Ноемврийчета 2005 - 29та коледно-първомартенска-първоюнска тема

• 65 538
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
мая, денят тръгва с настроение като те прочета Grinning
Бързо възстановяване
И дано скоро ти дойде музата Mr. Green

# 241
Привет и от мен!

Включвам се с пожелание за слънчева и успешна седмица!  jumpuu

Майче, ще чакам с нетърпение и аз.

# 242
  • Карлово
О, и аз ще чакам с нетърпение разказа. Все още си препрочитам пътеписа ти за Перу.
От няколко дни ми е доста криво, но днес денят ми започна доста усмихнато, благодарение да постигна на Маик. Пожелавам на себе си и на всички - една позитивна седмица и Честита първа пролет!
Мартина ми е с бронхит, затова съм си вкъщи. Ачко е на ясла, не помня дали съм казвала, че от 1 март отвориха яслена група в градината на Марти и сега са на едно място. Което на мен ми спестява около 15 мин сутрин, особено, когато бързам за първи час.
Племеничката ми, на 10 месеца, е с морбили, леко съм притеснена да не би бронхита на Марти да се окаже шарка, но каквото дойде. Все пак съм обнадеждена, че дори и да се разболеят, ще е в по-лека форма, защото са ваксинирани, а в петък им правиха и реимунизация като контактни на морбили.
Иначе в работата е доста забавно. В момента на дневен ред са тоалети за бала, кой певец да си поканят на самия бал. Бях забравила колко заразяваща е тази младежка еуфория.
Подготвям се и за Великден, днес мисля да поразсея Марти и да украсяваме в къщи.
Хубав ден!

# 243
Честита пролет! Hug
маик,  Heart Eyes Страхотно, чакам и аз по-подробен разказ, макар че и от няколкото изречения успях да вкуся.. Вчера точно си говорехме с Георги само да спра да кърмя Влади и ще си организираме нещо сами.. Ама като те познавам, ще запретнеш сигурно ръкави за Великден..
тити, Hug
микки, стискам палци Марти да се оправя и да не е нещо сериозно!

Ние бяхме по паркове уикенда, Юлиана кара колело, научих я да скача на дама, много й хареса, а тези дни мисля да й покажа и на ластик, но трябва да купя и да изнамерим въжетата за скачане, че явно вече ще може, преди време пробвахме, но не й се удаде и ги прибрах. Купих обръчи и за двете ни, но аз не се справям като едно време.. Simple Smile

# 244
  • Пловдив
чЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИчКИ! Hug

# 245
Росен Анелев, Калина Елспетова, Роси Симкина са главните именници от ноемврийската групичка - да са винаги в цветущо здраве и да им е цветно Simple Smile

# 246
Малко на патерица, но от сърце - на всички именици пожелавам много здраве и много поводи за усмивки   bouquet

маик, и аз чакам с нетърпение да ти дойде музата, и на снимки много бих се радвала!

микки, как е Марти, оздравя ли вече? Аз за 2 месеца 2 пъти правих бронхит, сума ти и лекарства изпих! Дано при Марти се размине еднократно!

Благородно завиждам за ентусиазма да се украсява къщата за празниците  Blush При мен такъв липсва, по-скоро някаква апатия ме е завладяла. Кризата ми действа зле на психиката  Confused

Сиси, браво и на теб и на Юлка! На теб, че отделяш толкова много енергия и време за детето си, а на Юлиана, че е толкова добра ученичка!

Ади е със сополи. Дано не се разболее, че другата седмица ще им е Великденското тържество в градината. Ади има да рецитира 1 куплет и на още едно място да се включи. А може би и народни танци ще играе, но не иска да каже каква ще е програмата. Така че с нетърпение очаквам тържеството  Grinning

От мен хубав ден и успешна седмица  Hug

# 247
  • София
Здравейте!

Вчера празнувахме имен ден. Много ми беше трудно да обясня, защо няма торта и защо не става на 5 години. Малко се тръшка, маймуната му с маймуна.

И козунаци творих, много хубави станаха. Най-добрите до сега, след 3 години опити. Снимки, след някой друг ден.

Доминика, на пролетна умора ми прилича това + честите боледувания. Можеш да пробвате да засилите витамините и ти, и детенце.

Ех, тити, добре че си ти, да наречеш децата на мен. Обикновено не само те са наречени на баща си, а ми и мен ме кръщават с неговите имена - говоря за второто име.

