АПРИЛки коледен подарък имат вече - те знаят пола на малкото човече! - 13

• 24 135
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Добра вечер от мен! Как сте момичета? Hug
Tanya добре дошла при нас!

И аз днес купих първите неща за бебо-2 бодита, 2 чифта ританки, 2 чифта чорапки, 1 шапка, 1 папучки. Много са мънички, като за куклите на дребната, хем ги взех за +3 месеца. Не подбирах много, та затова разнообразно. Просто много изгодно ми се видя. Не издържа сърце юнашко. Heart Eyes

bibi и аз съм се спряла почти 100% на тази количка, гледах я на живо в Хиполенд, допадна ми и ми се стори лека и маневрена. Аз зимен кош не искам. Пък и цената е добра. Само, че все в червено я има, пък аз искам синята. Съчувствам ти за проблемите с ушите, голяма гадост. Дано вече се оправиш! Praynig
cveta80, важното е че си позитивно настроена, а и всяко зло за добро! Цистита с мноооого течности и на топличко ще отмине и без лекарства. Мечо грозде-НЕ. Опасно е през бременността.
Хъни-Бъни ще ги различиш контракциите, няма да ги сбъркаш, сигурна съм. Те са регулярни през сравнително еднакъв интервал.

Аз не искам таткото да присъства. Мисля, че без него ще се концентрирам по-добре. И първия път не присъства, беше ми достатъчно, че е някъде наоколо, чисто психологически. Той е оставил решението на мен.

Хайде лека вечер на всички! Hug

# 616
  • София
И още едно включване от мен, понеже предходният ми постинг стана много дълъг.

За обичаите - има различия съобразно традициите в различните райони на страната. Като цяло идеята е да се направи ритуал за здравето и добруването на новия човек. Разбира се, както някой вече беше споменал, има и доста суеверия и бабини деветини, които според мен само затормозяват майката, но..... не можеш да ги избегнеш в компанията на толкова женоря  Grinning

На 3. януари бях на погача на бебе, така че ще споделя наученото. По принцип на 40-ия ден от раждането на бебето се чете молитва в църква. Около този ден се прави и въпросната погача. Замесва се задължително от жена със живи родители и естествено с много чисти и хубави помисли към новороденото.
На сбирката се канят само жени, в някои райони неомъжените са низвергнати, идват само омъжените - не знам защо. Но в наше време понятието омъжена е вече по-широко, така че това бабино изискване вече не е актуално. Това за жените в цикъл за първи път го чувам. От гостенките се носи задължително нещо сладко, за да е сладък животът на бебето. Погачата се разчупва над главата на майката и детето от две жени, чиито родители трябва също да са живи. Разчупването е в посока нагоре. Между погачата и главата на майката се държи кърпа, в която после всеки слага пари и нарича по нещо хубаво на детото. Тази кърпа с парите, както и една отделна с първото парче от погачата се връзва - не много стегнато, за да не е стиснато детото като порасне, но не и много хлабаво, за да не стане прахосник и се слагат някъде нависоко, за да може пожеланията, отправени към бебчо да се сбъднат.
Някои мами слагат червен конец на китката на бебчето против уроки.
Вяраа, от всичко най-важно е обаче как ти чувстваш нещата и
как искаш да ги направиш за твоето детенце.

Това е! Пак стана много дълго.
Приятна вечер, момичета и от утре -  хубава и успешна седмица!

# 617
Да се включа и аз за бащата, Simple Smile според мен е дори много хубаво човек да има подкрепа в такъв момент, може да е от майка или сестра, не само бащата. Мисля дори, че е вариант бащата да подкрепя майката само в предродилната, както WinnieThePooh е писала, може да я масажира, да се разхождат заедно, а може и да не  да присъства на самото раждане, ако се притеснява. Да не говорим, че и в негово присъствие медицинският персонал не би си позволявал някои волности, които са присъщи за нашите болници.
Аз лично за себе си още не съм наясно, защото не знам дали да си избирам екип, а за огромно мое съжаление, ако не си избера екип, таткото няма да може да присъства.

