаковка с отвор.

* Разрязват на 2-4 части и престояват в студена вода 10-30 мин.:
Губят се около 10-15% от нитратите, тъй като те са водноразтворими. Разрязването е важно най-вече за зеленчуците, които натрупват нитрати във вътрешността си. Някои дребни зеленчуци може да се накиснат цели.

* Варенето унищожава голяма част от нитратите, поне 20-40%:
Унищожава се и голяма част от витамините, тъй като зеленчуците се варят нарязани и обелени.

* Водата от варенето се маха веднага след сваряването:
В нея преминават голяма част от нитратите. Както и част витамините.

* Зеленчуците се заливат със студена вода:
Целта е да се охладят възможно най-бързо.

* Отстранява се най-нитратната част:
При чушките това е частта около опашката, при зелето и подобни зеленчуци – външните листа и кочана, при репичките и тиквичките – кората, при морковите и картофите – вътрешността, при цвеклото - най-горната част, при краставиците – частта откъм дръжката, при спанака – в проводящата тъкан и т.н.

* Сварените зеленчуци се консумират след приготвянето и не се претоплят повторно:
Така се образуват нитрити.

* Добавянето на витамин С намалява образуването на нитрозамини в организма:
Например няколко капки лимон към ястието може да възпре превръщането на нитратите и нитритите в опасните нитрозамини (макар че за този процес по принцип са нужни наистина големи количества витамин С).

Момичета, да попитам и аз - люспата на граха защо се махаше? За да не се задави или дразни стомахчето повече?

# 94
 Hug Hug :hugbravo!!!straxotna temi4ka mnogo 6te mo e polezna Heart Eyes

# 95
Hug Hug :hugbravo!!!straxotna temi4ka mnogo 6te mo e polezna Heart Eyes
само пиши на кирилица  Peace
Зеленото, доволна ли си от тая джаджа -аз не съм

# 96
  • София
Зеленото, доволна ли си от тая джаджа -аз не съм

Много съм доволна. Тя е като цветенце малко - разтваря се според размера на тенджерата.
Какви са ти оплакванията  newsm78

# 97
абсолютно същата е и моята, но когато правих тиквичка..варих ,варих и накрая все беше твърда и се отказах от него, почнах да си ги варя нормално...между другото-честити ви 10 месеца Grinning

# 98
И аз имам същия уред и съм много доволна. До сега всичко ми се е сварявало  Wink

missence аз също си правя за няколко дни бурканчета. Като приготвя пюрето и го разсипя по бурканчетата обикновенно вече доста е изстинало. Тогава слагам бурканчетата(без капачките) в микровълновата за около 30 секунди. После затварям и обръщам. Досега ми се получава  Mr. Green

ех, да пях питала по-рано ooooh! утре втори дубъл   bouquet
И да кажеш после резултата  Hug

# 99
  • София
И аз нямам оплаквания от кошничката за варене на пара. Дори се чудех за какво може да съществува уред за готвене на пара, при положение, че тая кошничка върши абсолютно същата работа... Е сигурно има разлика, ама аз не я знам. Някой ако знае да каже Simple Smile

Keit, аз също правя домашни пюрета, но имам и запаси от бурканчета, за дните, в които нямам някоя съставка, не ми се готви или за разнообразие - предимно на плодовете, защото както Усмихнатото казва - няма много сезонно разнообразие в момента.
По-скоро ми е неприятно да купувам от пазара, заради торовете, нитратите, евентуално генно модифицирани продукти и т.н. и респективно при всеки удобен случай купувам от бабите, които изнасят домашна продукция, но все пак основно купувам от пазара искам не искам..
В началото пробвах да купувам био - обаче то голямо главоболие! Те нали само сезонни плодове и зеленчуци продават и реално само моркови, лук, картофи, тиква и зеле има.. И то не всичко наведнъж и трябва по 10 пъти да ходиш до магазина за да си набавиш всичко, а пък цените са няма такива цени просто!
И като стигнах до въвеждането на месото и звъннах да питам имат ли био пилета охладени , те ми викат "имаме", " и колко струват" - питам аз, "32 лева килограма"... Е извиня'ай!
И оттогава приключих с био-то аз.
После се набутах още повече като вместо био пиле за 32 лева купих бурканчета месо на хип и сънвал и то излезе още по-скъпо, но като ми свършат почвам нормалното пиле от магазина да давам и това е.. Наясно съм с какво тъпчат бройлерите и как ги гледат, ама просто ми е обидно и се чувствам ограбена да давам неправдоподобно много пари за няколко чаени лъжички месо..

# 100
Я и аз да поспамя малко. Embarassed И аз имам приспособлението за пара и повечето неща стават супер приготвени с него, особено броколи и карфиол. Естествено тнвърдите зеленчуци им трябва повече врене, но пък тиквичките на мен ми се получават супер. Peace

Дайте идея как да приговя рибата - рецепти? Да не е само спам поста ми.

# 101
kеit, в началото купувах пюрета, после почнах аз да готвя със зеленчуци от пазара, първо защото така или иначе скоро ще минава на храната, която ядем в къщи и второ защото пюретата за по-големи месеци са пълни със сол, захар и т.н неща дето не искам да ги давам
Тони, аз нямам много рецепти за риба – от скоро правя, он в общи линии варя, и после смесвам със зеленчуци, според това какво съм купила. Утре ще я давам с картофи и броколи, после съм планувала с морков, картоф и пащърнак

# 102
Момичета, моля за съвет: иска ми се вече да въведа и плодове, но не под формата на купено пюре.
Сдобила съм се с едни превъзходни домашни ябълки /Златна превъзходна/ и ми се иска да ги сваря на малката. Дали е удачно? С какво количество да започна, щом са домашно обработени?

# 103
ако ги въвеждаш като второ ядене за деня с малко, ако ги даваш вместо зеленчуците-като нова храна ги въведи-абе то си е все малко...нарежи  ги и ги  свари малко-особенно,а ко не са твърди се сваряват мнооого бързо

# 104
Espa, благодаря! Значи варя и добавям зеленчуците? Купих прясна пъстърва, та утре ще се пробвам да я направя и да дам на Рая да видим от нея дали ще яде. С пустите зъби пак се видях в чудо - пак сме в неящен период. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт