Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 575
  • 779
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Хайде пак и аз тука.
Не работя в банковата сфера, но имам теглен кредит ипотечен от Алианц.
не мога да кажа какви са им текущите условия, но ние миналата година Април го изтеглихме и впечатленията са ми следните:
1. нямат наказателна лихва за предсрочно погасяване - ние погасихме още на следващият месец след като го изтеглихме.
2. не съм плащала (тече втората година) никаква застраховка, мисля че е включена
3. доволна съм от банката - не са ми променяли условията

и ако има някакво значение моето мнение - Аз не бих се съгласила в никакъв случай да подпиша договор , в който няма да имам лихва за предсрочно погасяване след 3-тата, 5-тата година.
 newsm78 ами нали аз до тогава ще съм платила на банката големите лихви - какво да погасявам след това.
вие гледате ли си погасителните планове за периода.   #Crazy
за мен това беше най важното условие

и на последно място - не съм доволна от всичко клонове на Алианц, ходих в няколко и тъкмо се бях отказала - поради компетентността на служителите или недостъпността им по време на работа, се отбих в офиса който е срещу пазара Иван Вазов - зад ПИБ на бул."България"  и  бул. П.Ю.Тодоров.
там момичето с което говорих и шефа на клона ми създадоха търсеното от мен усещане че трябва да работя с тях. И не съжалявам

# 526
  • Варна
Leyli, това за капарото да се върне в двоен размер, наистина е стандартна клауза в предварителните договори, НО много зависи вие как ще си подпишете предварителния договор. Четете го добре и си кажете своите изисквания. Имала съм случаи, в които даже има клаузи продавачът да върне капарото ако банката не отпусне кредит. Въпрос на разбиране между двете страни.

...
и ако има някакво значение моето мнение - Аз не бих се съгласила в никакъв случай да подпиша договор , в който няма да имам лихва за предсрочно погасяване след 3-тата, 5-тата година.
 newsm78 ами нали аз до тогава ще съм платила на банката големите лихви - какво да погасявам след това.
вие гледате ли си погасителните планове за периода.   #Crazy
за мен това беше най важното условие

Май малко си се объркала за лихвата за предсрочно погасяване  Wink, но предполагам какво искаш да кажеш. Всеки гледа от своята гледна точка. Ако ти имаш възможност да погасяваш предсрочно /примерно големи доходи, очаквана помощ от родители, очаквана продажба на някакъв имот/ - да, тогава има резон таксата за предсрочното погасяване да те притеснява. Но в другия случай, когато хората разчитат на доходите си, за да обслужват кредита и имат опция да погасяват 10 % от кредита всяка година без такса, тогава за тях е без значение дали по принцип има такса за предсрочно погасяване или не, по-скоро е от значение какви са другите финансови условия по кредита, т.к. се предполага, че ще го обслужват по-дълго време. При ползване на опция за частично предсрочно погасяване всяка година, кредитът може да се изплати за около 8-9 години и сумата на лихвите, която се вижда в първоначалния погасителен план, съвсем няма да е такава  Simple Smile

# 527
Благодаря, helenka! И аз вече не знам. Гледах сайта на агенцията, от която искаме да купим имот и там има примерен предварителен договор. В него е записано, че само продавачът дължи двойно капаро, а купувачът губи вече даденото. Не съм се срещала с моята брокерка, за да ми обясни защо според нея и купувачът дължи двойно капаро,но явно ще е нещо, за което ще трябва да споря.

# 528
Здравейте, чета още първите страници на темата и се извинявам ако е обсъждан въпроса ми  Simple Smile
Искам да попитам ползвал ли е някой това
http://www.moitepari.bg/AF/MortgageLoans/MoitepariMortgageLoans/ … licationForm.aspx
http://www.moitepari.bg/AF/MortgageLoans/MoitepariMortgageLoans/ … t_Creditland.html

