Окситоцин !?

• 11 474
  • 17
  •   1
Отговори
  • София
Привет мили мами Simple Smile Напоследък малката не се наяжда хубаво, имаме проблем и с изхождането, та педи каза, че е недохранена ... оттогава я слагам по-често на гърда, няколко пъти дохранвах, но като цяло малката неще АМ ... то и аз неискам да й давам де ...  Обаче мойта лична ми изписа две ампули окситоцин във връзка със затрудненията с кърменето ... А аз за първи път чух, че може да се пие при такива ситуации ... Та мили мами, ако някоя от вас е пила или знае нещо по темата да сподели, моля ви!!!  Поздрави  Hug

# 1
а какви точно затруднения с кърменето е открила? запушвания, малко кърма?
би ли споделила повече- колко е наддало бебчето, по колко напишкани памперси сменяш на ден? Нередовното изхождане на бебе-кърмаче съвсем не е еднозначен признак на недохраненост

# 2
  • София
Здравей!
На колко месеца ти е бебчето? Моят опит с Окситоцин е памуче натопено с течност от ампълката в едната ноздра 5 минути преди кърмене. Беше ми изписано понеже имах бучки в гърдите и мамолог ми каза метода, за да улесня изтичането на мялкото, да не затоява в каналчетата. За твоя случай, ако се касае за намаляла кърма, не мисля че е най-подходящият метод. Има други по-компетентни мами - надявам се да се включат. Но защо не пробваш по-стандартните методи- овесени ядки, лактагонен чай, не помня какво друго се препоръчваше...

# 3
Здравей, аз също съм чувала, че окситоцинът (поеман чрез памучета в носа) помага при запушвания. Принципно кърмата се произвежда с помощта на пролактина, а потича с помощта на окситоцина. Т.е. ако имаш проблеми със запушване, бавно "слизане" на кърмата и подобни, то приеманият окситоцин би трябвало да помогне. Но ако проблемът е по-скоро в производството на кърма, то окситоцинът не би следвало да играе роля там. Не съм спец де, говоря малко наизуст даже, но при всички положения е хубаво да изясниш какъв точно е проблемът. Може ли да разкажеш повече за това как се кърмите, какво значи, че не се наяжда бебето хубаво (не доизсуква ли, как разбираш?), какви проблеми имате с изхождането? И как наддава и пишка (това, което и Бумеранг е споменала)?  Hug

# 4
Здравей, Nadomma,
Хубаво е, че предпочиташ бебчето ти да пие кърма, а не АМ. Ако бебето наистина не наддава добре, може все пак да се налага дохранване. Би могла да дохранваш и с изцедена кърма, ако имаш възможност.
Може би ще се ориентирам по-добре и ще ти дам по-добри идеи, ако дадеш наистина малко повече информация: на колко месеца е бебчето ти? Как наддаваше досега? Как ака, как пишка? Как се кърмите: колко често, как сменяш гърдите? Даваш ли му нещо друго освен кърма (вода, сок, чай?)
И без медикаменти можеш да увеличиш кърмата си, стига да откриеш причината за намалялото количество. Тя често е свързана с организацията на кърменето, та затова питаме за това как се кърмите Simple Smile

# 5
  • София
Привет отново Simple Smile Значи Дарчо е на два месеца и три дни baby_neutral През първия месец наддаде 700гр., за втория около 1кг., което е чудесно и много учудващо за мен, тъй като целия втори месец беше голяма борба с храненето ... Всичко започна с едно шестдневно неачкане... Отидохме при педи, направихме пробно кърмене, което показа, че малката цока около 50мл. от гърда и педи реши, че не си дояжда и каза да дохранвам... От тогава е голямата борба ... въпреки, че е наддала  Thinking Кърмя я около 20мин. на едната гърда, след това минаваме на другата, но за по-кратко. Проблема е, че тя е много ленивичка и мързеливичка ... осънва се още през първите пет минути и ако не съм аз да я пощипвам и побутвам няма да си хапне дори и "недостатъчната" ми кърма. Пиша в кавички, защото за цял месец опити за дохранване е пила от шишето три-четири пъти, от които два с изцедена кърма! И все пак е наддала! Лошото е, че така и не се възвърна предишното редовно ачкане - ние с татко й я изачкваме на два дни с термометърчето  Sad, а иначе пишкането е ок!  От 4-5 дни отново се събужда през нощта за хапване, докато преди имахме 6-7 часова пауза сън. Абе въобще бебешки му работи! newsm78 Иначе бебка е добре- жизнена, усмихната, нацупена ... Храним се напоискване и наистина интервалите се поскъсиха на около 2 часа ... което пак значи, че детето не се нахранва добре, ама то как ли да стане като спинка милото ... Rolling Eyes  Аз самата нямам никакви оплаквания за гърдите, но когато се цедя с помпата виждам, че след първоначалната силна струя, доста трудно тече и някак на почивки... Може би заради това личната изписа окситоцин, да се поразширят каналчетата ... всеки случай утре го купувам и ще пия пък да видим! Само се притеснявам дали не е вредно за бебка, за кърмата или дори за мен?! Незнам и как да го пия ... това с памучетата нещо не го разбрах  newsm78 Ох, мили мами, извинете ме за романа, при все, че сигурно съм пропуснала нещо ... Много ви благодаря за отговорите и загрижеността! Поздрави на всички  Hug

