Пита по случай раждане- какво аз трябва да даря или почерпя?

• 2 778
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,
не съм сигурна, че темата е за тук, моля модераторите да я преместят ако преценят за нужно и да ме извинят за неудобството. Praynig

Съседката по случай раждането на сина ми е направила пита увита в много красива кърпа и завързана със син конец. Донесе я да ни почерпи, заедно с подарък за бебето и сладко в една  купичка.

Много мил жест от нейна страна ! Наистина не очаквах и ми стана много драго. Сега се чудя какво аз следва да й даря или напълня съдовете, в които е сладкото и питата, за да и ги върна.
Ако знаете какъв е ритуалът моля посъветвайте ме.

Благодаря!  bouquet

# 1
  • Ню Йорк
За първи път чувам за такъв ритуал  newsm78 Това в коя част на България е?

# 2
Ами в София сме. Може жената просто така да си е наумила, знам ли? За пръв път ми се случва и аз не знам как е редно да постъпя. Иска ми се нещо и аз да я почерпя (мислех да го направя за 40 дни на бебето).

Последна редакция: нд, 03 яну 2010, 15:13 от funny

# 3
Никога не съм чувала за този ритуал.

# 4
Иска ми се нещо и аз да я почерпя (мислех да го направя за 40 дни на бебето).

Аз така бих направила, бих я поканила на погачата Peace

# 5
funny, в някои крайща на България този обичай се нарича турта. Всяка жена може да дойде в дома на бебето /стига да не е в цикъл, за да не се изрине новороденото/, носи си прясна сладка пита и дар за малкото. Този ритуал замества погачата.

Това е от лекциите ми, да не ме нахокате сега. Grinning

# 6
Не мисля, че това е ритуал, жената просто е решила да ви поздрави и изненада приятно. Аз бих я поканила на погачата и бих върнала съдовете пълни.

# 7
  • до една звездичка
Не ще да е ритуал това...  Thinking Просто женицата е мила. С какъвто и жест да и отвърнеш, все ще е добре. Peace Като начало можеш да е поканиш на твоята пита по случай 40 дни на детенцето.

# 8
Питата, която е донесла съседката, се меси при раждането на детето и с нея се черпят орисниците му, нарича се Богородична пита.
Това не е просто мил жест, а обичай в някои крайща на България.

# 9
  • до една звездичка
Питата, която е донесла съседката, се меси при раждането на детето и с нея се черпят орисниците му, нарича се Богородична пита.
Това не е просто мил жест, а обичай в някои крайща на България.

Е да, ама се меси от майката. Не е ли тъй?

# 10
Не, не се меси от майката, а от жена, на която децата и родителите са живи. Меси се по традиция в друга къща и се носи в дома на родилката след като завърши раждането.
Писах вече за т.нар. турта- жени идват и носят обреден хляб, наречен за бебето.

Ето линк:
http://www.infotourism.net/story.php?storyid=955&name=Novoro … +Ritual+za+kysmet

# 11
По нашия край няма такъв ритуал или поне аз не знам да има Whistling

# 12
  • до една звездичка
И аз не го знаех, признавам.
За тази питка, която се меси от жена, на която и двамата родители са живи знам, че се прави по повод 40-те дни. Rolling Eyes

Винаги има какво ново да научи човек.

# 13
аз съм чувала за подобно нещо, но не съм чувала да трябва да върнеш жеста или как.
защо не пробваш с нещо стандартно? бонбони, сладки и т.н.?

# 14
Не мисля, че това е ритуал, жената просто е решила да ви поздрави и изненада приятно. Аз бих я поканила на погачата и бих върнала съдовете пълни.
А с какво да ги напълня? Жената е към 65г. и направо се чудя много  - не върви да ги напълня с шоколад Blush. Имате ли идеи?

Общи условия

Активация на акаунт