Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 576
  • 779
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
Не се притеснявай, за това че ти превеждат заплатата в ДСК, просто сама на определено число ще си я прехвърляш към другата банка.  Wink

Ааа, супер! Това не го знаех, като му дойде времето ще питаме  Hug

# 541
zigizagi, 3.35% фиксирана + Euribor ? Това ми изглежда доста добре  Simple Smile
За съжаление - не. Те прилагат БЛП (който е "звездите им го говорят"), вдигаха ни лихвата, свалиха я, после пак я вдигаха на 9.36%. Писах жалби и накрая пак сме на 7.28%, колкото бяхме като го изтеглихме. Но нямаме такса предсрочно погасяване, затягаме коланите и погасяваме.

Имаме приятелка, която работи в банка, в която лихвения процент се образува с БЛП и надбавка. Според нея това бил по-добрия вариант. Аз обаче все си мисля, че Euribor /Libor е по-устойчив и постоянен.

# 542
Не се притеснявай, за това че ти превеждат заплатата в ДСК, просто сама на определено число ще си я прехвърляш към другата банка.  Wink

Ааа, супер! Това не го знаех, като му дойде времето ще питаме  Hug

Да, ти ще ги превеждаш, но ... банката според мен иска директно от фирмата, в която работиш да правят превода. Иначе едва ли щяха да свалят пунктове от лихвата, всеки може да си превежда, в която си иска банка парите.

# 543
Нарежда се директен превод на парите, които постъпват в банката. Тоест всеки месец да се прехвърлят автоматично в новата сметка. Не знам дали това нареждане не трябва да се предостави в банката, където е теглен кредита

# 544
zigizagi, 3.35% фиксирана + Euribor ? Това ми изглежда доста добре  Simple Smile
За съжаление - не. Те прилагат БЛП (който е "звездите им го говорят"), вдигаха ни лихвата, свалиха я, после пак я вдигаха на 9.36%. Писах жалби и накрая пак сме на 7.28%, колкото бяхме като го изтеглихме. Но нямаме такса предсрочно погасяване, затягаме коланите и погасяваме.

Имаме приятелка, която работи в банка, в която лихвения процент се образува с БЛП и надбавка. Според нея това бил по-добрия вариант. Аз обаче все си мисля, че Euribor /Libor е по-устойчив и постоянен.

По-добрия за банката - ДА, защото там каквото им го говорят звездите, такова си го правят..
Но за клиента това не е по-добрия вариант, защото в този случай на клиента се прехвърлят за плащане и неща, за които не зависят от него, не зависят от пазара като цяло, а зависят само от управлението на банката. Примерно - банката закъсва за средства  поради лоша репутация и какво правят тогава банкерчетата - ами вдигат БЛП да може да балансират. Или пък раздали неразумни кредити - пак вдигат БЛП за да могат плащащите да платят и за тези, които вече не плащат.  Така, че твърдо само ЗА пазарното определяне на лихвите по кредитите.

# 545
Днес, след 2 месеца лутане, подписахме предварителен договор. Много съм притеснена как ще се развият нещата и дали всичко е наред. Получихме предварително одобрение  от банката за исканата сума според доходите ни. Получихме и оценка на апартамента и решихме да действаме. Колко е приблизителното време за одобрение за отпускане на кредит? Събрали сме повечето документи като вече сме минали и процедурата за кандидатстване с доходите ни.

# 546
При нас отне около седмица.

# 547
Някой има ли впечатления и/или опит с ОББ? Разгледах сайта им и условията им изглеждат добри, таксите им са ниски и лихвения процент /като че ли/ се формира прозрачно.  Rolling Eyes
методология за определяне на БЛП http://www.ubb.bg/bg-BG/FCK/507
в момента имат и промоция за ипотечен кредит с фиксирана лихва за първата година 6.5% в лева.  Rolling Eyes

# 548
Таксите на ОББ не са ли като във всички останали банки? Аз поне не видях да са по-ниски. Като гледам май си имат и такси за предсрочно погасяване и кандидатстване...

# 549
Таксите на ОББ не са ли като във всички останали банки? Аз поне не видях да са по-ниски. Като гледам май си имат и такси за предсрочно погасяване и кандидатстване...
В сравнение с МКБ и ДСК (които следя като промоции) ОББ имат по-ниски такси.

# 550
няма такса за кандидатстване до края на юни/до тогава е кампанията/
има такса за предсрочно погасяване - 5% за първите три години, след тях 3% върху погасяваната главница.
за разлика от юнион  пощенска и др които дори и за кампаниите искат превод на Работна заплата за да получите най изгодните промоционални условия/които се рекламират/ за кампанийните условия в ОББ- примерно този за който caprice пита -с фиксираната лихва в лева, няма изискване за превод.
 при стандартните условия, ако имаш превод има леко занижаване на процента.
до края на юни няма такса за кандидатстване /която принципно е 50лв./

# 551
Да, лихвените условия за кредит в лева в ОББ са добри. Иначе, мен лично таксата за предсрочно погасяване е първото нещо, което ме отказва да гледам другите им условия. Това, че другите банки искат превод на заплата не е никакъв проблем. Може просто да си откриете една разплащателна сметка и да наредите директен превод от банката, в която получавате заплатата си към новата сметка. Това удоволствие е май максимум левче на месец.
За момента ПИБ предлагат много добри условия. Ако ги бяха предложили по-рано щях да се замисля за теглене от там.

# 552
 не е вярно , за да се счита че има превод на раб заплата трябва сумите да се превеждат от фирмената сметка на работодателя.
да, за теб може да не е проблем, но за поне60-70% от хората е, защото работодателите не се съгласяват

# 553
не е вярно , за да се счита че има превод на раб заплата трябва сумите да се превеждат от фирмената сметка на работодателя.
да, за теб може да не е проблем, но за поне60-70% от хората е, защото работодателите не се съгласяват
Тези дни задействахме теглене на кредит и заплата ще се превежда от едната банка в другата банка както описах по-горе. Явно не е проблем Wink

# 554
izabell, по закон служителя е този, който определя в коя банка ще си получава заплатата

ОББ - фиксираната лихва за първата година да не ви блазни, гледайте условията след това, лично за мен БЛП  на ОББ се формира непрозрачно и може да стане толкова, колкото си реши банката. Пак припомням за кредити сключени след 12.05.2010г не може и съда да ви помогне ако БЛП ви го определят на XX% на втората година

Общи условия

Активация на акаунт