Примерна схема за захранване 20

• 29 815
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!
Ако някой е давал червено цвекло- искам да попитам с какви други зеленчуци го комбинирате в пюре?
С картоф и карфиол - много вкусно става...дори Рая го яде. Peace

# 256
  • Варна
Здравейте момичета, Честита Рождество и Весело посрещане на новата година.
Включвам се и аз в темата с малко въпросчета. Щерка ми е на 5 м 22 дни. Досега е изключително на кърма. Миналата сряда  (24 дек)почнахме захранването. Реших да бъде безмлечната оризова каша на Милупа. Разтворих в 2гр в 20мл кърма , от което тя изяде около 2/3. Хареса и.  На др. ден дадох 30мл кърма с една суп. лъжица каша (~3гр). Резултатът беше 3 изхождания на ден с нехомогенна консистенция и вид на недобре преварена храна  (и първия и втория ден). Което приемам че е норм реакция. На третия ден понеже бяхме в движение , пропуснахме яденето на каша. Но привечер акото и беше доста зелено. Спряхме захранванет , тъй като след наколко дена предстоеше имунизация.
Тук ще вкарам малко предистория - беба след изписването беше с многократни изхождания, понякога с зеленикъв цвят, като на месец и половина станаха съвсем зелени и на няколко пъти с кървави жилки. Установи се бактерия, вероятно прихваната от родилното. Назначено и беше антибиотик и пробиотици. След големи колебания дадох АБ, и общо около два месеца е пила пробиотиците. Акото се нормализира и дори стана по 1 път на ден в последно време.
Смятам след НГ да продължа захранването, на се  чудя с какво. Дали да не почна пък зелечукови пюрета, морков напр. Картофа си мисля , че не е толкова добре. Също се чудя дали да е домашно (имам зеленчуци от градината на майка ми) или да взема Хип, като за начало.  Всъщност аз не съм сигурна дали , точно от кашата стана това, защото зеленото ако се появи в ден в който не беше яла каша ? newsm78 Все пак бяха празници, яла съм доста ядки, сушени плодове, боб (макар че досега не сме имали проблеми с това какво ям аз).
Има и друг момент след 20 дни предстои да се отделя за месец и половина от бебето (поради лечение на баткото). Имам доста замразена кърма, но ще трябва да вкарам и  АМ. Чудя се какво да бъде. Личната каза Фризолак, ама аз не съм убедена че това е най-доброто. 
Консултирах се с детския гастроетеролог, който и лекува бактерията и тя ме вкара в огромен душевен смут Confused: каза да давам соево мляко  Shocked , защото детето е светло и има опасност от алергии, още повече , че така е реагирала на ориза. Да продължа захранването с царевична каша безмкечна, след 20 дена да вкарам пресни зеленчуци на ХИП, и след още толкова месни пюрета пюйка и заек май. И така за месец и половина да заместим 3 хранения. Чак ме е яд , че си дадох парите за тоя "консулт". Пък уж е виден детски спец.
Направо съм в голям смут, хем че баткото захраних, на същата възраст и той беше светло дете, ама мямахме проблеми, само че него го почнах с плодово, после зеленчуково и накрая каши.
Какво ще ме посъветвате, как да продължим , и какво АМ да дам?

# 257
За АМ-то, което така и така се налага, по-добре давай соево, както те е посъветвал въпросния лекар.  Peace
Фризолакът е най-масовото АМ /вероятно заради ниската му цена/, но доста бебета се запичат от него, също и от НАН-а.
Хубаво АМ е ХИПП с пробиотик, Лактана Био. Но всяко АМ действа по различен начин на различните деца. Важното е, а не сменяш една след друга марките млека. Спри се на най-удачния за малката вариант.

Сега за оризовата каша- по мой наблюдения доста деца получават стомашни неразположения от нея, които са си чисти колики. Въпреки че, оризът е доста препоръчван за първа храна, са наблюдавани доста алергични реакции към него.
Щом детето се изхожда често, т.е. не е запечено, лично аз бих ти препоръчала да продължиш захранването с готово пюре от морков на Гербер/определено имат повече вид и всук на морков от този на ХИПП/. Деетот ти видимо е предразположено към стомашни разтройства, спести си рискът от домашната храна като начало.

Успешно лечение на баткото!

http://www.biberonbg.com/info/zahranvane_pri_alergii.htm

# 258
  • Варна
Франческа, благодаря за включването.  Grinning Може ли да кажеш , защо според теб соевото мляко е по-добрия вариант, а също и за домашните пюрета, ако сваря един морков (с гарантиран произход, а не от пазара разбира се) , защо да е по-добре от готовото фабрично пюре?

# 259
Соевото мляко изключва появата на АБКМ /за която е късно, но все пак/ и се прилага и при лактозна непоносимост. Щом бебето евентуално така е реагирало на ориза /считан за прекрасна първа храна/, няма нищо лошо да се застраховате.

Относно домашните пюрета- купените са направени при строг термичен и санитарен контрол. Продуктите се обработват термично определено време и за това са по-сигурни.

# 260
За АМ-то, което така и така се налага, по-добре давай соево, както те е посъветвал въпросния лекар.  Peace
Фризолакът е най-масовото АМ /вероятно заради ниската му цена/, но доста бебета се запичат от него, също и от НАН-а.
Хубаво АМ е ХИПП с пробиотик, Лактана Био. Но всяко АМ действа по различен начин на различните деца. Важното е, а не сменяш една след друга марките млека. Спри се на най-удачния за малката вариант.

