Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 549
  • 779
  •   1
Отговори
# 570
KOTE, аз по-скоро го казах просто, за да споделя. Притеснена съм или по-скоро съм развълнувана от голямата стъпка, която ми предстои. Със сигурност не споделих, за да се оплаквам. Ние общо взето си прочетохме всяка точка много внимателно и това, което не ни беше ясно го обсъдихме с компетентен човек.

# 571
  • София
Привет, дами! Днес официално ни одобриха за кредита. Дадоха ни да си прочетем договора и един час се мъчих да го чета и да обърна внимание на всеки детайл.  ooooh!
Утре трябва да подпишем договора и сега съм много притеснена. Стискайте палци всичко да завърши благоприятно. Живот и здраве, следващата седмица може да съм горд собственик на нова бърлога Mr. Green

Сподели, моля те, от коя банка и за каква сума (ако искаш на ЛС).
Разбирам те, че си развалнувана, надявамс е скоро и аз да съм така, въпреки че сега ме гони такъв страх от сериозната стъпка...

Ние вчера "прослушахме" ОББ и ПИБ, в общи линии исканата от нас сума на първо четене може да бъде отпусната. Трябва да обиколим още 2-3 банки, които съм набелязала и да седнем да си направим сравнение.
Тръгнахме и по огледи, но се отчайвам от цените Sad
Имам предвид и допълнителните разходи за такси и таксички  Rolling Eyes В ОББ държавните служители имат преференция и заплащат еднократната сума по усвояване на кредита на 0.25% (вместо на 1,5% както е на повечето места), което ми се струва добре. Друго в ОББ, което ми хареса, че годишната такса за управление е разпределена по месеци и се плаща заедно с месечната вноска, а не еднократно в началото на всяка година.

# 572
Банката е Пощенска. Знам, че много не я долюбват, но ние имахме лични съображения, когато я избирахме. Общо взето ходихме в 4-5 банки и навсякъде вноската за исканата от нас сума излизаше почти еднаква. Пощенска ни направиха предварително одобрение по доход за исканата от нас сума. Тоест, имахме кредитен сертификат, който важи 3 месеца, през които мога да си търся жилище. Това нещо не ми го предложиха в другите банки. Навсякъде искаха подписан предварителен договор, за да мога да кандидатствам. Също така имаме 0% лихва предсрочно погасяване със собствени средства (това беше едно от основните ми изисквания). Таксичките и лихвите са същите, каквито са обявени на сайта.
Ние подписахме договора и остава да мине сделката през нотариус. Брокерката ми движи нещата и се надявам скоро всичко да се финализира. Много съм доволна от тази жена. Адски компетентна и отдадена на работата си. Направо е съкровище на фона на всичките некомпетентни брокери, които върлуват из София.
Благодаря и на всички вас, които ми помагахте и имахте търпение да отговаряте на въпросите ми!  bouquet

# 573
  • Sofia
Брокерката ми движи нещата и се надявам скоро всичко да се финализира. Много съм доволна от тази жена. Адски компетентна и отдадена на работата си. Направо е съкровище на фона на всичките некомпетентни брокери, които върлуват из София.
Благодаря и на всички вас, които ми помагахте и имахте търпение да отговаряте на въпросите ми!  bouquet

Leily, Моля те дай ми координати на брокерката ти! Може на лични. От няколко месеца се оглеждам за читав апартамент и нищо. Имам нужда от компетентен човек с препоръки Wink  Hug

# 574
  • София
Брокерката ми движи нещата и се надявам скоро всичко да се финализира. Много съм доволна от тази жена. Адски компетентна и отдадена на работата си. Направо е съкровище на фона на всичките некомпетентни брокери, които върлуват из София.

Leily, Моля те дай ми координати на брокерката ти! Може на лични. От няколко месеца се оглеждам за читав апартамент и нищо. Имам нужда от компетентен човек с препоръки Wink  Hug

И аз ак може да помоля за координати.

И до Пощенска ще ходя да прослушам. Иначе и в ПИБ и ОББ ми казаха,ч е може да минем на предварително одобрение по доход.

# 575
В момента не знам къде съм изгубила визитката й. Като я намеря ще ви пиша на лични, за да не става реклама

# 576
Пащенска банка е гръцка банка. Част от Юробанк. Не ви ли притеснява какво ще стане с гръцките банки, във връзка с кризата в Гърция ?

# 577
За сега не ме притеснява. Банка като банка. Човек не е хубаво да си има работа с кредити, но уви  Grinning
Иначе при нас нещата вървят към своя край надявам се.
По темата мога да кажа, че нещата станаха относително бързо. Повече време ни отне да изберем банка и докато се чудехме да взимаме ли апартамента.
Клаузите по договорите си бяха стандартни. Моето чудене дали не дължим капаро х2 ако провалим сделката беше неоснователно и си беше резултат от моето притеснение и паника. Нямаше такава клауза в договора, разбира се. Аз не бях разбрала правилно жената, за което тя нямаше вина, че аз не слушам внимателно и после да се чудя дали тя не се е объркала нещо, когато всъщност съм аз Mr. Green . Стандартно тази клауза си е май само за продавача. Е, разбира се, в крайна сметка всичко може да е индивидуално, както се договорят страните Peace

Последна редакция: чт, 16 юни 2011, 15:39 от Анонимен

# 578
  • София
Дами, Юробанк има банки в половината страни в Европа....
а и както не един банков специалист каза: " Парите на всички български банки взети заедно да идат в гърция пак няма да им оправи положението с външния дълг и заемите.." така че ние с пърцаливата си банкова система едва ли ще ги спасим....
А и лихвите у нас по-високи и печалбите, които реализират също Simple Smile

Стига с тия драми, че ще си теглят парите, какво ще стане с гръцката криза.....

Тя не е само Гърция в криза, а и Ирландия, Португалия....сега да не използване нито една банка, защото някъде по света има криза..това е несериозно  newsm78

# 579
  • София
Ние обиколихме за тази седмица 5 банки, чуденката е сега между ОББ и ДСК.
Избрахме и апартамента, от другата седмица действаме по предварителни договори, изваждане на документи и т.н.

# 580
  • София
Въпросите ми може би не са за тук, но въпреки всичко ще помоля за помощ.

1. При подписване на Предварителен договор плаща ли се такса на нотариуса, пред който ще го подпишем? Ако се плаща такава, кой поема този разход - продавача или купувача?
2. Нотариуса за Предварителния договор и за изповядването на сделката един и същи ли трябва да е?
3. Доколкото рабрах ипотеката също се вписва при нотариус - той различен ли е гореспоменатите?
4. Купувача ли избира нотариуса, пред който да се подпише Предварителния договор и да се изповяда сделката?

Дано не ви се сторят глуповати въпросите ми, но трябва следващата седмица да подпишем Предварителния договор задължително и искам да предвидя всичко. Продавача иска да ползваме негов нотариус Sad , но ако се плаща такса и си я поделим би имал причина. Но всички такси по изповядване ще ги поемем ние, така че мисля, че нотариуса за изповядването трябва да го изберем ние.

Иначе се спряхме на ДСК за кредита, казаха,че не е проблем да се изповяда на данъчна оценка.

# 581

Ще заверявате Нотариално Предварителния договор?

За всичко нотариусът може да е един.

Банката често казва при кой нотариус ще се изповядва, същият вписва и ипотеката (подготвена от банката).

# 582
Въпросите ми може би не са за тук, но въпреки всичко ще помоля за помощ.

1. При подписване на Предварителен договор плаща ли се такса на нотариуса, пред който ще го подпишем? Ако се плаща такава, кой поема този разход - продавача или купувача?
2. Нотариуса за Предварителния договор и за изповядването на сделката един и същи ли трябва да е?
3. Доколкото рабрах ипотеката също се вписва при нотариус - той различен ли е гореспоменатите?
4. Купувача ли избира нотариуса, пред който да се подпише Предварителния договор и да се изповяда сделката?

Дано не ви се сторят глуповати въпросите ми, но трябва следващата седмица да подпишем Предварителния договор задължително и искам да предвидя всичко. Продавача иска да ползваме негов нотариус Sad , но ако се плаща такса и си я поделим би имал причина. Но всички такси по изповядване ще ги поемем ние, така че мисля, че нотариуса за изповядването трябва да го изберем ние.

Иначе се спряхме на ДСК за кредита, казаха,че не е проблем да се изповяда на данъчна оценка.
Няма нужда да заверявате нотариално предварителния - не пръскайте излишно пари.
ДСК-то могат да ви посочат те нотариус, пред който да изповядате сделката, но не е изключено и да оставят на вас да изберете. Не знам как е София - не съм запозната.
Може на данъчна оценка - да, но после ще имате договорна ипотека на голямата сума, така че няма да спестите кой знае колко. Може да си сметнеш нот. такси на данъчна и после с договорна или направо всичко да мине със законова ипотека и да е на едно - в някой случаи може да излезе по - ефтино. Сметни си ги тези неща.

# 583
  • София

Ще заверявате Нотариално Предварителния договор?

За всичко нотариусът може да е един.

Банката често казва при кой нотариус ще се изповядва, същият вписва и ипотеката (подготвена от банката).

Не мисля, че ще заверяваме нотариално предварителния договор, но нали той се подписва пред нотариус?

Знам, че може да е един нотариуса, въпросът ми е задължително ли е да е един и същ?

stefinka, не знам каква е разликата между законова и договорна ипотека Sad В ДСК ни смятаха нотариалните такси при данъчна оценка и излезе око 2000 лв. с вписването на ипотеката. Обясниха ни, че сумата, покриваща данъчната оценка ще я приведат по сметка на продавача, останалата част от отпускания кредит по наша сметка и ние от там ще наредим прехвърлянето й по сметка на продавача.

# 584
ट्यूलिप, с агенция ли купуваш имота?
Явно не де, но да питам.
Няма нужда да подписвате предварителен пред нотариус.
Питай ДСК дали имат изисквания кой нотариус да е.
После отива при някой и го караш да ти сметне двата вариянта, за да си прецениш

Общи условия

Активация на акаунт