# 529
Здравейте и от мен!
От доста време само чета, но вече започвам да споделям и моите впечатления. Решихме с моя приятел да теглим кредит за жилище и започнаха мъките. Искаме минимум 90% от стойността (Нямаме спестени пари, няма и на кого да разчитаме за големи суми).
Първо отидохме в ДСК. Разгледаха доходи, питаха какво искаме и т.н. Казаха ни да си харесаме жилище, да направим оценка (те ни дават номера на една консултантка къща) и тогава да отидем пак, но нямало проблем да ни отпуснат 90% (Ако жилището е построено през последните 5 години и има Акт 16). Харесахме апартамент, направихме оценка със тяхната оценителка (100лв.). Оценката беше абсолютно същата сума, на която ни предлагаха жилището.
Отиваме с доза увереност отново в ДСК.  И пак ни питат: "Вие имате ли лични средства или ще допълним с потребителски ?" Ние вече имахме тези 10% от приятели. След като казахме, че не искаме потребителски .... служителката се свърза с друга оценителка (работеща към банката) и се започна - ще намалим 5% после още 8% и от оставащата сума ще дадем 90% => ще ни отпуснат 77% от стойността на сделката.   #Cussing out
Веднага получихме предложение - сумата, която не ни достига да ни допълнят с потребителски (уж на преференциални условия), защото доходите ни били добри и имаме възможност. Отказахме !!!  #2gunfire
В последствие от изчетените форуми се радвам, че не взехме от ДСК! Една позната също има кредит там и миналата година забравила да си плати застраховката. От ДСК сключват застраховка от нейно име на стойност 600лв.  #Crazy и автоматично й ги взели от сметката.
В момента се насочваме към МКБ Юнион Банк. И тук във форума прочетох добри отзиви, дано да е така! Ще споделя, когато имам информация от тях  Simple Smile

Относно лихвения процент разбрах, че е по-добре той да се формира с EURIBOR, а не с Базисен лихвен процент на банката. В МКБ -
 "Лихвеният процент за оставащия период се формира на база 6-месечен EURIBOR + надбавка за евро, а за лева – 3-месечен SOFIBOR + надбавка, но не по-малък от лихвения процент за първата година" 
Само не разбирам колко е и как се определя тази надбавка за евро ???  newsm78
Ако някой е запознат, моля да ме просветли! Simple Smile

# 530
 cveti_cc ,
надбавката се определя от банката. Обикновено е фиксирана и е записана в договора.
Вчера гледах рекламна брошура на Експрес Банк. Не им бяха лоши условията, но не пишеше как се формира лихвата.

# 531
  • Sofia
cveti_cc, В сайта на ДСК пише, че отпускат до 80% от стойността на имота. Това, че от дадената от оценителя стойност, банката сваля няколко процента, го пишеше по-нагоре някой. По мои наблюдения си е стандартна практика.
Само не разбрах защо първо са ти казали, че ще покрият 90%, може би за да те зарибят да вземеш и потребителски кредит Naughty
И тъй като аз съм горе-долу на същото положение като теб, реших, че е по-добре да съберем около 20% от стойността на апартамента, за който ще искаме кредит отколкото да ни набутват с потребителски кредит, който ще покриваме отгоре на ипотечния.  ooooh!

# 532
Mary_S, наистина искаха да ни вържат и с потребителски! Уверяваха ни, че потребителският ще е с преференциални условия за нас, ще ни включат в някаква си програма, а  от наша страна се иска да занесем техни рекламни оферти на колегите ни в работата  Joy Криза е ... всеки прави реклама по всевъзможен начин!

Добре сте решили  Naughty за събирането на поне 15-20% от стойността! Успех!
Но ние просто вече не искаме да плащаме квартира и да даваме пари на вятъра. ooooh!
Аз като имам нова информация ще пиша. Считам за доста полезни публикациите, които изчетох тук! Simple Smile

igizagi, аз това питам дали е една и съща за всички клиенти ? И горе долу каква стойност е?

