Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2

• 56 910
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Останал съм с впечатление, че много малко потребители използват като миещ препарат гел!
Масово използват хапчетата и праха, но малко мнения прочетох за ползващите гел.Защо не ползвате гел?
Каква е причината?! След като ми свършат продуктите сме решили да прибегнем до гела и за сега съм се спрял на Фриш Актив.
Ще ми се повече мнения за гел-а да прочета и науча.
Ами тук повече се оплакваме от некачествените продукти и за това има малко мнения за геловете. Аз лично съм очарована от гела на Калгонит(макар произведен в Полша  Close).

# 136

http://freshaktiv.eu/5/19/30.html - ето 1 ЗА ДЕЛИКАТНИ Wink виждал съм и за загорели но немога да намеря сега в нета.. така че не съм се увлякъл Laughing

Не е точно така.
Принципът е, че гелът може да замести праха или таблетите като основен миещ препарат.
И фреш-актив, и сомат и калгонит не са специално за деликатни, а са основно миещо средство в течна форма.
Може би са го нарекли така, защото е по-деликатен към измиваните материали, но не е специално за деликатни.
Става и за деликатни, и за дебелокожи Laughing

# 137

http://freshaktiv.eu/5/19/30.html - ето 1 ЗА ДЕЛИКАТНИ Wink виждал съм и за загорели но немога да намеря сега в нета.. така че не съм се увлякъл Laughing

Не е точно така.
Принципът е, че гелът може да замести праха или таблетите като основен миещ препарат.
И фреш-актив, и сомат и калгонит не са специално за деликатни, а са основно миещо средство в течна форма.
Може би са го нарекли така, защото е по-деликатен към измиваните материали, но не е специално за деликатни.
Става и за деликатни, и за дебелокожи Laughing

В никакъв случай не съм казал че не е основно почистващо средство.. напротив.. ясно ми е че замества праха.. но казвам че се води "за деликатни".. и е по деликатен според мен защото не драска както прахта  Close

# 138
Разбрахме се Peace
Аз съм ги пробвал и трите цитирани вида гел.
Мият добре, може би наистина са по-нежни и не драскат.
Не мога да преценя, щото сменям често препаратите.
Пробвал съм и сън, и фейри. Също миеха безпроблемно.
Само от един не бях доволен-медикс.

# 139

Само от един не бях доволен-медикс.
Да, да, ужасно миеше и на мен ми оставяше едни ужасни петна по съдовете.
Иначе гела си е хубаво нещо, както и друг път съм писала за мен поне е незаменим, защото доста често поне 1 път дневно зареждам поликарбонатни съдове, които в началото прецаках с таблети, та купувах нови.

# 140
  • Paris, France
Останал съм с впечатление, че много малко потребители използват като миещ препарат гел!
Масово използват хапчетата и праха, но малко мнения прочетох за ползващите гел.Защо не ползвате гел?
Каква е причината?! След като ми свършат продуктите сме решили да прибегнем до гела и за сега съм се спрял на Фриш Актив.
Ще ми се повече мнения за гел-а да прочета и науча.

Аз ползувам гел, особено за престояли в миялната 3-4 дена съдове, за да не пускам интензивна програма. Също за кратките програми като половинчасова на 45°. Преди миех чашите само с гел, но ми казаха, че моята машина не ги драска дори с прах, защото праха пада в едно легенче а не директно в машината и в машината попада само разтворен прах. Мила съм кристал с прах, не се драска, но аз имам деликатна програма. Ако машината няма такава и се пусне на кратка на ниска температура е напълно възможно надраскване заради по-силната струя. Повече гел едва ли ще купя, защото прочетох, че съдържа хлор. Всички гелообразни продукти на Финиш (Калгонит) тук съдържат хлор. Праховете и таблетките на Финиш не съдържат хлор и това е причината да спра да го купувам.

Does FINISH tab/gel contain chlorine?
    No, Finish tabs do not contain chlorine.

Yes, Finish gel contains chlorine.

