Живеем ли ние българите според чергата си?

• 13 241
  • 211
  •   1
Отговори
# 120
...
За мен пък твоя начин е погрешен,да нямаш 20 лв. скатани,и като ти се наложи сигурно мама и тате ще дадат или ще вземеш заем!?И за да ги вложиш в нещо,нали трябва първо да ги спестиш?!Я ме светни,20 лв. в какво да ги вложа?Не съм от тези,дето първо харчат,после изплащат,въпреки че знам,че масово се прави вече така,но на мен лично не ми е спокойно,това си е мой избор.И не съм говорила за забогатяване,а за пари,които да имаш при нужда,или да искаш да си купиш нещо.Ти за какво забогатяване говориш ooooh!,напротив,писах че живея скромно но добре и не се оплаквам и се опитваме да спестяваме,защото животът е непредсказуем и когато имаш и дете не може да нямаш заделени парички за всеки случай.Никога не притеснявам родителите си,въпреки че знам,че винаги ще ми дадат ако искам,те са на по една средна заплата, достатъчно са ми давали и гледали,сега се оправяме сами.

Ами да ти обясня, щом не ме разбираш. За 20 лв. скатани дума няма да отворя. Не ми се налага да се стискам за 20 лв, защото съм предпочела да ги вложа, отколкото да ги "кътам".
  Ако вместо да ги стискаш, дадеш тези 20 и още 30 на месец, можеш да си платиш курс по език, примерно. Или компютър, или нещо друго. След 1 година няма да ти се налага да работиш за 300, а ще можеш да работиш за 500. И пак вместо да спестяваш 20, добави още 50, ще повишиш някаква друга квалификация. След време няма да ти се налага да се чудиш дали 20лв ще ти стигнат за лекарства.  Wink
  И за харченето на кредит е така. Сега искам да отида на курс, който струва към 2500. Имам избор( в случай , че нямам парите)-да събирам 1 година по 200 на месец или да тегля кредит и да изплащам по 250 на месец. През тази година аз ще ползвам новите умения и реално ще изкарам не 2500, а доста повече. Е, я ме мотивирай да "пестя"!

Ама как ще вложиш пари,преди да си ги спестила,това не го разбрах newsm78!?Има и друго-в София възможностите са едни,в провинциален град са други,или ще ме посъветваш да зарежа всичко и да идвам,щото там ще печеля повече Wink.
Не налагам моето мнение по въпроса,така живеем моето семейство,смятаме че това е най-доброто за нас.Различни хора,различни стремежи,приоритети....Просто в първият ми пост,пропуснах да напиша задължителното-СПОРЕД МЕН,и веднага се изсипаха ....,кътала съм под дюшека и не знам си какво още.Ми да ,кътам,за да се чувствам по-сигурна,че при нужда няма да се чудя от кого да взема.Имаме нужда от по-нова кола,нашата е 20 годишна и едва крета,и имаме парите точно събрани,но аз не работя и не знам кога изобщо ще мога да започна,и ако купим кола,пък аз не изкарвам,пък на мъжо не е много сигурна в последно време,тогава какво,колата ли ще ръфаме....

# 121
Аз лично не мога да разбера, защо трябва да се прави преценка на доходите и на покупките на останалите. Всеки харчи толкова, колкото има и за каквото и както прецени.

Питай кремито(авторката на темата),
тя е доста осведомена за това кой колко взима и как харчи, и е искренно и много добронамерено заинтересувана и загрижена за средствата на другите.
Виж само как набързо им направи сметката: Наистина ли е невъзможно да се отдели тази сума от доходите ви? Като се има предвид че средната заплата в Лондон(сестра ми работи там) е 3000 паунда. Да речем че вие взимате доста по-малко - 2000 паунда. По 2 прави 4000. На година това са близо 50 000 паунда. Разбира се твой е изборът да помагате или не на родителите си, но за мен така е редно, имайки предвид какъв е живота в България. Ако не те вълнува вашите да карат само на леща и студуват зимата, разбира се може и по твоя начин. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447937.120

Shocked Това май го четох в чужбинския...

# 122
  • София

Ама как ще вложиш пари,преди да си ги спестила,това не го разбрах newsm78!

Кредит, лизинг, кредитна карта, разсрочено плащане-различни имена имат.  Wink До 10-ина % от дохода не се усещат, няма да си загубя съня докато ги изплащам. Напротив- ще се чувствам по-успяла, по-самоуверена...

# 123
Shocked Това май го четох в чужбинския...

Точно там Simple Smile

# 124
....... Или както на съседите ни дъщерята беше абитуриентка и почерпката на гостите + роклята, обувките, куверта на момиченцето излязла към 1000 лв. Ако не спестяваха, как щяха да поемат този разход? ......

ето това не го разбирам. това според мен е да не живееш според чергата си

# 125
  • Варна
....... Или както на съседите ни дъщерята беше абитуриентка и почерпката на гостите + роклята, обувките, куверта на момиченцето излязла към 1000 лв. Ако не спестяваха, как щяха да поемат този разход? ......

