Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 498
  • 311
  •   1
Отговори
# 285
Не мога да подписвам петиция против вдигането на таксата, тъй като съм точно ЗА вдигането й. При това нямам нищо против да я вдигнат до ниво 150-ина лв. Щото ми писна от майки-безделници, които си клатят краката по кафенетата по цял ден, докато отрочетата им са в градината. И двамата с мъжа ми работим, но за детето ни няма място в яслата. Е щом е така и 300 лв да я направят - добре дошло. Нека да послужи като стимул за родителите  Peace

Не си права! Наистина и 1000 лв да я направят, тези, които разчитат да си пият кафетата, ще продължат. Но тези, за които е ВАЖНО да работят и да има кой да им гледа децата, ще трябва да се гръмнат при такива такси!

# 286
  • София
Вие раздухте предложената от мен такса. Аз споменах цена от порядъка на 150 лв  Peace Като се надявам, че по този начин и условията в ДЗ ще се подобрят. Лично аз имам приятели и познати, които не са с кой знае колко високи доходи, но са принудени да дават децата си на частни ясли и градини, заради недостига на места. Може би и нас това ни очаква. Ясно е, че става дума за София.
Както и да е, определено ми прави лошо впечатление, че има майки, които едва ли не изобщо не искат да има такса. Съжалявам, но безплатен обяд няма!

# 287
  • София
Както и да е, определено ми прави лошо впечатление, че има майки, които едва ли не изобщо не искат да има такса. Съжалявам, но безплатен обяд няма!
На мен ми прави лошо впечатление това, че не осъзнаваш, че този обяд вече сме го платили с данъците си. Социолозите и психолозите по света вече са категорични във важността на обучението в детската градина за развитието на децата. По тази причина също е важно всички деца да имат достъп до тази част от образованието. Проекти от такъв мащаб се финансират от държавата- т.е. от данъците на всички, включително и фирмите, а не само физическите лица. Другото е демагогия. Ако имам доход от 10 000 лв на месец и плащам данъци върху тези пари помисли каква е таксата, която вече съм платила за моето дете. Такова финансиране е на принципа на социалната солидарност. Без това няма нито здравеопазване, нито образование никъде по света.

# 288
  • София
Вие раздухте предложената от мен такса. Аз споменах цена от порядъка на 150 лв  Peace Като се надявам, че по този начин и условията в ДЗ ще се подобрят. Лично аз имам приятели и познати, които не са с кой знае колко високи доходи, но са принудени да дават децата си на частни ясли и градини, заради недостига на места. Може би и нас това ни очаква. Ясно е, че става дума за София.

Не че не сме обсъждали тази теза в друга тема, но въпреки това просто не мога да се сдържа.
Бях учител седем години и приключих с 230 лв. чисто заплата. В момента съм в университета, в университета!, и взимам около 100 лв., тъй като съм хоноруван, място не обявяват, а часовете ми са повече, отколкото на щатните. Тези пари ми ги плащат в общи линии четири пъти годишно, но през лятото три месеца стоя без доход. Съгласила съм се заради възможността за редовна докторантура, която ми носи стипендия, но с тази стипендия нямам право на трудов договор, нито пенсионни, нито ми се признава трудов стаж и всичко от любов към науката и желанието да предам знанията си на други.

Нека да видим какво ще стане ако детската градина е 150 лв. Всички висшисти на държавна работа спират да работят там, просто защото не могат да си изгледат децата с 300 лв. заплата. Ти спираш да получаваш услуги, не можеш да разчиташ, че има качествена администрация, което рязко влошава ситуацията в страната изобщо завинаги. Защото след като съм взела тежкото решение да напусна системата, бъди сигурна - повече няма да се върна в нея!

Същото важи за всички педагогически кадри, за обслужващия персонал, като чистачките например. Детето ти няма да е обучено изобщо, няма да има същата тази ясла и детска градина, защото трудът на лелите и при 1000 лв. такса, отново повече от 250-300 лв. няма да е платен, най-малкото защото не са висшисти. Продължаваме - няма да имаш кой да те изроди, няма да имаш нито една медицинска сестра, както и повечето лекари директно изчезват, защото и те са жени.

Всички, които говорят за подобен размер такси просто или не живеят тук или директно ги обвинявам в социална слепота. Не може при такъв проблем да се гледа от собствената камбанария и да си кон с капаци, защото си режеш собственият клон, толкова ли е трудно да се проумее?

# 289
Бояна, не си права. Безплатната ДГ за всички, с цел интеграция и обучение е по няколко часа дневно и нейната цел е крайно различна от целта на целодневните ДГ, направени за работещи родители.
И тук има дневни занимални по половин ден към читалищата, но никой не си дава детето там.  Да не сравняваме ябълки и круши.

