Въпрос за осигуровки на самоосигуряваща се

• 26 797
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,
аз също съм самоосигуряваща се и тъй като досега се осигурявах върху МРЗ, а планираме да си имаме детенце с приятеля ми, та от януари 2010 г. ще си сменя вида осигуряване за общо заболяване и майчинство и върху по-висока сума, но не ми е ясно през 12-те месеца преди раждане включват ли се болничните (ясно ми е че не се вкл. 45 дни преди раждане), т.е. по просто казано ако се осигурявам да речем 8 м., а пред останалите 4 м. си взема болничен, ще се зачита ли осигуряването, така че ако евентуално родя през февруари, март 2011 г. да мога да получавам майчинство върху по-високата осигуровка, а не върху 240 лв. Всъщност по-скоро ми се струва доста наивно и за съжаление няма да мога да си взема болничен в тази сиуация, но все пак ... ми е интерсно да разбера мнението на някой, който вече е минал по този път или поне е по-информиран от мен.

# 16
  • Пловдив
И аз много се надявам да се включи някой, който е наясно, как се изчисляват дните, през които сме били в болничен.

# 17
Момичета , самоосигурявам се и аз - болничните пради 45- дневния за бременност и раждане се водят поради общо заболяване. Изчисляват се както всички останали болнични , - 6 м. назад 80 % от средноаритметичното. Полученото е обезщетението ви. То влиза после при изчисляване на другия болничен  поради общо заболяване , който е 90 % от средноаритметичната сума 12 м. назад!!!Тоест за да излезете в болничен по време на бременноста трябва да сте се осигурявали поне 6 м. за общо заболяване , които се зачитат за стаж и после влизат при изчислението на болничен за раждане! !!

Всъщност въпроса с откриване на ПОДХОДЯЩИЯ консултант е най-трудния. Аз при предишната ми бременност се консултирах с един изключително "велик" счетоводител, който обслужва разни величия, самоосигуряващи се звезди от шоубизнеса и прочие, твой съгражданин е, Муцинка, та  в такъв хендек ме нахендри, че едва се измъкнах. Добре, че случайно споделих с моя позната, която силно се усъмни в правотата на съветите, които бях получила, после потърсих  и друго мнение, и друго ... и така. Пак бях вътре, но поне не с двата крака, както се казва.   
Сега  се страхувам да се доверя на консултант. Събирам мнения, чета наредби, консултирам се чрез заобиколки с методолози от НАП и НОИ ...

Аз практикува така- в НОИ има винаги дежурни ревизори които дават и консултации / безплатно/ . Та там е най сигурния източник!  bouquet

# 18

Вижте сега момичета какво пише по-долу в ал. 1 на чл. 49.    
А ИМЕННО - ПРЕПРАЩА КЪМ ЧЛ. 41, ал. 2-5 за начина на определяне на сумата, от която да се определи обезщетението.

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

А ЕТО ГО СЕГА И ЧЛ. 41 - ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ В АЛ. 3 - "се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение".
Демек - сега сте в болничен поради общо заболяване - после няма да се вземе предвид размера на обезщетението, което получавате, а на размера, на база на който сте получили това обезщетение - т.е. на ГОЛЯМАТА СУМА.

Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:

1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) не е било осигурено за общо заболяване и майчинство;

2. (отм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.);

3. е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж;

4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете;

5. (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.
(4) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за периода, от който се определят паричните обезщетения.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Начинът на изчисляване на обезщетението се урежда с акт на Министерския съвет.

# 19
  • Пловдив
Муцинка, ти си златна  Hug
Много, много ти благодаря   bouquet

# 20
страхотни сте мацки, мн мн благодаря и аз Kissing Heart, btw Муцунка, тези членове от къде са, от КСО?

# 21
Да, от КСО са.

# 22
# 23
 Моето мнение по въпроса е, според мен няма смисъл от тия осигуровки, аз направих следното имах едни хиляда лева и ги внесох в банката, след това изтеглих само лихвата за една година която пак не е малка 1846 лв.главницата си остава и така до другата година пак същото, пък и отделно си взимах майчински.Никога не можеш да прекараш държавата, бях ги изчислила в крайна сметка излеза така , че държавата ти плаща за една година с 20 лв. по малко.Парите, с които се осигуряваме за по голямо майченство - ние ги даваме на други по социално слаби майки

# 24
Poli Ro, много си далече от истината. Нещо математиката бая ти куца!

# 25
Poli, какви са тия лихви, коя е тази банка, която за 1 година за 1000 лв. ти дава 1845 лв., да не си внесла 10 000? нещо, нещоооо  newsm12  иначе си права, че от държавата по-силен няма, но в случая ние не се опитваме да прекараме държавата, просто си планираме нещата

# 26
  • Пловдив
Poli_Ro ,май си дала парите си в пирамида.Банките нямат такива лихви.

Има смисъл от осигуряването,но трябва да е с размах т.н на по-голяма сума

# 27
avia разбра ли нещо по въпроса с промяната на осигурителния доход, дали е възможно? Обадих се в НАП и питах, оттам ми отговориха че може съответно ще ми бъде съставен акт за нарушение но от НОИ няма да вземат в предвид корекцията на осигурителния доход и ще си изплащат обезщетенията за майчинство по старите осигуровки. Ако разбереш нещо ново и различно от това пиши, че и аз живо се интересувам.

# 28
  • Пловдив
Креми, направих консултация с методолог от НАП, дали ако внеса осигуровки за стар период върху 2000лв., това ще се вземе предвид от НОИ. Тя ми каза, че със сигурност ще се вземат предвид именно данните от персонален регистър. Само ме предупреди да съм изрядна с лихвите, защото в противен случай няма да ми заверят осигурителния стаж. Много се надявам тя да е права   Peace
Пуснах за всеки месец с отделно платежно сумите за ЗОВ, ДОО и ДЗПО. А лихвите ги пуснах с общи платежни - едно за всички лихви за всички месеци за ДОО, едно  - за ЗОВ, и едно за - ДЗПО.
Пуснала съм си болничен и другият месец като получа обезщетението ще знам със сигурност каква база ползват от НОИ.

# 29
Авиа, но ти сигурно си се осигурявала върху база от 2000лв и просто се колебаеше дали да си внасяш осигуровките върху тази база или малко да ги забавиш, докато при мен положението е такова че аз исках да променя заявения осигурителен доход като се върна назад с месеците и след това да довнеса осигуровките върху по-високия доход за тези месеци, но пък аз вече си подадох и първия болничен за бременност и раждане и от НОИ ми казаха дори и да направя корекция на осигурителния доход, за което съответно ще ми съставят акт за нарушение от НАП те вече са направили изчисленията ми за болничния върху досегашната ми база за осигуровки, така че май съм безнадежден случай. Ако имаш телефон на някой методолог моля те прати ми го на лични, за да попитам още 1 път.

Общи условия

Активация на акаунт