# 618
cveta80, вярвам че след лошите моменти ще има само хубави за вас! За липсата на любимия те разбирам много добре, въпреки че при нас раздялата беше чак от края на 7ия почти до раждането, но пак си ми беше мъчно! Той ще си дойде ли към април?
Мъжът ми не иска да присъства на раждането, а и аз не се натискам! Някак не ми се вписва в картинката от предното ми раждане: в предродилна зала бяхме три жени, превиващи се от силни болки, а едната даже викаше; в родилната зала лекарката ми беше до главата да следи тоновете на бебето, акушерката - в краката, а по едно време се появи и един млад лекар да ми натиска корема надолу, защото бебока се заинати и не искаше да излиза...та не бих поискала от мъжа ми да дойде и да се чуди къде точно да се завре, за да не пречи, а самата зала никак не беше голяма! Естествено, всяко раждане е различно и условията са коренно различни на разните места, да не говорим за паралел с други държави, както е описала WinnieThePooh! Вероятно, ако се заяви предварително, че таткото ще присъства може раждането да се организира по различен начин!
Обичаите - нямам какво да добавя: ние правихме погача, както е описана от froh и на 40ия ден ходихме с бебо на чиста молитва!
Аз още не съм пазарувала нищо за бебчо, но чакам с нетърпение в петък да разбера пола със сигурност и тогава може и да се впусна на бебешкия пазар. Мъжът ми е купил една пижамка и много ме изненада, но тя е за след 3-ия месец! Засега и аз като Erika_ пазарувам за новия апартамент и само обзавежданици и раждания са ми пред очите в безсънните нощи!
Хъни-Бъни, и аз да си кажа, че околоплодните води и течението са доста различни, а пък контракциите - няма как да ги сбъркаш! За минералната вода - хубаво е да се пие изворна или нискоминерализираната на "Горна баня", например /за друга не се сещам сега/! И децата пият такива, даже докато не тръгна на градина пиеше само изворна, но там им дават "Горна баня"!
Спокойна нощ и успешна седмица на всички!  Hug Аз съм в отпуск и тази сдмица и след това още месец на работа и се приключва на този етап! Grinning

# 619
  • Варна
За присъствието на половинката - и моите намерения са (ако позволят) да бъде с мен в предродилна и да чакаме да стане време за излизането на бебчо, а после в родилна зала да вляза сама. Но още не съм разпитала доктора каква е практиката там където ще раждам и дали ще се съобразят с желанията ми. Все пак е частна клиника и се надявам много, че нещата ще станат както аз искам. Много ме е страх от раждането и най-вече от момента на излизане на бебето и много по-спокойно ще ми бъде ако е при мен. Но в родилна зала и аз не го искам - имам чувството, че ще го травмирам. Мъж и болка - несъвместими неща, дори и само да е зрител.  Joy
WinnieThePooh, искрено ти завиждам, че имаш на разположение такива условия, а ние тук в БГ трябва да се борим за комфорт, дори и да плащаме луди пари и пак не е сигурно дали ще се съобразят с нас.  Crossing Arms Ама то тук всичко ни е наопаки - тема без край.
Tanya, добре дошла при нас!
Cveta80, наистина е гадно това, което ти се е случило. Да не си пазарувала от нета с картата - казват, че такива карти са по-застрашени, въпреки, че начини за злоупотреби много. Много е кофти, че не си с мъжа си. Аз точно сега немога и ден без моя.
Nefer, наистина може да е от хемоглобина. Декември беше 107. Виенето на свят е от няколко дни, но може да е паднал още. Ще взема някакви мерки.
Вяра, май сме в един отбор с тебе за секса - никак не ми е комфортно, но аз и усещам милото как се притеснява и ми става още по-некомфортно. Правим от време на време колкото да не е без хич. Аз се шегувам, че трябва да поддържа "канала", че все пак бебе ще излиза от там (живот и здраве)  hahaha

