Машина за хляб-24 част

  • 60 252
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
  • София
  • Мнения: 8 497
Я да споделя и с мен какво се случи. Въпреки дългия ми престой на този грешен свят досега (срам не срам) никога не бях правила козунак. И като ви гледам как се вихрите и какви вкусотии правите - ами заразих се и аз от вас. Laughing И така - вчера запретнах ръкави, изкарах рецептата на max-mama (само с 2 яйца и отделно жълтък за намазване, реших да последвам съвета на дядо Хаджия - в смисъл че нежните хлябове искат повече време и внимание, след което се ориентирах към указанията на Ердинч - програма "френски хляб", че е най-дълга. И кво стана - едно голямо нищо. Първо туй чудо не щеше въобще да втасва, камо ли да си удвои обема, след което като взе да се пече изпълни формичката. Обаче, програмата свърши, а козунака стои бял като снежна преспа. Ами сега? Пък и общо взето не съм много на ти с техниката, ама бързо се ориентирах Laughing Пуснах само на печене и слез 30 минути най-сетне се зачерви отгоре. Да, ама като го извадих кората става за спускане по заснежени склонове  Joy Е, омотах го в кърпа, хайде в найлонов плик, абе ще го излапаме с моя дядо, макар и с риск за протезите. Иначе е на конци и вътре е мек. Ха сега кажете - защо оцапах работата

Отма ти казвам наборе. Тоест ще повторя. НЯМА ГОТОВА ПРОГРАМА ПОДХОДЯЩА ЗА МЕСЕНЕ, ВТАСВАНЕ И ПЕЧЕНЕ НА КОЗУНАК. Оти първо самото месене нал ме разбираш може и да го минеш до някъде, ама втасването - там време няма (а програмата точно на това разчита да втаса за определено време). И между другото изпуснала си го за момент, щом при печенето ти е скочил козунака значи си уцелила времето когато маята вече се е канела да си свърши работата.

Впрочем като си говорим за втасване, ония ден кога правех тутманика ми се наложи да прекратя програмата за месене и втасване и да пусна тая за печенето за 2-3 минути, че да ми се загрее обстановката, та чак тогава тестото взе та зпочна да втасва. Нямам представа тия мулинекси каква температура поддържат за втасване, ама явно и околната среда (чети температура) също си оказва влияние.

За кората предлагам да печете на части първо известно време (до 2/3 от времето) печете на светла кора и после печене на тъмна кора. Така няма да имате железобетонни стени.

# 556
  • София
  • Мнения: 10 858
Вчера правих кифличките на Макс-мама със сирене! Божествени са! Направих и кремвиршки, със същото тесто, децата се спукаха от ядене.
Много хубаво тесто, много вкусни кифлички стават  Heart Eyes
Благодаря на Макс-мама за лесната и вкусна рецепта   bouquet

Ох, Вивиан, подстрекателко върла! От сутринта два пъти гледам рецептата, копнала съм си я, ама вкъщи съм затрупала със сладкиши, сега и кифли като направя...........а ми се иска. Покажи поне твоите, да стане очи пълни, ръце празни, пък...ще му мисля още. Sad

Еее, един път и аз да те подстрекая за нещо  Laughing
Ето, само заради теб ги снимах  Hug
Само дето не ги намазах с яйце, защото нямах, пекох ги направо така Simple Smile
http://media.snimka.bg/5396/017047811.jpg
http://media.snimka.bg/5396/017047813.jpg

Изяждайте сладкишите и ги почвай!

# 557
  • София
  • Мнения: 102
Max-mama, така е, Мулинекс 3000. С маята съм убедена, че действах правилно, защото имам опит (едно време нямаше сухи маи). Все ми се струва, че проблемът дойде от програма № 2, имах чувството, че въобще не затопля докато втасва. Надигна се чак като тръгна да пече. Ама защо не го опече, бял си стоеше отгоре до края на програмата (даже не жълтееше, въпреки жълтъка). Абе явно си права, че е най-добре да втасва и да го пека във фурната, ама пусти мързел (пък и любопитство да изуча машинарията). Иначе наистина вътре е добре, но кората му е почти 1 см, приятно кафява  Joy и трудна хрупане.

Дядо Хаджия, благодаря за комплимента “наборе”, ама за да ме стигнеш още много вкусотии ще трябва да омесиш и опечеш (щото имам внучка на 18 и внук на 12), но иначе не се предавам, де. То си личи и от мерака ми да се пробвам със съвременната техника. Ама си прав, почвам да действа по тази система, ще угоявам дядото до постигане на желания резултат, че Великден се задава и ще дойдат милите създания. Дано дядото издържи  Simple Smile
И накрая - хубаво е, че ви има всички!
 Hug

# 558
  • Мнения: 1 741
Здравейте, момичета. Имам проблем - загубих си книжката с рецепти за хлебопекарната. Моята е модел Аляска - търсих в нета навсякъде, но тази книжка я няма. Дали може някой да ми даде линк или да ми я сканира или да ми я прати по факс. Ще съм многооооооо благодарна!

Ето  ТУК  е упътването на Аляска! Peace

# 559
  • Мнения: 22 867
Еее, един път и аз да те подстрекая за нещо  Laughing
Ето, само заради теб ги снимах  Hug
Само дето не ги намазах с яйце, защото нямах, пекох ги направо така Simple Smile
http://media.snimka.bg/5396/017047811.jpg
http://media.snimka.bg/5396/017047813.jpg

Изяждайте сладкишите и ги почвай!

А, един път, колко пъти го правиш и ти и другите, пълно е с такива тук. А снимки май не трябваше да искам newsm78, сега още повече ми се правят, ама ще задържа, да се поизпразни вкъщи и да свършат сладкиши и баници. Но непременно ще ги правя, решила съм. Хубави са ти и без яйце и изглеждат такива едни мекички и апетитнички.  Heart EyesЧе няма как да се присегна.........  bouquet

# 560
  • Мнения: 161
баба Станислава аз правих козунак по същата рецета и също като теб го пуснах на програма за Френски хляб, не го вадих да го сплитам просто машината сама свърши всичко , Единственото което направих е че намазахах със желтък и поръсих със захар.Но краиният резултат беше един страхотен и огромен козунак.Благодаря на Макс мама за рецептата на този кузак Hug

# 561
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз отдавна съм му хвърлила мерак на козунака на Макс мама, още повече че е с малко яйца.
Да понаближи Великден и ще репетирам  Laughing

Лабрексче , наистина са много мекички и апетитни, особено с боза или айрянче как вървят, да не ти описвам  Crazy Но най-хубавото им е, че нито ги чакаш да втасват, нито нищо. Ей такива рецепти обичам, леснички, като за мене  hahaha
Правих ги със суха мая, само споменавам, едно пакетче, от френската.

# 562
  • Мнения: 22 867
........Ей такива рецепти обичам, леснички, като за мене  hahaha
Правих ги със суха мая, само споменавам, едно пакетче, от френската.

Вивиан, и аз си падам по такива рецепти, а тук във форума мах-мама определено предлага доста такива и за питки, и за кифлички и за козунак.   bouquet Приятно ми е да се въртя и с нещо по-сложно, когато имам време и настроение, но за всеки ден предложенията на мах-мама ми допадат страхотно. Hug

# 563
  • София
  • Мнения: 102
баба Станислава аз правих козунак по същата рецета и също като теб го пуснах на програма за Френски хляб, не го вадих да го сплитам просто машината сама свърши всичко , Единственото което направих е че намазахах със желтък и поръсих със захар.Но краиният резултат беше един страхотен и огромен козунак.Благодаря на Макс мама за рецептата на този кузак Hug
Абе при всичките неволи и при мен бухна. Аз даже и го оплетох и после го намазах. Рецептата е отлична, проблемът е втасването и печенота. Дали пък нещо не е дефектна машинката? Трябва да пробвам да направя едно малко френско хлебче, може пък там да е пролемът. Сега за утеха отивам да извъртя едно пълнозърнесто, с ядки, чесън и кашкавал. Досега при хляба поне пробив няма

# 564
  • Варна
  • Мнения: 5 193
..Ох, Бабо Станиславке-насълзих се от смях на по-горния ти пост... Grinning Много си сладкодумна
Много се радвам на такива съвременни баби като тебе(и дядовци), успех с печивата и техниката

Сега по същество, правя питка,ама за последно ползвам тая рецепта-тя е от книжката, но много меко става тестото,направо е като памук,обаче хич не става за обработване. Даже си мисля,че в рецептата може и да са сгрешили като са дали по-малко брашно,макар че аз сложих допълнително, и като извадих тестото от контейнера доомесих пак с брашно...
После -реших да правя и аз фигури с тестото,де стана,де не....Оказа се , че и не съм избрала подходяща тава-тази е била голяма,ама имах надежди,че още ще бухне...
Извода е -да сменя рецептата, както и обема на тавата
Ето какво стана

# 565
  • София
  • Мнения: 102
Благодаря, мила Госпойце Д, то наистина само един дух ни остана вече Simple Smile

# 566
  • Мнения: 1 089
Вече за трети път се опитвам да направя кифлички. Да, обаче тестото става много меко и не може да се разточва. И накрая го оплитам, поръсвам със захар и стафиди и го мятам да се пече. Наистина става страхотен козунак, обаче първоначалната идея не е такава. Ето тази рецепта използвам:

Козуначени кифлички
2 яйца
60 гр. Масло
 60 гр. Захар
100мл прясно мляко,
една щипка сол,
350 гр. брашно,
едно пакетче суха мая,

Ползвам програмата за месене и втасване.
Хайде дайте съвет, защо така се получава ?Rolling Eyes

# 567
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Това е любимата ми рецепта за кифлички. И винаги става перфектно. Но след като ти е меко тестото, просто увеличи малко количеството на брашното. Не занм как мериш млякото, брашното, а и зависи колко да ти големи яйцата все пак. Така че не виждам проблем да сложиш малко повече брашно, добавяй просто по малко докато се получи хубава топка.

# 568
  • Мнения: 767
Онзи ден правих тези кифлички и тестото беше страхотно, както и вкусът! Но аз защо ли реших, че няма да точа и режа ,ами всяко топче по отделно ще оформям на кифлички и сътворих едни грозилища Embarassed
Джемма, моля те дай урок как се оформят кифличките, както са те учили теб!!! Praynig

# 569
  • Мнения: 1 089
Поредният ми опит още втасва Mr. Green В интерес на истината днес за първи път ползвам посочената рецепта, преди това ползвах друга. И аз ще съм благодарна на Джема да даде някой друг урок като майстор.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт