Отговори
# 30
Някои жени избират да родят в голяма болница с всички видове отделения, а не в обикновена АГ клиника точно за да се избегне транспортирането... Всичко може да се случи, но най-вече може да се случи това, че асистиращият да каже каквото си иска като няма свидетели.

# 31
  • Пловдив
За мен рискът е от идеалистичната и романтична представа за раждането у дома.И както лесно може да бъде убедена жена да роди секцио, колко му е да прочете 2-3 разказа за раждане в къщи и да реши, че няма нищо страшно.Иначе риск винаги има.Аз родих за час и половина, включително и пътя до болницата.Леко и бързо раждане.В интерес на истината не разбрах що е то родилни болки, но пъпната връв се оказа вързана на възел.Поради тази причина имам направена епизиотомия и извадиха бебето по най-бързия начин.Така че не всяко лесно раждане наистина е такова от гледна точка на безопасност.Колкото и да съм информирана за пръв път не бих родила у дома.Не мога да сравня раждането с нищо друго като усещане и само теоретичната подготовка не ми е достатъчна.Но дори и вече раждала и след като знам какво е пак не бих родила в къщи.Така че моят съвет е: четете и мислете върху прочетеното.Информирайте се, обсъждайте притесненията си с лекаря и не взимайте емоционални решения.

# 32
razel_dazel , моите наблюдения са, че не се навиват толкова лесно жените да раждат вкъщи. Консервативни и страхливи сме (за добро или зло). Виж какъв е нисък процентът на ражданията във вана в болница - това минава все още за нещо екзотично, неясно и опасно, а вече от 3 години се практикува в Бг.
Единици са майките, които се решават да раждат вкъщи. Аз познавам няколко родили или планиращи да родят - все силно начетени дами, повечето не са първескини. Е, имат "сачма в главата", то и аз имам, де. Laughing Но, спокойно, засега са единични случаи. Интересното е, че всички са с благополучен край (включително раждане на седалищно разположено бебе и вагинално след секцио).

Но, наистина, опишете ги сериозно тези рискове и последствия! Иначе много лековато седи темата.

# 33
2.Риск от инфекция. В домашни условия обстановката е всичко друго, но не и стерилна /в болниците поне всичко се мие и чисти с дизенфектанти/. Да не говорим, че домашните раждания които до сега са протекли в България са в изключително мизерна и мръсна обстановка. Риска в случая е и за майката и за бебето и може да приключи и за двамата с фатален край.
Оф, стига с тези глупости бе. Знам, че не е по темата, но виж отчетните теми - половината от бебетата биват изписани от болницата с някакви инфекции (очи, нос) В българските болници е всичко друго, но не и чисто и стерилно.
Сега по темата - искам да кажа, че аз не съм привърженик на домашното раждане. Но единствения недостатък, който виждам при него, е липсата на възможност майката да си почине след раждане. Изброените опасности могат да се случат и когато си в болница.

# 34
Хората се принуждават да раждат в къщи именно заради лошите условия в болниците както и лошото отношение към родилките. Както някой споменаха в предишните постове, това е нещо което трябва да се подобри за да имат родилките по-позитивно преживяване в този толкова важен момент.

Споменава се за хигиена - ами в болниците трябва да се изнесе статистика колко заразени бебета има точно заради лоша хигиена. Дори наскоро във връзка с домашното раждане в Габрово бяха дали друга родилка, която разказваше как е спала на светната лампа в родилното отделение, защото излизали хлебарки. Това не е хигиенично както и да се погледне.

За сравнения с чужбина и за липсата на неонталогични отделения в западни болници какво да ви кажа. Наскоро моя позната роди в Шейново и бебето пак е било пренасяно с линейка до неонталогично отделение. Това значи че в голяма и известна болница като Шейново също няма условия за справяне с по-тежки случаи.

# 35
Вече на тази тема ми омръзна да чета съвършено едни и същи глупости... ooooh!

Към авторката - ти лично ли инспектира домовете на родилите вкъще, че заключи, че са мизерни? Познаваш ли някоя от тях, говорили ли сте очи в очи, изслушала ли си доводите й?

Аз не мога да разбера 1, защо не уважавате личния избор на другите, да родят където искат, да си помеат отговорността и последствията затова? Никъде по темите за домашните раждания не съм попадала на агитация за такива и то под никаква форма, така че единствената цел на тази тема е отново да се заформи борбата срещу вятърните мелници, отново съвършено едни и същи любезни и начетени потребителки да се изкажат сигурно за 100-тен път без да допускат, че сигурно мнението им по въпроса вече се е запомнило наизуст  ooooh! Например, ако сте изказали в "Бихте ли родили у дома?" смятате ли за нужно да изкажете съвършено същото и във всички подобни теми? Или пък трупането на мнения и броят им е въпрос на престиж и самодоказване  ooooh!