# 620
Вяраа много сме несериозни с теб..... За обичаите-до 40 ден си идваха приятели в къщи, никого не съм питала в цикъл ли е. На 40 ден с бебето и таткото отидохме на църква, четоха ни т.нар. "чиста молитва". Погача правих пак около 40 ден, само жени, всяка ти носи нещо сладко (на масата трябва да има много сладки неща, за да е сладък животът на бебето). Самият ритуал-майката сяда на стол, гушва бебето, над главата и някой държи бяла кърпа, а от двете и страни по една жена разчупват върху тази бяла кърпа питата. Момичетата/жените трябва да са с двама живи родители. Всеки хапва от питата. Майката минава с бялата кърпа през всички и в нея се оставят пари (ей това ми беше най-ужасната част). След което се завръзва, нито много стегнато, нито много хлабаво, за да не е стиснато или прекалено "щедро" детето. На мен ми беше много весело. Другото, което съм правила е прощъпулник, когато детето проходи.
За присъствието на бащата при раждане предпочитам да не присъства. Малко ми е крайно мнението, затова ще го спестя.
Galia_5 в началото започнахме с кошница от 0 до 13 кг, но имай предвид, че ще я смените доста преди детето да стане толкова. Просто в един момент дечицата не искат да са така прилегнали и следващата група, от 9 кг мисля, им е по-удобна. Ние му сменихме кошницата, когато беше на около 10 месеца и половина и той беше ужасно доволен.
Cveta80 съчувствам ти за цистита, ужасно е знам. Пий много, но наистина много, вода и дано ти мине скоро.
Секс преди правихме до последно.
Връщам се да дочитам...

# 621
Здравейте и от мен  Hug

Таня, добре дошла   bouquet .
Дан4е, дано да се разберете с родата скоро, защото си представям какво ти е в момента. Аз също съм Йорданка и никога не съм си харесвала името, затова и винаги се представям като Дани. Като малка се ядосвах на майка ми, 4е ме е кръстила така, а тя ми отговаряше, 4е и на нея не й харесва името, но трябвало да ме кръсти на баба ми  Confused . Оби4ам баба много, но името - не.
Цвета, как е станало това с тегленето на парите? Ужасно е и ти съ4увствам  Hug .
Моми4ета, за те4ението - наистина е нормално сега секрецията да е по-обилна, важното е миркобиологията да е 4иста. Аз мисля, 4е се спасявам от гъбите засега благодарение на пробиотиците, които взимам. Преди една мама (не помня, дали не беше Ани) писа за живите бактерии - Дофилус. Взимам ги от няколко месеца и съм адски доволна.
И ние купихме коли4ка - Премаман, с кошница за кола, зимен 4увал, твърдо порт бебе, 4анта. Лека е, маневрена, много съм доволна. Отказах се от Куинито, на което се бях спряла първона4ално.
За оби4аите - ще правя пога4а и след време кръщене.
За секса - не сме спирали да го правим от самото на4ало и дано не се налага да спираме.
Моли, и аз ходя при Сигридов, много съм доволна от него. Моята бременност също не е безпроблемна, дори сега си имам ново 20. Имам проблем с цикатрикса (белега от предишните две секцио операции). Боли ме, реже ме, опъва ме и на ехографа се видя, 4е много е изтънял, което е опасно, за да не стане руптура на матката. Това е животозастрашаващо за майката и бебето и сега ще видим как ще процедираме. Този петък съм пак на преглед. Та, едно е сигурно - няма да раждам нормално, пак ще ме режат  Confused. Освен това, не само, 4е няма да 4акам до април, ами май и до Март не се знае, дали ще ме оставят. Лекарят каза, 4е трябва да стигна до 34-35-та седмица и сигурно тогава ще го вадят бебока, защото колкото пове4е нараства той, толкова по-голям става риска за матката. Та, сега се надявам да задържа този месец и поне половината от другия и съм ужасно напрегната от този факт. Не знам, дали няма да ме вкарат Февруари в болница за наблюдение, но това ще се прецени от следващите прегледи. Ако има още изтъняване и болки, ще ме вкарат, за да може да се реагира навреме, ако недай Боже се слу4и нещо.
Ина4е откъм килограми съм добре, ка4ила съм само на гърдите и корем4е. Не са пове4е от 6.
Аз също имам доста коластра от месец някъде, та в4ера си купих и сутиен за кърма4ки. 4акам го да изсъхне от прането и нямам търпение да го изпробвам.
Спирам дотук, стана толкова дълго и никой няма да иска да ме 4ете.
лек ден на вси4ки и успешна седмица  Hug