Или пък жената, която идваше да чисти вкъщи - беше теглила заем /3000лв в началото на 2000г, когато парите имаха друга стойност/, за да направи "сватба като хората" на сина си, нищо че въпросният отдавна живееше с дамата у майка си, нищо че дамата бе бременна, а майка му почти без зъби. Важното е сватба да има.
И за да не кажете, че се меся в живота на другите и им броя парите - жената сама ми се жалваше.

# 126

Кое - да направиш празник на детето си, който е веднъж в живота?
Или баловете и сватбите са само за богатите  Rolling Eyes
1000 лв за всичко изброено не е никак много.. и 5 цифрени суми се дават по случая, което за мен е безсмислено..
Или защото си заделял от залъка си за тез пари, че нямаш откъде другаде да вземеш - затова не е според чергата?  newsm78
Или може би трябва да теглиш 5000 лв кредит, който да изплащаш 3 години поне  Laughing

Конкретно по темата - откак кредитите, лизингите и близингите навлязоха в България, никак вече не се живее "според чергата" .. а само "според хорското мнение" ..

# 127

Предвид качеството на образованието в България, не мисля, че е кой знае какво постижение да завършиш средно образование, още повече целта наа баловете е последна вечер със съучениците, а не да правиш трапези за родата .

# 128
Какво разбирате под активи ? Понеже гледам спор се е завихрил активи ли да трупаш или да спестяваш пари ...
Аз смятам за страшна глупост да нямаш пари настрана . Всичко се случва . На мен не ми е спокойно , ако нямам пари поне за 6 месеца напред .
Може би защото смятам , че си имам всичко необходимо и сега мога да си позволя да си отделям пари .
Осигурили сме си жилище , още едно което е за сина ни и което сега се дава под наем + един наследствен апартамент ... Не искам да трупам повече активи . Но искам да си имам пари за черни дни .
Мога да си купя нова кола , но не искам . Ще остана без пари в брой . И сегашната ми върши работа . Мога и нов телевизор и нов телефон да си взема , но също не виждам смисъл .
Може би просто съм стисната . Но ми е спокойно .

# 129

Предвид качеството на образованието в България, не мисля, че е кой знае какво постижение да завършиш средно образование, още повече целта наа баловете е последна вечер със съучениците, а не да правиш трапези за родата .
А тя последната вечер със съучениците е без пари  Crazy

Защо изобщо се празнуват празници и се канят/ходи на гости  Laughing ..

Уф.. много офф стана не ми се спори Simple Smile

# 130
  • Далечният изток
Какво разбирате под активи ? Понеже гледам спор се е завихрил активи ли да трупаш или да спестяваш пари ...
Аз смятам за страшна глупост да нямаш пари настрана . Всичко се случва . На мен не ми е спокойно , ако нямам пари поне за 6 месеца напред .
Може би защото смятам , че си имам всичко необходимо и сега мога да си позволя да си отделям пари .
Осигурили сме си жилище , още едно което е за сина ни и което сега се дава под наем + един наследствен апартамент ... Не искам да трупам повече активи . Но искам да си имам пари за черни дни .
Мога да си купя нова кола , но не искам . Ще остана без пари в брой . И сегашната ми върши работа . Мога и нов телевизор и нов телефон да си взема , но също не виждам смисъл .

Това се покрива 100 % с моето мнение.

# 131

Това се покрива 100 % с моето мнение.

И с моето,поста е почти същият като моя Peace.Вече си мислех,че само аз мисля така.

# 132
  • Има много детски смях.
Разбира се, малоумно е да имаш възможност да заделиш пари настрана и да не го направиш.  Laughing

Но темата е за друго. Не имаме ли спестявания. А изхвърляме ли се повече, отколкото можем да си го позволим  Peace

# 133
Разбира се, малоумно е да имаш възможност да заделиш пари настрана и да не го направиш.  Laughing

Но темата е за друго. Не имаме ли спестявания. А изхвърляме ли се повече, отколкото можем да си го позволим  Peace

Изхвърляне е ако нямаш заделен и един лев , а купуваш разни неща на лизинг примерно . Защото не се знае утре , ако не дай си Боже се случи нещо и вече не си на работа например , не само как ще си плащаш лизинга ами и дали ще имаш пари да посрещнеш нуждите си .
Няма как да вземеш едно лизингче за лекарства примерно ...
Изхвърляне , не , ами глупост е да имаш телефон за 1000 лв , а да нямаш пари да си поръчаш една пица в заведение и т.н.
Това исках да кажа , а не кой има спестявания и кой няма .

# 134
Тези неща със заделянето са доста спорни. Може да се появи здравословен проблем за 100 000 евро, а ти да си заделил 20 000, е, ето - предивидил си, не си пилял пари, ама пак си в лошо положение.

А може и да си вземеш телевизор за 1000 лв., да го гледаш 1 година и точно напът да си платиш последната вноска да те блъсне кола. Поне ще си погледал с удоволствие 1 година, пред алтернативата да те свари с току що купеният телевизор.

Животът е непредвидим, човек никога не знае какви ще са нуждите му утре.

Общи условия

Активация на акаунт