Сега за оризовата каша- по мой наблюдения доста деца получават стомашни неразположения от нея, които са си чисти колики. Въпреки че, оризът е доста препоръчван за първа храна, са наблюдавани доста алергични реакции към него.
Щом детето се изхожда често, т.е. не е запечено, лично аз бих ти препоръчала да продължиш захранването с готово пюре от морков на Гербер/определено имат повече вид и всук на морков от този на ХИПП/. Деетот ти видимо е предразположено към стомашни разтройства, спести си рискът от домашната храна като начало.

Успешно лечение на баткото!

http://www.biberonbg.com/info/zahranvane_pri_alergii.htm

Peace съгласна съм с всичко

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА !!!!! cheers Drunk newsm44

# 261
  • Видин
ЗА МНОГО ГОДИНИ   bigdance2

# 262
  • София
За много години и от мен!  Grinning
 cheers

# 263
Честита Нова Година, момичета, да сме здрави и щастливи   madnoel

# 264
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА МОМИЧЕТА
ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ, ЛЮБОВ И ДЪЛГОЛЕТИЕ
  cheers

# 265
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! ЛЕКА БЕЗАВАРИЙНА И МНОГО ВКУСНА!  Laughing

# 266
  • Варна
ЗА МНОГО ГОДИНИ !    Всички да сме здрави и усмихнати!

..... и да продължа с мойте терзания.  Както казах по-горе и аз мислех да продължа с морковено пюре, между другото стомахчето се нормализира, не беше акала 3 дни (резултат на  вит С, който и давах два дни по половин ампула когато се поразреди) а днес акото си е съвсем добре на цвят и консистенция.

А какво мислите за царевичната каша, защото всъщност въпросния гастроентеролог ми каза да продължа захранването с нея. Изписа също ентерол и още накакъв пробиотик, който не сме пили до сега, но не мога да разчета рецептата. Всъщност мен ме смути и това, че според въпросната схема трябва да заменим 3 хранения за месец и половина като в същото време даваме на дтето разни специални млека и пробиотици. Това не е ли по натоварващо за незрелия детски стомах.   

Относно лактозната непоносимост, попрочетох малко и не видях някъде тя да се свързва с ориза, напротив, дава се ориз на такива деца. Т.е. защо една евентуална не добра реакция на оризова каша, трябва да се свързва с непоносимост към лактоза или АБКМ.  Разпитвам, така, защото ми се струва , малко пресилена тази схема, която ни изписаха. Тесните специалисти, понеже са виждали разни тежки случаи обикновенно тръгват с тежката артилерия за да се застраховат А аз лично смятам, че колкото по-малко се месиш в един организъм, толкова по-добре, а най-добре е да го оставиш да се справи сам или с минимална намеса. (когато е възможно разбира се). 

Оф , много се омотах, ще ми се да намеря балансиран вариант и затова споделям за да чуя и др. мнения.

# 267
Говоря от опит: царевичната каша беше първата такава, която дадох и на двете си деца. Понесе им много добре, реакции не са имали. Така че, аз съм ЗА, но след въвеждането на поне два-три зеленчука.

Относно предложената от този гастроентеролог схема: Това всъщност е старата схема на захранване, в която за много кратък срок се заместват бързо трите дневни хранения/ първо обедното с пюре, после следобедното с каша и накрая сутрешното с попара/.
Такава бърза схема на заместване се прилага и при деца със стомашни проблеми.

Реакцията към ориза не свързвам директно с непоносимост към лактоза или АБКМ. Но щом детето е проявило реакция към такъв щадящ /или поне смятан за такъв продукт/ може да се очакват и други храносмилателни проблеми.

И не на последно място, заведи детето при друг специалист. Ако си от София, ти препоръчвам д-р Емилия Пантелеева. Тя работи в клиниката по гастроентерология към Педиатрията и приема в клиника "Св. Пантелеймон". Работи със ЗК.
С малката прекарахме в тази клиника едни кошмарни 6 дни след като тя отказа категорично да суче, започна да спада на тегло.
Бяха вдигнали ръце от нея, никой лекар не знаеше какво й е. Помогна д-р Пантелеева. Оказа се скрит/тих рефлукс.

# 268
  • София
Честита 2010 година, майчета !!!

Имам едно спешно питане към вас: вчера на обяд бебо хапна спанак с ориз и сметана на HIPP, а следобяд каша на Humana с 1 л. ръж. Към 17ч. се изходи нормално, но в 01:00ч. ака рядко и зелено. Мислите ли, че е от ръжта т.е. реакция към глутена ooooh! или е от тъпата сметана, която се чудех дали изобщо да давам, тъй като не е ял такова чудо newsm78 ???? Мнооооооого съм притеснена  Embarassed

Saly, съгласна съм с Франческа Салиери изцяло, опитай с готови пюрета в началото, че колкото и да е сигурен домашния морков не се знае реакцията на детето. Тези купените поне са минали термична обработка  Peace
За АМ- най-добре соево или Лактана БИО според мен.

# 269
missence, най-вероятно е от спанака.
Симона винаги се изхожда със зелени изпражнения, когато яде спанак.

Общи условия

Активация на акаунт