Наука ли е астрологията?

• 20 011
  • 503
  •   1
Отговори
# 210
... и Бай Ганя казал : "Ма вие учените сте били големи диванета Simple Smile"

Иначе, весели празници и на тебе.

# 211
Специалност "медицински растения", която се изучава 6 години и която се увенчава с диплом за специалист по лековитите билки е крайно невероятно. Да не би да става дума просто за отделен предмет?  Mr. Green

Не четете внимателно и туй то. Още преди 10 страници споменах хомеопатията, която също не се изучава в университет, но с която повечето хора покрай мен лекуват себе си и децата. Е, какво - шарлатания, завладяла света?
Няма нищо общо между хомеопатия и билколечение.

# 212

Няма нищо общо между хомеопатия и билколечение.

Факт е, че и двете дават положителни резултати, както и астрологията, ако на някой не са му известни механизмите на действие, може да изучава. bowuu

# 213
Как се оценяват положителните резултати?

# 214
Как се оценяват положителните резултати?

Обективно и субективно, може и статистически Party

може да проучите как се лекува английското кралско семейство, и кой е лекувал Людмила Живкова, и др.
(и кой е посещавал Ванга Stuck Out Tongue )

Последна редакция: чт, 24 дек 2009, 13:40 от wandering

# 215
Това са смешни агитации. Кралицата едва ли използва посредствените хороскопи, които са достъпни за простолюдието. Дори незнаеш дали не е PR (реклама) - за да не изглежда консервативна в очите на младите.
Все едно аз да ви кажа: "хомеопатията е лъжа и печалбарство - защо мислите, че не се разви като такъв печеливш бизнес и с такъв обхват, например, нашата си традиционна народна медецина или нашето билколечение"
Дори във второто има повече материал за мислене, отколкото в примера с кралицата...  Whistling

# 216
В билки и традиционна медицина вярвам и ползвам 100%, в хомеопатия не особено. Астрологията не ми звучи много резонна, но пък толкова хора се вживяват в зодиите си "Аз съм скорпион и съм отмъстителен"," аз съм козирог и съм инат" и прочее, че сигурно съзнателно или не си развиват тези черти. Както е казал любимият ми Кърт Вонегът, държавата трябва да спре да инвестира в наука и да почне да инвестира в хиромантии, астрологии и прочее чудесии, които карат всеки да се чувства специален. Може да си си някакъв смотан мизерстващ човечец, но си роден в царствената зодия Лъв с асцендент Скорпион и марс в Овен или пообна щуротия..четеш си хороскопа и се чувстваш Властелина на пръстените. На кой му трябва астрофизика, която така и така никой не разбира освен 4-5 човека и която изисква години учене много много пари и, която не е ясно какво точно се бори, когато можеш да си тънеш в блаженство, четейки астрология, която и след 3ти завършен клас, можеш да разбереш.
В този ред на мисли, аз съм козирог с асцендент везни Simple Smile

# 217

В този ред на мисли, аз съм козирог с асцендент везни Simple Smile
дайте още данни - дата час и място на раждане, може и вие да сте нещу усобену  Sunglasses
(на особените хора и хороскопа може да е по-специфичен)

# 218
Абе, особените хора се познават по плодовете, не по хороскопа...като гледам докъде съм го добутала . ooooh!

# 219
четеш си хороскопа и се чувстваш Властелина на пръстените.

Това не е вярно. Едва ли си чела истински личен хороскоп, защото той е всичко друго, освен бълбукаща пяна от розови мехури. Всъщност в повечето случаи би могъл да бъде доста потискащ. А когато някой в трети клас успее да вникне и в една хилядна от данните на астрологична карта, аз ще си метна чул връз главата и ще се оттегля в горските дебри. И изобщо, защо коментирате неща, от които нямате и елементарно понятие?

Колкото до хомеопатията... нямам причини да се съмнявам в ползата й. Плацебо ефект ако и да е възможен при възрастни, при 2-годишни е утопия. Според мен е крайно неинтелигентно да се отхвърля каквото и да е познание на този свят, вкл.астрологично, защото  на практика всяко едно открива интересни възможности и нито едно не предоставя доказателства за безгрешие и всеобхватност. Не съществува наука /пък и ненаука/, която да не вплита в постиженията си значително количество свободни интерпретации, недоказуеми хипотези и откровени манипулации. Едва ли съществува научно информиран съвременен индивид, който да твърди обратното.

# 220
"1 = 1" е вярно, но не и ако: "1 ст = 1 лв"
Махнете розовите краски, омайните слова, рекламите, манипулациите, извъртанията.
Оценете нещата според истинския им смисъл и реалната им стойност...
А после си вярвайте в каквото искате и си живейте както намерите за най-добре..

# 221
Едва ли си чела истински личен хороскоп, защото той е всичко друго, освен бълбукаща пяна от розови мехури. Всъщност в повечето случаи би могъл да бъде доста потискащ. А когато някой в трети клас успее да вникне и в една хилядна от данните на астрологична карта, аз ще си метна чул връз главата и ще се оттегля в горските дебри.

Вярно е. Хороскопът по принцип е изключително сложно нещо, трябват много познания, за да се състави и още повече, за да се извлече от него информация. Но самият факт, че се опира на идеята за някакво свръхфизическо (прехвърлящо съвременното разбиране за физическо) взаимодействие или влияние върху конкретен човек и небесните тела, прави астрологията на практика непринадлежаща към съвременното разбиране за точна наука, просто няма начин да се докаже подобно нещо със съвременните средства и според съвременните изисквания за експериментално доказване. Най-простият начин, това да се покаже, е, че астрологията не присъства не само като специалност, но и като предмет в нито един университет или институт в света.

По същата причина мнозина сред физиците смятат струнната теория и разновидностите й за по-близка до някаква метафизическа космологична теория, отколкото за физика.

Цитат
Не съществува наука /пък и ненаука/, която да не вплита в постиженията си значително количество свободни интерпретации, недоказуеми хипотези и откровени манипулации.
Съществува и се казва математика. Въпросът е какъв вид доказателства се считат за валидни.

# 222
четеш си хороскопа и се чувстваш Властелина на пръстените.

Това не е вярно. Едва ли си чела истински личен хороскоп, защото той е всичко друго, освен бълбукаща пяна от розови мехури. Всъщност в повечето случаи би могъл да бъде доста потискащ. А когато някой в трети клас успее да вникне и в една хилядна от данните на астрологична карта, аз ще си метна чул връз главата и ще се оттегля в горските дебри. И изобщо, защо коментирате неща, от които нямате и елементарно понятие?

Колкото до хомеопатията... нямам причини да се съмнявам в ползата й. Плацебо ефект ако и да е възможен при възрастни, при 2-годишни е утопия. Според мен е крайно неинтелигентно да се отхвърля каквото и да е познание на този свят, вкл.астрологично, защото  на практика всяко едно открива интересни възможности и нито едно не предоставя доказателства за безгрешие и всеобхватност. Не съществува наука /пък и ненаука/, която да не вплита в постиженията си значително количество свободни интерпретации, недоказуеми хипотези и откровени манипулации. Едва ли съществува научно информиран съвременен индивид, който да твърди обратното.

Крейзи чик, нищо лично, но за да е наука дадена област, трябва да следва научен подход - така нареченото  scientific reasoning, според който една хипотеза освен формулирана, трябва да може да бъде доказана или отхвърлена. каквито и дебри да има астрологията, аз не съм чула за никакви научни потвърждения на астрологически твърдения.  Дали по теоретичен или емпиричен път, трябва да може поне нещичко да бъде потвърдено. А относно дълбочината и трудността на астрологията- не ми я сравнявай по трудност с физика, математика, медицина или информатика.

Не знам за какви манипулации твърдиш, но за да бъде публикувана дадена хипотеза в научно списание и да бъде приета за валидна трябва доста солидни потвърждения и доказателства и то истински. има си начини за провеждане на експерименти, има си статистически тестове, които ти казват, кога хипотезата се отхвърля и кога не и тн и тн. а не говорим за теоретична математика, където пък трябва да има строго доказателство за всяка теорема. Не знам как би могло да се говори за маниипулации и непотвърени хипотези във всяка наука, като това противоречи на идеята за научен подход.
Истината е, че рядко ще срещнеш наистина образован астролог, за разлика от учен. Но и хората, които се ползват от услугите на астролози не блестят с образование или научно мислене. Просто на средния човек това му е по- приятно като познание, а и по-достъпно.   Колко хора ще ти кажат  или се интересуват каква е хипотезата на Поанкаре  или даже теоремата на Ферма, а това са проблемите на 20-21 век, около които се развиват цели области в математиката. Разбира се, на никой не му пука. Защото е по-приятно и по-лесно да си знаеш асцендента, венерата или лунния възел на картата.

# 223
мацка, поздравления за поста!    bouquet

# 224
Истината е, че рядко ще срещнеш наистина образован астролог, за разлика от учен. Но и хората, които се ползват от услугите на астролози не блестят с образование или научно мислене. Просто на средния човек това му е по- приятно като познание, а и по-достъпно.   Колко хора ще ти кажат  или се интересуват каква е хипотезата на Поанкаре  или даже теоремата на Ферма, а това са проблемите на 20-21 век, около които се развиват цели области в математиката. Разбира се, на никой не му пука. Защото е по-приятно и по-лесно да си знаеш асцендента, венерата или лунния възел на картата.

Истинската наука пък е много, много по-интересна. Има такива интересни неща: за водата на Луната и Марс, за езерата от метан на Сатурн, за подповърхностните езера на Европа. В областта на биологията: трансгенните растения, създаването на биогорива от микроводорасли...

И за разлика от астрологията тук е истинското познание. Тук е авангардът и тук е бъдещето.

Общи условия

Активация на акаунт