Живеем ли ние българите според чергата си?

• 13 255
  • 211
  •   1
Отговори
# 135
  • Има много детски смях.
Pipinka, напълно съгласна съм с всяка една твоя дума  Hug
Никол, да не дава Господ, но  ако се наложи едно е да имаш пара настрана, поне частично, отколкото да тръгнеш от нулата.

Като цяло съм против всякакви лизинги, кредити и т.н. Въпреки че при кредите ( ако става дума за жилище) понякога наистина няма начин.  Confused
Телефонът ми е на три години.
Единият от телевизорите в нас е на 10 години.
И какво от това?
Не ме интересува кой какво ще си помисли.
Важното е, че се чувствам добре, имам необходимата според разбиранията ми сигурност и съм в хармония със себе си.

Последна редакция: пн, 21 дек 2009, 22:44 от Umma

# 136
Животът наистина е една въртележка. Ние непрестанно влагаме всичко, един бизнес е печеливш, друг се оказва непреспективен. Имаш, в следващия момент нямаш. Дори и хората с големи доходи остават в един момент да изчакват покриването на следващата сметка. Колкото и да спестяваш никога не може да си подготвен за непредвидените разходи. Парите бързо се обезценяват. Дори и най- предприемчивите могат да фалират в тази икономическа обстановка.

# 137
  • somewhere over the rainbow

Изхвърляне е ако нямаш заделен и един лев , а купуваш разни неща на лизинг примерно . Защото не се знае утре , ако не дай си Боже се случи нещо и вече не си на работа например , не само как ще си плащаш лизинга ами и дали ще имаш пари да посрещнеш нуждите си .

... или например може да не си жив, да си похарчиш спестените за 6м. напред пари. Следвам ти логиката само. Много е едностранчива и издиша.

Да, малоумно е да имаш възможност и да не спестяваш, но още по-малоумно би било да си кюташ с оръфаните дрехи, само щото си пазиш парите да не би да останеш без работа нам-си-кога.
Най-добре е да преценяваш кога какво, а не да се пънеш да спестиш/да похарчиш на всяка цена, щото така е правила мама. Животът е разнолик.

# 138
...
Никол, да не дава Господ, но  ако се наложи едно е да имаш пара настрана, поне частично, отколкото да тръгнеш от нулата ...

Може и така да е, но съм се убедила, че точно, когато ти трябват пари, колкото и да си отделял ги нямаш. Така че ...  Tired

За кредитите - вече не купувам нищо в брой, само на кредит (за неща над 200 лв.), хем не ги усещам, хем си ги ползвам, 20-50 лв. месечно е една обикновена сметка в магазина, не се усеща въобще Peace но ако ги дадеш накуп е малко по-различно.

# 139

... или например може да не си жив, да си похарчиш спестените за 6м. напред пари. Следвам ти логиката само. Много е едностранчива и издиша.

Да, малоумно е да имаш възможност и да не спестяваш, но още по-малоумно би било да си кюташ с оръфаните дрехи, само щото си пазиш парите да не би да останеш без работа нам-си-кога.
Най-добре е да преценяваш кога какво, а не да се пънеш да спестиш/да похарчиш на всяка цена, щото така е правила мама. Животът е разнолик.
newsm10

# 140
И аз и мъжът ми си имаме "оръдани дрехи", които са ни много по- скъпи от новите Heart Eyes  Понякога дори си разказваме различни случки, които са ни се случвали с тези дрешки.

# 141
  • София
Кредит, лизинг, кредитна карта, разсрочено плащане-различни имена имат.  Wink До 10-ина % от дохода не се усещат, няма да си загубя съня докато ги изплащам. Напротив- ще се чувствам по-успяла, по-самоуверена...

аз пък ще се чувствам много зле в момента, в който ми се наложи да взема заем за нещо друго, освен покупка на жилище.
живейте на кредит, инвестирайте в себе си, чувствайте се успели и самоуверени - до момента, в който по някаква причина доходът за погасяване на "неусещащата се" месечна вноска секне - дори и за кратко.

а не дай боже да ви се наложи да извадите за нещо много спешно и важно (лечение, например) голяма сума - ще повехнете съвсем.
поговорката "бели пари за черни дни" не е захвърлена на боклука - така само се опитват да ви накарат да мислите, за да затъвате все повече и повече в дългове.

