Минималната работна заплата 2010-майчинство

• 20 828
  • 89
  •   1
Отговори
# 75
# 76
Значи МРЗ остава непроменена .А детските остават ли и те по 35 лв на дете ?

# 77
Значи МРЗ остава непроменена .А детските остават ли и те по 35 лв на дете ?
Даааааааааааааа,и детските остават 35лв....съгласно закона за държавния бюджет-2010г.-цитирам:

"§ 11. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 350 лв.
(2) Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 35 лв. за всяко дете.
(3) При едновременно раждане от майката на две и повече деца помощта по ал. 2 за всяко от тях се определя и изплаща в размер 150 на сто от размера по ал. 2.

(4) Размерът на еднократната помощ при бременност по чл. 5а от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 150 лв.

(5) Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 2 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е, както следва:

1. за първо дете - по 250 лв.;

2. за второ дете - по 600 лв.;

3. за трето и всяко следващо дете - по 200 лв.

(6) Размерът на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст по чл. 6, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 100 лв.

(7) Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете до една година по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 100 лв.

(Sunglasses Размерът на еднократната помощ за близнаци по чл. 6а от Закона за семейни помощи за деца за 2010 г. е 1200 лв. за всяко дете.

# 78
Ами ако се актуализира, както казват бюджета през юли 2010 и МРЗ се увеличи...дали ще се коригира и размера на майчинството на 2-та година, за майките в заварено положение?
Чудя се? Какво мислите?

# 79
  • На морето!
Ger4o, много точно и изчерпателно   bouquet
Валери, не сравнявай българите, които работят като общи работници в България, с тези в чужбина. Тук всеки се скатава, мрънка, за 300лв не се хваща да работи, щото нали се сещаш каква е простата сметка- на работа имат разходи и трябва поне малко да се понапънат, и получават 280-300лв., а ако са на помощи ще си лежат вкъщи, няма да се тормозят и ще получават малко по-малко. Знаеш ли колко често съм чувала от хора, които упражняват нискоквалифициран труд, че за 300 лв. пръста си няма да мръднат и просто ходят на работа, не работят, не уплътняват 8те часа, протестират с-у осигуровките, търсят си отпуските през месец и често са в болничен- оправданието "за толкова пари- толкова". Обаче, като заминат за Гърция гледай как работят по 14 часа, без договор, без сигурност, без почивен ден, без да подбират и никак не се жалят. Често изкарват по 2-3 месеца колкото да си върнат паричките от заема и пак се връщат да ходят на работа защото са "патриоти".  Stop
Та в този ред на мисли, положението в България със  заплатите ще се промени когато разберем, че се заплаща трудът, а не диплома, знания или присъствие на работното място. И когато разберем, че няма как да търсим повече от държавата като все още голяма част от нас се чудят как да измислят вариант да измамят  за нещо, всеки се опитва да се измъкне от преките и косвени налози, но когато трябва да получи нещо пита "Е, как няма?!"

# 80
Дами, здравейте! Честита нова година! Извинявам се предварително, че пиша в този форум, но съм от скоро и още не мога да се ориентирам. Може ли някой да ми каже как може да се стигне от централна гара до вма с градския транспорт? Предварително благодаря!

# 81
Дами, здравейте! Честита нова година! Извинявам се предварително, че пиша в този форум, но съм от скоро и още не мога да се ориентирам. Може ли някой да ми каже как може да се стигне от централна гара до вма с градския транспорт? Предварително благодаря!
                                Копирах ти въпроса тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=360412.825
                                Кликни на линка и си рефрешвай за отговори   bouquet.

# 82
Ами ако се актуализира, както казват бюджета през юли 2010 и МРЗ се увеличи...

За съжаление...

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 326
ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2009 г.
за определяне размер на минималната работна заплата за страната
(Обн., ДВ, бр. 2 от 08.01.2010 г.)

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:

Член единствен. (1) Определя от 1 януари 2010 г. размер на минималната месечна работна заплата за страната 240 лв. и на минималната часова работна заплата 1,42 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5 – дневна работна седмица.
(2) Размерът на минималната месечна работна заплата по ал. 1 се определя за пълен работен месец.

# 83
Още в началото на темата има линкове към няколко бюджетни закона за 2010 г. Всичко извън тях е просто разсъждения на тема, освен ако не се приеме изменение във вече приетите такива, което, лично аз, се съмнявам да се получи тази година.

