Осиновяването - последен влак или радостен изход

• 62 491
  • 554
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Аз не влизам във форум, където пишат осиновители, за да им обяснявам, какво е моето дете - дете точно от човека срещу мен. На мен лично от това обяснение не ми става болно, но тук четат много кандидат-осиновители, които още не са превъзмогнали болката от стерилитета... мисля, че самото изказване е гадно, но това е мое лично мнение  Peace

ПП И аз се върнах назад - май исказването на Уилма не е било прието с аплодисменти, или бъркам  newsm78

# 391
Тези теми: стерилитет, осиновяване... са достатъчно чувствителни сами по себе си, така че се съмнявам някой да търси аплодисменти точно по тях. И най-добронамерените постове могат да бъдат разтълкувани повратно. Случва се всеки ден. Не се обиждам, ако някой ми се разсърди, защото не съм се изразила достатъчно добре. Извинявам се, дори да няма за какво - просто защото не съм си подбрала думите.
Но пък и някой да довтаса и след една година да обърне темата в някаква собствена си посока, търсейки под вола теле, мно'о не ме кефи Simple Smile
И да, имам против някой да ражда 10-20 деца и да ги оставя в мизерията на домовете. И да, за мен такива са утайка. А ако някой по някаква причина се идентифицира с тях, то тогава той има сериозен проблем. И то не само един.

# 392
  • Най-сетне у дома
Уилма, разбрах те. И двете сме тъпкани с предразсъдъци.
Ти не харесваш групи хора, които никога не са имали шанс да бъдат други, смачкани от собствената си култура и липса на избор, формирани от бебета в мизерия и нищета, хора, които просто не са имали възможност да разберат, че може и по друг начин (роми например - или цигани). Аз пък не харесвам хора, които имат нужда да обиждат други, за да изтъкнат предполагаемото си морално си превъзходство, да преработят някаква емоция, за да се почувстват прави.

Само искам да ти припомня, че част от пишещите тук са осиновители на деца с ромски произход и да се генерализра точно тук за ромския етнос е страшно неуместно. Изоставянето е култура, която се предава - ако си бил изоставен и не си имал шанс да бъдеш осиновен в друга култура, вероятността и ти да го направиш не е малък. Попаднали в друга култура, децата от ромски произход усвояват нашите начини и ценности.  

С
терилитетът и осиновяването са деликатни теми, да, каквито са и темите за драмата на малцинствата - етнически, сексуални, "срамни" заболявания като СПИН. Деликатните теми изискват деликатен подход във всеки един момент, равнопоставен. Без обиди. Ако сочиш с пръст, просто ще трябва дапонесеш, че и ти ще бъдеш посочена.

А темите в този форум претрпяват обрати непрекъснато. Фактът, че съм се върнала две страници по-назад от края и съм коментирала обиден пост в тема, в която уж трябва да има взаимно разбиране и толерантност към чуждия избор, не е чуден. Смятам обаче, че натупахме доста спам, затова ще спра дотук. Желая успех на всички, в различните ни избори.   Hug

Последна редакция: чт, 14 окт 2010, 13:01 от Saule

# 393
Аз пък не мога да резбера, какво обидно за един осиновител има в това, че една жена казва, че има едно дете и друго е на път...
Какво обидно има в това, страничен наблюдател на определена тема да си каже мнението ...

Да не ставаме фанатици и ние а?

Признавам, имала съм периоди на свръх чувствителност на определени теми, дано да съм ги приключила... Обещала съм си да не си слагам повече на сърце мислите на "Ленчето от форума"
Ами да, има хора, които смятат изоставените деца за второ качество деца - голям праз, с късане на нервите нищо няма да променя

Saule не мога да разбера какво имаш предвид, че изоставянето на деца е характерно за ромския етнос като цяло ли? Откъде го прочете това ...

А че културните навици се унаследяват - сори, ама това чел човек не може да го твърди ...

