Примерна схема за захранване 20

• 29 889
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Stef, виж това:

Белият ориз е напълно подходящ за захранване:
- лек за храносмилането (съдържа 5-7 пъти по-малко фибри от пълнозърнестия ориз)
- слаб алерген (почти няма случаи на алергия при захранване с бял ориз; пълнозърнестите храни по правило са по-силни алергени)

Кафявият ориз е чудесен избор за възраст около 7 месеца, като втора-трета храна или месец след началото на захранването:
- Въпреки че съдържа доста повече фибри от рафинирания ориз, все пак е продукт с невисоко съдържание на фибри (около 2%).
- Въпреки че при хора с чувствително храносмилане пълнозърнестите продукти са противопоказни, конкретно кафявият ориз е допустим, за разлика от други зърнени култури.
Кафявият ориз е добре да се въведе като нова храна – дори да е въведен бял ориз преди това:
- Пълнозърнестите храни се считат за по-алергизиращи по принцип.
- Пълнозърнестите храни са по-тежки за храносмилането. При детенце с по-чувствително стомахче или в самото начало на захранването нерафинираният ориз може да бъде тежък, затова е добре да се въведе за няколко дни.

И още нещо – ако се предлага домашна каша, не може да се постигне съвсем гладка консистенция, остава фино зърнеста, но все пак много мека и лесна за преглъщане. Някои дечица се нуждаят от поне 2-3 дни, за да свикнат.

# 136
Значи, ще купя нова каша (взела съм на Лактана, безмлечна с пълнозърнест ориз), пълнозърнестата да остане за по-нататък. Не ми се рискува да правя домашна, не съм много наясно още как точно става, така че с купешка ще почнем, като дойде време.
Благодара ти  bouquet

# 137
Бих ти препоръчала тая на Милупа-много е хубава!! И консистенцията е много хубава и добре се разтваря ,дори и с хладка вода, но пък е 250 мл, ако детето ти не яде много, може да не я изяде, на Хип също била хубава , а и е 200 мл...абе ти си знаеш, но тая дето я имаш може да я дадеш после или след елдата...иначе аз започнах да варя ориз чак към 7 м. и аз не смеех преди това Wink

# 138
  • София
Misse, тва дето ти казах че ще слагам брашно в пюрето не е правилно!!
Брашното също се кисне 1 нощ, после се вари с вода в съотнош. 1:2 за 10-12 мин. и се оставя под капак за още толкова.
След това го смесваш с каквото ще го смесваш..

Това от септемврийската колекция на Косе го извадих.

# 139
Момичета, как точно давате кивито? И в какво количество?

# 140
  • София
Change, честит рожден ден на твоето детенце!! Grinning Да е живо и здраво, слънчево и лъчезарно newsm38  ura  Tada

# 141
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Момичета, как точно давате кивито? И в какво количество?

Киви
- след 10-12 м.
- срещат се и някои препоръки около 8-10 м.
- при алергична обремененост след 12 м.
- не е цитрус, но тенденцията е към по-късно въвеждане (проучвания от последните 10 години отбелязват повече деца с проблемна консумация)
- не е силен алерген, но може да предизвика непоносимост (заради киселината)
- термично обработено не е подходящо (губи витамин С и е киселинно)
- семките не са проблем за стомахчето и небцето след 8 м.
- сравнително богато на фибри (разхлабващ ефект)

Това от записките на Косе Босе.

А аз да питам  за глутена и за месото.В записките на Косе Босе не открих кое е по-добре да се даде първо,някакви предположения?
Аз реших другата седмица влизаме в 8 месец да почна с глутена,пък след седмица да опитам да дам и месо( не знам дали така е правилно обаче).Глутена мисля да го вкарам с овесената каша на Хип.Ако някой има корекции да казва докато е време. Crazy

# 142
Момичета имам 2 въпроса.Надявам се тук да намеря отговор.
1. Днес купих НАН ХА2,защото бебка след 2 дни става  на половин годинка. Точно до 6ти месец ли трябва да давам НАН ХА1 или може 1-2 дни преди това?
2. Бебка е захранена само с пащърнак,в началото започнах с морков 2 дни,обаче имаше запек и го смених с пащърнак(дават го регулиращ).Сега искам да въведа картоф,но лекарката ми каза за да избегнем запичането да започна да давам след обед като десерт плодово пюре или сок (аз предпочитам пюре),спряла съм се на круши на Хип (но ме притеснява състава: Круши "Уилиамс-Крист"  125 гр. След 4-ти м. Състав: круши 50%, сок от круши 45,8%, смлян ориз, оризово нишесте, витамин С. ). Не мисля да замествам хранене с плодово пюре,ще започна с 2-3 лъжички,и да не увеличавам повече от половин бурканче до сега ( предпочитам повече мляко-АМ да яде)

# 143
1. За млякото о.к.
2. Ако искаш чист плод купи си круша и я сври леко на пара, пасирай я и ето ти плодово пюре.
И по принцип с немлечна храна не се замества хранене. Т.е. само 130 гр плодово пюре не е пълноценна храна.
Може да дадеш плодово пюре и след това да дадеш мляко.

# 144
  • София
Като стана дума за плодовите на Хип... бях взела мисля банан. И вкъщи чета - съдържало и лимонов сок.  Rolling Eyes Вярно, в малки количества, но все пак цитрусите не са ли алергени, така не става ли двукомпонентно пюрето...?

# 145
А как според вас срокът на годност на пюретата е 2-3 години?
Нали трябва нещо за стабилизатор и естествен консервант. А пък по-редките пюрета трябва и с нещо да бъдат сгъстени.
Хипп имат и пюре- екзотични плодове, отново за възраст над 4 м.
Хаме пък имат десерти с ягоди, мед, малини.
При високата топлинна обработка се унищожават алергените. Поне такова е обяснението на производителите на Хаме.
И въпреки това съм абсолютно убедена, че и в най-скъпата марка пюрета има консерванти.

# 146
  • София
Misse, тва дето ти казах че ще слагам брашно в пюрето не е правилно!!
Брашното също се кисне 1 нощ, после се вари с вода в съотнош. 1:2 за 10-12 мин. и се оставя под капак за още толкова.
След това го смесваш с каквото ще го смесваш..

Това от септемврийската колекция на Косе го извадих.

bouquet

днес нямах време да потърся брашно, но тези дни смятам да се "хвърля" в домашната кулинария Wink

# 147
Stelfy, много благодаря  Party
Относно кивито, запозната съм с информацията от Косе Босе. Интересуваше ме конкретно мачкате ли го, отделяте ли семките..

# 148
и от мен честит рожден ден newsm59
аз не го мачкам, ами го режа на малки парченца и не махам семките, смятам че в тях има ценни вещества...е после ги намирам в памперса Wink...само като е малко по-твърдо, вътре има една бяла нишка, махам я нея- обърках ли те съвсем?

# 149
Разбрах всичко!  newsm10
И аз си мисля, че всъщност няма и как да се отделят семките. А по колко давате? Например 1 киви/ден между храненията?

Общи условия

Активация на акаунт