Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 157
  • 311
  •   1
Отговори
# 120

Занда, нямаш място в кутията си.

Днес по Нова ТВ мернах някакъв репортаж как годината започвала в детските градини с повишени такси, ама не успях да го видя цялото нещо.

# 121
Да, новината беше, че от понеделник ще плащаме по 60 лв месечна такса за дете в градини И ясли. Щели да се запазят отстъпките, които се дават в момента и да се мисли как да се дават облекчения на нуждаещите се. И това преди да е минало на СОС newsm78 Интересно как излизат новини в неделя Whistling Последно едно дете струвало на общината 225 лв. И допълнителните пари щели да отиват за разширяване на базите и за построяване на нови ДЗ. А като продаваха и отдаваха под наем съществуващите бази дали раздадоха пари на родителите, че сега от нас ги търсят Rolling Eyes

# 122
  • София
Ох, тази издръжка на дете в ДГ варира в медиите от 120 до 350 лв. барабар с таксите и държавната субсидия вътре.  ooooh!

# 123
Аз затова казах последно, а може пак да е предпоследно Joy Да вземат да се уточнят най-после Whistling

# 124
  • СОФИЯ
Трябва да има специална наредба за реда и начина за провеждане на обществените обсъждания на общинския бюджет, май.
Според чл.11, ал. 6 от Закона за общинските бюджети публичното обсъждане на проекта за бюджет се провежда по ред, определен от общинския съвет.
Сигурно на това се дължи изискването  в чл.17. 2 на наредбата, която цитираш по-горе (гледам, че в отпратката тя е допълнена последно с решение от 26.06.2008), а има някакви промени и в Закона за нормативните актове малко преди това.

"Чл. 17. 1. Кметът на Столична община организира довеждането до знание на местната общност проекта на общинския бюджет по ред, определен от Столичния общински съвет.
2. Кметът на Столична община, в срок от три месеца да предложи механизми за регламентиране на обществените обсъждания по проекта за бюджет на Столична община, както и други неуредени въпроси в Наредбата по т. 1."

Не е наредба. Нямам идея какви са тези "механизми". А и срокът от три месеца е за предложение...осъществено ли е, прието или не - с какъв акт?
Поне в тази тема и аз лично не съм наясно как и дали са регламентирани въпросните "обществени обсъждания". Според иф от сайта обаче са предвидени за 07.01.

# 125
А Правилник за организацията и дейността на столичния общински съвет и столичната общинска администрация да ви се намира в сайта на общината?

# 126
  • СОФИЯ
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=statute&id=95

Холограма, какво по-конкретно имаш предвид, кои разпоредби? Не съм чела детайлно правилника, но няма как там да има подобни "механизми".

# 127
  • СОФИЯ
Чакай, грешка - за това ли говориш?
http://sofiacouncil.bg/index.php?page=statute&id=6

# 128

Това е за Столичен инспекторат.

Интересува ме Правилник за организацията и дейността на общинската администрация и СОС.

ПП Писали сме едновременно.
А за общинската администрация няма ли такъв правилник?

# 129
...Ако напишете писмото,още утре мога да го пратя на моята мейлиннг листа...Поздрави!!!

Надявам се да не избързваш, за да е с редакциите и както ще се уточни последно в темата.

# 130
  • СОФИЯ
...
А за общинската администрация няма ли такъв правилник?

На сайта не виждам. И да има е някакъв вътрешноведомствен акт, подобно и на държавните ведомства. Там обаче подобни механизми нямат място. Факт е, че търсим, а не намираме нищо такова - следва да са общественодостъпни. Или нещо не "търсим" както трябва, или грешката не е в нашия ТВ.

Последна редакция: пн, 04 яну 2010, 13:33 от мама САННЯ

# 131
  • София
Извинявайте, че толкова късно пак се включвам, но ме нямаше уикенда.

И така, благодаря на всички за мненията. Който пожелае да дойде, се срещаме в кафенето на Дондуков непосредствено до НАП вдясно от входа му в 9.30 в сряда. Ще разпечатаме Петицията в някоя книжарница, надявам се до последно на подписи. Ще я придружим и с писмото на Холограма, благодаря ти отново!

Утре ще систематизирам цялата информация, за да не могат да ни "пързалят" от Общината.

Не знам за датата седми, но ако не ни допуснат на обсъждане, просто не знам какво можем да направим. Аз също не искам много да се лобира, за да няма политически оттенък.

Нещото, което гледах в дадените линкове и така и не видях, са предвидените разходи за строеж на детски градини и подобряване на условията. Няма никъде изразени мотиви за увеличение на таксите, а едностранното повишаване без обсъждане според техните си правилници е просто противозаконно и според мен може да се стигне и до съд.

Аз вярвам в съда в този случай, защото си спомням какво се направи например с едностранното решение на МОН за матурите. Ако има майка адвокат, която да желае да се заеме с подобно дело - аз съм готова да се явя като тъжител.

Моля, давайте още документи и информация, каквото се сетите, за да можем изобщо да се базираме на факти, като говорим. Много е неприятно, че няма истински специалист, а сме няколко ентусиаста, но пък и малкото камъче може да обърне каруцата.

# 132
може би е редно във въпросната ви петиция да се включи клауза, в която да е обсъдено обещетение за тези, които кандидатстват и не влизат в ОДЗ вече втора година...................
20лв повишение на фона на 500лв месечна такса е смешно

# 133
може би е редно във въпросната ви петиция да се включи клауза, в която да е обсъдено обещетение за тези, които кандидатстват и не влизат в ОДЗ вече втора година...................

Това е предмет на друга борба, към която съм готова да се включа. Само, че нещо не вярвам в петициите, нещо по-хард трябва.

Иначе твърдо одобрявам позицията на  майките в тази тема. Въпроса е и много принципен.

# 134
  • София

Това е предмет на друга борба, към която съм готова да се включа. Само, че нещо не вярвам в петициите, нещо по-хард трябва.

Иначе твърдо одобрявам позицията на  майките в тази тема. Въпроса е и много принципен.

Аз също и с удоволствие, както и изобщо едно по-комплексно виждане за бъдещето на детските градини и ясли. Но да не бъркаме частно с държавно.

Общи условия

Активация на акаунт