# 248
е моите напъни с козунаците бележат 6тата си година и резулатът е все така неуспешен. всъщност козунаците изглеждат страхотно, дори на вкус са ок (аз бих турила още малко захар),но са много далеч от понятието 'наконци'. за по-успешно месена тая година включих и пералнята в упражението, но не виждам особена разлика като ефект в сравнение с предходните години. добре че се сетих да навъртя 1/2ра от тестото под формата на козуначени (уж) кифлички, така че ще прокараме по-лесно 2те кила печива.
за сметка на това амонячните ми сладки излязоха вълшебни, а захарните сладки на клечка 100 % ще оберат овациите на децата - там се старах много и рисувах маргарити и кокичета, всяка курабийка оцветявах и от 2те страни, така че очаквам поне тия сладки да не хвърляме/даряваме. медените кошнички (тая година под формата на разчупено яйце) изглеждат шарени и весели по обичайному, но медените яйчица се разкльопаха по време на печенето и поради това ги префасонирах на чаровни мини шарени кейкчета. мисля, че и те ще се харесат. утре ще правя фунийки с крем, а в сряда кексове и мъфини. после ще обикаляме по роднините из страната да раздадем стоката  Peace

за децата - здрави, дейни, чудесни! пипа беше иглика в детско-градинското тържество и въпреки че отсъства 3 седмици заради пътуването ни, знаеше всяка думичка - своя и на другарчетата си. това дете има невероятна памет! до момента знае някъде около 100тина песнички и стихчета, а че са къде 100, мие ясно, защото 2та детски диска в колата са с 42+12 песнички, репертоарът от хора за сега е около 10тина, + ев русе е научила една книжка с около 20тина стихчета за плодове и зеленчуци разни + знае поне окоо 20тина песнички на англисйки. И не само, че ги знае, а ги знае перфектно – ядно-обидено ме поправя, когато сбъркам (а аз често бъкам). Друг е въпросът дали рецитира – не, не рецитира/пее/декламира по команда. Сегиз-тогиз започва да пее, докато звучи някоя песничка или декламира на камен в другата стая.
Имам още 2 новости покрай пипа. Едната е, че я местят в по-голямата група по плуване. Веч емахна надувките, задържа се над водата, потапя глава без проблеми, а миналия петък имаха пръв урок по кроул. Другарката каза, че петра вече няма какво да прави в ‘малката’ група – очаквала да влязат нови дечица с надувки и тя няма какво да научи повече. Затуй я вика на по-ранните тренировки от 2. не съм сигурна, че без обеден сън ще има сили да избута урок по плуване, който вече ще продължава х 1 и след това от 6 ще пее качествено на музикалните й занимания, ама тя толкова настоява, че решх да пробваме. Най-много да я върна в ‘малката’ група по плуване, ако видя, че не планът не върви.
Другата хвалба е, че на 1ви юни пипа + вокална група ще има концерт в зала 1 на НДК. Чак е невероятно туй за мен. Аз все така продължавам да не виждам особени музикални заложби в нея, но пък ако няма, нямаше да я искат в групата, нали така. Или пък аз съм голямата-претенция-и-вечно-критикаващата.
Друго к’во? Днес казаха, че в горната група в ДГ има морбили. Не ми харесва тая болест. За зла участ сигурно ще ни сполети точно преди пътуването до венеция, ама не мога да си спирам децата за месец време заради потенциална болест, нали така или пък мога. Де да знам какво да правя. Като за начало ще се информирам повече що е туй морбили.
и сега отивам да лягам, че съм гроги след всички тия козуначени емоции.
снимки по-натам - все още си чакам музата Wink

# 249
.. не успях да влезна за Цветница да поздравя всички малки и големи цветенца, капчици, дръвчета, тревички.. Hug

тити, да ти е жив и здрав и Ясен! Hug

Доминика, благодаря, но далеч по-големи са ми очакванията и желанията за Юлиана! Дано Ади е здрава за тържеството и да те накара да се гордееш с нея! Hug

маик, бях сигурна, че отново си сътворила прелести! Wink Покажи ги да им се порадвам, а и да почерпя идеи, че аз сега ще започвам. Аз мисля, че децата повече се радват на дребните неща, така че не се коси за козунаците. Wink
Браво, браво на Петранче!!

Ели, придържаш ли се към твоята рецепта, която я има и в козуначената тема?
И я кажете сполучлива, изпитана рецепта за кифлички, които не изсъхват бързо, т.е. ако ги направя в петък да са ок до неделя?

Нашето тържество е след Великден. Не харесвам някои от приятелките, които си е избрала Юлиана в детската градина, чудих се от къде е това поведение, но взимайки я след градина, когато продължава на вън играта със същите видях, разбрах. Опитвам да й обясня, че не мога да й избирам приятелите, но че не искам да им подражава във всичко, което вършат и говорят.. влиянието е почти пагубно от моя гледна точка, борим се, мисля че разбира. Споделих с една от учителките, тя знае конкретно за две от децата, но ме отсвири с мнението, че е добре за хараактера на Юлиана и да общува с такива деца, не съм очаквала да ги разделя, но поне да обърне внимание на поведението на другите деца.. Та това мъдря напоследък, как не можем да определим ние средата на детето, дори и да се опитаме, винаги се намират "зрънца" като тези.

