кога се дава сок на 3 месечно бебе

• 62 944
  • 479
  •   1
Отговори
# 405
Много ми се иска тази тема да бъде пратена в архива и да няма майки, чиито педиатри ги съветват да започнат захранване със сок или същите тези майки да черпят опит от своите майки и баби, визирайки собственото си захранване.
Даването на сок и изобщо захранването на бебе на тази възраст е вредно и опасно. Вредите могат да не се проявят веднага, а след месец, два, година или години.
Доказано научно, потвърдено медицински. Личният ми опит и наблюдения стократно го доказват отново - сок не бива да се дава преди минимум 6 месечна възраст, а по мое мнение дори и след 12-месечна възраст.

Какво може да се случи от ранното въвеждане на сока:

1. Раздразване на стомашно-чревния тракт.
2. Дисбактериоза.
3. Проблеми с бъбреците.
4. Проблеми със задстомашната жлеза. (Рискът от развитие на диабет е голям. Особено, когато за това има фамилна обремененост.)
5. Проява на алергия - АД, други видове дерматити, непоносимост към храна, астма и пр.

Сокът е твърде тежък и концентриран продукт, който съдържа много киселини, минерални соли и плодова захар. За разлика от плодовото пюре, не съдържа целулоза или ако има такава, тя е в много минимално количество. Сокът е продукт, който не е никак лек дори и за стомаха и червата на възрастен човек, а какво остава за бебе. Както добре знаем до навършването на 6-месечна възраст, стомахът и червата на бебето са все още с недоразвити функции и са способни да обработват само и единствено кърма/АМ. Това е физиологична особеност, която съм сигурна, че дори и застъпниците на сока ще приемат за вярна.

# 406
  • София
Найа,
това погледна ли от коя година е????
Да се посмеем заедно Wink 1986, 2000, 2006....Такива нелепи глупости пише там, че просто се чудя как им вярвате. Не знаете ли , че цитруси не се дават на 2 месечно бебе, особено лимон със захар, не знаете ли, че домата е алерген и преди 8-10 -12 месеца не се въвежда, особено в зависимост от семейната анамнеза? Ако не знаете, горките ви деца ;-(
Дребни подробности  Mr. Green
Някои майки са над нещата.
А ние сектантките по-добре да не се хабим излишно. Със стена не можеш да спориш  Peace

Sourcherry, както винаги изчерпателна  Hug

# 407
Цитат
Sourcherry, както винаги изчерпателна

Де да имаше кой да възприема обаче... Wink
Не се напрягайте,няма смисъл да спорите с някой,който си е запушил ушите и не иска да слуша.Спорът е интелигентен,когато и двете страни представят аргументи в защита на тезата си,а аз не видях такива от едната страна.Защитници на сока,моля изложете своите аргументи,че още се чудя да давам ли сок на детето... Mr. Green

# 408
Тази статия още в заглавието е сбъркана, срокове и особено правила в захранването НЯМА.  Peace
Боби като гледам са си набири със статията.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ох сега се зачетох и разбрах каква лоша майка съм  Laughing, като не съм му давала сок от лимон или домат на 2 месеца.  Sick Отивам да се самобичувам.  Mr. Green Joy ooooh! Tired

# 409
ако детето е здраво от рождението си до 4-тия месец, на него не му е нужно нищо друго освен кърма. При настъпили негативни реакции до четири месеца е възможно въвеждането на сокове, а ако тогава възникне алергична реакция опитите за въвеждането му се прекратяват до шестия месец. За първи път се дават само няколко капки сок като постепенно количеството се увеличава и в крайна сметка се стига до формулата 10хn, в която n е възрастта  на бебето в месеци. Ако има проблеми с възприятието на сока от организма тогава е добре да се сложи в храната му плодово пюре, но също с изострено внимание. Първо само от един плод и ако няма проблеми постепенно може и повече. На петия месец се дава първата обикновена храна-овощно пюре като количеството постепенно се увеличава до 150-180 гр. В пюрето се добавя и растително масло. След месец се въвежда и кашата от кукуруз, ориз и грънч.

# 410
  • София
Моля те, би ли посочила източника на това, което си написала.
Наистина съм любопитна кой използва изрази като "овощно пюре" и "кукуруз, ориз и грънч".
И, простете невежеството ми, но не знам какво е грънч. И гугъл не ми помага. Моля за превод.  Peace

Последна редакция: пн, 21 мар 2011, 20:51 от Vivi

# 411
И аз си помислих,че нещо съм назад с материала,щом вече се използва израза "овощно пюре". Crazy А явно и Гугълчо не е достатъчно интелигентен,щом не знае какво е "грънч". Mr. Green
И аз моля-превод... Praynig Laughing

# 412
Материалът, който е цитирала Наиа, е от тук: интервю с к.м.н. доцент Людмила Мачулина по въпроса за грижите за детето. Людмила Мачулина е белорускиня. Интервюто най-вероятно е снето от руския нет и много неграмотно преведено от някой български пишман-журналист. Грънч най-вероятно е гречка (елда), съдейки по контекста.

По някаква причина сайтът на Бебок.еу, към който е линкът, не ще да се появи. Ето тук е постната същата статия: http://www.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?p=85654
.

Последна редакция: пн, 21 мар 2011, 21:27 от ianajar

# 413
Мен пък това изречение ме заинтригува
Цитат
При настъпили негативни реакции до четири месеца е възможно въвеждането на сокове,

Моля naia да каже според нея какви негативни реакции трябва да настъпят, че да доведат до ''лекуването'' им със сок.  newsm78 Дано не се има предвид да се ''лекуват'' колики със сок, чееее......................... #Cussing out

# 414
Е, заяждате се.
Ето оригиналното интервю на руски, сами можете да видите колко зле си е свършил работата "преводачът": http://baby-land.org/index/130074977787921315206131?node_id=1108

Специално параграфът за соковете гласи следното:

... Если ребенок здоров, с рождения и до четырех месяцев ему не нужно ничего, кроме грудного молока (при искусственном вскармливании - адаптированной молочной смеси). При отсутствии отягощенной наследственности по аллергии в четыре месяца начинаем введение соков. Однако если возникает аллергическая реакция или расстройство стула, попытки введения сока прекращаем до шести месяцев. В первый раз даем буквально несколько капель сока, постепенно увеличивая его количество и в конечном итоге доводя его до формулы 10хn, где n - возраст ребенка в месяцах. Если в процессе введения сока все-таки появляется легкая аллергическая реакция, то обязательно делаем двухнедельный перерыв, а затем начинаем давать уже другой сок, наблюдая за его переносимостью.

Въпросното изречение за негативните реакции всъщност е: При отсъствие на наследствена обремененост с алергии, въвеждането на сокове започваме на (възраст) четири месеца.

# 415
Единственото, което става ясно от това интервю е, че дори руснаците, които са въвели първи схемата на ранното захранване, препоръчват сок да се дава на 4 месеца. Не на 2 или 3 както правят нашите педиатри.
Въпреки, че според личния ми опит и 4 месеца е прекалено рано. Между 3 и 5 месеца сина ми имаше най-силните и продължителни колики, не ми се мисли какво щеше да стане ако му бях дала и сок тогава  ooooh! .

# 416
съжалявам за неграмотният превод, но все пак се разбира.......
Че поне до 4 месец от сок няма нужда ...И ако все още не са преминали коликите опити за даване на сок не са желателни и по добре би било то та се дава след 6 месец. Ето едни деца имат силно изразени колики, а други имат толкова слаби че дори не можеш да разбереш..И все пак даването на сок е по желание само ако детето е в отлично здраве и ако си в готовност да поемеш риска че то може да не го хареса или да получи някоя алергия в най-лошия случай.
Но витамините намаляват в един момент и би било хубаво да се дава сок или който както го предпочита под формата на пюре или плод.
среден вариант на консенсус....

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 08:58 от naia

# 417
  • София
Както винаги, ние сме по-католици и от папата  Tired Руснаците препоръчват сок от 4 месец, нашите педиатри от 45 ден. Направи ми впечатление един израз от цитираната статия - от 6 месец пюрето да бъде по-едро пасирано, за да свиква детето. С какво да свиква? Някой бърза ли за някъде? Повечето деца до 6 месец нямат нито един зъб, пък и да имат един, как се дъвче с него? Аз продължавам да съм убедена, че това се е правело с цел детето да се отбие и захрани максимално рано, за да може майката до 8 месец да го метне на ясла и да се върне в завода/на полето, където я чака преизпълнение на петилетния план.

Също ми е интересно ако детето получи алергия поради ранно въвеждане на храна дали майката си дава сметка, че това може да е за цял живот - не винаги алергиите се преодоляват с възрастта.

И не, витамините не намаляват, ако се визира кърмата, тя винаги е с необходимия за възрастта на детето състав и поне до 6-месечна възраст е достатъчна като съдържание. Стига майката да се храни пълноценно, като тук нямам предвид някакви специални диети, а просто да не гладува или да не се ограничава прекалено много, което не е общия случай. Вярно е, че плодовете са полезни и необходими и е добре да бъдат приемани, когато организмът на детето стане готов да ги преработва в цялостния им вид.

# 418
Моето бебе е на 3 месеца и педито ме агитира да й давам сокове ("ако искаш"-ми казва).Аз разбира се не искам,но въпреки това тя ми го повтори 5 пъти ,сякаш се надяваше да размисля!Аз ще я захраня с оризова каша!Това ми е 3 бебе ,като всяко е захранено различно.Сега има много информация и всеки може да прочете и поразмисли.Преди хвърлях кърма,а по-късно се чудех с какво да храня сина си #CrazyВЪРХОВНА ГЛУПОСТ!Добре,че някой по-умен се е сетил,че може да се замразява!Така,че -времената се менят ,а с тях и препоръките.Лично аз смятам да изчакам със захранването докато започне да не й стига само кърма(6-7 месец мисля),да започна с оризова каша,после зел. пюре,плодово и т.н.

# 419
  • София
pa4olina, нашата бивша педиатърка изпадна в потрес, когато разбра, че детето ми е на 6 месеца, а не му давам попара на закуска. Също така още на ненавършени 2 месеца отсече, че трябва да започна въвеждане на сок и всеки път съскаше срещу мен, че едва ли не съсипвам детето, лишавайки го от соковете. На 6 мес. започнах да пасирам пресни плодове и на първия си рожден ден малката опита вкуса на сока. И до днес любимата й "напитка" е млякото!
Според мен такива екземпляри сред педиатрите са вече на "доизживяване" и ще настъпи момент, в който няма да има големи различия в захранването на бебетата. Или поне се надявам на това  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт