Какви езици бихте желали децата Ви да учат!?

• 4 486
  • 34
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте,

Дали сте облисляли,какви езици бихте желали децата Ви да учат!? 

Може ли тези, които имате вече опит с езиковото обучение на деца в ранна възраст да споделят впечатленията си.

Много се чудя колко рано е добре едно дете да започне обучението си с друг освен майчиния си език и като се има предвид, че английския език наистина е неоходимо да се владее на добро ниво  предвид това че много от входните кандидатстудентски тестове включват SAT.... кога е добре да се планира изучаването му и с колко други езици.... и кои да са те  ooooh!

# 1
  • най-шареното място
Има теми по въпроса няколко.
Понеже ги има може да не намериш много отговори тук, макар, че като се замисля точно тази може да е добре структурирана...

Когато детето може да има достъп до адекватно обучение. Може и от годинка, ако в дома или другаде може да с епотопи в такава среда. Иначе уроци аз лично смятам че са нормални след започването на писане. И ако ще учи френски или немски е логично /за мен/ те да са преди английския, който е най-лесни от трите и производен. Най-тежкия език може да е в гимназията.

За броя - поне два и ако е възможно от различни групи. Английския е задължителен за компютърна грамотност и комуникация като цяло, но само англисйки си е да не знаеш езици на практика.

# 2
Английски задължително! Може да се започне втори-трети клас например. Втори западен език - по-нататък. Просто в момента трябва да се знаят два езика, такова е положението сега, а и за в бъдеще. Английски и немски е много добре. Също френски, испански. По-малко такива езици, които се говорят само в една държава - например гръцки /въпреки че дъщеря ми няма нищо против да го учи догодина/. В половин Европа се говори немски, а английски навсякъде.

# 3
  Моят син ,покрай клиповете на гормитите,се запали по италиянския,но никъде в София не открих курсове за 6-годишни деца.

# 4
Занимавам децата с песнички и английски книжки почти от раждането. Няма начална възраст. Но не говоря изцяло на английски, нека знаят кой е майчиният език.

# 5
  • Sofia
И за двамата си синове съм планирала да започнат с немски език, който е по-труден. Английският го следва неминуемо. Макар, че големия ми син за неговата възраст има завидни познания и по английски без да го е изучавал - само от компютър и филмите, които гледа без превод.
В пети клас ще започнат да изучават и руски език, на който изключително държа.
Френският е моя слабост, бих била щастлива ако проявят интерес.

# 6
  • София
 Смятам, че английски е добре да започне възможно най-рано. Идеята е, до 4-5 клас, когато ще се интересува от песни, филми и т.н. , да има някаква основа, върху която да гради(при добро желание Rolling Eyes). До 8-9 клас да има прилично ниво на езика.
  В училище-по-добре руски, отколкото да си губи времето пак с английски. Не, че ще го научи, но поне ще може да го чува.
  В гимназията-немски, френски, испански-за където му стигнат силите.  Wink

И после може сам да си избира какъв език да учи. Така де, няма да му се меся на детето, я!  Sunglasses

Офф, забравих да пиша, но се подразбира, надявам се: Български-отлично ниво, писмено и говоримо.

# 7
  • най-шареното място
Аз съм твърдо против руския. Причината е, че не го ползвам по никакъв повод. Чета, разбирам, даже ако се наложи ще говоря. Но няма къде и за какво да ми притрябва. Съото наблюдавам и с възпитаници на руски училища. Ако не искаш да четеш руска литература в оригинал.. няма за какво.

# 8
  • Sofia
Аз съм твърдо против руския. Причината е, че не го ползвам по никакъв повод. Чета, разбирам, даже ако се наложи ще говоря. Но няма къде и за какво да ми притрябва. Съото наблюдавам и с възпитаници на руски училища. Ако не искаш да четеш руска литература в оригинал.. няма за какво.

ето това е и моето усещане, като не зная дали съм права да мисля така !?

А защото смятам, че руския е труден език за изучаване с всичките му там падежи.
Дали цялото това време и усилия да не се влогат в друг език от съвсем различна езикова група.
Така например съм забелязала, че говорещите италиански доста добре разбират испански и затова си мисля, че ако детето научи един от трите: испански, френски или италиански ще има основата и за трите езика. освен това му трябва един английски, но много добър. От немския също мисля да се откажем, защото наблюденията ми са че всички немско говорящи по правило /дори по-старите поколения/ ползват задължително английски и там езикова бариера не същества ползваш ли английски. Виж с франсета, италианци и испанците е различно.... и трудно да се разбереш освен на родния им език.

Ако този ред на мисли е правилен /в което не съм сигурна/ се чудя с какъв език да започнем във втори или трети клас и английския кога да учим !?

# 9
  • най-шареното място
С романския според мен. И той да не е италиански, че е лесен.
Англисйкия е мнго лесен език и за 2-3 години се овладява на повече от добро ниво.
Знам, че има противници на идеята, че е лесен, но никой от другите популярни езици не позволява да кажеш: Аз обича червен ябълки и дава на моя сестра зелен круша:)

# 10
  • Sofia
С романския според мен. И той да не е италиански, че е лесен.
Англисйкия е мнго лесен език и за 2-3 години се овладява на повече от добро ниво.
Знам, че има противници на идеята, че е лесен, но никой от другите популярни езици не позволява да кажеш: Аз обича червен ябълки и дава на моя сестра зелен круша:)

а според теб френски или испански.... и кои ли ще са тези училища където има такива паралелки  Wink

Френският е много труден език... поред мен

# 11
Аз предпочитам дъщеря ми да научи поне един чужд език по метода на ранното чуждоезиково обучение, а не чрез граматика, както се учи в училище. Даже може и два.
Единият задължително ще е английски, а другият, ако има ракъв, мисля да е руски, понеже детето има руски корени, а аз смятам, че е хубаво човек да знае езика на предците си. Само че баба й не гори от желание да й говори на руски, за мое съжаление.
Аз за сега съм я научила на доста руски думи, но това няма нищо общо с  учене на език.

В училище искам да учи испански. Той е много ключов език, защото е близко родствен с много други и ако човек знае испански, с лекота може да научи френски, италиански, португалски и т.н. Стига да има желание и афинитет към езиците, разбира се.

Немският смятам старателно да го избягвам Simple Smile

# 12
  • най-шареното място
И аз стартелно избягвам, но се търси и помага /немския/.
За испански или френски... единия е по-добре като брой говорещи хора, другия по-тежък в Европа. Аз бих дала избор а детето.

Трудността не е лено да се каже как определя реда. Може рано с осовната тежест, може в гимназията... няма ка да се посочи един подход. А вече има и възможност да учат и върастни много добре.

За училищата в София нямам престава.

# 13
  • София
Арт мама, и аз не ползвам руски, но не боли, че го знам (малко).  Simple Smile
 Моята сметка е проста-в училище имат 2 часа, които са абсолютно недостатъчни за английски. Него държа да го знае по-добре и то в по-ранна възраст, обяснявах по-горе. В първи клас държа да се концентрира върху български в училище и не мисля,че детето ще се справи с български, английски и немски, примерно. Тези 2 часа език по програма по-добре да ги даде на руския, отколкото да се прави на многознайко в час по английски.  Peace

# 14
  • най-шареното място
Ами моя руски е почти отличен ако става въпрос за разбиране. Навремето говорех свободно с все падежи. Това отдавна е минало. И ако ме спре рускоговорящ ми идва нагорно, но мога да използвам езика - книги, литература, телевизия, а няма какво..

На мен логиката като са малко часовете, да е нещо за обща култура просто не ми е в стила. Избрах училище без език в първи клас. Познати избраха училища с руски в първи клас по описаната от теб логика.
Разни хора, разни идеали Simple Smile

Защо не два часа испански? Руският е много труден език за 2 часа англисйкия ще напредне макар и трудно, руския ще си остане песни и оцветяване.

Общи условия

Активация на акаунт