# 250
  • Карлово
За морбилито да се изкажа. Шарка като шарка. Племеницата, на 10 месеца, се разболя незнайно откъде. Живеем в една къща и имат постоянен контакт с моите. Когато се установи, че е морбили, нашия личен лекар прави реимунизация на Мартина и Ангел, но по принцип ваксинираните, и особено деца, които са скоро ваксинирани, почти не се разболяват. Иначе малката я изкара за около 10 дни. 4-5 дни беше с висока Т, 39+, кашлица. Обривите започват от тила, характернти са и афти в устата. Бяха в Инфекциозна клиника в Пловдив, но просто там я установиха и имаха съмнения за усложнения. Но иначе може и в домашни условия да се лекува. Изписаха ги след 5 дни, няма никакви белези останали след пъпките. За разлика от другите шарки, при морбилито пъпките не сърбят.
След Мартина се разболя и Ангел, за капак и аз прихванах вируса. Тук, в Карлово, върлува някакъв гаден вирус, поваля и възрастни, и деца. Кашлица и Т. Но вече сме почти здрави. Бронхита на Мартина, предполагат двама лекари, е на алергична основа. Още миналата зима показваше признаци на такъв, защото имаме мухъл вкъщи и най-вероятно се е отключил от влагата.

Сиси, и аз не одобрявам една от приятелките на Марти. Един ден, на вечеря, ми заяви, че няма да яде, за да не надебелее. В последствие се разбра, че майката на въпросното дете я подлага на диета! А това дете е с размерите на Мартина.

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 10:16 от микки

# 251
и при нас най-много се говори за това детенце, което най-много НЕ харесвам от съучениците на Деян. Крисчън носи бакугани в училище, носи бонбони/а колко съм обяснявала, че в училище нищо не се носи, нито играчки, нито бонбони и подобни/. По едно време Деян започваше изреченията си с "хей", което в един момент стана  ужасно дразнещо. Пак въпросният Крисчън го употребявал. този Крисчън постоянно си живее на червената ябълка/разказвала съм ви за системата за наказания със зелена, жълта и червена ябълка/, и няма едно нещо в него, дето да го дадеш за пример.....ама ако не е той, ще е друг. Ние все ще бъдем нащрек Simple Smile
а Сиси, какво не ти харесва в тези момиченца, за които говориш?

Деян приключи втория срок и от утре е в пролетна ваканция 10 дни. Долу-горе съм доволна от репорта, всъщност нямам какво повече да искам от него, но и нищо интересно няма там. Вчера му взехме летяща чиния и два бумеранга и ще се упражняваме на поляната да хвърля, че е голям трътльо.

майче, все такива хвалби да четем  Peace

# 252
пипа е прецизна с приятелчетата си. отбелязвам, че любимите й приятелки от миналата година/началото на тази вече не са й любими. същите тези девойчета ги виждам по партита, РД и тържества, и си давам сметка, че са по-отраканите от групата. демек, петра бяга от по-отворените дечица. когато я вземаме от двора обаче, се изрежда половината група, за да й каже чао. другарките казват, че тя е по-тиха, не се вре в общите игри, но пък всички искали да си играят с нея. все още не е вкарала 'лоши' думи у дома, като не броим 'гъз', което може да мине като жаргонна, а не 'лоша' дума. и изобщо, наблюдавам някаква тенденция на притворство и (хищническо) търпеливо изчакване, докато постине своето си или се намести там, където иска. като добавим и светлата кожа и русовеещата коса, петра направо минава за послушно англече. веднъж я наблюдавах строена в пейката на урока по пеене. до нея седна по-голямо детенце, гаменче някакво, което не спря да се върти, да ръга с лакти, да се плези на по-малките, да гримасничи и да провокира с поведние и изречения от сорта ‘ти си малка и това не го можеш’, ‘аз пък ходя на училище, а ти си бебе’ и т.н.. таман се чудих как да спася моето си отроче, и то 'зе, че каза на дивачето 'ти си уЖА'сно' невъзпитана и изобщо не искам да стоя до теб.', после стана, фръцна се и отиде на противоположния край на пеката. тряаа' ви кажа, че искарено се възхитих на моето дете. Между другото, една само една възпитателка досега, при това заместваща титуляр, успя да прозре инатчето, пресметливостта, 'подмолността' и 'рязкостта ('в добрия смисъл на думата) на петра. ще става май хищник като баща си. което може би не е лошо в тоя свят. колкото по-малко лаеш и се фъчкаш, и си действаш по своя си план, толкова по-добре, нали? нищо, че пък е по-трудно за вкарване в семейни коловози. А и аз нали такова си го поисках – с характер –д а е трудно да го манипулират.
камен обаче е един добряк, който всеки подмята и мачка на площадката. дори по-малки от него дечица му перват по един шамар, сбутват го на пясъка или го скубят без никакво притеснение, а нашият момък само навлажнява очи, добива особено тъжен вид, идва при мен и пита 'защо, мамо, иванчо прави така мене?'. стефан се опитва да го научи да бие шамари и да се защитава, когато го нападат, обаче камбата никак не поема. като добавим и желанието му да облича роклите на сестра си, да и слага диадемите и изказването му 'нали после ще стана момиче като пипи' (т.е. по-натам във времето), то идея си нямам как ще го направим мъж. 

