Наука ли е астрологията?

• 19 671
  • 503
  •   1
Отговори
# 45
Аз имам въпрос към астролозите във форума:

Ако астрологията е наука, защо няма съответно специалност към ФзФ към Софийски университет? Защо много физици като Хокинг се обявяват срещу астрологията?

# 46

Ако астрологията е наука, защо няма съответно специалност към ФзФ към Софийски университет? Защо много физици като Хокинг се обявяват срещу астрологията?
а да сте чували че през 60 години на двайсети век са правени експерименти за локиране на подводници с радиестезия? Или тези в пентагона не знаят какво правят?  Crazy (нищо че радиестезията не се изучава във СУ) http://vladilovech.narod.ru/radiestezia/radiestezia.htm

# 47

а да сте чували че през 60 години на двайсети век са правени експерименти за локиране на подводници с радиестезия? Или тези в пентагона не знаят какво правят?  Crazy (нищо че радиестезията не се изучава във СУ)
Какви са резултатите от тези експерименти?

# 48
# 49
Еееее, изпревари ме... Тамън и аз щях да питам същото. Само че аз имам няколко доуточняващи въпроса.

1. Има ли академична справка за това извън конспиративните уебсайтове?

2. Ако е правено през 60-те години, прави ли се и днес, ако не - защо е изоставено?

3. Има ли документирани резултати от тези експерименти?

а да сте чували че през 60 години на двайсети век са правени експерименти за локиране на подводници с радиестезия? Или тези в пентагона не знаят какво правят?  Crazy (нищо че радиестезията не се изучава във СУ)
Какви са резултатите от тези експерименти?

# 50
  • София
Само СУ ли е  доказателство за академичност, на много места се учи ад.стрология по света и се издават и дипломи равняващи се на нашето  висше образование Simple Smile

# 51
Само СУ ли е  доказателство за академичност, на много места се учи ад.стрология по света и се издават и дипломи равняващи се на нашето  висше образование Simple Smile

http://www.astro.com/edu/ed_soph_e.htm

Дали?

Whilst the scientific study of astronomy is well established in universities, the academic study of astronomy and astrology from a cultural perspective has not been the specific focus of research of a university department in the West for over three hundred years. Thus the Study of Cultural Astronomy and Astrology at Bath Spa University College is a new and exciting advance for the academic world.

Да, изучава се астрологията, но не от научна перспектива, а по-скоро от културна перспектива - в някои университети.

# 52
wandering, това,  че има области, които са предмет на интерес, изучаване и наблюдение не ги прави науки. А това, че нещо не е наука не го прави несериозно. Всъщност това ли е зора, дали е сериозно и достоверно? Когато познанието напредне до степен да се систематизира и да влезе в рамките, очертани като 'наука'  може и да стане. Ако не пък, може би един ден понятието 'наука' ще се поизкълчи и да побере и астрологията и невролингвистичното програмиране примерно и т.н ...

# 53
Нека не се отклончваме от темата.
предлагам на невярващите да проверят за себе си безплатно!

Цитат
wandering, това,  че има области, които са предмет на интерес, изучаване и наблюдение не ги прави науки. А това, че нещо не е наука не го прави несериозно. Всъщност това ли е зора, дали е сериозно и достоверно? Когато познанието напредне до степен да се систематизира и да влезе в рамките, очертани като 'наука'  може и да стане. Ако не пък, може би един ден понятието 'наука' ще се поизкълчи и да побере и астрологията и невролингвистичното програмиране примерно и т.н ...

Според мен ако едно нещо дава положителни резултати, може да има приложение.
Ако няма обяснение , може да се търси.

# 54
Я, това е новина! А има ли доценти, професори и академици по астрология?
Мога да вметна, че съм медиум. Възможно ли е да направим наука от това? Вярно, някога го показах на нашия декан. Той се интересуваше от тези явления и каза, че доста се чуди какъв физичен метод може да се използва, за да се научи повече за това необикновено явление. Доникъде не стигнахме. Изследвахме и моя позната-екстрасенс и с нея доникъде. А аз си мислех с апаратура да повторим това което, тя излъчва. Заниманията с такива неща са свързани с доста време и почти никакви резултати. Затова и аз отдавна не го правя.

