Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 498
  • 311
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Има безплатни детски градини в Испания? Може би да, срещу 500 евро такса  Peace Или хората, които познавам, и които живеят в Испания, просто ей така за престиж лъжат, че детето им посещава детска градина срещу тази "скромна" такса... Държавна детска градина.

# 301
В някои страни има безплатни градини, в някои няма
Не е това болката
Не може при 240 лева минимална заплата да предлагате такса 150 лева, замислете се наистина че вие не сте всички родители
Чистачка може да взима и 150, и 1500 лева, преподавател може да взима и 150 и 1500 лева и в това няма нищо странно, съвсем реално си е
Таксата в размер 40 или 60 лева е сравнително поносима, да, НО се гласува 50 % увеличение на такса при положение че услугата не се променя, напротив- влошава се постоянно, и второ- не се дава исканата от години ЯСНОТА по въпроса с финансирането на детските градини
Надявам се нарочно да крият цифрите, а не че не ги знаят наистина  Tired

# 302
Не мога да разбира защо по 1000 пъти трябва да се обяснява едно и също нещо. След като темата вълнува нови и нови хора, нека отделят малко време да я прочетат цялата, а не да хвърлят едни и същи бисери на всяка страница, защото ги мързи да минат на предишната.

A ако ти си беше направила труда да прочетеш това, което съм писала във всички три или четири такива теми, щеше да знаеш че нито искам да вадя някой от някъде, нито завиждам за 40-те лв такса. Смятам, че системата е погрешна и несправедлива изначално и всякакви реформи на парче са абсолютно глупави, безполезни и само задълбочават проблема.  

Изобщо нямам намерение да ровя из темите, за да ти търся постингите, не съм го правила за никой и няма да си първата. Достатъчно ясно си изразила позицита си тук. Или не?

# 303
Ами не знам. Ти какво разбра от позицията ми- за или против увеличението съм ?

# 304
Надявам се нарочно да крият цифрите, а не че не ги знаят наистина  Tired

Напротив. Не ги крият. Проблемът е че разходите се осчетоводяват по една сметка и няма никаква аналитичност. Т.е. могат да ти кажат за определен период колко са похарчили за ВСИЧКИ ДГ в София, но не могат да ти направят някаква разбивка. Странно, но факт. И май по всички общини е така.

Т.е. не можеш да получиш примерно инфо за всяка ДГ отделно или колко е струвало отоплението на всички ДГ, или тока или водата. Единствено при ДГ на делегирани бюджети може да се хване някаква логика, но пък те са май само 19 от общо 200 и не са показателна извадка.

На практика не ги знаят. Поне не в подробности.

# 305
  • нейде там, където ....
Вие раздухте предложената от мен такса. Аз споменах цена от порядъка на 150 лв  Peace Като се надявам, че по този начин и условията в ДЗ ще се подобрят....
Надяваш се. И аз не бих имала против, ако срещу увеличаване на таксата се подобрят.  Peace Но единственото, което ще стане (дори при такса 150 лева) е, че общината ще намали субсидията от общинския бюджет. Таксите се внасят в него, а после колко ще се дадат в градините изобщо не зависи от размера или събираемостта им.

Има безплатни детски градини в Испания? Може би да, срещу 500 евро такса  Peace Или хората, които познавам, и които живеят в Испания, просто ей така за престиж лъжат, че детето им посещава детска градина срещу тази "скромна" такса... Държавна детска градина.

Явно в Испания има и различни видове детски градини, защото децата на мои познати посещават такава срещу 70-90 евро на месец.  Thinking И също нямам основание да не им вярвам.

А за детските градини с делегирани бюджети е най-голямата мъгла. Или поне тази, за която имам наблюдения. Общината дава пари - не става ясно за какво се изразходват, какво трябва да се покрива с тях и за какво директорите могат да търсят други източници на приходи. Нито пък какви могат да са тези източници. След като родителите купуват дори дневник, в който да се водят присъствията за децата ....

# 306
:peace В Мадрид е точно толкова,не те льжат.И не ги интересува,дали си от Бьлгария. :lol

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 22:25 от dannyangel

# 307
  • София
Кралски декрет 1630/ 2006 http://www.derecho.com/l/boe/real-decreto-1630-2006-establecen-e … ucacion-infantil/
"Esta etapa se ordena en dos ciclos. El primero comprende hasta los tres años, y el segundo, desde los tres a los seis años de edad.
 3. La Educación infantil tiene carácter voluntario. El segundo ciclo de esta etapa educativa será gratuito.

Детското образование се разпределя в два цикъла. Първият е до три годишна възраст, а втория от три до шест годишна възраст.
3. Детското образование е доброволно. Вторият цикъл на този образователен етап е безплатен. /простете свободният превод, който правя в бързината/

Рокси
щом имаш статистика на разположение приложи я, за да се информираме и ние. по отношение на уравниловката, която спомена по- рано- условията и цените не са еднакви за всички, защото, както вече споменах, онези от нас, които имат по- високи доходи вече са платили по- високи суми като данъци и за тях тази безплатна услуга е много по- скъпа. Ако човек получава по 10 000 лв на месец ще плати плосък данък в размер на 1 000 лв, а човек, който получава 1 000 лв ще плати плосък данък в размер на 100 лв. Виждаш ли къде и кога се плаща цената. Нека не забравяме, че общината непредвидливо закри много детски градини преди време- какво е станало със сградите? И нима столицата не може да си позволи да освободи, усвои или построи 20 нови сгради, в които да назначи 60 лели и 30 педагожки? И ако тази огромна структура Столична община не би могла да си го позволи как това ще стане с парите от увеличената с 20 лв такса?

# 308
  • София
Съжалявам, че ще се повторя, но пак казвам - бих дала и 150, може би и повече, ако ЗНАМ, че парите ще влязат ДИРЕКТНО в детската градина!
А да НЕ минават през мътния общински бюджет!

А това за 30-те дни ме уби! Още един начин да смъкнат пари от родителите!
Обаче ако не ми осигурят учители за лятото, за ВСЯКА група /а не сборни/, не знам какво ще направя! #2gunfire

# 309
http://happy-at-home.com/viewtopic.php?f=10&t=268&p=1143#p1143

Прочетете това ,защото това всъщност е истината!

# 310
http://happy-at-home.com/viewtopic.php?f=10&t=268&p=1143#p1143

Прочетете това ,защото това всъщност е истината!

Не бих казала че има човек, който да е наясно с "истината". Аз поне следя проблема от две години и съм съвсем далеч от мисълта че я знам.

# 311
Някои от тук присъстващите, се изживяват като по-големи капиталисти, отколкото са...

Общи условия

Активация на акаунт