Молба за съвет и информация!

• 8 249
  • 126
  •   1
Отговори
# 30
aleeks,
най-напред честито!   bouquet
За стресирането си много права - ако можеш, не струпвай роднините наведнъж! Ако можеш да обясниш, кажи им та пазят дистанция и малко да се стърпят, ако не - кажи, че е болно детето или нещо такова. Сериозно.
Какво значи това, големи хора, да не можеш да ги удържиш? Оттук нататък ще ти се налага много често да отстояваш интересите на детето си и да не се съобразяваш с безбройните свети по отглеждането, които ще ти дават, главно непоискани.  Mr. Green
Още веднъж, честита ви радост и го давайте кротко, има време да му се радват на детенцето  Hug Hug

# 31
  bouquetЧестито и от мен! HugМного щастливи мигове!

# 32
    Здравейте! Не съм писала от доста време, но при нас нещата не се развиват добре. Събрахме целия комплект документи и когато отидохме да ги внесем директорката ни каза, че е възникнал проблем. След като устно дадохме съгласие, че ще я осиновим, необходимо ни е само  време за подновяване на документацията, социалните са се свързали с майката и писмено са искали да изкаже становище за осиновяване на детето и. И идва най-страшното - майката заявява, че си иска детето...Отнети са и родителските права, повече от година не е посещавала детето и в момента е бременна и живее на семейни начала без брак с мъж, който може финансово да я подкрепя. Никога не е подписвала декларация за отказ, но не е обжалвала в срок отнемането на родителските и права. Съпругът ми бе категоричен, че ще се бори за нея. Пуснахме документите, делото е след 10 дни, БМ ще бъде призована. До сега съм имала 6 срещи с детето. Обикнах я много, при една от срещите ни плака, не искаше да тръгвам без нея. Все иска да пътува с нас, даже един път ме нарече "майчица". Прегръщавме се, целуваме се постоянно. Не знам какво да мисля, ту си казвам, че БМ няма да се появи и ще се откаже, от друга степен не мога да си представя, че ще ходим месеци по съдилища и ако случайно я присъдят на нас как след години ще и кажа, че съм се съдила с майка и, за да я взема аз...Имам ли това право аз да и бъда майка? Защо ми се случва това? С какво съм го заслужила? Загубила съм 5 деца, но ако загубя нея болката ще е най-жестока. Едно е да страдаш за дете загубено от утробата ти, друго е да се влюбиш в него, да го прегърнеш и  реално да обикнеш...

# 33
  • Вън от пространство и време
RIVA, мога само много, много силни да те прегърна.  Hug

Как добре те разбирам.  Sad
И досега не мога да забравя онова, първото детенце, което видяхме преди 5 години и в което се влюбихме на мига. Точно по същите причини трябваше да спрем срещите с него, които бяха станали ежеседмични, въпреки че се намираше на 500+ километра от нас. Беше дни преди Коледа.... Тази Коледа е най-черната в живота ми. Нито елха правихме в къщи, нито нищо, ходехме като сенки по роднините, които ни канеха на трапези, само за да не ги обидим. Един месец след това получихме писмото за Ваньо. Веднага задействахме процедурата, но още една година чакахме да свършат делата за Тава (както само си викаше момиченцето). Но те не свършваха, нея я пренестиха в SOS-селище и така надеждите да й подарим семейство лека полека умряха.
Но... и до ден днешен не съм я забравила. Пращам колети от време на време. Не смеем да идем да я видим за да не й объркваме мислите, че е още малка, а много се беше привързала към нас. Готова съм и да я приютя един ден, ако остане без подслон, като свършат "държавните грижи" и трябва да се върне в дома на майка си, която на практика не познава, т.е. едва ли ще има къде да отиде.

Пиша тези редове, за да си излея моята болка. Дано при вас нещата тръгнат в друг коловоз и поне видите това дете излязло от социалните домове.  Praynig

Още веднъж много, много силно те прегръщам  Hug

# 34
  • Варна/UK
Много, много съжалявам за това!!!

Не съм компетентна и ми е чудно - как са и отнети родителските права, а има право да спре тази процедура? Жестоко е това, жестоко е спрямо вас, а най-вече спрямо малкото човече. Cry Cry Бъдете силни и се борете! Важното е, че ти и съпруга ти вървите в една посока. От сърце ви желая благоприятно развитие!

# 35
RIBA, (i Gankata)  Hug Hug Hug
RIBA,
имате ли адвокат?
Да кажат тука мамите, но ми се струва, че ще е добре да имате някой.
Стискам ви палци!  Praynig

# 36
RIBA, много ви съчувствам за този развой!

само искам да ви кажа, да нямате съмнение имате ли право да се борите за нея и да не ви гризе съвестта, че сте я отнели от майка й. вие сте страна и си правите това, което зависи от вас, БМ да се погрижи и да си свърши нейното. за това съществува съдът и съдиите - на тяхната съвест ще тежи преценката и избора!

желая късмет на вас и детето!

# 37
  • София
Съжалявам  Cry Hug Hug Hug

# 38
RIBA, съжалявам, че е трябвало да минеш през това.
Но сега не е време за съжаления и за окайване, а за мобилизиране на морални сили.Изобщо не трябва да имаш угризения, тъй като не се знае от какво точно е продиктуван внезапният интерес на биологичната майка и дали наистина е за доброто на детето.