# 6
от това, което пишеш за състоянието на бебето, според мен проблем нямате  Grinning пробното кърмене е много относително събитие, най- малкото защото се прави в необичайна и за двете ви обстановка, често детето е яло преди самото посещение на кабинета и поради това- не е съвсем гладно и не суче толкова, че да покаже добър резултат. ако толкова те безпокои колко наистина изяжда- осигури си везна, която да си ползваш у дома, след като бебето е хапнало в обичайните си условия. общата статистика  обаче, показва, че честото теглене само стресира майката. не е препоръчително да се тегли повече от веднъж седмично.
относно нередовното акане- често срещано е и не е необичайно за бебета, които са изцяло на кърма, защото организмът им усвоява всичко и практически няма какво да отделят. би ли споделила каква е консистенцията, цветът на акото?
късите интервали на кърмене не са категоричен ризнак на глад- бебето често има нужда да задоволи сукателният си рефлекс , без да е гладно; да бъде гушнато и да усеща мама  Simple Smile
ако не си сигурна как да използваш окситоцина- обади се на лекарката, нека повтори приложението

# 7
Присъединявам се към Бумеранг Simple Smile Бебчето ти наддава много добре, интервалите между храненията са нормални за тази възраст и при това наддаване не означават, че не му достига кърмата. Нито пък едно единствено пробно кърмене може да е критерий. Бебчетата на поискване изсукват различно количество на всяко кърмене, важно е общото количество за 24 часа. 
А колкото до акането, след шестата седмица кърмените бебета в много случаи започват да акат по-рядко от преди, като някои акат и по един път на седмица, без това да е някакъв проблем. Важно е акото да не е много твърдо или на сухи топченца и бебето да не изпитва дискомфорт. Ето тук има повече информация: запека при бебетата. Мисля, че ще ти е полезна.
Поговори пак с лекарката за окситоцина и разбери за какво точно ще ти помогне той, след това прецени дали и как да го пиеш.

# 8
  • София
Благодаря ви милички Simple Smile Аз доста изчетох по въпроса със запека, изхожданията и т.н. Ясно ми е, че това е просто период и ще отмине! Главната тема обаче беше прословутия окситоцин!  PartyКупих ампулите и на листовката никъде не опоменато, че може да се пие, нито пък че се прилага при кърмене??? Доки каза пий и аз ще пия, какво да правя, но ме притеснява да не навреди нещо на бебка!? Та така ... Поздрави на всички и много  много красиви, щастливи и весели празници!!!  Hug

# 9
Не мисля, че ще навреди на бебка, просто ще помогне да ти тече кърмата по-лесно, т.е. бебка няма да се мъчи толкова Wink

Колкото до останалите неща - бяхме длъжни да те попитаме и да видим дали няма друг проблем, понеже педиатрите доста често, за съжаление, не виждат главния проблем и причината за него и дават погрешни съвети, които най-малкото не помагат. Но се радвам, че са ок при вас нещата, момичетата са ти казали и за запека, ти също си изчела, така че и аз съм спокойна вече, че нещата при вас са си добре  Laughing

А щом доки ти е казала да пиеш, значи може и да се пие окситоцина, просто аз съм чувала единствено за памучета в носа. А ти всъщност нали се обади повторно да питаш как се приема, по колко и за какво всъщност ти го е изписала? Ако не си - действай, по-добре да "досадиш" малко повече, отколкото да приемаш нещо, което не си сигурна как и защо..  Hug

# 10
  • София
Мда, говорих повторно с нея и тя твърди, че това се прилага по принцип в първите дни на кърменето, каза че няма да навреди ... служи за разширение на каналите!!! Ами сега ще изпия една ампулка и ако оцелея  Joy ще ви пиша как е било и имало ли е ефект!  Hug

# 11
Няма да навреди, още повече, че самият организъм по време на кърмене отделя хормонът окситоцин. Но и точно заради това намирам за излишно приемането на синтетична ампула, която освен всичко друго е и предназначена за венозно ползване.
Всъщност, аз не разбрах - целта ти е да увеличиш количеството или да улесниш потичането?

# 12
  • София
Ами да си кажа честно и аз незнам вече  newsm78 Мисля, че количеството е недостатъчно и едновремено с това тече бавно и с прекъсвания (след петата минута някъде)... Все пак ще си правя основните похвати и методи за тези проблеми пък окситоцина ще постои в хладилника  Thinking Още немога да се престраша ...  Rolling Eyes

# 13
  • до една звездичка
Окситоцин ми сложиха мускулно още в родилното, малко след раждането за да се стимулира "слизането" на кърмата.

# 14
Окситоцин ми сложиха мускулно още в родилното, малко след раждането за да се стимулира "слизането" на кърмата.

На мен също ми дадоха в родилното, под формата на някакъв спрей обаче, примерно на следващия ден след раждането да е било. Питах същото - дали няма да навреди нещо, но ме успокоиха че няма проблем.
Успешно кърмене! Hug

Общи условия

Активация на акаунт