Личният избор трябва да се уважава, но да доказваш на инакомислещите, че ти си прав граничи с глупостта.
Който е достигнал нужния тип самосъзнание ще ме разбере, за останалите - нека мнението ми е повод да натрупат точки.. - заповядайте   bouquet

Ако не умееш да говориш - научи се да мълчиш. Peace

Отново към авторката - понеже се изказваш много компетентно за безупречната хигиена в болниците те съветвам да поговориш с някоя майка , коята е обрала щедрите плодове на тази хигиена - стафилококовата инфекция, понякога се заразява само майката, понякога изолират бактериите и от бебето. Съветвам да се поинтересуваш и как се лекува. Peace

# 36
Това за инфекциите и мен много ме учуди.
Един от недостатъците на болничното раждане е именно по-големият риск от инфекции.

Хора, прочетете повече инфо за това как точно протича едно асистирано, домашно раждане.
За какви омотавания на пъпна връв, кръвозагуби говорим.
Като че ли в болница подобни неща няма и то пак с фатален край.
Акушерката все пак е там, следи процеса и при най-малко съмнение вика линейка.

49% от всички домашни раждания тук, са завършили в болница.
4,9% от тях обаче са изисквали наистина спешна намеса.
Това за мен е показателно, че акушерките не поемат много рискове при съмнение.

# 37
Хора, прочетете повече инфо за това как точно протича едно асистирано, домашно раждане.
За какви омотавания на пъпна връв, кръвозагуби говорим.
Като че ли в болница подобни неща няма и то пак с фатален край.
Акушерката все пак е там, следи процеса и при най-малко съмнение вика линейка.

Извинявам се, ама пак ще се намеся.

Мила, акушерката все пак НЕ Е там.
Тук, в България се случват само НЕасистирани домашни раждания.
Тук, в България НЕ МОЖЕ да се стигне за 10 минути до болницата.

Така че, моля те ти "да прочетеш повече инфо за това, как точно протича едно НЕасистирано раждане" ТУК, преди да пишеш, защото ние не сме ТАМ, а коментираме милата, родна картинка.
И нямало опасност от кръвоизливи, омотавания и т.н.
И в болницата се било случвало.
Да, случва се.
Ама там ще има кой да спре кръвоизлива (ако изобщо би могъл да бъде спрян).
Ще има кой да реагира адекватно и ако се наложи да се премине към спешно секцио.
А у дома кой изобщо ще следи за това?
Ти чете ли, че няма такива хора?!
Има "специалисти" като Бащатко, от които вече ни втръсна да им слушаме глупостите!  Crossing Arms
И точно това казах и вече за не знам кой път ще кажа (чак на мен почна да ми писва Tired)- винаги  има риск за родилката и за бебето, но ако нещо се обърка, когато са в болница, поне имат шанс!
А вкъщи нямат, защото НЯМА кой да ги следи.
Това не го ли разбрахте най- накрая?!
 ooooh!

# 38
Мисля, че 10 МИНУТИ могат да костват животът на бебето, за мен да раждаш в къщи е неприемливо.

# 39
Ако бях бъдеща майка не бих обърнала капка внимание на написаното от авторката - недоизпипано, недоинформирано ( и неграмотно ). Едва ли има някой, който не знае поне от обща култура изброените рискове.
От обратната страна стоят разказите на малцината осмелили се на домашно раждане жени. Изключително интелигентни, образовани, подготвени и подковани с умопомрачително количество книги, статии, курсове и пр. Чела съм ги и като бъдеща, и като настояща майка и свалям шапка на момичетата. Което не е автоматично равносилно на избор да раждам в хола. Когато му дойде времето дисциплинирано отидох в болницата, която си бях харесала.

Безсмислена тема. Поне засега. Не виждам някой да е извадил адекватна, добре изложена и подкрепена с факти информация, която да размисли навалицата от бъдещи майчета, втурнали се да раждат у дома.

# 40
  • София
Аз уважавам се опитвам да бъда по-толерантна и да уважавам правото на избор на другите (вживота, не тук във форума). Добре.
Но защо като 1-3-5 жени са родили у  дома, се опитват да насаждат идеите си навсякъде? Вие така сте решили. Добре. Защо го тръбите наляво и надясно? Вие искате всички да ви последват. Нетолерантни сте вие.

# 41
  • София
Как да няма риск от омотана пъпна връв или кръвозагуба, естествено, че има. Само че в болнични условия при тези случаи се реагира НА  МОМЕНТА!
Относно писанията на Бащатко - интересно ми е дали съпругата му има мнение по тези въпроси, пише ли във форума или само той е толкова настървен?

# 42
Рискове има и то доста големи.Жалкото е,че все повече хора не се замислят върху тях.
Всеки имам право на избор и сам решава как ще изиграе живота си и в случая този на детето,аз лично не бих се нагърбила с това.

# 43
  И аз съм много против една жена да роди в къщи! И не мога да разбера жените, които се съгласяват на това. Ами ако нещо се обърка, ако плацентата не се извади цялата,но явно тези хора не се замислят за последствията и за това, че освен рискуват своя живот рискуват и този на едно невинно създание.

# 44
Въпрос към противниците на домашното раждане: Защо след като вие няма да родите у дома, обсъждате рисковете и последствията?
summer beauty, коя от родилите у дома съфорумки прочете да агитира и пропагандира в тази тема?
Към противниците на домашното раждане: Защо в страни като Холандия, Белгия, Канада, САЩ.....се практикува домашно раждане, родилките се насърчават именно от лекарите да го изберат и никой не прави панаир от решението на другите?

Общи условия

Активация на акаунт