Машина за хляб-23 част

• 52 080
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте! И аз от днес съм във вашите редици  Hug имам си и аз машинка за хляб, изпробвах я веднага, е без везна, но благодарение на готварските мерки които намерих тук из вашите теми се получи отлично хлебче.  Е чаках го да се опече 4 часа (програмата е за 3ч и половина)   ooooh! ама аз съм си виновна очаквах че ще му стане тъмна коричката след като съм го сложила на 3-тата й степен ама добре че накрая изгубих търпение и го извадих и какво да видя - той отдавна е готов  Blush Вече прегледах темата с рецептите и още утре ще тествам и някой от кексовете ви.
А за брашното аз си взех на София Мел тип 500, но гледам че в книжката пише тип 55 ?! може би значи по-фино брашно ли?

# 346
И аз с един въпрос - на какво се дължи събирането на тестото когато се разточва?

# 347
  • София

...
 А относно разточването, малка фантазия е с това нишесте, става за секунди супер тънка кора.

Сподели моля те рецептата с нишесте.
ето я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229455

# 348
И аз с един въпрос - на какво се дължи събирането на тестото когато се разточва?
Ако точиш тестото с точилка и ти се събира,трябва да изчакаш да се отпусне (става меко като кадифе,и горе-долу със стайна темп.)Аз съм помощник пицар и от опит го казвам,защото са ме боляли ръцете от такива теста  chef Rolling Eyes

# 349
Добро утро!
В рецептите тук  намерих страхотни хлябове, особено ме впечатлиха рецептите на Ердинч
Моля тези които знаят да ми обяснят какво значат тези абривиатури.
1 Tsp  ....................................................морска сол / сол.
1 TSP ....................................................мая
1 TSP..................................................... Челебитка посевна (черен кимион)
не ми е ясно маркираното в червено и това също

продукти за добавка след звуковия сигнал:
2 TBSP ..................................................Шоколадови капки.
2 TBSP ..................................................сухо грозде.
1 TBSP ..................................................орехи
 Praynig

# 350
Ако точиш тестото с точилка и ти се събира,трябва да изчакаш да се отпусне (става меко като кадифе,и горе-долу със стайна темп.)Аз съм помощник пицар и от опит го казвам,защото са ме боляли ръцете от такива теста  chef Rolling Eyes
Мерси много Hug Вчера правих едни курабийки и ми се посъбираше тестото.

г-жа Стихийно бедствие Tsp - tea spoon TBsp- table spoon или чаена и супена лъжица.

# 351
max-mama може ли все пак ориентировъчно да кажеш колко горе долу брашно да сложа в машината за питата с киселото мляко. То аз ако  трябва ще добавя де, ама все пак горе долу. Или май доста момичета я правиха вече тая пита те ако са си засекли нещо.  Praynig

# 352
  • Разград
max-mama може ли все пак ориентировъчно да кажеш колко горе долу брашно да сложа в машината за питата с киселото мляко. То аз ако  трябва ще добавя де, ама все пак горе долу. Или май доста момичета я правиха вече тая пита те ако са си засекли нещо.  Praynig

Сложи 500 гр и добавяй после.Отдавна не меря брашното,но си мисля,че е около 600-700 гр,но това ориентировачно.И да се похвалиш после.

# 353
Е, за последен път правих опит за козунак Sick Активирах си маята, омесих два пъти в машинката, бухна (можи би не изчаках от страх да не превтаса), оформих, метнах във фурната , леко затоплена, чаках, чаках...и включих на 50гр, после взех да увеличавам температурата и...се получи нещо по-скоро за убийство, отколкото за пряка консумация Embarassed Така ме е яд, само си загубих времето , продуктите изхабих, а така ми се щеше да сътворя пухкав ароматен козунак ooooh! Май е време да се спра с тестата, защото сме минали в горна категория, но това може да стене само ако не влизам в темата Crossing Arms
Страхотни неща показвате ,момичета и момчета, а аз се чувствам още по-некадърна!
Хайде, хубав ден на всички!

# 354
Дядо Коледа и на мен донесе машинка за хляб, която от Коледа насам не спирам да експлоатирам. Да споделя опита си с вас, може на някого да е от полза.
Вчера правих маслено тесто(с кубчета студено! масло) в машинката на програмата за тесто. Пуснах я два пъти само на месене = 20 мин. Бяха се получили трохи. Пуснах я още веднъж по същия начин - резултатът беше чудесна топка готово маслено тесто! Ето го и сладкишът: http://media.snimka.bg/5245/016744606.jpg, и тук: http://media.snimka.bg/5245/016744650.jpg

# 355
petu6ka63 , не че е успокоение, но всички имаме провали в кухнята. Wink Мисля, че с печенето си го объркала, това чакане във фурната, че включване на 50 град., после увеличаване на температурата.....не знам, мисля, че трябва да се пече в загрята фурна, в моята пека на 150-160, в други чета на 180 град. пак пробвай, ще се получи, не е толкова сложно.   bouquet

# 356
Ягодке, честито  bouquet! Чудесно изглежда сладкишчето Peace.

Петушке, не се отчайвай Hug. По коя рецепта прави козунак? Казваш, че е била затоплена фурната, пък после си включила на 50 градуса. А е трябвало да довтасаш на 50 градуса, и чаааак после вече да увеличиш Т за печене. Сигурна съм, че пак ще опиташ. Това е краста Laughing.

labrex ме изпревари Laughing.

# 357
Полина, благодаря ти!  bouquet
Петушке, аз бих пробвала втасването на топло, на стайна температура(моето парно е широко, слагам тавата направо върху него) и после бих пекла в  предварително загрята фурна, аз пека на 180гр. Успех! Peace

Когато ми се събира тестото, просто поръсвам плота и тестото с малко брашно и после разточвам. Peace Може би наистина трябва да се остави да се отпусне.

# 358
  • София
Е, за последен път правих опит за козунак Sick Активирах си маята, омесих два пъти в машинката, бухна (можи би не изчаках от страх да не превтаса), оформих, метнах във фурната , леко затоплена, чаках, чаках...и включих на 50гр, ...

Петя ти да не мислиш, че и ние не сме изхвърляли теста или пък готови продукти, които за нищо не стават. То аз да не казвам колко неща са отишли ей така.

Затова никакво предаване душа ами давай заедно ще го направим сполучливо. Виж сега какво съм ти подчертал в цитата ими кажи какво и кога всъщност си чакала. Ако говориш за второто втасване след оформяне, то козунака се поставя във вече загрята фурна (на 50 - 70оС).

Козунака е тежко тесто и то втасва по-бавно от другото дето е за погача например. И като видим във фурната, че вече е достигнало почти до удвояване на обема, включваме веднага на високата температура за печене, а не постепенно защото това ще доведе до превтасване и ще ядем я тухла я и аз не знам какво.

Затова на времето бабите са втасвали козунаците отделно в топла стая и като станат готови ги слагат направо в горещата фурна.

Тази година Възкресение Христово е на 04. Април и нищо чудно някъде в средата на март да подновим темата за казунаците, та може да е още рано ама да напиша моите правила:

1. Всички прадукти трябва да са на стайна температура.
2. Кузунак се меси в топла стая (значи при нас машинката трябва да е затоплена, ако няма такава функция за предварително затопляне тогава включваме програма ПЕЧЕНЕ за няколко минути). Бабите навремето са искали пълна тишина в стаите които са меселили. Защо ли ? За да не се изплаши тестото ? Ами не разбира се, защото козунак (а и всеки хляб) се меси само и единствено когато си спокоен. Малко да се изнервиш и тестото "прихваща" и после нищо не излиза. Кажете колко пъти сте констатирали, че когато ви е припряно нищо не става.
3. Козунака се меси продължително. Ако имате възможност добавяйте мазнината предвидена по рецепта по време на второто замесване. За да е силно тестото добавете витамин С или лимонов сок.
4. Козунак се втасва (и двата пъти) до удвояване на обема. По продължителното втасване сигурно е възможно, но пък и превтасването е напълно вероятно.
5. След второто втасване веднага се слага в нагорещена фурна и се пече.

Сигурно има и други важни правила, но според мен тези са най важните. Ако си сетя когато дойде темата за казунаците ще публикувам там в темата и основните пропорции, защото например ако захарта е повече от необходимото, тестото може да стане на лепило и да не втаса въобще (не защото маята не обича захар, а защото и е трудно да дигне тежкото и лепкаво тесто).

Тестото се събира (или е жилаво) тогава когато не е си е "починало" необходимото време. По принцип теста, които са за разточване би трябвало да престоят малко за да се отпуснат.

# 359
  • София
Петушка, на радиатора може само, ако ти е на слабо включен. По-високата температура пресича маята. Във фурната също така, около 50 гр в зависимост каква ти е фурната и следиш обема. Малко преди да стане двойно, увеличаваш на градусите за печене. Peace

Общи условия

Активация на акаунт