Сега малко делово.Няма да цитирам текстове от СК, но трябва да се разграничават две понятия "съгласие" и "мнение".В твоя случай лишената от родителски права майка няма право да дава или да не дава съгласие.Тя се призовава да изрази мнение.Което е пак тъпо от законодателна гледна точка, защото няма как да се върне назад лишаването от родителски права, независимо от мнението на биологичната майка.Но е процедура, изисква се по закон.Наред с това обаче, във въшия случай се изисква и мнение на настойника на детето/щом БР са лишени от родителски права, тези права се упражняват от настойника, обикновено- директора на специализираното заведение, където е отглеждано детето, но може и да е друго оторизирано лице от дома, както и да е това не е важно в случая./ Важно е задължително да искате да се изслуша и мнението на настойника.Направете така, че да бъде дадено това мнение лично пред съда, по-добре ще е.

Бих те посъветвала да си наемеш адвокат и да държиш на личното му присъствие в съдебно заседание.И много внимавай в подбора!
Все пак, след дадените от мен  съвети, бих искала да кажа, че семейното право не ми е тясна специалност.Но съм убедена в думите си.

Ти не се съдиш с биологичната майка.Ти участваш в едно качество, БМ- в друго в този процес.Съдът не е обвързан от мнението на БМ.Обвързващо е за съда съгласието на лицата които имат право да изразяват съгласие , мнението-не.

Ама и някои социални, да ги хванеш, че да ги запукаш.С риск да си навлека неприятности, ама сорри, не мога да се сдържа.

# 39
  • Вън от пространство и време
В нашия случай майката беше изпреварила социалните и завела дело за "възстановяване на родителски права" (така поне ни казаха). И тогава ние просто трябваше да чакаме да излезе решение по това дело.... преди да имаме право да предприемаме каквото и да било. Но то се проточи повече от година и половина и лека-полека престанаха да ни дават информация за развоя му.

А директора на SOS-селището направо ми заяви, че те са най-доброто за детето, докато един ден се върне при майка си и баща си. А тези майка и баща имат пари за адвокат за да водят дела, но не бяха виждали дъщеря си година и половина защото "нямали средства да идат до Дома", който се намираше на 15 км от селото им!

РИВА, бори се щом имаш възможност. Но имай предвид и че като страна по делото БМ ще може да прегледа документите и да разбере всичко за вас.

Стискам ви палци!  Hug

# 40
Да, тези съдебни производства са различни.За възстановяване на права и за осиновяване. Към момента на делото за осиновяване / в посочения  от RIBA случай/ БМ е лишена от родителски права, затова дава само мнение.Не ми се вярва сега, точно по случай предприетото осиновяване БМ да тръгне да води дела за възстановяване на правата, а към момента на осиновителната процедура тя е лишена.Освен това, самото водене на такова дело не означава, ще автоматично ще и бъдат възстановени правата, все пак "лишаване" е твърде сериозна процедура , не се допуска така лесно, държи се сметка за последиците.Затова само по себе си осиновяването/ започването на тази процедура/, не може само по себе си да предполага "връщане назад " на лишаването от родителски права

Формулите за "най-доброто за детето", давани от социалните винаги са ми били някак....твърде теоретични.
А иначе, с ръка на сърцето си признавам, че аз също се притеснявах по нашето дело, /БМ и при нас беше лишена от родителски права/ макар и с разума си да знаех, че няма защо

# 41
RIBA, имаш и моята подкрепа.  Hug Бори се за детето щом чувстваш, че това е твоето дете!  За жалост има доста БМ, които се сещат за децата си след като разберат, че ще бъдат осиновени. Стискам палци и се моля за вас!  PraynigДано всичко се развие добре за вас и детенцето!
Gankata, прегръщам те мила Hug, през какъв кошмар сте минали, да не дава Господ никому...

# 42
  • София
Светкавица е юрист и аз съм много далеч от нейната компетентност, но най-добре пиши на Мираета и Фуси на лични - мисля, че те са най-компетентни по тези въпроси.

# 43
  • София
РИВА, ще стискам палци, нещата да се развият по-най добрият за всички ви начин.
Ганката  Hug

# 44
РИБА - стягай се! Първо нищо не е загубено. Светкавица е била много точна. Иска ми се да допълня още нещо, но моля да се има предвид, че не съм видяла документите ... Социалните не е следвало да търсят майката да и искат становище, ако е изтекъл 6 месечния срок ...

Чл. 93. (2) Осиновяване без съгласие на родителя се допуска и когато детето е настанено в специализирана институция и родителят в срок до 6 месеца от датата на настаняването по административен ред съгласно Закона за закрила на детето без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването или промяна на мярката и връщане на детето или настаняването му в семейство на роднини или близки по реда на Закона за закрила на детето. Искането може да бъде направено и в производството за настаняване по съдебен ред, образувано съгласно Закона за закрила на детето.

В наши случай 3 месечен срок от влизане в сила на СК ...

Вземи си адвокат на всяка цена. На практика майката няма работа на делото, но съдията има право да я призове...

вариантите за развитие не са малко...

Стискам ти огромни палци, но честно да ти кажа имам предчувствие, че "мама" няма да се яви... съжалявам че говоря така, но тези жени може да разиграват драми и сцени пред публика, но реално не си дават труд да действат.

Стискам ти палци и господ да е с вас

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 09:52 от Fussii

Общи условия

Активация на акаунт