Това от тук:

http://www.finish.co.uk/faq.html#sixteen

Аз не виждам разлика в качеството на измиване с гел, прах или таблетки. Много хора, които складират не изплакнати съдове в миялна предпочитат гела, защото забелязват, че след миене с гел миялната мирише на чисто (хлор). Гелът не е подходящ (поне повечето марки) за отложен старт, защото може да корозира вътрешността на миялната. Има и екологични гелове, със спирт, сода бикарбонат, лимонтозу Mr. Green, натриеви силикати итн, но аз лично не съм очарована от крайния резултат. Пробвала съм този еко продукт:

http://www.naturecleanliving.com/fr/gel_pour_la_lave_vaisselle_automatique

Съветът, който производителите на този вълшебен продукт дават за премахване на петна от чай, кафе, червени плодове е, копирам: Pour supprimer les taches très récalcitrantes de thé, de café et de baies, essayez d’ajouter à la brassée une cuillérée à table de poudre javellisant oxygène. - да се добави една супена лъжица окисляваща белина на прах  hahaha hahaha hahaha

Половин супена лъжица супермаркетски прах за миялна върши по-добра работа Laughing и няма нужда да се добавя от този прекрасен еко-гел.

Тук няма специален гел за деликатни (стъкло, кристал). Има гел само за чаши - от кафе, вино, сок, вода, но той е само за машини с къс цикъл от 3-5мин (професионални, обикновено специално и само за чаши). Формулиран е да измива твърда незагоряла мазнина (червило) и петна от кафе и чай и съответно съдържа много спирт и хлор. В него липсват или са в минимално количество съставките за загоряло, каквито има в продуктите за домашна употреба. Не е рентабилно да се закупи за домашна употреба, защото се предлага само в бидони от поне 5-10 литра, като максималната доза е не повече от 2 чаени лъжички за пълно чекмедже. Повечето големи производители предлагат такива професионални продукти, вече има и екологични еквиваленти (които пък големите ресторанти отбягват). Ето за тези говоря:

http://www.vikingdirect.fr/a/sku%2Fbusiness%2FProduit-lave-vaiss … 1=IAFR909999SZAVK

Иначе гела си е хубаво нещо, както и друг път съм писала за мен поне е незаменим, защото доста често поне 1 път дневно зареждам поликарбонатни съдове, които в началото прецаках с таблети, та купувах нови.

С най-добри чувства те съветвам да се отървеш от поликарбонатните съдове за да не си прецакате здравето. Не са никак безвредни и на високи температури отделят изключително вредни вещества. Аз не бих ги мила в миялна. Ненавиждам ги. Синът ми е хранен продължително време с биберони Авент, за които се оказа, че са вредни. Аз нямах избор, той не можа да суче от друг биберон, но до сега се чувствам зле. Имах късмет, че не ги миех в миялна и благославям акушерките, които ме предупредиха да не изварявам и да не дезинфекцирам с таблетки. виж тук:

http://www.treehugger.com/files/2008/04/bpa-in-water.php

Hug

# 141
Невена, имам и кратка програма, и програма за кристали и деликатни повърхности, но пак не ми вършат работа, затова ползвам само гел и избирам една от тези програми.
Пластмасовите съдове няма как да изхвърля, защото ги използвам постоянно - цитрус преса, шейкър, каната на пасатора, кана Брита, каната на робота и пр.
Синът ми още пие мляко в шише Авент, защото това си е харесал и не мога да го заменя с друга марка просто. Обаче го мия на ръка винаги и при първи признаци на захабяване го заменям с ново.
По отношение на бисфенол А - моето лично мнение е, че това беше една много грозна и безкрайно тъпа антиреклама срещу Авент специално. Разрових и много четох по въпроса, крайния резултат е, че поликарбонатът действително отделя известно количество бисфенол А, но при много, много високи градуси, които просто няма как да реализираме при битова употреба. При машинно миене градусите не са чак толкова високи, нито при наливане на топла вода в шишето и приготвяне на мляко за бебето/детето. Аз поне нищо фатално не прочетох, просто това беше поредната кампания, която вся ужасна масова психоза.
Какво да кажем за тефлонираните съдове или тези от титан? Или за безкрайно мръсния въздух, почви и пр., а отровените храни?
Невена, ужасно се отдалечих от темата, но моля те сърдечно - не си го слагай на сърцето, не си тровила детето си с бисфенол, нищо, че си ползвала авентски шишета Hug!
Бъди спокойна и бъдете здрави!

# 142
  • Paris, France
Sourcherry , мерси за успокоението  bouquet, ама, ъ, някак си ми е кофти. Извън темата, той се роди само едно кило, 3 месеца преди термин и катетри, интубации, все пластмаси. Понеже подозирахме хиперактивност и бавно развитие на говора, та затова. Тефлон не ползувам. Аз винаги съм купувала стъкло и инокс за прибори, които влизат в контакт с гореща храна като пасатор, кана на шейкър, купа на робот итн. Какъв робот си харесах целия инокс, че и готви! Ама много място заема на плота, пусто, а кухнята ми е малка. За бисфенола - понеже имам приятелка с дете, което не е аутист, но не говори (на почти 9г!), а е умно и се оказа, че в кръвта му има повишено количество ПТФЕ или подобно и оттогава внимавам. Моето дете е хранено 2 години САМО с биберон и отделно пиеше от него до 5. Сега нищо му няма. Ама парен каша духа, нали знаеш. А какво му е вредното на титана?

# 143
За да не спамим повече темата - тефлонът съдържа подобен по вредности химикал, който се съдържа и в съдовете, с елементи на титан. Писала си подробно в темата за хлебопекарните Wink.
Още веднъж - бъдете здрави Hug!
Пък отрови около нас колкото щеш Crazy.

# 144
  • София
Чeри,кана Брита в миялната ли я пускаш!?Аз се чудих,но не посмях.Имам чувство,че ще се надраска и ще стане грозна пластмасата.Иначе и аз като Невена съм вманиячена на тема анти пластмаси.Яд ме е,че едно време е имало и стъклени Брита.Дъщеря ми пие само от стъклено шише АМ.От 1.5г. и давам да пие от пластмасова чаша на Томи Типий/без бисфенол/.Тази чаша,като я пуснах в миялната-някак различна ми изглежда вече. Rolling EyesТeфлоновите тигани също не ги пускам в миялната,защото имам чувство,че се драскат и тефлона се наранява,а именно тогава става канцерогенен.

# 145
Момичета, от няколко дни капачето на резервоарчето на прах/таблетки/гел не се затваря и съм принудена да пускам таблетката на дъното на съдомиялната. Така повече ли се драскат съдовете?

# 146
Ненагледна,
Не е страшно, може и така.
Бих ти дал тоз акъл: - Остави едно празно отделение от кошничката за вилици, ножове и други прибори и я пускай там Wink
Но без програма Плакнене. Стартирай направо същинска програма.

# 147
Да, мога да я слагам в кошничката- не се бях сещала. Друго обаче си мисля- аз ползвам предимно програма Еко на 50 градуса, а тя май е с предварително изплакване и таблетката по принцип пада след това предварително изплакване. При сегашните обстоятелства тя се разтваря още при предварителното изплакване (така ли е?) и после какво...- мие само с вода?
Това ли имаш предвид като казваш да не ползвам изплакване?

# 148
Искам да попитам от къде мога да си купя кошничката за вилици?
Нашата е много голяма и заема доста място. Освен това за всяки прибор си има отделен отвор, което спомага за добро измиване, но събира малко прибори и не всички влизат. В момента ги пускаме около чиниите.
Затова бих желал да си купя малка кошничка с общи отделения.

# 149
Да, мога да я слагам в кошничката- не се бях сещала. Друго обаче си мисля- аз ползвам предимно програма Еко на 50 градуса, а тя май е с предварително изплакване и таблетката по принцип пада след това предварително изплакване. При сегашните обстоятелства тя се разтваря още при предварителното изплакване (така ли е?) и после какво...- мие само с вода?
Това ли имаш предвид като казваш да не ползвам изплакване?

Точно това!

Общи условия

Активация на акаунт