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 13:19 от маик

# 253
тити, хубава ваканция ви пожелавам! Ти ще правиш ли Великден на децата?

Подозирам, че едната майка може да чете, но не ми пука, защото говоря истината, а и тя си знае стоката, оплаква се и й е неудобно при постоянните сцени. Та това дете командва майка си, то казва какво да става и кога, държи й такъв тон, какъвто не бих си позволила никога на когото. Също съм виждала да удря майка си и подобни.. Съответно Юлиана се опита да ми приложи същите стойки, в речника й започнаха да присъстсват често "тъпо" и производни, също неколкократно установих, че тези деца са откровено глупавички и не знаят елементарни неща.. Постоянно лигавене, играеейки с тях, просто става друго дете, но не и моето и взех да се притеснявам да не стане трайно..
Другото дете пък освен, че също всичко е лигавене, викане, говори бебешки и Юлиана и на това се пробва, при положение, че тя самата никога не е говорила бебешки. Много още мога да пиша, първо търсих причината в нас някъде, присъствието на Влади, но се държим абсолютно внимателно и достатъчно време прекарваме с нея. Сега вече съм сигурна от къде е цялата история.. искаше ми се приятелчетата й да я дърпат напред, а не назад, да подражава, но на хубави неща.. явно съм се заблуждавала.. Но ще направим каквото можем вкъщи с много говорене..

Имахме и случка, пристига същото дете и с типичния гневен и ужасен тон, стойка Ф, започва да ми крещи защо съм казала на Юлиана, че била лоша, казах, че няма такова нещо. Юлиана в това време - "но, мамо, нали каза..". Замазах положението, после й обясних, че това, което й говоря си остава наша тайна и просто искам да й кажа кои неща не ми харесват в това дете и не желая и тя да ги прави, думата лошо не използвам.. Позицията ми е да не й забранявам, но да изказвам мнение, давам пример и с други деца от групата, които харесвам колко хубаво се държат и защо не играе с тях. В началото тя ми обясняваше, че докато е отсъствала са се сформирали групички и тя с никой конкретно не си играела и си мисля, че там й е било най-лесно да се вмъкне и така си е и останала..

Може да изглежда, че раздухвам много нещата.. Ясно е, че са деца, а не роботи и на най-възпитаното и примерното се случва да изтрещи, да се разлигави, но в случая ми идва в повечко.

маик, и аз с това се успокоявам, че няма да са вечни тези приятелства.. Лятото с чиста съвест няма да е сигурно три месеца на градина.. не мисля, че ще пропусне кой знае какво, аз се занимавам добре с нея, а контакти с деца все ще намерим.
А ще мисля и предучилищната вече, поради същата причина, така или иначе я караме с кола, така че близостта не е водеща вече, а по-важни неща..
Та започвам да проучвам училищата също..

Май ви бях питала, но не помня, какво ви е мнението за Италианския лицей в Горна Баня? Имаме познати там, които ни навиват, но определено не ми е сред фаворитите де.. Но ще се радвам на мнения за всякакви училища.
Въобще какви са ви предварителните дългосрочни планове в образователен аспект?

# 254
ние сме си решили - добро държавно училище за началните класове, което впрочем вече съм и избрала, а за по-големите класове, когато средата вече наистина яко влияе, ще видим първо как сме с парите и после що за стока е моето дете. може да се окаже, че пари има, но детето не е стока. не дай боже обратното - детето да е с потенциал, а ние да нямаме парите да го развием  Rolling Eyes
а колкото до близостта на дадено детско заведение до дома ни - тоя фактор никога не ми е влияел. кварталните ясли, градини и училища по моему са безобразни, така че дори не ги обмислям за вариант  Peace

Общи условия

Активация на акаунт