Въпрос за осигуровки на самоосигуряваща се

• 26 797
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
Защо си мисля че ще ти признаят високите осигуровки само ако са внесени в срок до 10 число на следващия месец иначе 260 за 2009 г и 420 за 2010 г отнася се за самоосигуряващ

# 31
Zdraveite,
iskam da vi zadam nqkolko vaprosa svarzani s polu4avaneto na mai4instvo:
1.Na kakva suma trqbva da se osigurqvam za da moga da vzema maksimalniqt prag za mai4instvo?
2.Kakvo e neobhodimo za da si otkriq firma na moe ime i po tozi na4in da se osigurqvam za mai4instvo?

Predvaritelno vi blagodarq.

# 32
  • Пловдив
jori68, моля, пиши защо мислиш така?
vesislava1982, максималният осигурителен праг и тази година е 2000.
В нета има много информация за регистрацията на ЕТ и ООД - предполагам, че едва ли имаш предвид друго. Можеш да намериш бланки и информация за самата процедура по запазване на име и подаването на документи.

# 33
Дами... пействам питането си в една друга тема, но до колкото виждам яко съм се прецакала Sad
Хич не ми се чете КСО, а така и не попаднах на счетоводителка, която да е наясно...
Според едни мога да внеса със задна дата за миналата година, според други не! Вече направо ще полудея! По-лошото е, че умишлено тази година не внесох авансовите Sad и... не съм подавала Д1... т.е. даже на 650 лв. реално не съм се осигурявала - ама така кредитирам на доверие без да проверя...

Ето и предното ми питане, в другата тема:
Дами, здравейте!
Ситуацията при мен е такава, че бременността ми трябва да е много планирана.
Работя свободна професия. До сега се осигурявам на 650 лв. Умишлено миналата година не съм внасяла авансово, за да мога да внеса със задна дата. Знам, че от тази година със задна дата е невъзможно. За това сега от януари внесох на 1500 лв. необходимите осигуровки.
Консултирах се със счетоводителката на фирмата, но тя не беше хич убедителна, просто със само осигуряващи не се е занимавала. И ми е малко свито... внесе ми осигуровките за януари по кодовете на само осигуряващ. Предполагам така е правилно, обаче...
Интересува ме следното, ако забременея сега (какъвто е плана Smile))) как ще се изчисляват първо болничните?! Идеята ми е ако съм бременна, преди изравнителната декларация да си внеса осигуровките за колкото месеца е необходимо назад, така че ако изляза в болничен да вземам високо обезщетение...
Отделно от това, как се изчислява болничния - т.е. за колко месеца назад?
И на 1500 лв. колко майчински ще вземам, тъй като реално за периода на болничния дохода ми няма да е 1500 а по-нисък, как въобще се изчислява?

# 34
avia, бях го чела някъде по счетоводните форуми

# 35
Dobre Ako si otvorq edno ET na moe ime samo da se osigurqvam za mai4instvoto,bez da izvar6vam nqkakva deistnost moje li taka ili ne?
Molq nqkoi da mi porazqsni malko prozedurite ako moje.
I posle koga moga da zakriq tova ET i kakvi razhodi osven za osigurovkite ste imam po tova ET?

# 36
vesislava1982, Когато си в майчинство или отпуск до 410 дни, нямаш право да разписваш платежни, декларации и др трябва да имаш назначен прокурист поне така го изтълкува една ревизорка от НОИ.

# 37
  • Пловдив
прокурист се назначава след като изтекат 410 те дни обезщетение за бременност и раждане

# 38
А кой разписва от 135 до 410 ден
Какво според вас трябва да направи самоосигуряваща се ЕТ в момента в болнични до 135 дни може ли да прехвърли майчинството на съпруга си който работи в същата фирма и кога след навършване  6 м на детето или може и по рано.

# 39
  • Пловдив
на бащата може да се прехвърли след 6 я месец на бебето,не по-рано

от 45 дневния до 410 я ден не е нужно да се наема прокурист.приема се като период на стандартен болничен и не се прави нищо.майката разписва.вече ако ще ползва отпуск за отглеждане на дете /от 410 я ден до 2 г/,наема прокурист.

# 40
Елфита Благодаря ти за отговора и аз така разсъждавам,но нашата ревизорка от НОИ беше категорична , че ако има и един  подпис на документ от майката след 135 ден ще връща парите.

# 41
  • Пловдив
jori68 ,абсолютно е сигурно,че до 410 я ден не трябва прокурист

# 42
  • Пловдив
jori68, и аз съм чела само по форумите, но никой не успя да ми посочи правно основание за това твърдение - все някъде трябва да е уредено. Инспиктори от НАП са категорични, че ще се вземе предвид информацията от персонален регистър - т.е. осигуровки на база 2000 лв. От касата, на която съм член ми обясниха, че болничният ми от средата на януари следва да бъде представен в НОИ чак третото десетдневие на февруари. Логиката е, че всички болнични, издадени след 10 януари, се представят между 20 - 28 число на ФЕВРУАРИ. Така ли е това и защо? Ако го представят тогава - след 20 февруари , кога най-рано ще имам инфо за размера на обезщетението? С ПИК по-рано ли ще получа информация?

# 43
Авия, помни какво ти писах и за съжаление съм 99% сигурна, че съм права.
А на останалите момичета, по-добре да четете законите, отколкото да питате този или онзи.

# 44
  • Пловдив
Ето още малко по темата, в случай, че има още момичета в тази ситуация Peace

http://www.odit.info/?s=6&i=204078&f=3

Общи условия

Активация на акаунт