пълно с инвеститори тука...  Laughing

# 142
  • София
За кредитите - вече не купувам нищо в брой, само на кредит (за неща над 200 лв.), хем не ги усещам, хем си ги ползвам, 20-50 лв. месечно е една обикновена сметка в магазина, не се усеща въобще Peace но ако ги дадеш накуп е малко по-различно.

а усеща ли се, че плащаш значително по-висока цена за нещото?  Simple Smile

# 143

а усеща ли се, че плащаш значително по-висока цена за нещото?  Simple Smile

Не мисля, че е значително по-висока, мога да говоря за нещата, които ние сме изплатили:
- велоергометър (180 лв.)= + 0.09 лв./ден
- монитор (350 лв.)= +0.19 лв./ден
- миялна (700 лв.)= 0.36 лв./ден
- кафемашина (200 лв.)= 0.11 лв./ден

Но пък докато миялната мие съм си карала велоергометъра, спестила съм вода, не съм си натоварвала очите и съм пила кафе за 10, а не за 50 стотинки  Mr. Green

# 144
  • София
е, ако ти харесва да платиш средно с 20% повече, защото 200 лева платени накуп ти се виждат много пара - това си е чиста главология, много популярна, разбира се. иначе ония с лизингите и кредитите гладни щяха да ходят.

п.п. това, че си изплащала по 9 стотинки на ден не дава никаква информация за оскъпяването на стоката, закупена на кредит.

# 145
Затова давам цената, за да се сметне оскъпяването.
Но поне за мен, цената на оскъпяването е нищо пред това, че го ползвам на момента. Ако ти се счупи монитора и не можеш да дадеш 350 лв. накуп, какво правиш? Седиш 1 година без или даваш парите накуп и се лишаваш 10 месеца от сумата разбита по месеци?
Е, ако можеш да си позволиш да дадеш всичко наведнъж, без да ти се отрази, разбира се, че не е нужно да го взимаш на изплащане Peace

За мен конкретно - предпочитам да не затварям пари накуп, дори, когато ги имам, по-спокойно ми е на порцийки, а с другите да "работя"  Simple Smile

# 146
  • Далечният изток
Да, да... Така разсъждават братята-роми - може да няма пари за хляб, ама важното е, че има сателит  ooooh!  Но щом ви харесва, живейте си живота ден за ден. Това е по повод "малоумното пазене" на парите...

# 147
Добре де, нужно ли е да обиждате така?

Защо сравнявате круши и ябълки? Всеки има различни доходи, различна рискова поносимост, различно имущество- абсолютно нормално е да се печели, харчи и инвестира по различен начин. Защо се опитвате не само да давате универсални съвети, но и да налагате универсални правила?
Никой уважаващ себе си финансов консултант няма да даде един и същи съвет на хора, които искат да инвестира 10 хил лв, ако на единия са му спеставанията за последните 10 години, а на другия- месечния доход.
В тея теми направо се изумявам от тесногръдие.

# 148
Абе хора,вие толкова ли сте незаменими на работното си място?Тук не става въпрос само за закупуване на нещо,а и за изхранване.Ако ви замени някой връзкар,какво ще папкате,с какво ще си изплащате заемите,или  тогава ще теглите още ooooh!?
В нашата държава няма закони,няма синдикати и всеки по всяко време могат да го сменят.От разговорите ми с чужденци съм научила,че при тях не могат да те уволнят без причина,без да си сгафил ти самият,имат си закони и се съдят,затова хората са спокойни и спестяват само за почивките си и даже ги плануват и резервират година напред,защото са сигурни.А при нас няма нищо сигурно,няма кой да те защити и си те махат и това е.За бизнеса е ясно,един ден си на върха,а в следващия може да си на дъното.Затова предпочитам да знам,че няма да стоим гладни поне няколко месеца,докато си търсим работа.Не обичам изненади от такъв род,и предпочитам да има как да ги посрещна.Това живеене ден за ден изобщо не ми е при сърце,така живеят бездомниците и циганите,които не са успели да си направят правилно сметките,а някои от тях изобщо са нямали шанс за това.

# 149
Това пък каква връзка имаше:)))) Да не говорим, че не е вярно, в България законодателството е в полза на работника.

Общи условия

Активация на акаунт