# 622
  • Бургас
За присъствието на таткото и аз съм против - свикнала съм в трудни ситуации да съм сама, освен това знам, че той е там навън и мислено ме подкрепя и съпреживява събитията с мен. Даже един ден си говорихме за домашното раждане, просто информативно, след толкова много информация последно време в медиите, а той само каза " Моля те не ми причинявай това"  Simple Smile

Течението си го имах първия път и въпреки мерките, които взех си останал доста обилно през цялата бременност. Мисля, че това беше причината малката да има някакъв безобиден конюнктивит след раждането, но 2-3 дни с кремче и всичко мина. Получава се при много голям процент от новородените. Странното е, че сега нямам течение. Даже мога да кажа, че лекото течение което имах преди забременяване, почти се изгуби откакто съм бременна. Странна работа.

За обичаите - с каката ходихме на църква на 40-ден за "чиста молитва". Преди това жената не може да влиза в църквата. И с това бебче, живот и здраве, мисля да процедирам така. Ритуала с погачата не сме правили, но мисля, че тук се смесват християнски и езически обичаи.

Мога ли да попитам майчетата от Бургас, къде са решили да раждат. Аз засега съм се насочила към МБАЛ.

# 623
Добро утро момичета  Hug Как са красивите коремчета?

За обичаите това с погачата немога да го направя, за чистата молитва ще видим, че тоя поп в Левски е вечено пиян горкия  ooooh! Иначе прощапулнука и кръщенете са си ясни  Mr. Green
danisport Отдавна не съм те засичала  Hug Много е лошо това , което казваш. Пращам ти много положителни емоции и стискам палци всичко да е наред - и за теб и за бебчо да завърши повече от добре.
addi аз като бивша бургазлийка само да споделя, че мои приятелки все се насочват към тази новата болница във Ветрен  Grinning

# 624
за обичаите единственото което направих е на 40 ден да заведа детето на гости,иначе това с молитвата и погачи никой в нашия край не прави,знаех за тях от свеки(тя е в София) но при нас не се правят и затова ги прескочих иначе след това направихме и прощапулник и кръщене.

# 625
  • Бургас
addi аз както писах вече мисля да ражда в новата клиника "Дева Мария" във Ветрен. Peace
И първия път и сега не смятам таткото да присъства.Много по спокойна съм когато него го няма, иначе трябва и за него да мисля и той хич не може да трае нещо да ме боли. Simple Smile

# 626
Здравейте момичета. Hug Hug Hug

Благодаря ви за съпричастността Hug Hug Hug
Аз почнах Неоренал понеже е на билкова основа и се предписва на бременни.Не съм питала моя доктор тук,защото при него сега съм само формално и от едно две негови изкзавания се хванах за главата.Например като се запознахме му казах,че съм правила БХС и ФМ първата и коментара беше "Амиии,то сега е модерно"  Shocked  Joy Представяте ли си? newsm78 Или пък като му казах,че съм вегетарианка .... "Важното е да не се яде сладко,че се качват излишни килограми"  Shocked
Хъни - Бъни ти по колко хапчета дневно пиеше?
  Сега съм хванала нещата в начална фаза и ще се наблюдавам още два-три дни.Ако няма подобрение ще му се обадя разбира се....знам,че не е безобидно.
 За парите гледам вече да не мисля.Картата е на мъжа ми,а сметката е в кипърска банка.Той по принцип няма право да ми я дава и затова съм вързана и не мога да повдигна жалба или каквото и да е.Но живи и здрави да сме.Все пак са само пари,макар и доста необходими.
 Моето момче ще си дойде на 4-ти април и ще си остане чак до 12 май Simple SmileПосле обаче не знам как ще се разделим...но да не мисля от сега Simple Smile
За ритуалите и аз правих питка и чиста молитва на 40 ден.В нета намерих инфо от нета :
http://dimitur.moetodete.bg/blogpost_603_0.html
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=71
danisport трудна ситуация.Стискам ти палци всичко да мине възможно най-леко и без усложнения
Целувки на всички и се пазете!  Hug