# 55
wandering, това,  че има области, които са предмет на интерес, изучаване и наблюдение не ги прави науки. А това, че нещо не е наука не го прави несериозно. Всъщност това ли е зора, дали е сериозно и достоверно? Когато познанието напредне до степен да се систематизира и да влезе в рамките, очертани като 'наука'  може и да стане. Ако не пък, може би един ден понятието 'наука' ще се поизкълчи и да побере и астрологията и невролингвистичното програмиране примерно и т.н ...
Ами точно такъв е зорът-да се отсее плявата. Астрологията преди няколко века е излязла от тези рамки. Дали ще влезе отново?

# 56
Цитат
Мога да вметна, че съм медиум.
Какво провеждате/на какво сте посредник? Става интересно:)  Sunglasses
Ако апаратурата не може да го установи, това променя ли факта?

# 57
Нека не се отклончваме от темата.
предлагам на невярващите да проверят за себе си безплатно!

Аз чета, но у мен възникват повече въпроси, отколкото отговори...

Цитат
Радистезичното махало е елементарен уред – малка тежест, окачена на нишка (фиг. 1). Ако човек хване с ръка нишката и задава мислено въпрос, на който може да се отговори еднозначно с “ДА” или “НЕ”, махалото се завърта в една посока за “ДА” и в другата за “НЕ”. Отговорите са толкова по-точни колкото по-изявени качества на гадател притежава човекът, хванал махалото и колкото по-голям опит има. Тия качества биха могли да бъдат изразени и с думата “интуиция” (способност за непосредствено познаване на истината с помощта на опит и логически умозаключения)

Я... това вече е интересно. Има ли научна документация по този въпрос? Има ли детайлно документирана статия, в която може да се прочетат за резултати от това махало?

Цитат
Казахме, че когато хванем с ръка нишката на махалото и зададем мислено въпрос, на който може да се отговори с “ДА” или “НЕ”, то се завърта надясно или наляво.

ТОВА НЕ Е ПРАВИЛЕН ПОДХОД! Веднага възникват нежелани трептения, които биха могли да попречат на отчитането на резултата. Едно западно списание веднага ще отхвърли подобно проучване.

Цитат
Има много и различни хипотези, опитващи се да обяснят защо и от какво се завърта махалото, но всички те са в сферата на “може би”.

Това автоматично изважда въпросното махало от науката и го нарежда право в редиците на лъженауката. Няма нужда да обяснявам защо.

Цитат
Най-популярно е предположение, прието като аксиома от някой радиестезисти, че махалото и радиестезистът влизат във взаимодействие с лъчения, вибрации, енергийни полета, свързани със зададения въпрос, при което се предизвиква нервно-мускулна реакция на ръката и тя завърта махалото.

Какъв тип лъчения, какъв тип вибрации, какъв тип полета???

Псевдонаукаа, псевдонаука, псевдонаука.

# 58
  • София
Я, това е новина! А има ли доценти, професори и академици по астрология?
Мога да вметна, че съм медиум. Възможно ли е да направим наука от това? Вярно, някога го показах на нашия декан. Той се интересуваше от тези явления и каза, че доста се чуди какъв физичен метод може да се използва, за да се научи повече за това необикновено явление. Доникъде не стигнахме. Изследвахме и моя позната-екстрасенс и с нея доникъде. А аз си мислех с апаратура да повторим това което, тя излъчва. Заниманията с такива неща са свързани с доста време и почти никакви резултати. Затова и аз отдавна не го правя.
Да има , колкото и да не ти се вярва,  обикновенно астролозите са хора с по няколко висши образвания, нали не си ги представяш седнали по  туски да мЕтат боб.Ами хайде поразровете се малко и  почетете преди да плюете GrinningОт естрасенси  не се интересувам , не знам за това и не коментирам

# 59

Според мен ако едно нещо дава положителни резултати, може да има приложение.
Ако няма обяснение , може да се търси.

Разбира се, че може.
Просто казвам , че науката е нещо, което е определено какво е. Иначе всичко щеше да е наука.  Астрологията не влиза в тия гащи и не виждам защо трябва да се пъне. Има си собствен път и чудесно си вирее по него.

vl, не знам дали ще влезе. засега въпросът ти е наука ли е. не е.

Общи условия

Активация на акаунт