# 84
поразгледах темата (признавам,че не съм я чела цялата) и искам да питам нещо - аз съм студентка задочно и на 31.03 излязох в майчинство.не работя,защото късно разбрах,че съм бременна и вече никой не ме искаше като служител. въпросът ми е - какви документи за майчинство да искам и пред кого да ги представям (пред социалните) и какво трябва да плащам докато съм в майчинство-говоря за осигуровки и тн (знам,че аз си плащам здравните сама)

# 85
поразгледах темата (признавам,че не съм я чела цялата) и искам да питам нещо - аз съм студентка задочно и на 31.03 излязох в майчинство.не работя,защото късно разбрах,че съм бременна и вече никой не ме искаше като служител. въпросът ми е - какви документи за майчинство да искам и пред кого да ги представям (пред социалните) и какво трябва да плащам докато съм в майчинство-говоря за осигуровки и тн (знам,че аз си плащам здравните сама)

Здравей, ще вземаш една година мин. майчинство, като неосигурена. В случай, че нямаш трудов стаж 1 година преди майчинстово /тук не съм много сигурна/.
Документи няма, освен болничен /45 дена преди термин, нямаш ли, на консултация не са ли ти дали/, той се носи  в социалните. Също така - еднократна помощ ще имаш преди раждане /тя е за неосигурените/. Побързай!

# 86
Здравейте,
прочетох цялата тема....и безкрайно мноог се очудих....на почти всички постове.....
Аз се боря от близо 10 г за дете,кандидатствах по фонда за ин витро..и ...се оказах без работа.
Точно в кризата. След търсене на работа повече от 6-7 месеца си намерих една единствена където бачкам по 12 часа осигоряват ме на 4 часа на 150 лв..... Ако това е нормално и държавата го подкрепя.....НЯМАМ ДУМИ.
ПО другия въпрос по който беше спора: Естествено е държавата да помага...защото това да си гледаш детето е най естественото нещо и то има непрестанна нужда от майка си до почти 2 си годинка.....а какво прави семейството което изведнъж зарадми малкото човече остава без един доход и се налага да не работи .....?
И да карат само с запалтата на таткото? Изивнете ме мили Мами но не съм съгласна....детето да седи гладно защото тати работи да речем за близо 350-400 лв...(ако е късметлия) а мама  не получава нищо само защото се е ОСМЕЛИЛА да го роди.А недай си боже да нямат собствен дом..а да са на квартира...коеот не е нещо невиждано и ненормлано в днешни дни с тази икономика която имамем.Не мисля че  това е нормално.Не казвам че държавата ни е лоша....но трябва да се замисли над този въпрос.И да направи нещо.Защо правителството не битрябвало да работи за себе си ..а за народа.
И сега след  толкова мъки и чакане съм бремнна.... кв правя с осигоровки от я150 лв на 4 часа и 6 месеца назад дето съм ги нямала(поради липса на доходи)..защото като ме махаха не ми дадоха възможност за борсата....ако съм насотявала да искам докумнети да отида на борсата...щели да ме уволнят.....( а бащами бачка там и ако направя нещо законно да се защите,ще махнат и него, а той е пред пенсия)
Съжалявам за дългия пост.....но мисля че държавата трябва да конторлира тия неща и да не оставя бъдещото човече  да съжалява че се родило..... защото това е бъдещето на НАШАТА ДЪРЖАВА.
Успех на висчки.

# 87
За да не седи детето /децата, щото някои имаме по две и нагоре/ гладно тръгнах на работа, наех бавачка по програма и държавата ми я пое две години и нещо. Благодаря, за което, на държавата, защото тази екстра я няма тъй широко разпространена по света.
Не ми е хрумвало да цинцам от същата тази държава по две и горница плащания на едно основание. Човечето ще съжалява, че се е родило не заради държавата, а заради родителите си, ако има за какво да съжалява.
Който търси- намира начин, законни начини има достатъчно.
И аз се Учудвам, че хората се регистрират тук по няколко пъти и пускат една тема по няколко пъти да търсят съмишленици и че след толкова дебати не съумяха да проумеят, че не могат да намерят такива в лицето на редовния данъкоплатец.

# 88
Здравейте!След месец дъщеря ми прави годинка до сега съм вземала висока заплатата следващата година(втората) ще взимам 240лв така ли?

# 89
  • Варна
Да.

Общи условия

Активация на акаунт