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 12:04 от cveta80

# 627
здравейте мами  Hug
докато ви изчета.... Shocked цяла събота и неделя не се спрях и нямах време да седна да чета. за това пък седнах и разгледах обстойно Ла Редут. даже се престраших и поръчах 4 неща, вкл. един комплект за изписване. взех ги за 3 месечно бебе, защото една приятелка, с която поръчваме заедно ме посъветва да взема по-големи, за да може бебче да си ги носи повече време, а и като се изперяли се свивали някои неща. аз нали не разбирам, та слушам  Heart Eyes
да ви се оплача - вечер като си легна и започват едни контракции...нон стоп. в събота даже бяха толкова болезнени, че започнах да викам от болка. мъжът м и се стресна (беше заспал) и скокна. пих магнезий и но шпа и се поуспокоих, но все пак си е стряскащо. установих, че когато се претоваря физически вечер имам контракции и това се случчва главно събота и неделя. от друсането по софийските дупки също моментално ме стяга коремът. с мъжо решихме да говоря с шефа и да започна да си работя от вкъщи, за по-безопасно. все пак не искам да раждам преждевременно  Crossing Arms

много се разписах  Stop
после пак ще се вкюча по темите   bouquet

# 628
Здравейте!
Имам въпрос към мамите с по-големи деца - някоя от вас ползвала ли е количка на Hauck? Какви са ви впечатленията? И има ли някои впечатления/информация (дори и да не е ползвал лично) от този модел:
http://eshop.hauck.bg/podr.html?id=188

Ще съм много благодарна за всичко споделено.

tansu, преди няколко месеца, когато имах сериозни притеснения около контракциите се преориентирах към работа от вкъщи. Да чукна на дърво, от тогава нямам никакви сериозни оплаквания, освен в редките случаи, в които прекаля с физическо натоварване или с друсането в колата по софийските улици /но продължавам да пия магнезий Sad/. Иначе и при мен болките и втвърдяването бяха обикновено вечер и дори 4-5-часово стоене на стол можеше да ги предизвика. Да не говорим за 40 минути в най-натоварения трафик към 18 часа. Ако имаш възможност да работиш в къщи, възползвай се без да се чудиш. Благодарение на това, че си спестих пътуването и стоенето цял ден в една поза /на бюрото/ плюс разходките и умереното раздвижване през деня разбрах, че бременността може да е мнооого приятен период /първите 4+ месеца хич не бях на това мнение/.

Надявам се проблемите при всички мами с оплаквания да отшумят. Много късмет специално за danisport

Хубав ден ви желая!

# 629
Здравейте,мили4ки !  Hug
tansu,моят съвет е наистина да поспреш работа!Това не е шега-по4ивай пове4ко,явно имаш нужда от това! надявам се да не ми се разсърдиш 4е така ти говоря,но е за добро ! Hug
Тук също по4ти винаги таткото присъства при ражданията,стига да иска разбира се .  Peace  
Но даже като ми правиха серклажа,той се 4удеше дали да идва с мен,но екипът го" подтикна "да влезе вътре,за да се 4увствам по-добре.дадоха му мед.дрехи,шапка..и наистина ми беше от полза  Hug  След като упойката задейства и по4наха да ме шият ,с него си говорихме  ,той ме държеше за ръката и бях спокойна  Hug но за това всеки сам си решава!  Peace
 Cveta_80 ,представям си колко ти е мъ4но за съпруга ти  Hug  но важното е 4е си сред близките и детенцето ви е с теб  Hug  ,а и на мъжа ти ще му е доста трудни4ко и мъ4но  Peace  какво да правим,понякога се налага ...
Addi ти си истинска щастливка,4е нямаш те4ение!  Hug  май вси4ки имаме ... ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт