Наука ли е астрологията?

• 20 022
  • 503
  •   1
Отговори
# 195
  • В градината...
Напротив, абсолютно съм убедена. И то стана точно с натрупването на жиейския опит и познание. Научно.

# 196
Очаквам да видя какъв отговор имаш по поставения въпрос за да преценя дали си заслужава да разсъждавам с теб и да дискутирам по точно тази тема.

... според мен ти отговорих, но щом държиш ще повторя...

През своята история хората са обожествявали не само планети, а и много други неща... това е причината да ги нарекат с тези имена...

... сега прозвуча ли като отговор...  Mr. Green

# 197
Вероятно трябва да си отговоря сам. Извинете за мисловните терзания. Разсъжденията са предимно върху фактите изложение от вас.

...персийски астролози/, които един хубав ден решили да последват една звезда, защото в техните книги пишело, че тя ще ги заведе при новия цар - спасителя на човешкия род...
Може ли да някой да обясни как го разбира това? Това добре ли говори за астрологията или лошо?
От всички астролози, само трима са го разчели и намерили? Днес единия работи в КГБ, другия в Пентагона, а третия незнам къде е, но взима скъпо. Забележете, че не говорим дали аз ще кихна и кога, а говорим за събитие подобно на "2012г". Това голямо събитие, се разчита толкова трудно?!? Хм! Очевидно говорим за догатки.

Ако един ден Пентагона изстреля ракета по предсказание, а тя докато лети, по пътя си улучи и взриви друга ракета, която е изстреляна от Русия - тогава да. Иначе, вероятно и в Пентагона търсят истината - и те са хора. Ако не я намират и не успяват - тогава няма нужда да търся в тази посока. Ако намират истината, но я крият - тогава определено това което е масово на пазара, само би ме отдалечило.

Астрологията не е наука, а Познание.
...астрологията не е механичен сбор от различни компоненти, които могат да се назубрят и да се сътвори хороскоп. Нужни са някои съвсем други качества... Не всеки има способности да бъде астролог.
Механичен, автоматичен хороскоп от програма или субективен хороскоп от човек със способности? Добре ли говори това за астрологията или лошо?
Лошо е, заради всички, които са си мислили, че е наука или механичен сбор, а то не е такова. То си е гадаене (на карти, на кафе, на звезди) и за това си трябва "циганка". То си е предсказване и за това си трябва яснивидец. И т.н. и т.н. Разбира се, че така поставен въпроса е много по-различен. За един може би няма значение, но за друг има и отговорът ще бъде различен - дали иска хороскоп, дали вярва на хороскопи и т.н.

Излиза, че астрологията е както всяко едно тайно и скрито нещо. Тук въобще не става дума за различните терминологични претенции - бог, светлина, енергия или друго. Просто не бих се доверил с лека ръка на всеки един. И защо да го правя, ако аз дори не мога да видя аурата му - дали е бяла или черна - пък било той и най-великия астролог - как ще разбера?!!

За това, че астрологията се продава по най-различен начин и в различна форма и вид - като наука, като изчисление, като предсказване, като четиво - това също не говори добре. То си е чиста форма на висш пилотаж в зарибяването. (Манипулациите на църквата - ряпа да ядът.)

Предпочитам без нагласа и предубеждения (съзнателни и подсъзнателни), без презумции да посрещна "лошия ден в работата" - тогава имам по-голям шанс да обърна привидните тенденции.

# 198
Лошо е, заради всички, които са си мислили, че е наука или механичен сбор, а то не е такова. То си е гадаене (на карти, на кафе, на звезди) и за това си трябва "циганка". То си е предсказване и за това си трябва яснивидец. И т.н. и т.н.

Точно както е и с медицинските изследвания и диагнози, впрочем. Ако можеш и ако искаш да се замислиш, ще откриеш, че колкото за едното, толкова и за другото си трябва качествен гадател. Интерпретацията на всякакъв вид "научни" данни от страна на човек е винаги силно зависима от персоналните му дарби.

# 199
Окей... очевидно няма да отговорите защо т.нар. астрологични "университети" са без акредитация Simple Smile

Това е бягане от въпроса.

И очевидно потвърждение на елементарния факт:

Астрологията не е наука.

# 200
Това хипотеза ли е или научно-доказана истина? Какви 3 измерения?

Лъчите ли дали са научно-доказана истина? Някои хора могат да работят с лъчи, за които няма уреди да ги засекат, те ненаучни ли са?
Освен физически свят има и други светове. (но това е много...многооо ненаучно:)
Какви са тези глупости?

# 201
Лошо е, заради всички, които са си мислили, че е наука или механичен сбор, а то не е такова. То си е гадаене (на карти, на кафе, на звезди) и за това си трябва "циганка". То си е предсказване и за това си трябва яснивидец. И т.н. и т.н.
Точно както е и с медицинските изследвания и диагнози, впрочем. Ако можеш и ако искаш да се замислиш, ще откриеш, че колкото за едното, толкова и за другото си трябва качествен гадател. Интерпретацията на всякакъв вид "научни" данни от страна на човек е винаги силно зависима от персоналните му дарби.
В медицината и в много други области - примерно, когато ти изкачат разни прозорци в windows-а - би могло да има няколко, но точни отговора. Не са предсказания, а са възможности на база реалните симптоми. При достатъчно информация, може да се постави точна диагноза (без метода на опита и грешката). Когато специалистът не разбира или пък когато липсва информация, тогава би могло да получиш "уклончива" насока - "рестартирай си windows-a и пробвай отново" или "направи си изследвания за ... и така ще разберем дали ...". Целта е събиране на достатъчно информация, която красноречиво ще посочи точно един отговор (или извод).

По-горе казаха, че в астрологията не е така - не всеки може да е астролог, подобно на това, как не всеки може да бъде медиум - нужни са качества, а не знание. Иначе, има и други разлики - ако проследиш как се събира информацията, обработва и прави извод - в една нормална наука и после сравниш.

# 202
Не знам дали е наука астрологията, аз се заслушвам в хороскопите по телевизията понякога, но им вярвам избирателно - само на това, което ми харесва  Simple Smile, но днес направо паднах от хороскопа по БТВ - за абсолютно всяка зодия казаха "Пригответе се за Бъдни вечер" или "Празнувайте Бъдни вечер"... щях да се изненадам ако точно днес бяха казали "Пригответе се за 8 март"... Не знам кой им прави хороскопите, но днес се е попрестарал...

# 203
Окей... очевидно няма да отговорите защо т.нар. астрологични "университети" са без акредитация Simple Smile
Астрология не е необходимо да се изучава в университет, по-важно е да намериш или попаднеш на подходящ Учител и ти самия да имаш някои специфични заложби.
Между другото лекуването с билки също не се изучава в университетите, но това не пречи то да съществува, да се практикува и чрез него да се помага на хората.

# 204

Там е работата, че като не си запознат с възможностите й, я мислиш поросто за вид гадаене. Но това е  повърхностно и опростено казано.
Хороскопът е като "пътна карта" на човешкия живот и астролозите са тези, които могат да я разчетат - така че по-добре го наречи "разчитане", "тълкуване", "виждане". Един астролог може да ти каже кой от пътищата в нея ще е трънлив, кой е без изход,  кой ще е широк и гладък и т.н. Пътят може да е различен, но целта в крайна сметка е една и съща. Ако си по-умен ще предпочетеш някой да ти разчете "пътните знаци" в нея, така че да не си губиш времето, понякога фатално дълго, в лутане из тъмни и прашни пътища.

# 205
Астрология не е необходимо да се изучава в университет, по-важно е да намериш или попаднеш на подходящ Учител и ти самия да имаш някои специфични заложби.
Между другото лекуването с билки също не се изучава в университетите, но това не пречи то да съществува, да се практикува и чрез него да се помага на хората.

Мммм грешка. Поне в моя се учи специалност Медицински растения и лично присъствах на една лекция за жълтия кантарион преди 3 седмици

# 206
И какво - ще ти дадат диплома за народен лечител?  Laughing

# 207
Мммм грешка. Поне в моя се учи специалност Медицински растения и лично присъствах на една лекция за жълтия кантарион преди 3 седмици

Специалност "медицински растения", която се изучава 6 години и която се увенчава с диплом за специалист по лековитите билки е крайно невероятно. Да не би да става дума просто за отделен предмет?  Mr. Green

Не четете внимателно и туй то. Още преди 10 страници споменах хомеопатията, която също не се изучава в университет, но с която повечето хора покрай мен лекуват себе си и децата. Е, какво - шарлатания, завладяла света?

winter_wolf, точно както си казал, че лекарят не предсказва, а определя "възможности на база реални симптоми", така и един качествен астролог представя възможности, на база реални, точни, непроменливи, индивидуални данни. Препоръчвам ти наистина да спориш с по-убедителни аргументи, защото сериозно издишаш и в примерите, и в антипримерите си. Това съвсем приятелски, нали...  Wink

# 208

Специалност "медицински растения", която се изучава 6 години и която се увенчава с диплом за специалист по лековитите билки е крайно невероятно. Да не би да става дума просто за отделен предмет?  Mr. Green

Не четете внимателно и туй то. Още преди 10 страници споменах хомеопатията, която също не се изучава в университет, но с която повечето хора покрай мен лекуват себе си и децата. Е, какво - шарлатания, завладяла света?

По първия въпрос: Да, става въпрос за отделен предмет. Аз исках да го изучавам, но не се получи - щот се учи от специалността Висши растения, а аз съм магистрант по физиология на растенията.

По втория въпрос: Да, това е шарлатания, завладяла света.

# 209
По първия въпрос: Да, става въпрос за отделен предмет. Аз исках да го изучавам, но не се получи - щот се учи от специалността Висши растения, а аз съм магистрант по физиология на растенията. По втория въпрос: Да, това е шарлатания, завладяла света.

Да, ясно. Очевидно е, че разбирателство в темата няма да има, аз отивам да празнувам.  Crazy Предпочитала съм и ще продължа да предпочитам нетрадиционните и неизучаваните в университети науки, ако ще и шарлатинии да са, защото всичко останало намирам за  неясно, изкуствено и нагласено връз нечии презумпции. И в медицината, и в историята, и във физиката, и в биологията за съжаление съществуват достатъчно вакуумни пространства и липсващи звена, та да им турна корона и да ги провъзглася за Единствена и меродавна истина. Срещна ли човек, който се кълне в "науката" и проклина останалото, усмихвам му се снизходително и помахвам за довиждане. Та и сега така...  Mr. Green

Весели празници на всички, бъдете здрави и свободни!

Общи условия

Активация на акаунт