Последна редакция: чт, 14 окт 2010, 13:08 от Fussii

# 394
  • София
А че културните навици се унаследяват - сори, ама това чел човек не може да го твърди ...
Мисля, че тя има предвид, че не се унаследяват, а възпитават, но тя ще си каже най-добре  newsm78

А ти като не се нервиш, що наричаш хората "Ленчето от форума"  Mr. Green. И аз не се нервя, ама на тая тема хич не й беше тук мястото, здраве да е  Peace

# 395
Аз съм споменала етнос???????????????
Честно, губя търпение. За хора, неусвоили елементарни думички, но със склонност към анализи и употреба на сложни понятия като "компенсаторно", в частност за Saule, накратко:
АЗ считам за по-достойни хората, отгледали едно дете (родено, осиновено, приемно, роднинско, съседско), отколкото тези, дали 15 за осиновяване или изучили на проституция/джебчийство, или неглижиращи ги по някакъв начин, или малтретиращи ги, "защото аз съм те създал, животът ти ми принадлежи". Без оглед на етнос, образование, кариера, пол, възраст или репродуктивни способности.
Ако НЯКОЙ се напъва да докаже обратното, и то точно в осиновителския подфорум, аз ЛИЧНО ще се обърна към модератор.

# 396
  • Вън от пространство и време
Аз отглеждам едно родено от мен дете и едно е на път. Между двете ми премахнаха едната тръба и вече се консултирах с репродуктивен специалист за АРТ възможности. Щях да мина през всичко, което човешкото тяло може да издържи, за да имам дете точно от и с този човек. Ако пък бях с необратима форма на стерилитет от самото начало, нямаше да осиновя. Щях да продължа да се посвещавам с цялата си енергия и време, които вече нямам, на каузите си. Светът е доста ужасно място и винаги има за какво да се работи.

Това някакъв упрек към нас, "слабите хора", които сме избрали пътя да не издевателстваме докрай върху тялото и психиката си, а да станем родители на деца, които са изгубили своите биологични родители ли е, не разбирам? Или срещу осиновяването въобще?

Много нелепо и ненужно изказване точно тук, в подфорума за осиновители.

# 397

Това някакъв упрек към нас, "слабите хора", които сме избрали пътя да не издевателстваме докрай върху тялото и психиката си, а да станем родители на деца, които са изгубили своите биологични родители ли е, не разбирам? Или срещу осиновяването въобще?

Много нелепо и ненужно изказване точно тук, в подфорума за осиновители.
Вие сте герои. Много по-човешко е да осиновиш дете, не само заради репродуктивните си проблеми, били те малки или големи. За да осиновиш дете се иска голямо сърце, а да имаш собствено и да осиновиш се иска и блага душа.
Аз съм осиновена, живот и здраве скоро ще имам свое дете, чета ви, защото ми е интересно какви хора осиновяват деца. Майка ми и баща ми преди мен имат 2 деца- момчета родени, техни биологични, но са искали 3то детенце, момиче и така съм се появила аз.  
Съжалявам хората, които осиновяват деца за да се успокоят, а след това като имат свои ги делят, съжалявам хората, които слагат на пиадестал биологичните си нужди и смятат, че най-достойното нещо  на този свят е някой да наследи гените ти, каквато и да е цената. Лошо няма човек да се бори, но на каква цена?  Едно дете винаги е любов, било то  създадено от вас или не,  то е такова, каквото вие го възпитате.

# 398
  • София
Чин,  желая ти лека бременност Hug

# 399
В този шарен доскоро,но и сив в последно време свят,в който живеем,най-лесното е да спорим.Но защо?
Разбирам,че всеки си има мнение.И иска да докаже нещо....На кой ли?
Нека поне в този подфорум не е грозно.Толкова се радвам на всяко осиновено дете.Майките,които са имали щастието да се сдобият с него/детето/ си знаят какво са минали преди това.Та те не са по-малко майки.Напротив-ГЕРОИНИ са.
А и да си кажа мнението/не че някой го иска /-всички момичета//които имат тяхно родно дете и осиновят-за мен те са благородни жени.Бих искала да познавам такава жена.И да ми е приятелка, Вярвам,че животът ще им върви само към по- добро.сигурна съм!!!!
Всички осиновителки //майки// са  красиви-и по душа,и по външност.Борбени,иска се сила на духа,и много,ама много доброта, за да минеш границата от,,, ЩЕ осиновя-Осиновявам!!,,,
Бих искала и аз.Искам.
Ама не ми стиска.Засега.

Да са ви живи и здрави децата и да ви радват
И вие да сте живи и здрави и да радвате тях.  bouquet Simple Smile

# 400
 Shocked Изпаднах в тиха потрес от изписаното по горе  Sick
Всяка жена е майка, стерилна или не, то е заложено в нея! Изборът дали ще ражда, гледа, осиновява или ще пасе гъски по полето си е лично решение на всяка една и ако е решила последното не  е нужно да го афишира във форум с майчета-осиновителки.
Всяко дете е бял лист хартия и всеки родител ще се опита да напише върху него най-хубавата история, е, тя не винаги изглежда с първоночалния замисъл, но обратното би било прекалено предскказуемо и скучно!

# 401

Shocked
Всяка жена е майка, стерилна или не, то е заложено в нея!
Не мога да приема, че всяка жена е майка, само защото нещо е заложено в нея.  Има жени, които раждат, и такива , които не раждат. Има жени, които отглеждат деца и са майки /без значение чии са децата/, и такива, които никога не стават майки.
По твоята логика всички мъже са бащи, само, защото им е заложено.
Но съм съгласна с теб, че изборът каква да бъде е нейн, включително и да е майка.

# 402
Взех да си задавам въпроси бих ли могла да осиновя дете, като нямам засега успех в забременяването. Влязах в темата, прочетох първата и втората страница и  Shocked . Някаква жена, Матакосмата е ника, е изписала такива злобни работи, че просто ме отказа от идеята. Трудно ми е да коментирам, не спах тази нощ, тъкмо ми се получи отрицателнен резултат на теста с чертичките, но все пак...
В България осиновяването, по разкази на познати хора, изобщо не е лесно. Точно такова ходене по мъките, като това в болницата. Плюс това в болницата ме разбират и уважават. В домовете за соц грижи по принцип работят ниско платени хора, с чиято култура и ограмотяване никой не се е ангажирал. В болницата, където ходя, личи ясно подбор и възпитание на целия персонал от първия до последния човек. Вероятно при осиновяване пари пак се плащат, за да се "придвижи въпроса", но под масата, без регламент и без гаранции. Не бих се изказала така уверено, че българите чакат последния влак, за да осиновят. В България по принцип да се ражда е героизъм, саможертва. Лошо по принцип е отношението към жената, към майката, към детето. Няма пари. Няма милост.  Обикновен човек с 500 лева заплата не би трябвало да може да изгледа себе си, камо ли детето си. Половинки щат или помощи за отглеждане на дете, които са достатъчни за отглеждане на дете няма. Аз за себе си знам, че ако родя, ще намеря начин. Но ако тръгна да осиновявам, плаши ме бездушието на държавата. Плаши ме липсата на регламент. Плаши ме липсата на финанси. Един опит е нещо ограничено във времето. Събирам парите, плащам, чакам резултат, ако нямам повече пари, довиждане. И без деца се живее. Да взема обаче да осиновя дете и после да се окаже, че не го обичам, не го харесвам, нямам пари да го отгледам - абе не си допадаме просто, какво ще го върна обратно ли? Регламентът за Германия наистина изглежда строг, но там 3 до 9 опита ин витро ги плаща държавата. И предполагам броя на семействата, стигнали до осиновяване след неуспешни опити, намалява.
Струва ми се, че много се говори напоследък за това откъде да спестим, да отрежем разходи и на някакви "специалисти" им се зловиди естественото желание на човека да види своето продължение в света и това са хора подобни на онези, които плюят осиновяването, защото някаква жена е "нацвъкала"деца. П

# 403
Свалям шапка на онези, които осиновяват. Животът е пъстър, всички хора трябва да получат шанс. Продължавам да мисля обаче, че процедурите по осиновяване у нас са възспиращ фактор за това. Смятам, че семействата, осиновили деца, са се преборили за това с всички средства и не им е било по-лесно, отколкото ми е на мен сега.

# 404
Да взема обаче да осиновя дете и после да се окаже, че не го обичам, не го харесвам, нямам пари да го отгледам - абе не си допадаме просто, какво ще го върна обратно ли?
ами ако детето е родено от теб и не си допадате просто,би ли го върнала и на кого? Thinking

Последна редакция: нд, 21 ное 2010, 17:20 от kristti

Общи условия

Активация на акаунт