Както съм писала много пъти, подпомагането на хората с ниски доходи е съвсем различно нещо от таксата за ДГ- и сега за тях таксата е в размер на 50%. Нямам проблем и 0% да плащат, подкрепям подобна идея. Но смятам, че в настоящите  демографски условия е добре да има някакви филтри, а не да протягаме ръка към невъзможното по една или друга причина. В резултат на което корабът просто потъва. С две думи- против съм каквито и да е уравниловки.
Държа дебело да подчертая, че нямам никакво лично отношение към държавните ДГ, а в скоро време и към никакви няма да имам. Мнението ми е изцяло основано на професионалните ми познания.

# 290
  • СОФИЯ
Вие раздухте предложената от мен такса. Аз споменах цена от порядъка на 150 лв  Peace Като се надявам, че по този начин и условията в ДЗ ще се подобрят. Лично аз имам приятели и познати, които не са с кой знае колко високи доходи, но са принудени да дават децата си на частни ясли и градини, заради недостига на места. Може би и нас това ни очаква. Ясно е, че става дума за София.

не е нормално общината за взима милиони заем за строителство на естакади, които няма да решат проблема със задръстванията и държавата да поддържа няколко военни мисии в чужбина, като за това изразходва значителни средства, а пари за ДЗ да няма. Поне по това мисля сме единодушни, примери бол.

# 291
  • София
Ето ви какво казва противник на увеличението, казал го е по-добре от мен:

http://www.scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file … icle&sid=4057

# 292
Не мога да разбира защо по 1000 пъти трябва да се обяснява едно и също нещо. След като темата вълнува нови и нови хора, нека отделят малко време да я прочетат цялата, а не да хвърлят едни и същи бисери на всяка страница, защото ги мързи да минат на предишната.

И след като искате таксата да стане 300 лв, значи имате възможност да си позволите детото ви да ходи на частна ясла или градина. Какъв е зора тогава да извадите от държавното детско заведение децата на родители, които нямат възможност да дадат дори и 60?

Обясни се вече безброй пъти, че всяко увеличение трябва да бъде обосновано, особено ако се прави по време на криза ,в която се очаква всеки 5-ти да стане безработен. Къде живеете, хора, и защо продължавате да смятате, че животът е розов за всички? Събудете се най-сетне!

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 18:55 от mishlentze

# 293
  • София
Бояна, не си права. Безплатната ДГ за всички, с цел интеграция и обучение е по няколко часа дневно и нейната цел е крайно различна от целта на целодневните ДГ, направени за работещи родители.
И тук има дневни занимални по половин ден към читалищата, но никой не си дава детето там.  Да не сравняваме ябълки и круши.
Не си права. Тези градини в Испания и Франция са за работещи родители и имат стандартно за страните работно време. Заплаща се храната и евентуално занималня или допълнителен престой. Да тицитирам кралския декрет, с който се пояснява смисъла от подобна програма в Испания или ще ми се довериш? /Ако искаш декрета ще го пусна по- късно вечерта, защото сега нямам възможност да го търся и превеждам/

# 294
  • София
Да-а, ето един предизборен цитат на Фандъкова, тогава зам.-кмет по образ.-ието:

Цитат
За успокоение на майките таксата за 2009 година остава 40 лв. Това са средствата необходими за храненето на децата. По думите на зам.-кметът по образованието подобна е и практиката в останалите европейски страни.

Laughing

# 295
PeaceНа мен ми прави лошо впечатление,да не си плащаш и смешните 40лв. за детето. ooooh!В нашето ОДЗ редовно "висьт" имената на децата/за сьжаление/на "нередовните" родители. Но сьс сигурност тези родетели ще са №1 против вдигане на таксите hahaha

# 296
  • гр.София

Цитат
За успокоение на майките таксата за 2009 година остава 40 лв. Това са средствата необходими за храненето на децата. По думите на зам.-кметът по образованието подобна е и практиката в останалите европейски страни.

Laughing

Simple Smile
 Това как да й го пратим и припомним?

# 297
ама вече сме 2010.тя за 2009 е удържала...но за 2010 не знам да е обещавала... Laughing

# 298
  • София

Цитат

Laughing

Simple Smile
 Това как да й го пратим и припомним?

Е, може някой от общината случайно да надзърне в темата и току-виж й предал.  Laughing

# 299
Не мога да разбира защо по 1000 пъти трябва да се обяснява едно и също нещо. След като темата вълнува нови и нови хора, нека отделят малко време да я прочетат цялата, а не да хвърлят едни и същи бисери на всяка страница, защото ги мързи да минат на предишната.

A ако ти си беше направила труда да прочетеш това, което съм писала във всички три или четири такива теми, щеше да знаеш че нито искам да вадя някой от някъде, нито завиждам за 40-те лв такса. Смятам, че системата е погрешна и несправедлива изначално и всякакви реформи на парче са абсолютно глупави, безполезни и само задълбочават проблема.  

@ Бояна, по полезно ще ми бъде да дадеш %тите на децата, посещаващи държавни безплатни градини и часовете, които прекарват в тях за различни европейски страни, не само за ИСпания. Макар че имам някаква идея за статистиката:)Съчетано с % на данъчна тежест за съответната страна.

Общи условия

Активация на акаунт