# 533
Трябва да питаш. Нашата е 3.35 (в Булбанк).

# 534
Ние последно се спряхме на МКБ Юнионбанк, тъй като предложиха най-ниска вноска и краен общ тотал на дължимите суми. Освен това си изпросихме отстъпка от таксата им за управление на половина и махнаха таксата за разглеждане. И това без да сме им били до сега клиенти. Много приятни и отзивчиви в офиса в който ходихме. Обесниха ни всички неща подробно, без да скрият някоя такса, като например че ще имаме такса от 84 евро за превода от банката към евровата сметка на продавача ни и т.н. Тези дни чакаме да приключим сделката.
Само да спомена на cveti_cc , че трябва да си предвиди не само 20-те процента за жилището ами и парички които ще й трябват при отпускането на кредита. Какво имам впредвид - такса за оценител, първоначални такси на банката за отпускане на кредита /които не са малка сума и варират ориентировъчно между 1,5-2,25% от стойноста на кредита/, нотариални такси + ипотекиране на имота /пак сериозна сума/, данък в/у покупката 2,5%.  По-добре първо проучете какво би ви трябвало като първоначален капитал и така се впуснете да купувате, че да не си заложите капарото и да не ви стигнат паричките. Ние така си мислехме че 10 хил. отгоре над 20-те процента които бяхме заделили ще са ни достатъчно за основно обзавеждане, но като ни казаха всички такси се оказа че почти оставаме без пари след покупката на жилището.

# 535
Милена е права, за съжаление е доста рисково, това, което искаш да направиш Цвети, с минимум самоучастие, само таксите са ти няколко хиляди, ако не се лъжа, ние бяхме в същото положение, и аз много исках час по-скоро да си купим, нищо че нямахме достатъчно ( поне 20%) от сумата, но се отказахме-риска е неоправдан. Успех, каквото и да решите Peace

# 536
Много Ви благодаря, момичета!  Hug
Предвидили сме 4000лв. само за такси и разходи, но така като чета написаното от Милена май няма да ни стигнат.  newsm78
Иначе знаем, че в началото ще ни е трудно, но живи и здрави да сме - пари се изкарват!
Julia_21, съгласна съм, че риска е голям, но без риск цял живот ще плащаме наем  newsm78
Милена, и аз мисля, че в момента МКБ Юнионбанк предлагат наистина добри условия! Желая Ви успех с финализирането на сделката!  Peace
Каква ще Ви е лихвата след първата година в МКБ Юнионбанк ? Или каква фиксирана надбавка ви определиха?

# 537
  • Sofia
cveti_cc, и аз това имах предвид - такси, самоучастие, обзавеждане... Трябва да ги имаш тези пари накуп. И аз нямам намерение цял живот да живея под наем, но предпочитам да съм сигурна, че недай Боже един ден ако някой от нас си загуби работата, няма да почнем пак от нула. ooooh!
Пък и все се надявам някой богат роднина да вземе да се появи от някъде  Praynig Joy
milena_sl, казаха ли ви как се формира лихвата на Юнионбанк? Т.е. на базата на Euribor ли е?
При мен проблема е, че фирмата, в която работя е корпоративен клиент на ДСК и само там могат да ми превеждат заплатата, което пък означава, че няма как да кандидатствам за кредит по преференциалните условия на други банки, понеже повечето са обвързани с превод на заплата в съотв. банка. ooooh!

# 538
Mary_S, стискам палци за богатия роднина  Praynig

В Юнионбанк лихвата се формира 6месечен Euribor + фиксирана надбавка.
Само още не мога да разбера каква стойност е тази надбавка  newsm78
Не се притеснявай, за това че ти превеждат заплатата в ДСК, просто сама на определено число ще си я прехвърляш към другата банка.  Wink

zigizagi, 3.35% фиксирана + Euribor ? Това ми изглежда доста добре  Simple Smile

# 539
zigizagi, 3.35% фиксирана + Euribor ? Това ми изглежда доста добре  Simple Smile
За съжаление - не. Те прилагат БЛП (който е "звездите им го говорят"), вдигаха ни лихвата, свалиха я, после пак я вдигаха на 9.36%. Писах жалби и накрая пак сме на 7.28%, колкото бяхме като го изтеглихме. Но нямаме такса предсрочно погасяване, затягаме коланите и погасяваме.

Общи условия

Активация на акаунт